Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bilgisayar Başında Geçen Saatlerin Sessiz Tehlikesi: Boyun Fıtığı ile Yüzleşmek

ENGELLEKTUEL

Aktif Üye
Konular
80
Reaksiyonlar
117
Bilgisayar Başında Geçen Saatlerin Sessiz Tehlikesi: Boyun Fıtığı ile Yüzleşmek
Günümüzde birçok meslek, özellikle bilişim ve ofis temelli işler, bireyleri saatlerce bilgisayar başında çalışmaya mecbur bırakıyor. Bu durum, uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Ben de bu sürecin bir parçası olarak, farkında olmadan vücuduma yük bindirmiş ve sonunda boyun fıtığı teşhisi almış biri olarak yaşadıklarımı paylaşmak istiyorum.

Teşhis: Boyun Fıtığı

Yoğun bilgisayar başı çalışmaları sonrası oluşan boyun ağrılarım başlangıçta sıradan bir kas gerilmesi gibi geldi. Ancak zamanla bu ağrılar şiddetlendi, kola ve parmaklara yayılan uyuşmalar başladı. Nihayetinde bir beyin ve sinir cerrahına başvurdum ve yapılan MR sonucunda C5-C6 seviyesinde boyun fıtığı teşhisi konuldu.
İlk gittiğim hastane olan Medicalpark, vakit kaybetmeden ameliyat önerdi. Hatta ameliyatın gecikmesi durumunda sinirlerde kalıcı hasar oluşabileceği gibi oldukça ciddi uyarılarla karşılaştım. Ancak içim rahat etmedi. Bu nedenle ikinci bir görüş almak üzere Memorial Hastanesi'ne gittim. Oradaki yaklaşım daha temkinliydi. Hekim, henüz cerrahi bir zorunluluk olmadığını, öncelikle fizik tedavi ve yaşam tarzı değişikliklerinin denenmesi gerektiğini söyledi.

Teknolojiyle Yaşam: Faydası Kadar Zararı da Var

İş gereği saatlerce bilgisayar başında oturmak, modern çağın normallerinden biri haline geldi. Ancak bu ‘konforlu’ görünen çalışma tarzı, omurga sağlığı açısından ciddi tehditler içeriyor. Özellikle ergonomik olmayan sandalyeler, göz hizasında olmayan monitörler, sürekli öne eğilen baş pozisyonu gibi faktörler boyun fıtığını tetikliyor.
Ne yazık ki, bu rahatsızlıklar genellikle göz ardı ediliyor. Ağrılar başlayana kadar bedenimiz bize sinyal verse de, yoğun tempoda çalışırken bu sinyalleri görmezden geliyoruz.

Fizik Tedavi ve Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Memorial'daki doktorumun yönlendirmesiyle fizik tedaviye başladım. Seanslar boyunca hem kasları gevşetici hem de omurga hizasını destekleyici egzersizler yapıldı. Aynı zamanda evde yapmam gereken boyun egzersizleri ve günlük yaşamda dikkat etmem gereken ergonomi kuralları anlatıldı.
Bunlara ek olarak:
  • Çalışma masamı ve monitör yüksekliğini göz hizasına göre yeniden ayarladım.
  • Her 45 dakikada bir ayağa kalkarak esneme alışkanlığı edindim.
  • Öne eğilerek telefona bakmak yerine cihazları göz hizasında tutmaya başladım.
  • Ortopedik bir yastık kullanmaya geçtim.

Ameliyat mı, Fizik Tedavi mi?

Boyun fıtığında tedavi yöntemi, kişiden kişiye değişiyor. Sinir kökü baskısı çok şiddetli değilse ve kas gücü kaybı yoksa fizik tedavi, egzersiz ve yaşam tarzı değişiklikleri çoğu zaman yeterli oluyor. Ancak ciddi sinir sıkışmalarında veya his kaybında cerrahi müdahale kaçınılmaz olabiliyor. Bu nedenle farklı uzman görüşleri almak çok önemli. Her teşhis, tek bir reçeteye indirgenmemeli.

Bedene Kulak Vermek

Yaşadığım bu süreç bana şunu öğretti: teknolojiyle üretmek ne kadar önemliyse, bedenin sınırlarını korumak da o kadar hayati. Boyun fıtığı sadece bir omurga sorunu değil; aynı zamanda yaşam tarzımıza dair bir uyarı.
Her bilgisayar başına geçtiğimizde, uzun süre aynı pozisyonda kalmadan, bedenimizin verdiği küçük sinyalleri dikkate alarak çalışmak gerekiyor. Çünkü ihmal edilen her ağrı, ileride daha büyük bir sorun olarak karşımıza çıkabiliyor.
Unutmayın, sağlık geri alınması zor bir sermaye. Ertelemeyin, önlem alın.

kelimeleri ve imla hatalarını düzelteni soruyorsan evet

Bence güzelim içeriği yapay zekayla kirletmene gerek yok kardeşim. Düzeltilmesi gerekiyorsa da biz düzeltelim osuruk zekadan uzak duralım

tavsiyen iiçin teşekkürler ancak yapay zekaya b*k atma gününemi denk geldim acabaa

yoksa yapay zeka agentları ve hangi alanlarda neler başardıklarına eminim hepimiz ayakta alkış tutacağız

konu sadece edit veya sirimsi bir robot değil

deneyim elde edebilen bir otomasyon gibi düşünebilirsin bunu

Ben parkta çimlerde oturdum biraz da hemen sırtım ağrıdı pc başında da aynısı olur. En iyisi rahat koltukta uzanmak ve müzik dinlemek

@ENGELLEKTUEL,

Bu sitede yapay zekanın fıytırdığı hiçbir içeriğe izin vermiyorum bundan sonra da vermeyecegim. Burası insanların paylaşım yaptığı bir yer, kişisel deneyim mekanı, osuruk zekanın burada yer almasını istemiyorum. Biz deneyimşerimizi birbirimize aktarıyoruz, yapay zekanın içeriğimizi ve duygularımızı çalmasını istemiyorum.

sende haklısın brütüs

* bu yanıtı size yapay zeka vermemiştir
Bilginize😉

sadece pc başında oturmayla çıkmıyor ki bu sorun. hayatımız boyunca boynumuz bükük durmak zorunda kalıyoruz.
Başın dik yürüdüğünde "karşıki dağları sen mi yarattın" diyen bir güruh çıkıyor karşına kafa gömsen yine fıtık olursun.
Her halukarda fıtıksın

başlık da yazdığı gibi uzun süre pc başında oturmak boyun fıtıgı sebebi olabiliyor size kendi deneyimimi paylaşayım

Yaklaşık 10 yılı aşkındır pc başında çalışıyorum günümün 12 13 saati pc başında geçiyor önceleri boyun ağrısı bel ağrısı gibi sorunları çok yaşadım ama sonra izlediğim bir sayesinde bunlardan kurtuldum

1 pc başında uzun süre geçiyorsanız ekran konum ayarı önemli tam karşıdan bakacak şekilde ayarlanmalı
2. oturduğunuz sandalye veya koltuk en önemlisi bu ofis koltukları oyun sandalyeleri vs hepsi size uymaya bilir ama mobilya tarzı tekli koltuklar özelikle sırt kısmı ve oturulacak kısınlar düz olmalı omurgaya eğim veya bele çıkıntılı destek olanlardan değil düz olacak
3 pc masası size olan mesafe ve yükseklik bu önemli klavye konum izası karın bölgenizin altında olmalı klayede yazarken gereksiz yere ücüt duruş oranunızı bozmamanız açısından önemli
4 muhakak belinizi yasladığınız alana yastık koyun omuz izası desteklenecek şekilde yastık elyaf yastıklar var rahat edersiniz
5 oturduğunuz alan popo bolgesi geniş olmalı oturduğunuzda ayaklarınızın kan akışını kesmicek şekilde ayak şişkinliği olmaması için
6 bu 5 madde umursamamazlık ederseniz bel boyun fıtığı yaşamanız muhtemelen bende bel e boyun fıtığı oldum sporla antreman şkür geçti uzman biri tarafından bu önerileri uyguladım şimdi 4 5 yıldır 15 saat üzeri pc çalışıyorum gram ağrı yok spor yapın elinizden geldiğince yapın sizi ve eklemlerinizi bir çok hastalıktan korur özelikle direnç antremanları evde direnç bantları kullanabilirsiniz spor hayatınızın parçası olsun elin tutumuyorsaayaklarınla yap ayakların tutumuyorsa elinde hiç bişe yapamıyorsa belini sağ sola oynat ama spor yapın

Üst Alt