Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Birden fazla hastalık/sakatlıktan malul sayılma. Oranın artması ile malulen emeklilik

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

OturanBoğa

Yönetici
Konular
678
Reaksiyonlar
1,426
OturanBoğa'dan Ekim 2021 Not: Artık değil birden fazla hastalık veya sakatlıkla malulen emekli olabilmek, sıradan Yaşlılık emekliliği bile mümkün değil. Balthazard formülü bile iptal edildi. Geçmiş olsun. Konuya dair bilgi burada

______

Arkadaşalar,

Geçtiğimiz günlerde bir üyemizin aktarması ile biz çalışanların lehine olan çok çok önemli bir Yargıtay kararından haberdar olduk.
Aşağıdaki içtihat kararı şu iki durumda çok net olarak bizlerin lehine uygulama yapılmasını öngörüyor (açıklkayıcı olması açısından detaylandırıyorum). Lütfen konuya dair görüşlerinizi paylaşın...

1- SGK, diyor ki (ÇALIŞMA GÜCÜ VE MESLEKTE KAZANMA GÜCÜ KAYBI ORANI TESPİT İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ): "Madde 12: (3) Arıza/Hastalık Listesinde (Ek-1) belirtilen arıza/hastalıklardan birden fazlası mevcut ise çalışma gücünün en az %60’ını kaybedip kaybetmediğine dair değerlendirmede en ağır sekel bulgu dikkate alınır ve Balthazard Formülü uygulanmaz."

Yargıtay kararı diyor ki: 506 sayılı kanunun 53. maddesi malul sayılmak için 2/3 oranında işgücü kaybını arıyor (5510 sayılı yasada bu oran %60'a düşürülmüştür). SGK kanundaki bu açık ibareyi kendi çıkarttığı bir yönetmelikle yok sayamaz. Kişide varolan tüm sakatlıklar/hastalıklar Balthazard formülü ile toplanmalıdır ve toplam oran maluliyeti gerektiriyorsa, kişi malul sayılmalıdır.

Değerlendirmem: Bugüne dek sgk'nın uygulamalarına bakıp, papağan misali, maluliyet cetveli'ne göre malul sayılmayan kişilerin malulen emekli olamayacağını söylüyorduk! Halt etmişiz! Balthazard formülü ile toplandığında %60 ve üzeri rapora ulaşan kişiler malulen emeklilik talebinde bulunabilir. sgk başvuruyu reddederse, aşağıdaki karar doğrultusunda red kararına karşı dava açıp hak aranmalıdır...

2- SGK diyor ki: İlk sigortalı olduğunda, bugün maluliyeti gerektiren sakatlık/hastalık var idiyse, ogünkü-bugünkü orana bakmam, kişiyi malulen emekli etmem.

Yargıtay kararı diyor ki: 506 sayılı yasanın 53. maddesi (artık 5510'un 25. maddesi) ilk sigortalı olunduğunda 2/3 (5510 sayılı yasada %60) oranında sakatlığı bulunmayan ama tahsis talep tarihinde 2/3 (5510 sayılı yasada %60) oranında sakatlığı bulunan kişilerin malul sayılmaları gerektiğini açıkça yazıyor. sgk bu maddede yer almadığı halde "ilk sigortalı olunduğunda bugün malul sayılmayı gerektiren hastalık varsa, malulen emekli olunamaz" diye bir kural koyamaz.

Değerlendirmem: Örneğin kas hastası biri ilk sigortalı olduğunda %55 raporlu olsun. İlerleyen zamanda bu oran %60'ın üzerine çıkarsa, bu kişi malul sayılır ve -prim ile sigortalılık süresi şartları da tamamsa- malulen emeklilik talebinde bulunabilir.
Bu zaten çok net bir kanun maddesi. Ama sgk kaybedeceğini bile bile işi mahkemelere bırakma yolunu seçiyor! Bir kişi bile emekli olamazsa kazanç sayıyor olsa gerek!

Bu iki konuya dair Yargıtay kararı:
T. C. YARGITAY
10. Hukuk Dairesi 2008/9350 E.N , 2009/14801 K.N.
İlgili Kavramlar: KİMLERİN MALUL SAYILACAĞI - MALUL SAYILMA

İçtihat Metni
Davacı, çalışma gücünü 2/3 oranında kaybettiğinin ve maluliyet aylığına hak kazandığının tespitine karar verilmesini istemiştir.

Mahkemece, "…davacı sigortalının işe başlamazdan evvel Hipotroidi ve zeka geriliğinin 6 yaşında tanısı konulan kretenizme bağlı olup bunun maluliyet oranının % 63 olduğu bu hali ile davacının sigortalı olarak ilk kez çalışmaya başladığı tarihte malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalık ve arıızası bulunduğu, bu durum itibarıyla malullük sigortası yardımlarından istifade edemeyeceği…" gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.

Hükmün, davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi E… T… tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.

506 sayılı Yasanın 53. maddesinde, "Kurum hastanelerince düzenlenecek usulüne uygun sağlık kurulu raporları ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu çalışma gücünün en az 2/3'ünü yitirdiği… Kurumca tespit edilen sigortalı malullük sigortası bakımından malul sayılır.… Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihte, malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalık ve arızalarının bulunduğu önceden veya sonradan tespit edilen sigortalılar bu hastalık veya arızaları nedeni ile malullük sigortası yardımlarından yararlanamazlar." düzenlemesini içermektedir.

Sigortalılık başlangıç tarihi 01.07.1985 olan davacının, askerliğe elverişli olmadığını gösteren 30.03.1987 tarihli Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Raporunda, hipotiroidi teşhisine bağlı olarak, askerliğe elverişli olmadığı sonucuna varılmıştır.
SSK Zonguldak Hastanesince düzenlenen 17.05.2002 tarihli Sağlık Kurulu Raporunun teşhis kısmında ise, "Kr. Depresyon, Kr. Ank. Reak., Fort Miyop optik disk anomalisi," bulgularına yer verilmiştir.
Yargılama sürecinde elde edilen Adli Tıp Kurumu Genel Kurulunca düzenlenmiş olan, 15.03.2007 tarih, 99 sayılı raporda, Balthazard formülü uyarınca davacının halihazırda % 79,33 oranında çalışma gücü kaybı bulunduğu, "…% 79,33 oranındaki meslekte kazanma güç kaybının hipotiroidi, zeka geriliği ve tek gözdeki görme kaybına bağlı olduğu, hipotiroidi ve zeka geriliğinin 6 yaşında tanısı konulan kretenizme bağlı olup, bu iki arıza için % 63,0 (altmışüçnoktasıfır) oranında maluliyeti bulunduğu, 17.05.2002 tarihinde tespit edilen tek gözdeki görme kaybının tespiti sonrası maluliyetinin % 79,33 oranına yükseldiği," belirtilmiştir.

Davacının ilk defa çalışmaya başladığı tarihteki çalışma gücü kaybı oranının % 63 olduğu ve bu oranın 2/3 oranı karşılığını oluşturan % 66,66 oranının altında kaldığı gözetilerek; ilk defa çalışmaya başladığı tarihte malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalık ve arızası bulunmayan, 17.05.2002 tarihli sağlık kurulu raporundaki görme kaybına ilişkin çalışma gücü kaybı oranı da eklendikten sonra, çalışma gücünün 2/3'ünü kaybetmiş konuma düşen davacının isteminin kabulüne karar verilmesi gerekirken, yazılı gerekçelerle davanın reddine karar verilmiş olması, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
O halde, davacı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.

SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek hâlinde davacıya iadesine, 29.09.2009 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Bence yanlış abi bu zaten eski kanuna (506 sayılı) göre düzenlenmiş bu kanunun üstüne sende biliyorsun ki 5510 sayılı kanun çıktı sgk şimdi derki bu yargıtay kararı önceki kanuna göre ..
Bu konunun 5510 sayılı kanununa göre yargıya taşınması ve yargıtay kararını vermeli diye düşünüyorum..

Dikkat ederseniz, Yargıtay kararı 2009'da bağlamış. O tarihte 5510 sayılı yasa çıkmıştı. Buna rağmen Yargıtay kararını vermiş... İki şey önemli:

1- Malulen emeklilik açısından 506 sayılı yasa ile 5510 sayılı yasa arasında hiç bir fark yok.
2- Yargıtayın yukarıdaki iki maddeye dair değerlendirmesi yasalarda o kadar net ki. En basit hukuk okumasıyla dahi bu kararların verilmesi kaçınılmaz.

Bu iki durumdan biri nedeniyle malulen emekli edilmemiş olsam, soluğu mahkemede alırım ve bu yargıtay kararını da sunarak, malulen emekli olmak için dava açarım. Bence bu durumda olan arkadaşlar yüzde 100 emekli edilirler.

ilk işe girdiğimde %77 sakat durumdaydım,malülen emekli muracaat ettiğimde,%92 tesbit edildi. Ankara raporumu kırparak %60 çalışma gücünü kaybetti kararı ile malülen emekli isteğimi reddetti.
Yukardaki yazıyı yeni okudum,itiraz edip mahkeme açarsam lehime sonuç alabilirmıyım?

Alamazsın dotanu53 siz zaten malul derecede işe başlamışsınız önceki mesajlarımda da belirtim siz engellilere tanınan erken emeklilik hakkından faydalanarak erken emekli olacaksınız...
İlk işe giriş tarihinizde özür oranınız %59 ve aşagısı olsaydı o zaman konu yargıya taşınırdı..

tek hastalıktanda ilk işe girerken %50 almıştım şimdi 1700 oldu düşüngem yıl başını bekleyim o zamana 2000 olur daha güzel olurmu diyorum siz ne fikirdesiniz 1800 dolunca hemen dilekçe verim mi yoksa hem yıl başını bekleyim bu arada da 2000 olur ne düşünüyosunuz şuan hastana raporu %80 in üzerinde olacagı kesindir önerinizi bekliyorum hastalıgım müscüller distrofi+gows

öncelikle güzel bir gelişme haberi :D

"Değerlendirmem: Bugüne dek sgk'nın uygulamalarına bakıp, papağan misali, maluliyet cetveli'ne göre malul sayılmayan kişilerin malulen emekli olamayacağını söylüyorduk! Halt etmişiz!.."
şimdi benim aklıma söyle bir senaryo geldi !
ama oldukça gerçekçi bir senaryo
lütfen herkez okusun incelesin ve yorumunu yapsın:

bireysel başvurunuz üzerine almış olduğunuz sağlık raporunda %'de kaç olursa olsun emeklilik işlemlerinde hiç bir işlevi olmadığını hepimizi biliyoruz. ve bu yüzden engelli erken emekliliği için vergi indirimi başvurusu üzerine alınan sağlık raporu bu açıdan esastır. ve genelde %'deniz kaç olursa olsun vergi indirimi başvurunuza önce size düşük %'de vermeleri adettir. direk itiraz ederseniz %'niz düzeltiliyor. ama sistemdeki bir açık nedeniyle yani kişi düşük %'sine itiraz etmez 6 ay sonra güncel sağlı durumu yüzdenin belirlenmesi için tekrar başvurusa ( işin uzamansına sebep olacak en kötü senaryoda bile ; aynı düşük yüzdeyi verdiler diye itiraz ederse ve gerçek %sini alır ise : ) mutlu son : D​

tabi bi bir senaryo da olsa ;
olur mu ?
olur !

gibi :)

Hiçte öyle değil RUN ben bireysel başvuru sonucu aldığım %52 oranındaki raporum ile neler yaptım sana anlatayım...
ilk olarak işkur a kaydımı yaptırdım 15 gün sonra iş buldum yine bireysel almış olduğum %52 oranındaki rapor ile vergi ind.müracaat ettim Ankara'dan %52 olarak onaylandı. Yine o bireysel olarak almış olduğum rapor aslı gibi onaylı suretleri ile özürlü kimlik kartı,Emlak vergisinden faydalanma ve su faturasından indirimli faydalanmaya başladım en önemlisi de memurluk sınavına girdim ve memur oldum..
Yani senin dediğin gibi değil senaryo ile olacak bir iş değil bunlar ilgili cetvelde bu hakkı alıyorsan mesele yok aynı cetvel hem hastanede hemde yüksek sağlık kurulunda var..

NOT: Sen benim düşündüğüm kişi isen ve saçma sapan yazar isen seni burada barındırmam efendi...

özel bir firmanın engelli personel açığı var diye 10 kişi alımı yapılacak diye benide çağırdılar
tam 10 kişiyidik işe başladık aldığımız asgari ücret (630 lira ücretti) daha önceden benimde vergi indirimim olmadığı için vergi indirimi yaptıran arkadaş varmı diye sordum 10 kişiden hiç birimizin vergi indirimi yoktu !

insan kaynaklarında izin alıp 10 kişi hep beraber bireysel talep üzerine
daha önceden aldığımız sağlık raporlarının asıllarıyla birlikte vergi idaresine gittik
vergi idaresinden vergi indirimi için başvuruda bulundu
2006 ve sonraki raporlarının ankaraya yolladılar
2006 dan öncekiler ise tekrar rapor almaları için vergi idaresi kurumunca ilgili resmi hastaneye yönelendirdiler.
bu arada 2006 dan sonraki raporlu olan arkadaşların hepsine kurum tarafınca yönlendirilecekleri hastanelerden tekrar rapor almaları yönünde
posta yolu ile resmi yazı geldi ! vergi idaresine gittik
özellikle 2010 kamu alımlarından hemen sonraki süreçte artık kamu veya özel sektör fark etmiyor vergi indirimi için 2006 ve sonrası alınan tüm bireysel raporlar 2011 itibariyle dikkate alınmıyor
bunun yerine kurum isteği üzerine hastaneye gidilmesi gerekiyor.

bu arada sen bu işleri bireysel aldığın raporla nasıl hallettin şaştım doğrusu !

raporun yeniyse fark etmez kabul ediyolar memur kıl degilse benim vergi indirimi için gönderdigim rapor özürlü kimlik kartı için di bireyseldi defterdarlıkta ankarada kabul etti problem çıkmadı %60tı aynı oranda kabul ettiler

ilker;

Peki o zaman ilk işe girdiğinde zaten malul olmayı gerektirecek derecede engelli olan kişi çalışamaz duruma gelir yada başka bir değişle bakıma muhtaç durma gelir bunuda raporla belgelendirirse ne yapması lazım.... Tüm şartları zorlayıp 3600 günü mü tamamlamalı yoksa iş yerine baybay deyip evinde mi oturmalı....

Birden fazla hastalıkla 10 yıl 1800 gün emeklilik şartları hakkında..?

selam arkadaşlar bu konu tam bir muallak olduk bülent hocam yanıtlarsa cok sevinirim

bazard hesap cetveline göre 3 hastalık oranın toplamı yüzde 60 ve üstü olanlar bagkurdan 10 yıl 1800 gün emeklilik şartına tabi olabiliyorlarmı

eskiden olmuyordu. ama son zamanlarda emsal bir mahkeme kararı varmı bülent hocam öyle bişi varmı ben sgk sordum 3 gün iclnde haber vericekler buraya neticeyi yazıcam

veya mahkemeye acma hakkımız varmı sgk emsal olur belki böyle hakkımız varmı

birde 1994 te sigortan var 1995 kapanmış 1996 da sakatlanmışın ama 18 yaşında oldugundan dolayı babanın ssk dan yararlanmışın böyle durumlarda hastalıgının üzerine başka ek hastalıklarda cıkmış şu an 60 üstü raporda genemi 10 yıl 1800 güne tabi olunamıyor bu konu hakkında yardımcı olursanız sevinirim

3 gün sonra ben sgk şahsen emeklilik bölümünden bilgi alınca yazıcam burada ama bilgisi olan varsa bilgisiz gitmiyim mahkemeye verme hakkımız varsa ..

benim 1995 yılından girişim var 2010 yılının kasım ayında kan hastalığına yakalandım ve kan hastalığının tetiklemesiyle karaciğer damarlarım tıkandı aldığım raporda kan hastalığı ve sindirim sistemi hastalığından baltazar förmülü ile %70 sürekli ağır özürlü raporu aldım malulen emekliliğe başvurucam ama malulliyetim tek bir hastalıktan değil ama birbirlerini tetikleyen hastalıklardan..malulen emekli olabilir miyim sizce?

ülkemizde hala bu keyfilik son bulmadı malisef.teşbihte hata olmaz atlar,eşekler tepişir olan arada kalan mazlumlara olur.yani hep siyasi çekişme arasında eziliyoruz bizler.sağlık bakanlığı 16.12.2010 da 27787 mükerrer sayı ile ağır ve sürekli olan raporlu lara yeniden sağlık raporu düzenlenmesine gerek olmadığını resmi gazetede yayınlatmasına rağmen,ssk sırf engellileri sağlam saymak için zorluklar çıkartmaktadır. sağlık bakanlığı kararını tahlil ve tetkikler doğrultusunda verir.ama diğer maliye ile ssk uzmanları kağıt üzerine bakarak "cemalettin gürsoy yazmıştı,bir vatandaş gelmiş adamın bacağı diz üstü kesik.53 raporu kağıt üzerine bakarak 39 a düşürüp sağlamsın diye posta yollamışlar.cemalettin bey sitemli bir şekilde bu duruma ağlayasım geldi diye yazmıştı" ben yüzde 80 koah hastasıyım kesinleşmiş ve ağır özürlüyüm ve merkez sağlık kurulu onaylamış bunu.ama ssk bana geçensene ne derse beğenirsiniz ? "ya felç olmalıymışım yada kanser hastası" ya zaten skolyoz ve rotor sendromu hastalığımda var ayakta durmakta zorlanıyorum.seçilip meclise varıncaya kadar bize engellim,engellim diye yanak ve nefis okşayıp eziyet etmeyi bıraksınlar artık.ben çok uğraştım çok yüksek yerlerle görüştüm ama sadece tamam ya iyi bir konuya değindin gündeme getirelim bunu diyerek ayrılıp hiç birşey yapmadıklarını gördüm.bunların biriside faruk çelik bakanımız.isim özellikle yazdım ki ya bizim yazdıklarımız bi ses getirsin artık.kendimiz yazıp kendimiz okumayalım bu yazıları.selam ve sevgilerimle.
ben gata yüzde 45 rotor sendromu,karaciğer
ayrıca bursa devlet hast 36 orapedi
gene bursa d.hastanesi yüzde 80 koah hastasıyım.
kuru hükümet alkışçılığını bırakmalıyız ve haklı tepkilerimizi ortaya koymalıyız.biz mimik yaptığımız sürece işimizi halletmeyecekler.buda böyle bilinsin...hakkımızı aradık diye bizi asmazlar korkmayalım...

hüseyin kardeşim beni tanırsın tlf la konuşuyoruz,yine faruk bey bakan oldu bizi birazdaha zora sokacağından hiç şüphem yok.

dedim ya eğer iki değnekle bile ayakta duruyorsanız sen daha iyisin diyorlar.milletten yetkiyi alarak işbaşına gelen bu insanların kendilerine nasıl bir hakkı reva gördüğünü,halka neyi yedirmek istediklerini çıkan iç tüzük kanunlarına bakınca daha iyi anlaşılıyor.allah şifa versin cuma günü akşam aradım tlfn nun kapalı idi...

Her şeyden önce çok teşekkürler bülent kardeşim.bBu yargı kararını bizlere bildirdiğiniz için.

Ben de 2.5 yıldır malülen emeklilik için uğraşıyorum. 5. rapor oldu hala süründürüyorlar. 4. raporda iş mahkemesine verdim. İş mahkemesi beni Devlet Hastanesine sevketti. %80 ağır akciğer bronkşektazi + koah hastalığı raporu verdiler. Sgk.u avukatı kabul etmiyoruz eksikler tamamlansın dedi.
Mahkeme hem beni hem dosyamı samsun yüksek sağlık kuruluna gönderdi. orda da benim yüksek sağlık kuruluna yaptığım itiraz dilekçemin olmadığını söylediler. halbusuki ben 2 kere dosyama vermiştm. çünkü avukatlar yüksek sağlık kuruluna bile itiraz etmemiş diyorlardı. ama ben etmiştim.
neyse yine bendeki itiraz dilekçemi verdim fotokopisini çekip dosyama yine koydular. ve bana ne deseler beğenirsiniz. İş mahkemesinin malüliyet oranı için gönderdiği devlet hastanesinden özürlü raporu vermişler kabul etmediler. önceki raporlarda çoğul hastalıklardan alınan raporlarmış. halbusuki girdiğim bütün vücut fonksiyonlarından hep sağlam aldım, sadece solunum sisteminden %80 rapor aldım.

şimdi 21-07-2011 günü mahkemem var. şanş eseri sizin bu yargı kararına istinaden diye başlayan birden fazla hastalıktan, sakatlıktan malül sayılma, oranın artması ile malülen emeklilik gibi değerlendirmeleri gördüm hemen savunma dilekçeme aynısını geçip dosyama koydum.

bakalım gene itiraz dilekçem kaybolacak mı. Ve sizin bu kayda değer araştırmanız sayesinde inşaallah kazanırız, ve sizlere bu konuda bilgi veririz.

çok sağolasın kardeşim.

selamlar

hayrettin-nami1 bey kardeşim allah kolaylık versin,konu dağılmadan niyetimi bildireyim,eğer siz bu davayı kazanırsanız bizler için emsal sayılacak bundan dolayı sizin yardımlarınıza da ihtiyacımız var.eğer olumlu geçerse ki ümit ediyorum öyle olur bizlerle burada paylaşırsanız sevinirim.desene mahkemelerde uğraşırken erken emeklilik yasasından yararlanacağız galiba.sizin mahkeme gününüz benim 1800 gün limit günüm oluyor.allahtan yardım diliyorum kolay gelsin...

Hayrettin bey, dilerim bu emsal karar haklı davanızı kazanmanızı sağlar. Gelişmeleri ve sonucu bizimle paylaşmanızı merakla bekliyoruz...

gülmez51 kardeşim acilen Allah cümlemizin yardımcısı olsun. ben çok çektim,sonuçta Bülent bey kardeşimden Allah razı olsun. bakalım kazanırsamda kaybedersemde size anında haber vereceğim.O günü inşallah kazanırsam sizde hemen başvuru yaparsınız.sanki bir cenkdeyiz,Allah hepimizin sonunu hayretsin.inşallah bütün işleriniz olumlu olur.selamlar

Bülent bey bey kardeşim mahkemenin ardından hemen bilgi vereceğim.Siz bu emsal kararı bildirmeseydiniz ben mahkemeye normal şartlarda girip çıkacaktım.tabiiki karar fiyasko.yada tekrar beni hastaneye sevketmiş olacaklardı rapor için. hiç olmazsa bildirdiğiniz yargı kararına istinaden diye dava açtım,tekrar. Kazanma ümidim çoğaldı sayenizde.Yoksa monoton bir şekilde yaşıyordum.Allah razı olsun,Allah yardımcınız olsun.tekrar bilgi vereceğim.teşekkürler.

gülmez 51 kardeşim bizim o yargı kararına hiç bakmadan hakim bildiğini okudu,beni tekrar araştırma hastanesine sevk etti.mahkemeyide 4ay ileri tarihe erteledi.eğer bu raporuda alırsam tam 6 rapor oluyor.6 sıda malüllük için olumlu raporlar ama süründürüyorlar işte.inşallah Allah onları süründürür.kanun damı hata bürokrasi demi bilmiyorum.bildiğim tek şey davam da haklı olduğumdur.bunlar beni dinden imandan çıkarttılar kardeşim.gelelim sana eğer malülen emekliliğe baş vurduysan ,tam bilgim yok hakkında,5 aylık 7aylık gibi zaman olduysa %60 ıda tamamlaya madınız dedilerse ,vaz geç kardeşim malülen emeklilikten, bir ay kadar sigortalı bir işe gir özürlü emeklilikten başvur.hiç uğraşma mahkeme ,hakim ,yargı kararı falan.onlar bildiğini okuyor.sana bakan yok.ama illa uğraşacağım diyorsan tabiiki paran çoksa uğraş.nalet olsun bu malülen emekliliğe.kök den kaldırsalar da millet kurtulsa.işte böyle kardeşim.malesef epey daha beni yoracaklar.her halde 3.5 yılda tam sonuç alırız.oluyor muyuz olamıyor muyuz.benim diyeceğim sgk. unu mahkemeye veripde mahkeme kapılarında ,hastane köşelerin de hasta hasta sürünme.olan bize oluyor.ama kazanacağına % 80-90 inanıyosan uğraş kardeşim Allah yardımcın olsun.

bülent kardeşim bugün mahkemeye girdim.beni tekrar araştırma üniversitene sevk etti,hakim.o yargı kararına falan baktığı yok. hiç tın lamıyo bile.biz yargı kararına istinaden kararlar var diyoruz.adam oralı bile olmuyor.beni yorma diyor bana.gel de derdini anlat bakalım.başka kime derdimizi yanacak sak.sevk ettiği raporu da alırsam 6 tane oluyor.samsun son aldığım rapora özürlü raporu bu malülen olamazsın diyor,hakime anlattım bunu zaten özürlü diye malülen rapor verilir,diyor.çıldıracağım artık ,kimin davulu kimin tokmağı kimin elinde anlamış değilim.al öbürünü, vur berikine.bunların birbirinden farkı yok.anlatacağım konuşturmuyorlar.konuşsam bile bildiklerini okuyorlar.kaldık 4 tane bürokrasinin eline.kardeşim malülen emekliliğe girdiğime gireceğime bin pişman oldum.Allah herkesin yardımcısı olsun.selamlar.

hayrettin-nami 1 kardeşim,inanın çok üzüldüm.benim bu gün tam 1800. günüm diğer ayın 15 ine falan başvuracağım.benim %80 ama ortapediyi de göstereceğim.şimdi hakimler hakkında birşey söyleyeyim.ben işyerinde darp edildim,ayın 14 ünde mahkemem vardı işveren yalancı şahit getirdi mahkemeye.benim avukat,''hakim bey arkadaş anlatıyorda bunun bir belgesi bir kaydı bir kanıtı olmalı,öyle kanıtsız belgesiz mi kabul edeceksiniz'' dediklerini diye müdahale etti.''hakim ,avukat bey yani şimdi onu oradan araştır bunun belgesini iste yani olurmu canım şimdi''...evet aynen hakimin tavrı bu .diyemiyor evet doğru nerde konştuğun kelimelerin kanıtı diye...allah ne diyeyim ya onları bildiği gibi yapsın...

gülmez51 kardeşim parolan gibi gerçekten gülmez imişsin.sanki hayat bütün olumsuz şifreleri üzerimize yüklemiş.çek Allah çek.inanırmısın artık hayatta mücadeleden bıktım yoruldum,günah olmasa intiharı bile düşünüyorum.bu ne ya,bir gün olsun kader bizede gülmez mi.yokluk bir yandan işsizlik bir yandan ezile ezile bu hale geldik,sefasını ,keyfini,ezenler çekti biz ise cefasını.gülmez 51 kardeşim senin kaderinde aynı benimki gibi.çok dikkatli hareket et.sakın yanlış iş yapma.karını zararını iyice ölç ona göre işlemlerini yap.malülen emekliliği seçersen sakın malülen emeklilik diye girme.yaşlılık aylığı veya bir tane daha var getiremiyorum adını.sakın haa.yoksa özürlü emeklilik bizim için çok iyi.hiç olmazsa ilaçlarımızı alırız ,muayenemizi oluruz.çoluk çocuk da muayene olur.mahkemeye falan heveslenme bize göre değil .gülmez kardeşim.ordada bize gülmez kader.Allah yardımcın olsun.haberleşelim.selamlar.

ben allaha hep şükrettim.kendimden daha kötülerine bakıp halime rıza gösterdim.benim tek sıkıntım başkalarının bize yüklediği tavır ve davranış biçimi.işyerinde aynı küçümseme ailede aynı sokakta aynı.bizleri bizim gözümüzden görmek bu kadarmı zor,empati bu millete en lazım anlayış biçimi ama beni her arkadaşım mazur görsün iyiler istisna, artık 80 doğumlulardan aşağısından ben ümidi kestim.adamlar 30 yaşına gelmişler ahlak ve merhamet sıfır.intihar bana ters iş,hiçte düşünmedim.çünkü ben güçlü bir insanım,çocuklarım yetişti bir süre daha sıkıntı çektikten sonra galiba yükleri üzerimden gidecek.ben 1,5 yaşında hastanelerle tanışıp ömrünün 3 te 2 sini hastanelerde geçiren bir insanım tabi sürekli rahatsızlık çeken bbiriyim.eğer otursam anlatsam başımdan geçenleri dayanamaz ağlarsın.ben çok duygusal bir insanım kim,kime ederse etsin kötülüğü kaldıramıyorum ve olan oluyor.hepsinin ecirinide allhu tealadan bekliyorum selam ve dua ile. zaferinananlarindir51@hotmail.com

hakimler her girdiği duruşma için ayrıca ücret alıyorlarmış diye duydum.eğer bu doğruysa vay başımıza gelenlere.işin yoksa git,git gel ...

gülmez 51 kardeşim çok güzel düşünüyosun.bizim bir yerlerden değil, ümidimiz Cenabı Allah tan olması lazım.çünkü bizim tek dayanacağımız yer orası olması lazım.Allah isterse bizim hakkımızda hayır veya şerri hiç bir kuvvet engel olamaz.onu bunu seni beni sebeb yapar işlerimiz hallolur inşallah.canını sıkma başka yapacak bir şeyimiz yok.bizden uğraşmak.Mevlam iyisini bilir.hakkımızdan hayırlısını nasip eder inşallah..ondan başkasından medet ummaya gerek yok.sebeb olacaklar tek tek karşımıza çıkarlar sonunda.kardeşim hakimler her girdiği duruşmada ücret alıyorlarmış demişsin.eğer öyleyse yandık.bu sefer 4.kez girdik.bir daha gireseğiz.sgk.nun da 3tane avukat masrafı.bittim ben o zaman.daha ne kadar sürecek bilemiyorum.ama sonuna kadar gideceğim.temyiz ede baş vuracağım.parayı da böyle giderse veremiyeceğim.her halde hasta hasta hapishane yolu gözükür böyle giderse. yine söylüyorum sakın mahkeme falan düşünme.özürlü emekli olma yolunu dene .mahkeme çok sitresli bir yer.biz yapamıyoruz,ahım derken vahım diyoruz.avukat tutacağız,avukat malülen emeklilik olayında kazanacaklarına güvenemeyip davayı almıyorlar.benim raporlarımın hepsi olumlu. öyle iken gene almadılar.davama ben giriyorum.ben iyice düşün öyle karar ver derim.çünkü birde sen hakim girme parasınıda koydun battık.ALLAH hakkımızdan hayırlısını versin. selamlar.

bugün 1-11-2011.benim mahkeme günüm. önceden biliyorsunuz 5 kere rapor aldım . hepsi de % 80 bronşektazi+ağır koah süreğen hastalığı.
6. raporuda yine araştırma hastanesinden istedi hakim yüksek sağlık kurulunun isteği üzerine. raporu dün aldım. elimle mahkemeye teslim ettim, sabahleyin. duruşmada hakim avukata dönerek yine % 80 almış ne diyorsun. dedi. aleyhe olan iddiaları kabul etmiyoruz dedi. hakim bana senin dosyanı samsun yüksek sağlık kuruluna göndereceğiz. önceden olduğu gibi dedi. ordan dosyam incelenecek kafalarına göre yine karar verecekler oldu, olmadı diye.
durmadan masraflar üzerimize yıkılıyor. durmadan hastanelerde zulüm , azar, inanmamazlık, hor görme. bunlara istinaden bir de çektiğin acı ızdırap o poliklinikten öbürüne koş, o olmadı diğerine koş.
ya Allah aşkına 6 tane rapor olmuş,hepsi de % 80 lik rapor. ne düşünüyorsanız düşünün ama gerçekten hasta olanlarıda ayırt etmesini.bilin . bilmiyorsanız oralarda kalabalık etmeyin. milleti de mağdur etmeyin. sıkıntıya sokmayın. bu insanların evlerinde ekmek alacak paraları yok, elektrik,su bilmem şu, bu ne ise zor durumdalar. ilaçları pahalı ilaçlar alamıyorlar. ağır hasta olanlar ,yürüyemiyenler acı çekenler sgk.nun anlaşılmaz diretmesinden 3,4 yıl hastane köşelerinde sürünüyorlar.
ne olacak arkadaşların keyfi yerinde. devletten al maaşı, sigorta devletten , evi devletten, gereken her kolaylık devletten. adamların yemeden içmeden gezmeden lüks üstüne lüks koymaktan başka dertleri yok. seni kim düşünecek te normal karara varacaklar.
lütfen artık bu gidişe bir son verin.haklıyı haksızı ayırın. derdiniz ne ise insanlara açık açık söyleyin. red ,red ,red,red, bu ne ya. o zaman bu malülen emekliliği kaldırın kardeşim. milletde rahat etsin.

başınızı ağrıttım kusura bakmayın .çok doluyum.size 2 ay sonra sosyal sigortalar yüksek sağlık kurulunun verdiği kararla geri döneceğim. hepinize sağlıklı günler dilerim.selamlar.

gugukkuşu kardeşim tokat sgk. na itiraz dilekcemi verdim.oda ankaraya gönderdi kabul etmediler.bende iş mahkemesine verdim. bir yılı geçti .bu 5. duruşma.3. duruşmada aldığım raporları samsuna benimle birlikte sevkettiler.orada da senin gibi itiraz etmemissin dediler.ama ben itiraz ettim dedim.hatta 3 kere dosyama koydum dedim.onların dedikleri gibi belge yoktu.Allah tan bende fotokopisi vardı da verdim.nasıl yok oluyor bilmiyorum.mahkemenin malüllük oranı istediği raporu hastaneden özürlü raporu olarak vermişler. orada kabul etmedi.beni tekrar araştırma üniversitesine sevk etti hakim.oradan da 31-11-2011 tarihinde Adli tıp kurumu da içersin de olmak şartı ile %80 bronşektazi+ağır koah hastalığı raporunu aldım.hani sen adli tıpa gönderirler diyorsun ya.ha işte ordanda aldım. hepsi birlikte mahkemeye verdim.avukat yine kabul etmedi.hakim ara kararı ile yine samsuna dosyamı gönderdi.giden raporlarla samsun artık ne karar verirse ona göre karar verilecek.artık sgk. u avukatı ne diyecek ona göre bizde çaresine bakarız.ALLAH CÜMLEMİZİN YARDIMCISI OLSUN. teşekkürler ,.selamlar

bu konu hakkında çok şeyler yaşadım.bunu kısaca açıklayayım.bir buçuk sene oldu sgk.unu iş mahkemesine vereli.hem yazı ile hem sözlü anlattım hakime.birden fazla hastalık-sakatlıktan malül sayılma - oranın artması ile malül sayılma yargıtay kararı dedik hiç tınlıyan yok.o geçmişte kalmış, o hikaye olmuş,yeni kanunlara bakın.bülent bey yardım için uğraşıyor ama bu böyle.Allah cümlemizin yardımcısı olsun arkadaşlar.selamlar.

gülmez 51 kardeşim uzun zamandır görüşemiyoruz.Malülen emekliliğin ne oldu ,meraktayım.Yazışalım,görüşelim,bekliyorum.Allah yardımcımız olsun.Selamlar.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt