Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Birden fazla hastalık/sakatlıktan malul sayılma. Oranın artması ile malulen emeklilik

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Değerli arkadaşlar benim işe ilk girdiğimde raporum %80(2007'de aldım)ama işe 2006'da girdim.Daha sonra 1800 günüm olunca 2011de tekrar rapor aldım %98 oldu ama hiç faydası olmadı.Malulen için başvurdum olmadı sebep ise:İşe girmezden önce malul sayılmayı gerektirecek derecede raporumun olması.Şimdi işide bıraktım zaaten daha fazla çalışamıyacaktım

zafer sen ılk ıse gırdıgınde de malul durumdaymıssın bır yıl gecsede saglık kurulu senın hastalıgıın yenıme degılmı anlar zaten kronıkk oldugu anlasılınca zaten kaybedersın ılk ıse basladıgında sapa saglamıydın

yok hayır sağlam değildim zaaten raporsuz girmiştim raporum vardı ama eski % 50'ydi 2022'den yararlanmak için almıştım 2000 yılında çıkarmıştım onuda

Değerli arkadaşlar benim işe ilk girdiğimde raporum % 80(2007'de aldım)ama işe 2006'da girdim.Daha sonra 1800 günüm olunca 2011de tekrar rapor aldım % 98 oldu ama hiç faydası olmadı.Malulen için başvurdum olmadı sebep ise:İşe girmezden önce malul sayılmayı gerektirecek derecede raporumun olması.Şimdi işide bıraktım zaaten daha fazla çalışamıyacaktım
yok hayır sağlam değildim zaaten raporsuz girmiştim raporum vardı ama eski % 50'ydi 2022'den yararlanmak için almıştım 2000 yılında çıkarmıştım onuda

cehrah paşa hastanesinde benim gibi ankilozan spondilit hastalıgından dolayı ömür boyu tedavi gören bir arkadaşım emeklilik için nuracaat eddiyinde %72 almış ancak malülen emekliligi red edilmiş 2ci kez denediyinde %69 almış ve gene red gelmiş ancan aradan 2 ay geçdiyinde gene nalülen emeklilik için muracaat ediyor vegene%69 alıyor ve herdefasında oldugu gibi gene red kararı veriyorlar arkadaşımda bu sefer mahkemeye dava açıyor ve mahkeme onu adlitıpa sefk ediyor ve oradan %60 alıyor ve mahkeme kararıyla emeklı oluyor bu olay yaklaşık 9 ay önce oluyor şimdi bizde aynı şekilde dava açdıgımızda bizi adli tıpa sevk mi edecek hakım yoksa hakimin verdiyi kararlamı emekli olucaz yoksa her mahkemeye dava açan kişileri savcı adli tıpamı yollayacak oradan aldıgımız kararmı geçerli

mustafa kardes ozurlu olarak ılk ıse gırıslerde %60 ve uzerınde raporu olupda sonradan 80 ne yukselırse heyet kurulunda calısamaz ıbaresı konulur bu surecde malulen degıl bakıma muhtac durumuna geldıgı ıcın maluluk aylıgına baglanır sızın arkadsınızda mululken ıse gırmıs dava yolunda bılır kısı heyetı ona calısamaz vermıs degerlendırmede ssk bunu mecburen emeklı edecektır murat karesımızde oyle ılk ıse gırıslerde malulsenız dava yolu ıle hak kazanırsınız %40 ıle 59 arasındakı engellılerde 10 ssk suresı ve 1800 gun hızmet suresı ıle %60 ve uzerı engelı artmıssa sgk ya malulen basvurup sgk nın belırledıgı hastaneden de aynı oran cıkarsa malulen emeklı hakkı kazanılıyor

Bu konuyu canlandırmakta fayda olduğunu düşünüyorum. Yönetmeliğin kanuna aykırı olamayacağını sanırım hepimiz biliyoruz fakat SGK bu durumda diretiyor. Forumda araştırdım fakat bulamadım. Birden fazla hastalığı olan ve balthazard formülü kullanılarak %60 ve üzeri rapor alarak malülen emekli olan arkadaşlar var mı ?

Mahkemeye veren arkadaşlar var fakat sonuçlarını yazmamışlar. Bir tane de sitemizden emsal karar olursa hepimize ışık olacağı kanaatindeyim.

kolera bırden fazla hastalık ve malulen emeklı olmakda sorun su sgk ının dıertmesınde senın kagıt ustunde %60 ve uzerınde raporun olursa malulen emeklı olursun dıyor sanıyoruz degılmı sgk dıyorkı bedenınden %60 ı gıdecek dıyor yanı kolunun bırı bacagın bırı kendı basına ıs yapamaz hala geleceksın adamda seker tıp 1 koah alt sınırda bel fııtıgı kap gıbı durumlarda %80 de olsa kabul edılmıyor kanserlı hasta olursa evre 4 e gelmıssı muhtemelen emeklısın dıyor bırde bırden fazla hastalıklarda agır ozurlu ve bakıma muhtacdır denılırse dogtor tarafından buda malullen emeklı olmasında sakınca yoktur denılıyor unutun kagır ustundekı derecelerı

şimdi ben anlamadım?benim ise ilk başladığımda yani 1998 de sağlık raporlarım sağlam diyor.hatta en son 2007 de işe girmek için aldığım sağlık raporuda sağlam.fakat ben 2009 da iş kazası sonucu tek gözüm görmez oldu.bide psikoloji eklendi.rapor tarihi 2011.daha sonra ben 2011 tekrar rapor almak istedim bu sefer psikoloji+göz+belde disk kayması eklendi rapor oranı % 48 den %51 oldu birden fazla hastalık mevcut ben malulen emekli olabilirmiyim.cevaplarsanız sevinirim.işin kötü kısmı bugün doktara gittim sag gözümdede problem çıktı doktor gözlük verdi yeni rapor alsam mı acaba.

sevgili oturan boğa sana çok teşekkür ederiz bizi büyük bir dertten kurtardınız ALLAH sizlerden razı olsun.

arkadaşlar sgk ya dava açacağım elinde dava örneği olan varmı

dotanu53;

Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya özrü bulunan sigortalılara malullük aylığıbağlanmaz.Sadece bu sigortalılaraerken emeklilik hakkıverilmiştir. Bu sigortalılara 15 yıldan beri sigortalıbulunmak ve en az 3960 gün uzun vadelisigorta kolları primi ödemiş olmak koşuluyla özel statüde yaşlılıkaylığıbağlanır. 5510 sayılı Kanuna tabi sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce çalışma gücünün % 60'ını kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilen sigortalı bu hastalık veya özrü sebebiyle malullükaylığından yararlanamaz.
Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 5510 sayılı Kanunun 25 inci maddesinin 2 nci fıkrasına göre malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya özrü bulunan ve bu nedenle malullük aylığından yararlanamayan sigortalılara, yaşları ne olursa olsun en az on beş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanmaktadır.

slm arkadaşlar ben behçet hastasıyım 1988 çıraklık ssk var. çıraklık ssk sayılmadıgından dolayı 1990 yılında babamın ssk yararlanarak çalışamayacak mamüldür ssk kararıyla ilftilaf edilmiştir yazılı raporum var yukarda yanlışlıkla kopyaladıgım yasadan normalde faydalanmam lazım nasıl bir yol izlemem lazım ve daha sonra 1998 de raporumu kabul edmediler yeniden rapor çıkardım ankaraya giden raporum % 40 olarak geldi. şu anda 15 yılımı doldurdum 4500 pirimim mevcut bilgi verirseniz sevinirim

bu durum bızlerı cıkmaza sokmaktan baska bır ıse yaramaz arkadaslar harıka ya .... gelde cıldırma ...

benim anladığım kadarıyla çok araştırma yaptım birden fazla hastalığı olanlar malulen emekli olamiyor ben de vergi indiriminden yüzde 98 aldım malulen emeklilik için sgk başvurdum birden fazla hastalığım var ben bu yazıları okuduktan sonra bütün inancımı yitirdim sadece dua etmekten başka bişeyim kalmadı lakin ret cevabı gelirse yüksek sağlık kuruluna başvuracağım eger ordanda ret gelirse mecburen 1.derece engelli yasasından emekliligi bekleyecegim ben sonradan rahatsız oldum ilk işe girdigimde sağlam idim

birden fazla hastalıklarda baldhazard formülü toplanarak %60ve üzeri emekli olunur bunu bizzat sgk daki yetkili birine sordum yani bir aksilik olmassa siz emekli olabilirsiniz

Yeni bir yasa çıkacakmış bize diyorlar yasayı bekleyin yasayı bekleyelim mi yoksa yasa çıkmadan başvuru yapalım mı sgk ya heyet için

eyer s.s.k nın sevk edeceyi hastaneden baldhazar formülüyle birden fazla hastalıkdan %60 rapor alırsanız malülen emekli olursunuz kanun öyle diyor ama s.s.k. yı bilmem hakkını arayacaksın

Oturanboğa demiş ki:

"Dikkat ederseniz, Yargıtay kararı 2009'da bağlamış. O tarihte 5510 sayılı yasa çıkmıştı. Buna rağmen Yargıtay kararını vermiş...."

1. 5510 sayılı Kanun'un 25 maddesi'nin yürürlük tarihi 1.1.2007'dir.
5510 Sayılı Kanun 16.6.2006 tarihinde resmi Gazete'de yayınlanmıştır. 16.6.2006 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan 5510 Sayılı Kanun'un yürürlükle ilgili 108. Maddesine göre bu Kanun'un 1.1.2007 tarihinde yürürlüğe gireceği yazılmıştır.
"Yürürlük
MADDE 108- Bu Kanun 1/1/2007 tarihinde yürürlüğe girer."

16.6.2006 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan 5510 Sayılı Kanun için bkz: T.C. Resmi Gazete

16.6.2006 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan ve 1.1.2007 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanun'a göre 25. madde şöyledir:
"Malûl sayılma
MADDE 25- Sigortalının veya işverenin talebi üzerine Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60'ını kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı, malûllük sigortası bakımından malûl sayılır.
Ancak, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce sigortalının çalışma gücünün % 60'ını kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilirse, sigortalı bu hastalık veya özürü sebebiyle malûllük aylığından yararlanamaz.
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usûl ve esaslar, Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir."

Özetle "malul sayılma" ile ilgili bu hüküm ilk olarak 1.1.2007 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

şimdi Yargıtay 10. Hukuk Dairesinin 2009 yılında karara bagladığı davaya bakalım:

davada şöyle denilmiş:
"Yargılama sürecinde elde edilen Adli Tıp Kurumu Genel Kurulunca düzenlenmiş olan, 15.03.2007 tarih, 99 sayılı raporda, Balthazard formülü uyarınca davacının halihazırda % 79,33 oranın..."

davacı için yargılama sürecinde 15,03,2007 tarihinde Adli Tıp genel Kurulunca bir rapor düzenlenmiş.
tarihe dikkatinizi çekiyorum.

5510 Sayılı Kanun'un malul sayılma ile ilgili 25. maddesi 1.1.2007 tarihinde yürürlüğe girmişti.
bu davacının davası sürecinde bahsi geçen adli tıp genel kurulunun düzenlediği rapor tarihi de 15.03.2007
yani 15.3.2007'de halen dava sürüyormuş. daha dava sürerken bu davacı bu tarihten önce adli tıpa sevk edilmiş. Adli tıptan çıkan rapor tarihi de 15.3.2007.

bu davacı 1.1.2007 tarihinden önce malulen emeklilik için başvurmuşsa, maluliyetinin tespiti için bu tarihten önce hastaneye sevk edilmişse ve çıkan rapor bu tarihten önce düzenlenmişse ve SGK tarafından malulen emekliliği reddedilmişse 1.1.2007 tarihinden önceki yürürlükte olan mevzuat dikkate alınır, 5510 sayılı kanun daha yürürlükte değildi ki!

Soruyorum:
bu davacının dava süresince adli tıp tarafından düzenlenmiş raporu 15.3. 2007 ise,

bu davacı malulen emeklilik için hangi tarihte SGK'ya başvurdu? SGK maluliyetinin tespiti için hangi tarihte hastaneye sevk etti? hastane hangi tarihte raporu çıkardı? Hangi tarihte SGK bu rapora göre davacıyı malul saymadı ve malulen emekliliğini reddetti? ve davacı da bu red kararına karşı hangi tarihte dava açtı?

bu mahkeme kararını emsal almanız için bunları bilmeniz şart.

Şimdi siz bu davayı nasıl emsal alacaksınız söyler misiniz?

Son düzenleme:
Adli Tıp Kurumuda artık çalışma gücü ve meslekte kazanma gücü kaybı oranı tespit işlemleri yönetmeliği ne göre hastaya baktığı için Birden fazla hastalığı bulunanların sadece 1 hastalık/sakatlık değerlendiriliyor Yüksek Sağlık Kurulunun verdiği karar gibi çıkıyor işgücü kaybı %60 değildir diyor Yargıda içtihata göre Adli Tıp kurumunun raporunu kayda alıp hakkınızı vermiyor 1 yıl Adli Tıp kurumunu bekledim 611 tl Adli Tıp faturasınıda ödedik 3 yılda geldiğim nokta koca bir sıfır Kararı Temyize gönderdik ama içtihat durumu var Büyük bir ihtimal temyizdende Adli Tıp raporu kayda alınıp hakkım verilmiycek Yargıtay kararını koydum dosyaya hakimede sundum yok diyor içtihat daha üstün diyor gel burdan yak hukuk devletiyiz sözde

ben ekleyeyım 5510 sayılı kanun 01-10-2008 de ilşk kez sıgortalı olanlar ıcın gecerlı 506 sayılı kanuna gore işe gırenler bulentın dedıgı gıbı yargıtay karırı dogru ilker

slm 100 /70 işitme kaybım var şeker de cıktı şimdi malulen emekli olabilirmiyim sence

Tüm yazılanları okuduğumda,özellikle mahkemelik olan arkadaşlarımızın izledikleri yolun yanlışlığı dikkatimi çekti.Hem kendileri
hemde avukatları,hep çalışma gücü kayıplarının oranını savunmuşlar,Mahkemeler ise onları tekrar tekrar raporlarla oyalamış.
Oysa işin özü,Vücut çalışma kaybının yada meslekte kazanma oranının tesbiti olmamalı.5510 sayılı kanunun 25 maddesinin
yönetmelikle değiştirilemeyeceği,yönetmeliğin kanuna aykırı olduğu ve bu yönetmeliğin iptali hususunda dava açılması gerekmekte.
Tabi tek başına şahsi olarak bunun yapılabilmesi zor görünmekte ama derneklerce yada bu yönetmelikten müzdarip kişilerin toplanıp
yapacakları örgütlenme ile beraberce bir şeyler yapılıp bu yönetmelik iptal ettirilebilir.Çünki açıkça Kanuna aykırı olduğu su
götürmez bir gerçektir.Ben bu hususta her türlü işbirliğine,toplanmaya destek veririm.Şayet toplu dava açarsak ve birlikte hareket edersek bu yönetmeliği iptal ettirip,gereken hakkımızı alırız.

5510 sayılı kanunun 25.maddesi

- 2. KISIM DÖRDÜNCÜ BÖLÜM Uzun Vadeli Sigorta Hükümleri

- Malûl sayılma

MADDE 25

(Değişik: 17/4/2008-5754/13 md.)
Sigortalının veya işverenin talebi üzerine Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60'ını, (c) bendi kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün en az % 60’ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı, malûl sayılır.
––––––––––
(1) 17/4/2008 tarihli ve 5754 sayılı Kanunun 65 inci maddesiyle bu fıkrada yer alan “dördüncü fıkrasında” ibaresi “üçüncü fıkrasında”, “hastalık ve analık” ibaresi “analık” şeklinde değiştirilmiş ve metne işlenmiştir.

Ancak, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce sigortalının çalışma gücünün % 60'ını veya vazifesini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilirse, sigortalı bu hastalık veya engelliliği sebebiyle malûllük aylığından yararlanamaz. (1)
Yedek subay veya er olarak ya da talim, manevra, seferberlik veya harp dolayısıyla görevleri ile ilgileri kesilmeksizin silâh altına alındıkları dönemde malûl olup, bu malûllükleri asıl görevlerini veya işlerini yapmaya mani olmayanlar hakkında, bu hastalık veya engellilik hâlleri sebebiyle malûllük sigortasına ilişkin hükümler uygulanmaz. (2)
4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamındaki sigortalıların yazılı talepleri halinde, haklarında bu madde hükümleri uygulanmaksızın malûllüklerinin mani olmadığı başka vazife veya sınıflara nakil suretiyle tayinleri yapılmak üzere istifa etmiş sayılırlar. Bunların, istifa etmiş sayıldıktan sonra dahi, bu Kanun hükümlerinin uygulanmasını isteme hakları mahfuzdur. Ancak, kurumlarında başka vazife ve sınıflara nakli mümkün olanlardan özel kanunlarına göre yükümlülük süresine tabi olanlar, bu yükümlülüklerini tamamlamadıkça veya malûliyetlerinin yeni vazifelerine de mani olduğuna dair usûlüne uygun yeniden rapor almadıkça bu haklarını kullanamazlar.
4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamındaki sigortalılardan, vazifelerini yapamayacak derecede hastalığa uğrayanlar, hastalıkları kanunlarında tayin edilen sürelerden fazla devam etmesi halinde, hastalıklarının mahiyetlerine ve doğuş sebeplerine göre birinci fıkra uyarınca malûl veya 47 nci madde hükümlerine göre vazife malûlü sayılırlar.
4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamındaki sigortalılardan; personel kanunlarına tabi olmayanların hastalık sebebiyle malûl sayılmalarına esas alınacak hastalık süresi hakkında kendi özel kanunları yürürlüğe girinceye kadar 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun hastalık iznine ilişkin hükümleri uygulanır. Kanunlarındaki yazılı sürelerden önce geçen hastalığı en çok bir yıl içinde nüksetmesi halinde eski ve yeni hastalık süreleri birleştirilmek suretiyle işlem yapılır.
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usûl ve esaslar, Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.

Sosyal Güvenlik Kurumu ile Sağlık Bakanlığından:

MALULİYET TESPİTİ İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Malul Sayılmaya İlişkin Usul ve Esaslar

Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalıların çalışma gücü kaybı tespiti

MADDE 9 – (1) Sigortalıların çalışma gücünün en az %60’ını kaybedip kaybetmediklerinin tespitinde Ek-1 Hastalık Listesi esas alınır.

(2) Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalıların, sigortalılık süresi içinde;

a) Ek-1 Hastalık Listesi’nde belirtilen hastalıkların meydana geldiği,

b) Eski ve çalışmaya engel olmayan bir hastalığın, Ek-1 Hastalık Listesi’nde belirtilen seviyelere yükseldiği,

c) Çalışma gücünün en az %60’ını kaybetmiş haliyle ilk defa çalışmaya başlayan, ancak daha sonra ortaya çıkan farklı bir hastalık nedeniyle bu Yönetmelik hükümlerine göre çalışma gücünün en az %60’ını kaybettiği,

ç) İş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az %60’ını kaybettiği,

Kurum sağlık kurulunca tespit edilen sigortalı malul sayılır.

(3) Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce sigortalının çalışma gücünün en az %60’ını kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilirse sigortalı bu hastalık veya engeli sebebiyle malullük aylığından yararlanamaz.

(4) Sağlık kurulu raporlarında birden fazla hastalık mevcut ise çalışma gücünün en az %60’ını kaybedip kaybetmediğine dair değerlendirmede en ağır sekel bulgu dikkate alınır ve Balthazard Formülü uygulanmaz. Ancak, birden fazla hastalığın bir arada olduğu ve tedaviye rağmen çalışma olanağı vermediğine Kurum sağlık kurulunca karar verilenler malul sayılır.

arkadaşlar bana yardımcı olurmusunuz. İlk işe 2006 yılında girdim 3200 günüm var ve sapa sağlam girdim. şimdi piskoloji, kol, kulak, ve astim bronşit başladı yani %40 şuan + astımıda ekletince %60 olacak hesaplamalarıma göre. mamül emekli olabilirmiyim.

Sayın Kalem merhaba, bu yargı kararı ile ilgili başka bilgi mevcut mu acaba? ben 2004 de 60 oranla işe girdim şimdi oranım 92..eğer yukarıdaki bilgi doğruysa bende dava acmak istiyorum..

ben bunu bir ay kadar önce twiter de görmüştüm

İletişim
Kanun Teklif Detayı : 03 Aralık 2015
Doğuştan ya da sigortalılıktan önce engelli olanların malul sayılmamasına yönelik uygulamadaki ayrımcılığın giderilmesi amacıyla hazırlanan “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi
03 Aralık 2015
Belge Sahibi :
MUSTAFA KALAYCI
KONYA Milletvekili
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Doğuştan ya da sigortalılıktan önce engelli olanların malul sayılmamasına yönelik uygulamadaki ayrımcılığın giderilmesi amacıyla hazırlanan “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” gerekçesi ile birlikte ekte sunulmuştur.
Gereğini saygıyla arz ederim. (3 ARALIK 2015)
(1) Mustafa KALAYCI
Konya Milletvekili
GENEL GEREKÇE
Engelli bireylerin haklarını geliştirmek, eşit fırsatlara sahip olmalarını güvence altına almak, engellilerin yetenekleri ve potansiyelleri doğrultusunda gelişmelerini, onların ekonomik ve sosyal refahını sağlamak Devletin görevlerinden biridir. Ancak, ülkemizde engelliler eşit fırsatlara sahip bulunmamakta olup, engellilerin malul sayılması ve maluliyet aylığı bağlanmasında farklı uygulama bulunmaktadır.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60'ını kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalılar malul sayılmakta ve en az on yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması ve yazılı istekte bulunulması halinde malûllük aylığı bağlanmaktadır.
Ancak, sigortalının ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce çalışma gücünün % 60'ını veya vazifesini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettiği tespit edilirse, malûllük aylığından yararlandırılmamaktadır.
5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 2008 Ekim ayından önce çalışmaya başlayan ve malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya engeli bulunan sigortalılar, yaşları ne olursa olsun en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3600 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak şartıyla yaşlılık aylığından yararlanmaktadır. 2008 Ekim ayından sonra çalışmaya başlayanlar ise yaşlılık aylığı şartlarına tabi tutulmaktadır.
Aynı derecede engeli olan sigortalıların malul sayılmasında, engellilik durumunun doğuştan ve sonradan olması durumuna göre farklı hukuka tabi tutulmaları hakkaniyetle bağdaşmamakta olup, bu uygulama Anayasanın adalet ve eşitlik ilkelerine aykırıdır.
Bu Kanun Teklifinde; 5510 sayılı Kanunun malul sayılma ve maluliyet aylığı bağlanması ile ilgili hükümlerinden doğuştan ya da sigortalılıktan önce engelli olanların da aynı şartlarda yararlanabilmesi öngörülmektedir.
MADDE GEREKÇELERİ
MADDE 1- Engellilerin eşit fırsatlara sahip olabilmeleri kapsamında, doğuştan ya da sigortalılıktan önce engelli olanların da 5510 sayılı Kanunun malul sayılma ve maluliyet aylığı bağlanması ile ilgili hükümlerinden yararlandırılması amaçlanmaktadır.
MADDE 2- Yürürlük maddesidir.
MADDE 3- Yürütme maddesidir.
SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ
MADDE 1- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Kanun Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 25 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Doğuştan ya da sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce çalışma gücünün % 60'ını kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı da, malûl sayılır.”
MADDE 2- Bu Kanun hükümleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Sayın Hostazcom merhaba, inşallah çıkar bu ama pek ümitli değilim..sadece 60 oran için değil mi? 61 olsa gecerli olmayacak bu kanuna göre

Baktım şimdi seçimden önce verildiği için işlem yapılmamış kanun teklifi..tekrar verilmesi gerekiyor

bilgi lütfen

ben rapor çıkarttırıyorum, %40 psikyatri %60 da kalp damar oran verdi %10 da kardiyoloji, bu durum da ben malul emekli olabilirmiyim? ayrıca ben şuan için emekli olmayı düşünmüyorum işsizim kamu da işe girebilirsem yeniden çalışacağım giremezsem emekli olmayı düşünüyorum, kurul bana zorla emekli olacaksın diyemez dimi?

marji

Malülen emeklilik için;
10 yıl sigortalılık ve 1800 prim günü lazım
Sizde mevcutmu

kardeş bunlar teşkilat sgk adli tıp bazı hastaneler haklı olsanız bile hakkınızı vermiyorlar yani birlikte çalışıyorlar yani engellilerin hakkını yiyorlar ben dava açtım hastalıgımı sgk önce kabul atti hastanede yatırılması gerektigini söyledi yatırıldım emekli olmayı beklerken geriye dönuk onlarça çalışamaz raporum olmasına ragmen red edildi bende dava açtım raporlara dayanarak mahkeme adli tıpa gönderdi raporları adli tıp beni çagırdı muane etti burası önemli adlitıp raporunda sgk tuzugune göre maluluyetine gerek yoktur dendi peki benim 10 ça raporu veren hastaneler tuzugu bilmiyor mu adli tıp onlarada bakmış görüldü diyor ve genede sgk tuzugune göre karar veriyor yani bagımsız degil sgk kararlarına göre karar veriyor yani zorluk çıkarıyorlar mahkeme falan hikaye hepsi yalan

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt