Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Böbrek nakli oldum. 96 SSK başlangıcım ve %70 raporum var. Nasıl emekli olabilirim?

serap_25

Üye
Konular
9
Reaksiyonlar
0
siteye kayıtlı olan tüm arkadaşlara slm.ben 2005 yılında böbrek nakli oldum.10,05,1979 doğumluyum 01,02,1996 yılı işe başlama tarihim ve şuanda bize verilen özür oranı % 70 bu şartlara sahip biri oarak emekli olma hakkım varmı bilgisi olanlardan yardım rica ediyorum.tşk.

96 yılındaki sigortalılığınız TAM primli sigortalılık mıydı, yoksa staj mahiyetinde miydi?
Eğer stajsa, o zaman TAM primle sigortalı olduğunuz ilk tarih önemli?

Önünüzde iki yol var:
1- Malulen emeklilik
2- Defterdarlıktan elde edeceğiniz 2. derece sakatlık indirimine istinaden Yaşlılık emekliliği

Çalışma süreniz 16 yıl 4 ay gün sayısı 2. derece engelliye göre 3760 gün prim. Maliyeden 2. derece vergi indirimini aldığını var sayarak.

2008_oncesi.PNG

2011 ocak ayında emekli olmak için müracatımı yaptım sgk ya evraklarımı tamamlayıp verdim fakat oranın sağlık kurulu özür oranımı %60 ın altında olduğuna kanaat getirip reddetmiş.nasıl bi yol izleyeceğimi bilemiyorum.lütfen yardımcı olun

bu tabloya göre emeklilik hakkım yok

sitede kader arkadaşlarımı görmek güzel

Serap hanım siz sanırım direk sigorta müdürlüğüne gidip ,tek hastalıktan en az %60 alanlar için malulen emeklilik hakkını kullanmak istemişsiniz.%60 altına kanaat getirdikleri için emekliliğiniz red edilmiş.Diğer yolu denerseniz yani vergi indirimi yolu ile en az %40 ve üzeri alsanız erken emekli olursunuz.Normal emekli maaşı gibi maaş alırsınız.Dediğim gibi şu anda zaman ve prim durumunuz tabloya göre eksik görünüyor.

Serap hanım şu an izlemeniz gereken yol, çalışıyor olmanız lazım ve eksik primlerinizi yatırmaya devam edininiz.Altı ay sonra işyerinden çalıştığınıza dair yazı alarak, defterdarlığa gidip sakatlık indiriminden faydalanmak istiyorum diye söyleyin, defterdarlık sizi hastaneye sevk edecek ,elinizdeki raporlarla birlikte muayene olup heyete gireceksiniz, en az %40 alırsanız erken emekli olursunuz.17 yıl 3920 olur bu durumda ,3. derecede bir sene daha atıyor emeklilik şartları.

sanırım öyle oldu.direk sgk ya gidip müracaat ettim.onlarda beni devlet hastanesine sevk ettiler daha sonra ek rapor istendi üniversite hastanesine gönderildim oradaki işlemlerde bitti.hastane doktorları %70 özür oranını yazdılar.ben erzurumda yaşıyorum buranın sgk sı üst merci olan trabzon sgk ya evrakları göndermiş oranın sağlık kurulu özür oranımın %60 tan düşük olduğuna kanaat getirip isteğimi reddetmiş.sizin dediğiniz vergi indirimi olayından dolayı emekli olma şansım bu gün sayıma göre varmı?

Faruk bey inanın kafam çok karıştı aylardır bu işle uğraşıyorum.neden 6 ay sonra?

müsait olduğunuzda durumumla ilgili bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim

İlk raporunuzu ocakta almışsınız zaten ,altı ay iki rapor arasında geçmesi gereken zamandır, sizin 1 ay sonra süreniz doluyor tekrar yeni bir rapor cıkarmanız için şöle bir yol izleyin önümüzdeki ay önceki cıkarmış olduğunuz roporu defterdarlığa verip rahatsızlığım arttı deyip sakatlık indiriminden (vergi indirimi) faydalanmak istiyorum deyin belki raporu kabul edip ankaraya yollayabilir etmezse hastaneye sevk alırsın.Öncesinde dediğim gibi işyerinde çalıştığınıza dair yazı ile beraberinde gideceksin.forumda bu yazı ile ilgili bilgi var.

Elinizde 2011 yılında alınan %70 oranında rapor varsa, o raporla birlikte defterdarlığa gidip sakatlık indiriminden yararlanmak için başvuru yapabilirsiniz.
Eğer elinizde rapor yoksa, yine defterdarlığa gidip, hastaneye sevk alabilirsiniz...
http://www.engelliler.biz/forum/sak...si-almak-icin-dilekce-ornegi-ve-evraklar.html
Defterdarlıktan elde edeceğiniz 2. dereceden sakatlık indirimi size (18 yaşını tamamladığını 10,05,1997 +) 16 yıl 4 ay sigortalılık süresi ve 3760 gün primle emekli olma hakkı sağlar. Yani 10,09,2013 yılında en az 3760 gün priminiz de varsa, emekli olabilirsiniz.

İkinci yol ise, %70 rapora karşılık sizi Malulen emekli etmeyen sgk'ya dava açmak ve şu Yargıtay kararına istinaden Malulen emeklilik hakkını (bence yüzde yüz) almaktır: http://www.engelliler.biz/forum/eme...lma-oranin-artmasi-ile-malulen-emeklilik.html

sevgili bülent bey ilginize ve alakanıza binlerce kez teşekkürler. 2011 yılına ait elimde %70 oranlı rapor yok.emeklilik için müracaat ettiğimde istenilen ek rapora istinaden gittiğim üniversite hastanesinde %70 oranı belirtildi fakat tüm evraklar sgk sağlık kuruna gönderildi.bugün itibariyle iş günü sayım 3145 gün.
en doğrusu belirttiğiniz ikinci yol olan dava açmak.sgk nın reddine karşılık hangi kuruma ve hangi içerikte dava açacağım konusundada yardımcı olursanız sevinirim.iyiki varsınız.

faruk bey ilginize gerçekten tşk. ediyorum.inanın bu konu çok moralimi bozmuştu nette aranırken tesadüf bu siteye denk geldim birkaçkez yazdım ilgilenen mi olmadı yoksa benmi siteyi doğru kullanamadım bilmem.geçen gün tekrar açtığımda konuyla ilgili bülent bey ve siz yazmıştınız çok mutlu oldum.malullerin birde devlet tarafından madur edilmesi fazlasıyla moralimi bozmuştu.sgk nın emekliliğimin reddetmesine karşı dava açmak en dorusu olsa gerek benim için...sanırım bu yolu takip edeceğim.tekrar tşk.

Malulen emekliliğinizi "malul değilsiniz" diye reddedecek sigorta mdüürlüğü ve siz de o karara karşı hemen dava açacaksınız...

bülent bey,bi taraftan sgk nın reddine karşılık itiraz etmem bi taraftan da vergi indiriminden faydalanmak için rapor çıkartıp oranın %70 olduğunu kanıtlasam dahamı doğru olur sizce

Bülent bey muhtemelen sorularımdan sıkıldınız ama siteyi çözeyim derken sizin yazılarınıza denk geldim.ve şunu öğrenmek istiyorum. benim sigortalı iş günü sayım 3145 rapor oranım %70 buna göre 2,dereceden şanslı gurubuna giriyorum ve gün sayım eksik.bu durumda sgk nı reddine itiraz etmemin yani sürünmemin ne anlamı var sizce ?

Avcıya katılıyorum mahkemeler çok uzun sürer bence 2 yıl ssk primi ödeyin bu zaman zarfında vergi ind. hakkı alın ve erken emekli olun.Ayrıca bu 2 yıllık süreyi doğum yapmış iseniz doğum borçlanması yaparak kazana bilirsiniz.Yalnız doğum borçlanması yapacak olur iseniz ssk lı çalışmaya başlayın ve ondan sonra yapın borçlanma yaptıktan sonra işten ayrılın.

Bülent bey sizden müsait oduğunuzda cevap bekliyorum..lütfen ..

özel sektörde çalışmak kolay olsa emin olun 2 yıl değil gücüm yettiği kadar çalışmayı tercih eder bu kadarda emekli olma merklısı olmazdım.ama böbrek nakilliyim biraz ayakta durmak ayaklarımın şişmesine sebep oluyor ilk yıllar zorlanmadan çalışıyordum ama şimdi çok zor ama anlayan yok...

ilker bey ilginize gerçekten tşk ediyorum.ayaklarımda problem olmasa bu işin üzerine bu kadar gitmezdim.5 yıldır çalışıyorum.4 yıllık diyaliz hayatından sonra tekrar sosyal yaşama dönebilmenin ne demek olduğunu iyi bilirim.o yüzden sağlığım elverse çalışmak bana zevk verir.böbrek nakli oldum son 2 yıldır romatizmal bi hastalık oluştu sanırım yorgunluktan olsa gerek şimdi biraz ayakta durmak dayanılmaz ağrı yapıyor ayaklarımda ve şişlik oluşuyor.ama herkes kendi çektiğini ve yaşadığını biliyor.hakkım varsa biran önce emekli olma isteğim bu yüzden.devlet hastanesi romotoloji bölümü ayaklarım için % 28 ellerim için %8+8 veriyor artı böbrek naklinden % 70 veriliyor. sigorta başlangıcım 96 yılı.2001 yılında doğum yaptım fakat o dömenler eşimin sigortasından faydalanıyordum bu durumdan kendi sigortam yatmıyordu.2 yıl beklemeden emekli olmak için bu durumu değerndirme şanşım varmı.

Siz vergi indirimi için defterdarlığa başvurun. O süreç de bi yandan işlesin ve o hakkı elde edin. Bir kaybınız olmaz.

Ama o arada malulen emeklilik için de dava açmalısınız. Başka bir yol yok. Ya sigortalılık sürenizi tamamlayıp Yaşlılık emekliliğinden yararlanacaksınız, ya da dava açıp malulen emeklilik için uğraşacaksınız...

Malulen emeklilik başvurusu yapabilmek için işten ayrılmanız şart. Bu riski göze alamayacğaınıza göre, siz malulen emekliilk için değil, maluliyetinizin tespiti için sigorta müdürlüğüne başvurun. Sizi hastaneye sevk etsinler... Sonuçta onlar size "malul sayılacak bir durumunuz yok" diyecek, siz de buna karşılık dava açacaksınız... Davayı kazandığınızda, bu sefer malulen emeklilik için başvuru yapacaksınız ve hemen malulen emekli olacaksınız...

hepinize gerçekten çok tşk.rdiyorum.iyiki varsınız.durumumla ilgili yapacağım herde gelişemeleri sizlerle paylaşacağım inşallah.sizede çok geçmiş olsun.elbette herkesin bi sıkıntısı var.Rabbim hepimizin yardımcısı olsun.

Emeklilik talebini hangi başlık altında yapmalıyım

Merhaba ,ben böbrek nakilliyim % 75 raporluyum 2. dereceden vergi indiimnden faydalanmaktayım . 11.09.2013 Tarihinde emeklilik için müracaatımı yapacağım inşallah . Emeklilik taebimi hangi başlık altında yapmam gerekiyor .Bilgileinizi paylaşırsanız sevinrim :)

İlker bey ilgili başlığı inceledim 4a malüllük veya yaşlılık farkı nedir açıkçası anlayamadım . rapor oranım % 75 bugün itibariyle 3838 günüm var doğum tarihim : 10.05.1979 işe başlangıç tarihim 06.01.1996 2. derece vergi indiriminden faydalanıyorum . Bu şartlarda ben malülmü ,vergi indirimimi yoksa yaşlılıktanmı emekli oluyorum . yanlış bir başlıkta müracaat edersem emekli maaşımı etkilermi ? sizi yorum ama yıllar sonra sıkıntılarla bu noktaya gelebildim yanlış bir işlem yapmamak için bilgilerinizi paylaşmanızı rica ediyorum .

Siz 96 ssk girişine göre 2. derece vergi indirimiyle 16 yıl 4 ay - 3760 günle erken emekli olmayı haketmişsiniz.
Erken emeklilik başvurusu yapacaksınız yani.
Başlıkta en başta yer alıyor:
Yaşlılık aylığı bağlanması (4a [eski adıyla ssklılar] için)
1- Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi
2- 1 Adet Fotoğraf
3- Gelir Vergisinden Muafiyet Belgesi (Vergi indiriminden yararlanan sigortalılar için)
4- Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi (işten ayrıldıktan sonra ilk 10 gün içinde talepte bulunanlar için)
5- Emeklilik Başvuru Dilekçesi

teşekkür ederim sn kısmet

kısmet hanım , bilgi almak için sgk ya gittiğimde malülen emekli olacaksınız dendi gün toplama işlemi işlemi için dilekte vermem gerekiyormuş ..

serap hnm böbrek nakli olanlar tabi şartları uyanlar herkes malulen emekli olabilecekmi bnm de şartlarım uyuyor. 1800 günm wr 1996 girişm 3 ay önce nakil oldum.

mrb. gözünüz ayın demek isterim öncelikle .1 eylülde yürürlüğe girecek olan yasaya göre böbrek nakli olan arkadaşlarımızda malülen emekli olabilecekler :) bunun için 1800 günün yeterli olduğunu sanıyorum fakat sağlıklı bilgi için bilent beyin ( OTURAN BOĞA) bu konuyla ilgili yazısını okumanızı tavsiye ederim .

:) eminmisin. ben burda ssk ya sordum bilmiorlar... ayrıca teşekkürler.

net bilgi için aktarmış olduğum gibi bülent beyin yazılarını okuman gerekecek

kısmet hanım ben 2.derece vergi indiriminden yararlanıyorum böbrek nakilliyim % 75 engeli raporum 3840 günüm nevcut sgk ya emeklilik için ön bilgi almaya gittiğimde sen MALULEN EMEKLİ olacaksın önce gün sayımı için dilekçe vermen gerekiyor denildi . daha önce sizlerden aldığım bilgilerde ERKEN YAŞLILIK adı altında olması gerektiği belirtilmişti . sgk kurumu çalışanlarının ilgisiz ve tutarsız tavırları kafamı karıştırdı. benmi anlatamıyorum yoksa her ikiside aynı şeym mi ?

kevin: http://www.engelliler.biz/forum/eme...ak-malulen-emekli-olabilecek-kalabilecek.html

Serap hanım, siz malulen değil, defterdarlıktan elde edilmiş 2. derece sakatlık indirimine istinaden erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanacaksınız. SGK'daki memurlara bu konuda ısrar edin. İkisinin farklı şey olduğunu ve sizin sakatlıktan dolayı Yaşlılık emekliliğini tercih ettiğinizi söyleyin

sevgili Bülent bey erken yaşlılık emekliğinde gün topalam işlemi yokmu benim doldurum imza attığım matbu formda gün toplama dilekçesi olarak geçiyordu yani bunadamı gerek yoktu. bunun sonucu yaklaşık 20 güne gelir size gelen yazıda hangi tarihte emekli olacağınıza dair tarih olacak o tarihte gelip emeklilik için müracaat . malülen emekli olacaksınız ancak szin günleniz fazla ve vergi indiriminiz mevcut maaşınız ona göre hesap edilir dendi artı kovulmaktan beter edildim bu durumu onlara nasıl anlatacağım bilemiyorum . Şaşkınım :(

Üst Alt