Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bordro üzerinden vergi indirimi alıp almadığıma bakabilir misiniz?

hakan7272

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
arkadaşlar yaklaşık 2002 den beri yüzde 70 raporla bir devlet kurumda yardımcı hizmetliyim.. mutemete her sorduğumda vergi indirimi için başvurunu yaptım alıyorsun diyordu.. ama hep aklımda bi soru var çünkü en düşük memur maaşı kadar alıyorum hep.. hatta biraz altında bazen.. lütfen bordromdan kontrol edebilir misiniz sakatlık indirimi alıyor muyum almıyor muyum diye..

bordromu atamadım buraya sorun nedir acaba..

arkadaşlar yaklaşık 2002 den beri yüzde 70 raporla bir devlet kurumda yardımcı hizmetliyim.. mutemete her sorduğumda vergi indirimi için başvurunu yaptım alıyorsun diyordu.. ama hep aklımda bi soru var çünkü en düşük memur maaşı kadar alıyorum hep.. hatta biraz altında bazen.. lütfen bordromdan kontrol edebilir misiniz sakatlık indirimi alıyor muyum almıyor muyum diye..

bordromu atamadım buraya sorun nedir acaba..

neyse tane tane yazayım en iyisi..

evli / 0 çocuk
kıdem /ay/yıl = 3/12
derece/kademe =9/1
derece kademe aylığa esas = 9/1
gösterge emekliliğe esas = boş
raporlu gün = 0
sigorta = 0
aylık vergi matrahı = 173.24
geçen aylar vergi matrahı toplamı = 0
asgari geçim indirimi tutarı = 25.99

GELİR
aylık tutar = 49.17
ek gösterge = 0
taban aylık = 1241.44
kıdem aylık = 19.03
yan ödeme = 12.57
em. kes. karşılığı =322.2
artış %100 (devlet) =0
giriş %25 (devlet) =0
gen. sağ. sig. pir. (devlet) = 193.32
aile yardımı = 169.24
çocuk yardımı = 0
özel hizmet tazminatı = 331.51
dil tazminatı = 0
makam / görev tazminatı = 0
ek taz(28/B) = 1.9
ek öde (666 KHK =627.4
top. söz. ikram. = 60

KESİNTİ

gelir vergisi = 0
damga vergisi = 17.01
emekli keseneği (devlet) = 322.2
emekli keseneği (kişi) = 257.76
artış %100 (devlet+kişi) = 0
giriş %25 (devlet+kişi) = 0
gen. sağ. sig. pir. (devlet) = 193.32
gen. sağ. sig. pir. (kişi) = 0
sendika aidatı = 11.21

gelir toplamı = 2927.78
kesinti toplamı = 801.5
net ödenen = 2126.28

toplam ödenen = 2126.28
.............................................

arkadaşlar yardım edebilecek kimse yok mu :(

Siz vergi muafiyetine başvurdunuz mu işyerinden kağıt alıp defterdarlığa gittinmi ordan hastaneden rapor alıp Ankaraya yolladıp işyerine geldimi yarın benim bodroma bakim sende vergi muafiyeti göremedim ne diye kısaltmışlar bakarım ama siz bu dediklerimi yaptırdınız mı?

diğer başlığada yazdım indirimin uygulanmış

saygılar

işe girdiğim yıllarda 2005 lerde sanırım mutemet e vermiştim ben evraklarımı.. benden bişeyler istemişti hatırlamıyorum tam.. raporumu falan almıştı galiba.. ondan sonraki zamanlarda sürekli sordum ama alıyorsun diyordu.. başvurunu yaptık falan diyordu.. şuan hastaneye gittin mi diye sorsanızda maalesef hatırlamıyorum o zamanki heyecanlarla.. ama ben sürekli evli maaşı olmasına rağmen az aldığımın farkındaydım bi türlü mutemete kabul ettiremiyordum ve doğru düzgün kimseden bilgi alamadığım için hep kaldı..

dadaş kardeşim uygulanmış diyorsun da hangi bilgiden anladın bordroda ki onu yazarsan içim rahat etsin :) bide bekar en düşük memur maaşı 2.100 küsür falan oldu ama ben evli olmama rağmen ve 60 tl sendika yardımıyla bile 2.120 tl alabiliyorum.. eğer evlilik ve sendika yardımını çıkarırsak bu ay ki zamlı maaşım 1.910 tl oluyor.. bu normal midir?

arkadaşım vergi indirimi denen olay : gelir vergisi ödemen gereken miktardan belirlenen tutarda derecene göre iade alman demektir . senin gelir vergisi kesintin sıfır bu demekki vergi indirimin uygulanmış .
ayrıca evliyim diyorsun ve evli olmayan bir memuru örnek veriyorsun . arkadaşım engelli indirimi de asgari geçim indirimide ( eş çocuk indirimi ) gelir vergisi kesintinden iade edilir . verdiğin örnekteki memur ve sizin gelir vergisi kesintiniz aynıdır . ayrıca asgari geçim indirimi kanununda bir madde vardır bu madde derki gelir vergisi kesintisini aşan kısım iade edilmez işte bu maddeden dolayı sen rakamsal olarak az aldığını zannediyorsun . çünkü iade edilecek kesintin yok

saygılar

Hakan bey bakın ben işyerime 2003 de girdim 2004 de vergi muafiyeti yaptirdim bunu işyeri yapmıyor abi öyle bişey yok ben 2014 de vergi muafiyetimin fotokobisini istedim işyerinden Ankaradan gelen %51 lik raporum var evet gerçekten gelmiş zaten sana fotokobi vermek zorunda vergi muafiyeti de en geç 2 ay içinde belirtmiş oldugun adrese gelir abi dedigim gibi yarın bodromu çekeyim size yollayım abi ama sanırım sizde yok ama kesin yok demiyorum.

* Engelli vergi muafiyetiVergi MuafiyetleriVergi muafiyetleria) Gelir Vergisi Indirimi;Engelliler için ekonomik yarar saglayan bir hak da gelir vergisi indirimidir. 193 sayili Yasa’nin 31. Maddesi gelir vergisi indirimi konusunu düzenlemistir.Bu haktan;Isçi veya memur olarak çalisanlar veya bunlarin bakmakla mükellef engelli yakini olanlar.Serbest meslek erbabi olan veya bakmakla mükellef engelli yakini olanlar.Basit usulde vergilendirilen tüccar, esnaf, zanaatkâr vb kisiler yararlanabilmektedir.Gelir vergisi indirimi engel derecesine göre, her yil bütçe yasasinda belirlenen miktarlarda yapilmaktadir.Isgücü kaybi orani yüzde 80 ve üzeri olanlar 1. derece, yüzde 60 ile 79 araliginda olanlar 2. derece ve yüzde 40 ile 59 araliginda olanlar ise 3. derece olarak degerlendirilmektedir.2011 Yilinda uygulanacak indirim miktarlari sunlardir:1. Derece engelliler için 700 TL (tahmini olarak aylik 105 TL)*2. Derece engelliler için 350 TL (tahmini olarak aylik 52,5 TL)3. Derece engelliler için 170 TL (tahmini olarak aylik (25,5 TL)* (Burada belirtilen tahminler, kisilerin evli, çocuklu olmasina bagli olarak degisiklik gösterecektir, Belirtilen miktar kadar daha az vergi ödeyeceklerlerdir.)Basvuru için gerekli belgeler ve islemler:Indirimden yararlanmak isteyen kisiler nüfus cüzdani örnegi ve isyerinden çalistigina dair belge ile birlikte çalistiklari ilin defterdarligina veya ilçelerde vergi dairesi müdürlügü veya mal müdürlügüne basvurabilirler.Vergi dairesi basvuru sahibini en yakin saglik kurulu raporu vermeye yetkili hastaneye bir resmi yazi ile gönderecektir.Saglik Kurulu yönetmelige uygun islemleri yaparak hazirlanan raporu, ilgili vergi dairesine gönderecektir. Saglik Kurulu Raporlari, Maliye Bakanligi bünyesindeki Merkez Saglik Kurulu, yetkili hastane tarafindan verilmis olan Saglik Kurulu Raporu’nu yeniden degerlendirir ve kararini bir rapor olarak bildirir.Karar ya kisinin vergi indirimine hak kazanamadigi seklinde veya derecesine göre alacagi vergi indirimini belirtir sekilde düzenlenir. Karar kisinin çalistigi kurum veya kurulusa yaziyla bildirilir.Unutmayiniz:Gelir vergisi indiriminden yararlanacak kisiler, Merkez Saglik Kurulu’nun yazisinin bir örnegini mutlaka çalistiklari isyerinden almalidir.Il veya ilçe sinirlari disinda bir yere isyeri degisikligi yapilmasi halinde, Merkez Saglik Kurulu kararinin bir örnegini yeni isyerinin bulundugu defterdarlik, vergi dairesi müdürlügü veya mal müdürlügüne bildirmek suretiyle indirimden yararlanmayi sürdürebilir.Vergi indirimine hak kazandiginiza iliskin Merkez Saglik Kurulu karari, Is Yasasina tabi olarak çalisanlarin emeklilik islemleri için de verilmesi gereken zorunlu belgeler arasinda yer almaktadir

iste ben kendim yaptırmadım götürüp maliye ye ben vermemiştim bunu hatırlıyorum ama mutemetin benden raporumu falan istediğini hatırlıyorum.. yalnız ben eski işe girerken ki raporumu da vermiş olabilirim tekrar gidip rapor çıkarmışta olabilirim bunu hatırlamıyorum.. ondan sonra her sorduğumda da başvurduk alıytorsun vergi indirimi deniyordu ve kimseden de açık bi bilgi alamadım bunca yıldır maalesef..

dadaş kardeşim güzel söyledin de ben indirim alsam bile 2. dereceden alırım herhalde çünkü raporum yüzde 70 idi.. peki gelir vergisi 0 ise 1. dereceden engelli olanlara nasıl bir indirim yapılıyor? yani benim gelir vergim neden 0.. birinci derece engelli olsam tamamen uygulanmış gibi bişey düşünürüm.. ve az önce de yazmıştım evlilik ve sendika parasını çıkarırsak 1.910 tl maaş alıyorum 9/1 derece kademeli 12 buçuk yıldır çalışan biri olarak.. sizin deyiminize göre 80 tl de vergi indirimi alıyorsam, maaşım 1830 tl ye düşüyor en düşük memur maaşı 12 yıllık çalışan biri olarak.. bu normal midir?

:1. Derece engelliler için 700 TL (tahmini olarak aylik 105 TL)*2. Derece engelliler için 350 TL (tahmini olarak aylik 52,5 TL)3. Derece engelliler için 170 TL (tahmini olarak aylik (25,5 TL)* (Burada belirtilen tahminler, kisilerin evli, çocuklu olmasina bagli olarak degisiklik gösterecektir, Belirtilen miktar kadar daha az vergi ödeyeceklerlerdir.)Siz ikinci dereceye giriyorsunuz eğer %70 ise ama işyerinden o belgenin fotokobisini isteyiniz vereceklerdir

ben burdaki arkadaşlardan bilen varsa da yardımcı olmalarını istiyorum.. bana göre de yansımıyor gibi geliyor..

Hakan bey bak ben şuan senin için bodromu buldum 2014 nisan ayı v.in : 56.97 diyor yani ben 3.cü derece oluyorum.

arkadaşım kendine göre hesap yaparsan yanılırsın :) bak güzel kardeşim hesap öyle yapılmaz . örnek ben 2000 tl maaş alıyorum arkadaşımda 2000 tl maaş alıyor . benim gelir vergisi kesintim 200 tl arkadaşımında . kanundiyorki engelli indirimi yap . dolayısıyla hesaplanan indirim tutarı olan 160 tle maaşıma iade ediliyor . şimdi oldumu benim maaşım 2160 tl ama arkadaşım hala 2000 tl de kaldı . kanun diyorki asgari geçim indirimi yap ( eş çocuk indirimi ) hesaplıyorlar 150 tl ve 150 tl yi iade almam lazım ama gelir vergisi kesintim 200 tl ve bu 200 tl nin 160 tlsini engelli indirimi olarak aldım geriye 40 tl kaldı . işte bu 40 tl yi almam gereken asgari geçim indirimi olan 150 tl içinden alıyorum . 110 lirayı alamıyorum çünkü asgari geçim indiriminde bir madde var ve yukarda bahsettim . gelelim son duruma . ben 2200 tl alıyorum arkadaşım 2150 tl

anlatabilmişsem ne mutlu bana saygılar

teşekkür ederim papatya hanım zahmetiniz için.. ama yukarıda dadaş bey de başka bişey iddia ediyor.. gelir vergisi sıfır ise vergi indirimi alınmaz diyor.. kısacası 9/1 yardımcı hizmetli evli ve sendika parası 60 tl ile beraber 2.120 tl alabiliyor muşum.. benim de aklıma yatmıyor bi türlü ama işte gördüğünüz gibi alıyorsun diyorlar..

arkadaşım idda etmiyorum ben maliyeciyim ( gelir uzmanı ) keşke imkanım olsada daha çok para almamızı sağlayabilsem

saygılar

Hakan bey bodrumu çekip yollayim istersen ama bana göre de almıyorsun 0 yazmaz dadaş arkadaş yanlış biliyor 3 dereceden oluyor sana gelecek yani maaşına gelen ücreti yazmaları lazım neyse abim geç oldu yarın raporu isteyin zaten senin dosyanda varsa hemen verecekler vermezlerse sigortadan istiyorlar de emekliliğimi hesaplatmam için istiyorlar eğer yoksa yazı versinler vergi muafiyetini tekrar yaptir abi

evet şimdi daha iyi anladım.. sağol dadaş kardeşim.. yani yani aldığım asgari geçim indirimim 26 tl görünüyor.. bu demek oluyor ki evli olmamdan dolayı almam gereken 160 tl nin sadece 26 tl sini alabiliyorum.. gerlir vergisi kesintisinde sadece 26 tl kaldığı için.. ve 160 tl den geri kalan 134 tl yi alamıyorum.. çünkü gelir vergisi kesintisinde 0 kaldığı için.. doğru mu anladım?

aynen kardeşim . o madde yüzünden 134 tl havaya uçuyor

saygılar

papatya hanım dadaş bey ilgileriniz için tekrardan teşekkür ederim.. bu konuda hala ümitsizim ama bi daha sorayım bakalım.. yarın tekrar konuşuruz olmazssa.. iyi geceler hepinize.. sağolun..

Dadaş bak abi sende bizi anlamıyon şuan abi diyor ki ben bodrom da nasıl anlarım vergi indirimi diyor bizden hesaplama yap demiyor ona bajarsan hesapların doğru ama şurda hatalısin gelir vergisi 0 diyor sende senden vergi kesilmiyor diyorsun zaten bodraya kişiye ödenen tutarlar yazılır muhasebe zaten vergi hesaplamasını yapıyor sana gelecek düzeyi bodrona işliyor yanlışsam düzelt beni

nefise hanım size şu bilgiyi vereyim . bordurada bir kişinin gelir vergisi kesintisinin 0 olma ihtimali yok tur eğer engelli değilse . sadece engellilerin gelir vergisi kesintisi sıfır olabilir

saygılar

Dadaş sen şimdi niye teesüf ettin cihan bey en iyisi ben susayım şu ara işten çıktım başıma bi maliyeci ile skandala karışmim hehe

çok hoşsunuz . teessüf etme sebebimde hoşluk olsun diyedir.

saygılar

Saygı hürmet benden size gelsin ben yine diyorum engelli de olsa 0 bir kesinti yazmaz o bodro da bi anormallik var derim :) nacizane fikrim :)

papatya hanıma katılıyorum bende.. çünkü eğer ben daha 2. dereceden indirim alırken bile gelir vergisi kesintisi sıfırlandı arkadaş başka gelir vergisi vermeyiz aile yardımında burdan oluyordu zaten denirse ki dadaş abi bunu diyor, o zaman evli 4 çocuklu ve 1. dereceden engelli biri ne kadar alacak? benim burda zararım 134 tl iken öyle bi arkadaşın zararı 4 çocuk ve 50 tl de 1. derece olmasından dolayı alamadığı indirim olacak.. yani 400 tl ye yakın parası içeride kalacak.. gelir vergisi indirimini bu kadar düşük tutup aile yardımını da burdan veriyoruz engelli yardımını da burdan veriyoruz derlerse bu dalga geçmek gibi bişey olur.. o zaman 1. derece ile 2. hatta 3. derece arasında bi fark olmaması lazım maaş olarak.. üçünü de evli kabul edersek.. ve çocuklarıda varsa zaten onların hiçbiri içinde bi ücret alamaması lazım.. bu hesap kafama yatmadı hiç..:)

hakan bey yazdıklarınız son derece doğru . işte devlet böyle kandırıyor milleti ( kötü maliyeciler ) bilen bilir . bilmeyene anlatmak zor lakin son yazınıdan çok güzel anlamış oldugunuzu idrak ettim .

nefise hanım tekrar diyorum bordroda gelir vergisinin teknik olarak 0 olma ihtimali yoktur . sadece engellilerin 0 olabilir

ikinizede saygılar

Hakan bey bence önce sizin vergiyi çözelim maliyecimizi yormayalim doğmamış çocuga don biçmek denir buna ilahi gece gece gözümden yaş getirdiniz ikiniz de :)))

yani alay ediyorlar resmen :) o değilde milletin gelip, sizden vergi almıyorlar ne yapıyorsunuz bu kadar maaşa falan demesi olmasa dert etmeyecem.. her önüne gelen engellilerden 700 tl 500 tl vergi almıyorlar diyor. sanki o parayı bize veriyorlarmış gibi :) tamam verdikleri kadarından Allah razı olsun da böyle vermeyip sonra derecelere kademelere ayırmaları ne hesap oluyor :) yıllardır araştırırım sürekli anlatılan yüzde 40/60 3. derece.. yüzde 60/80 2. derece yüzde 80/100 birinci derece.. birinci derece 800 ikinci derece 400 üçüncü derece 200..:)) sanki maaşa ekliyorlar bu paraları da derece kademe hesaplatıyorlar.. sonuçta kimseye belli bi miktardan fazlasını vermiyorlar boşuna millete böyle anlatmasınlarda millet gelip biz devleti soyuyormuşuz gibi muamelede bulunmasın bize.. görüldüğü gibi bekar bir engelli olsam evli sağlam biri kadar anca alabiliyorum ve evliysem de evliyle aynı parayı alıyorum.. ve düşünüyorum da çocuklarım olsaydı 4 tane.. sen gelir vergisi indirimine tabisin o yüzden sana vermiyoruz çocuk parası deseler..ki öyle diyecekler.. acaba engelli olmasam daha mı çok alırdım. deli sorular.:) iyi geceler saygılar..:)

şuan tek umudum sizsiniz papatya hanım.. dadaş bey aklımı çelmiş olsa bile kalbim gönlüm sizin haklı çıkmanızdan yana hala.. sağolun..

Hakan bey dadaş maliyeci ben ise engelli soru ve sorunlarını bir zat bilen ve çözen kişiyim kulvarlarımiz farklı ama tabi yaşanmışlardan yola çıkarak cevaplıyorum vergi indirimi uzmanlık alanım dadaş hesaplar ben çözüm yolu sonarım dimi uzman cihan bey

umudum sizsiniz papatya hanım.. dediğinizi de sorarım yarın inşallah.. uykusuz bıraktım sizleri de hakkınızı helal edin.. sizde bi sonuca ulaşabilirseniz farklı olan lütfen beni de bilgilendirin.. sık sık bakarım buraya..

Farklı sonuç senin işyerimden vergi indirim raporunu alman olur inşallah sizlere yardımcı olmuşumdur uyku sorun degil işsizim bu ara bildigim başlıklara yardımcı olmaya çalışıyorum size iyi geceler hakan bey

Üst Alt