Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Boynumdaki kısıtlılık nedeniyle B sınıfı ehliyetim iptal edildi!?

Konular
23
Reaksiyonlar
0
s.a 2001 yılında almış olduğum B sınıfı ehliyetimde boynumdaki rahatsızlıktan dolayı( sağa ve sol dönmede hareket kısıtlılığı) 2 yılda bir sağlık kontrolü ticari araç kullanamaz ibaresi var. şuana kadar arabam olmadığı için hiç kontrole gitmedim. araba almaya karar verdim ve geçen hafta heyete girdim doktor yönetmeliğe göre araba kullanamayacağımı ve ehliyetimin iptal olacağını söyledi. hatta h sınıfı ehliyet dahi alamazmışım. hiç bir ehliyet alamazsın dedi.
anlayacağınız hayallerim suya düştü. şimdi elimde olan ehliyetim ne olacak? yapmam gereke ne bilmiyorum başına böyle bir durum gelen arkadaşlardan öneri beliyorum.

Bu tür konularda bizlerin vereceği yanıtlar doğru olmaya bilir ve sizi yanılta bilir. Sonuçta bu raporları vatandaş vermiyor, kanunen yetkili kılınmış hastane ve bunlara bağlı doktorlar veriyor, yani kısaca aynı rahatsızlığı olan 2 kişi den 1 i alır biri alamaz bu konu tamamen doktorun insiyatifinde. Örnek vericek olursam benim polie sekeli rahatsızlığım var, aynısı arkadasımdada var ikimiz aynı anda ehliyet için başvuru yaptık aynı zamanda kontrol e gittik aynı zamanda heyete girdik ama ben ehliyeti aldım arkadasım alamadı, nedeni isi aynı rahatsızlığın farklı versiyonları var, bu yüzden butür konular hassas konulardır ve burdan yapılacak yanıtlar sizleri çelişkiye yada şüpeye düşürecektir. Bunu vericek mecri Doktorlardır,

Şunu da söyliyeyim, ehliyeti aldınız sıkıntı cıkmadı arabanızıda aldınız hıc bır sorun yok, kullanıyosunuz geziyorsunuz, olduki trafik polisi durdurdu sizi ve sorgusuz sualsız ehliyetinize el koyup sizi doktora sevkedebilir, bu adam bu ehliyetle araç kullanamaz der ve ehliyetinizi iptal dahil edebilir. kanunen böyle bir yetkisi vardır. üstüne üslük sizi trafik polisi sevkettiği için 2. kez ehliyet alamassınız der doktorda, nedenmi? DOKTORUN AĞZINDAN CIKAN SÖZ ŞU OLUYOR, DURDUK YERE BU ADAMIN EHLİYETİNİ POLİS ELİNDEN ALMAZ ALIYORSADA MUTLAKA BİR SEBEBİ VARDIRKİ ALIYOR OYUZDEN BEN BU KIŞIYE 2. YE EHLİYETİNİ ALMASI İÇİN RAPOR VERMEM DİYOR!!!!!

Haklı hakkız ben bilemem, bu uygulama sadece Türkiyede yok, yani gelip burdan işte Türkiye diye saçma sapan yazmayın, aynı uygulama AB ülkelerin bir çoğunda var hatta daha katı kuralları var Örnek olarak Almanyada bizim tabirimizle B sınıfı ehliyeti olan bir surucunun ehliyetini yolda giderken sağ sol yaptı diye göz doktoruna gönderip ehliyetini iptal ede biliyorlar!!

Oyüzden Doktor vermesse yapılacak bir şey yok, ya başka bir doktordan alıcaksınız yada farklı altarnetiflere yöneliceksiniz.!

@ibrahimsami Bu madde'ye istinaden red edildiğinizi düşünüyorum , Rapora itiraz edip başka hastane'de şansınızı deneyin

a) Vertebra (boyun ve bel) hareketleri, kişinin baş ve boynunu arkaya döndürmesini ve bakmasını %50’den fazla engelleyen boyun vertebra ve boyun bölgesi hastalıklarında sürücü belgesi verilmez. Lumbal vertebra eğilme ve dönme hareketlerini %75’den fazla engelleyen durumlarda da sürücü belgesi verilmez.​

hastane olumsuz raporunuzu emniyete bildirilip sizin haberiniz olmadan emniyet ehliyetinizi iptal edebiliyor

Bende zaten tam burada Yeni ehliyetler de kotlar var arkayı ve yanı göremeyenler için mesela 42 inç i Mesela bu kot burada

geçerliliğini korur mu burada işe yarar mı ÖTV indiriminden faydalanabilir mi sadece araba kullanabilir mi B sınıfı ehliyet almak için mi

Salih Bey,

Boyun tutukluluğu olan birisi araştırıldı bu daha önce...Amerikada dahil toplam 20 ülkede çok rahat ehliyet alabiliyor..
Devletin işi sorun çözmektir.. Sorunu, doktora elinden ehliyeti aldırarak büyütmek değil.

a) Vertebra (boyun ve bel) hareketleri, kişinin baş ve boynunu arkaya döndürmesini ve bakmasını %50’den fazla engelleyen boyun vertebra ve boyun bölgesi hastalıklarında sürücü belgesi verilmez. Lumbal vertebra eğilme ve dönme hareketlerini %75’den fazla engelleyen durumlarda da sürücü belgesi verilmez.

Bu şekilde yönetmelik çıkartarak vatantajı çözümsüz bırakmak değildir amaç. Eğer boyun tutuksa .. Hangi yüzyılda yaşıyoruz.. Teknolojinin geldiği şu son safhayı biliyormusunuz acaba.. Bizleri yukarıdaki yönetmelik maddesi rahatsız etmesi gerekirken..
sizin yapmış olduğunuz yorum maalesef bana dokunmayan yılan bin yaşasın mantığıyla olmuş biraz hiç kusura bakmayın..

İbrahim Kardeşim,

01.01.2016 tarihinden geçerli olmak üzere bazı yeni kodlar getirildi . Mesela 42 nolu kod tamda sana uyuyor aslında. Özel ayna tertibatı ile sana yeni çıkan yasaya göre kanımca doktor eğer istese boyun hareketleri kısıtlı , özel tertibatlı ayna ile sürücü olur diye rapor verir . Ve seni komisyona havale edebilirdi. Ancak bu dediğim doktor insan evladı olacak..Demek ki insan evladı değilmiş. O da haliyle kendini sağlama almış...

Dönmekte cokmu güçlük cekioyn kardes saga sola dönüyormu geriye donmektemingucluk cekion

Ayna var park ssnsoru var arkaya dondunden daha fazlasını görüyorsun artik bu sebbeten ehliyet vermemek olmamasinlazim

3T3N1TY
Geçen gün boyun tutukluğu var diyen AS hastası bir arkadaşa işte bu yüzden ehliyetini kaptırabilirsin demiştim hatırlıyorsundur. Bir bildiği vardır demiştin ya o konu :)

Banada vermediler ufukalp bey ehliyet coknrsht araba sürüyorum bel vebiyun geriye donmuoyr die vermedi

Ufukalp Abi bu sene biraz hızlı başladı bisiklet antremanlarım,iş hayatı diğer şeyler derken bir türlü zaman bulup mevzuatı enine boyuna inceleme şansım olmadı hep bölük pörçük bakabildim boşuna dememişim bir bildiğin vardır diye ;)

hareket kısıtlılığı var araç süremez demek işin kolayı; geri görüş kamerası, park sensörü özel ayna sistemi vs çözümler üretileceği yerde. maaşda vergi indirimi için başvurduğumda banada araç kullanamazsın boyun hareketi kısıtlı vs dedi. ama rapora ehliyet alamaz araç kullanamaz falan yazmamış. böylece şimdilik önceden almış olduğum h sınıfı ehliyetimi kullanabiliyorum. ben boyun hareketimin sağ tarafa kısıtlı olmasından şimdiye dek belirgin eksiklik görmedim günlük hayatımda, aynı şekilde araç kullanırkende. peki gerçekten boyundaki hareket kısıtlılığı araç kullanmayı olumsuz etkiler mi sizce ?

NETBUS
Bizler burada mevzuata göre yorum yapıyoruz, yazdıklarımız kendi değerlendirmemiz değili yani.
Ama bana sorarsanız evet ileri derece boyun hareketleri kısıtlığı araç kullanmayı tehlikeli hale sokar.

burak_br NETBUS Araba kullananlar bilir 1'den fazla kör nokta vardır normal sürüş pozisyonunda ne yaparsanız yapın göremezsiniz . Söylemesi çok kolay sensör , ayna diyip kestirip atıyorsunuz ama pratikte bu tarz aletler işe yaramaz , Türkiyemizde öyle yollar var ki bütün teknolojiler devre dışı kalır ,

Ufukalp ve @ Oturanboğa

Sevgili Ufuk Bey ve Bülent Bey;

Sizlerin derin 'Tecrübe ve Mevzuat' bilgilerinize istinaden bana aşağıdaki sorun hakkında yorumlarınızı yazabilirmisiniz.

1. Rapor : 2008 yılında alınmış -> Hiçbir sınıf sürücü belgesi alamaz ->Devlet hastanesi -> 3 lü ortopedi uzman grubu
2. Rapor : 2016 yılında yeni alındı -> B Sınıfı Sürücü olur -> Özel hastane -> Yeni yasa tekli ortopedi uzman kararı

Ehliyeti 2008 yılında devlet hastanesi emniyete raporu gönderiyor ve ehliyet iptal ediliyor.
Yeniden ehliyet almak için 2. bir rapor alındı. Ehliyet randevusu alınarak trafik tescile gidildi.
O radaki memur sistemde 2008 yılındaki rapora istinaden ehliyetin iptal edildiğini gördü.

Kendi belirlediği bir hakem hastaneye 3 lü ortopedi uzmanlı yeniden rapor için sevk etti.

Benim sorularım;

Emniyetin bu uygulaması yasal mı? Evet ise hangi yasa yada yönetmelikde var bu? İsmi ve numarası???
Neden özel bir hastaneden 3. bir rapor alınamaz.. Yeni yasada bahsedilmiş böyle bir imkan varken
yani özel bir hastane neden hakem hastane olmasın 3 lü ortopedi uzmanı varsa...??

Bu konularda lütfen tecrübelerinizi paylaşırmısınız?

Bamesa

Yetkilendirilmiş Devlet Hastanelerin vereceği hükümleri yine aynı Yetkilerle donatılmış hakem hastaneler bozabilir . Özel hastaneler bu konuda hiç bir hüküm veya yorumda bulunamazlar . Görevli memur bu konuda şüphe duyduğu taktirde hastaneye sevk edebilir bu konuda yapabilecek birşeyiniz yok . O yüzden sürekli diyoruz kolaya kaçıp özelden rapor almak çözüm değil ilgili memur kabul etmediği taktirde bir dayanak noktanız yok tekrar aynı süreci yaşarsınız diye

3T3N1TY

Cenk Bey,
Cevap için teşekkürler.. Pekiyi emniyet beni zorlayabilir mi? illaki kendi belirlemiş olduğu devlet hastanesinden rapor almak için..

Başka bir devlet hastanesinden kendi istediğim hastaneden alamazmıyım?

Bu yönetmelik numarasını bana verebilme imkanın var mı cenk bey?

Öncelikle çok teşekkür ediyorum..

Bamesa[FONT=Times New Roman]

İlgili yönetmelik ve madde budur

[/FONT]

30 Mart 2013 CUMARTESİResmî GazeteSayı : 28603
YÖNETMELİK
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığından:
[FONT=Times New Roman]
Özürlü sağlık kurulu raporuna itiraz
[/FONT]

[FONT=Times New Roman]MADDE 10 – (1) Özürlü sağlık kurulu raporuna; özürlü, velisi veya vasisi veyahut raporu isteyen kurum tarafından itiraz edilebilir. İlgililer itiraz dilekçesi ve ilk özürlü sağlık kurulu raporunun tasdikli bir örneği ile birlikte, bulunduğu ilin sağlık müdürlüğüne başvurur. İl sağlık müdürlüğünce, özürlü sağlık kurulu raporu alacak kişi en yakın farklı bir özürlü sağlık kurulu raporu vermeye yetkili hastaneye gönderilir. İtiraz edilen özürlü sağlık kurulu raporu ile itiraz üzerine verilen özürlü sağlık kurulu raporundaki kararlar aynı yönde ise özürlü sağlık kurulu raporu kesinleşir.[/FONT]
[FONT=Times New Roman](2) Özürlü sağlık kurulu raporlarının farklı olması durumunda, Sağlık Bakanlığınca belirlenmiş olan hakem hastanelerden, kişinin ikamet ettiği yere en yakın bir hakem hastaneye, kişi yeniden muayene edilmesi ve özürlü sağlık kurulu raporu tanzim edilmesi amacıyla yine il sağlık müdürlüğü kanalıyla gönderilir. Hakem hastanenin özürlü sağlık kurulunca verilen kararı kesindir.[/FONT]

3T3N1TY

Cenk Bey,
Cevap için teşekkürler..

Ancak bu yönetmelik özürlü sağlık kurulu rapor u itiraz süreci.
Aynı yönetmelik Ehliyet sağlık raporunuda kapsıyor mu ?

Böyle bir madde arıyorum.. Ben ..
Varmı yukarıdakin uyan bir madde..

Cevabın için tekrardan teşekkür ediyorum.

@Bamesa Ortak bir çalıştay ürünü çıkan bir mevzuat bu
[FONT=Times New Roman](1) Özürlü sağlık kurulu raporuna; özürlü, velisi veya vasisi veyahut raporu isteyen kurum tarafından itiraz edilebilir.
Trafiğinde dayanak noktası buradan geliyor içişleri bakanlığı mevzuatında bu tarz durumlardan bahsedilmiyor

[/FONT]
17 Nisan 2015 CUMAResmî GazeteSayı : 29329
YÖNETMELİK
İçişleri Bakanlığından:
KARAYOLLARI TRAFİK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
[FONT=Times New Roman]“Sürücü belgelerinin trafik görevlilerince geri alınması halleri ile şartları[/FONT][FONT=Times New Roman]Madde 90 ‒ Sürücü belgesi sahibi kişide sağlığı bakımından sürücülüğe engel aşikâr bir değişikliğin görülmesi ve tespiti halinde, trafik görevlilerince sürücü belgesi geçici olarak geri alınır ve kişiye “sürücü olur” sağlık raporu aldırılır.[/FONT][FONT=Times New Roman]Sürücü belgesi sahibi kişide sağlığı bakımından sürücülüğe engel bir değişikliğin olabileceğinin kamu kurum veya kuruluşlarınca yazılı olarak bildirilmesi halinde ise kişinin sürücü belgesi geçici olarak geri alınarak “sürücü olur” sağlık raporu aldırılır.[/FONT][FONT=Times New Roman]Sürücü belgeleri geçici olarak geri alınan kişilerin Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelik hükümleri doğrultusunda yapılan muayeneleri sonucunda düzenlenen sağlık raporuna göre işlem yapılır. Gerekli sağlık şartları sağlanmadıkça bu kişilere sürücü belgeleri iade edilmez.[/FONT][FONT=Times New Roman]Sağlık şartları bakımından sürücülüğe engel bir halinin olmadığı veya mevcut olan bu halin bilahare ortadan kalktığı sağlık raporuyla tespit edildiği takdirde, sürücü belgesi kişiye iade edilir.[/FONT][FONT=Times New Roman]Sürücü belgesinin 2918 sayılı Kanunun 41 inci maddesinde belirtilen şartlardan herhangi biri mevcut olmadan veya hileli yollarla temin edilmiş olduğunun anlaşılması halinde, bu belge Emniyet Genel Müdürlüğü veya bağlı trafik tescil kuruluşlarınca iptal edilir. Bu kişilere aynı madde hükümlerine uygun olarak yeniden motorlu taşıt sürücüsü sertifikası almaları halinde yeni bir sürücü belgesi verilir.”[/FONT][FONT=Times New Roman]
[/FONT]

Araç kamera sistemleri çok gelişti,bence boyun dönmesede gelişmiş kameralar + dikkat kafi gelmeli.

Bananehlieyet vermediler hicbirsekilde bel ve boyun geriye donmuyor die geriye donse neolur dönmese neolur saga sola döndükten sonra ayna var kamera var park sensoru var

burak_br

Ben bel bolgemde bir sorun yok hatta ben 18 yasindan beri babamin arabasini kullaniyorum. Aynalar isimi hallediyor

Geriye dönmeye gereknuokki inemlimolan sag sol aynayingorsun dikizi görsün yeterlu

burak_br kameraların yetersiz kaldığı yerler var artık geriye dönüş gerçekten araba kullanırken çok önemli bi durum

Vallaha bilemiycem bundan oturu ben ehliyet alamadım sag sol dönüyor biyun bel geriye donmuoyr dior kim geriye donuyorki yandogrunduzgun bi oarkta dönersen

Avrupa ve abd de Spondilit hastaları ehliyet alabiliyor,ingilizce bilen bir avukat bul,araştır, o halledebilir,hukuka dayan en iyisi,

Üst Alt