Boynumdaki hareket kısıtlılığım ve ehliyet alma sürecimle ilgili bir şeyler yazmak istiyorum.
Önce aile hekimine gittim. Normal %88 engelli raporumla başvurdum ve koktoruma sorunlarımı anlattım ve beni devlet hastanesine sevk etti. Muayene olmam gereken bölümleri de Göz, kbb ve fizik tedaviyi olarak yazdı. Sevk kağıdımla hastaneye gittim başvurumu yaptım. 125 tl rapor ücretini ödedim ve ilgili bölümlere muayene oldum. Göz ve Kbb ye muayene olduktan sonra fizik tedavi bölümüne gittim. 2010 yılında baş-boyun kanserinden dolayı yüksek dozlu radyoterapi aldım ve boynumdaki yumuşak dokular kalıcı olarak yandı. Boynum küçüldü ve sertleşti. Bu yüzden boynumu istediğim yöne rahatça hareket ettiremiyorum. Fizik doktoru beni güzelce muayene etti ve yorumunu yazdıktan sonra komisyona sevk etti. Sonra komisyona girdim ve boynumu sağa-sola çevirmemi istediler ve fazla beklemeden dışarı çıktım. Görevli arkadaş sonuç raporumu il sağlık müdürlüğünden alacağımı söyledi. Raporumu aldım. Raporda aşağıdaki kodları gördüm.
47. İki tekerlekli araç kullanamaz
102. Ticari araç, resmi araç, ambulans kullanamaz
103.03 Yılda bir sağlık kontrolü
42.01. Arka görüş için uyarlanmış cihaz
42.03. Yan görüş sağlayan ek iç cihaz
42.05. Kör nokta görüntüleme cihazı
42.06. Elektrikle çalışan dış dikiz aynaları
Sonrasında kursa başvuru yaptım. Kurs müdürü önce bu kodları milli eğitime sordu ve bu kodlarla ehliyetimi alabileceğimi söyledi. Başvurumu yaptım, sınavları geçtim ve dün itibariyle ehliyetimi aldım. Ama asıl sorunlar şimdi başlıyor.
1- '103.03 Yılda bir sağlık kontrolü''. Bu kontrol nasıl olacak hiçbir bilgim yok. Buradaki benzer konulara da baktım ama net bir sonuç bulamadım. Kimi yeniden ehliyet raporu alırken yaşanılan süreç tekrarlanacak diyor. Kimi kısıtlama kodlarını veren ilgili bölüme muayene olup tek bir rapor-belge almak yeterli olur diyor. Ben bunun için ileride önce il sağlık müdürlüğünden bilgi alacağım ya da komisyon tarihini öğrenip komisyonda bunu soracağım. O da olmadı emniyetten bilgi alacağım. Bakalım neler olacak...
2- Ve asıl merak ettiğim ve beni en çok ilgilendiren kısım. 42.01-03-05-06 kodlarıyla ÖTV indirimli araç alamıyorum. ''
[FONT=sans-serif]Çünkü maliye "hareket ettirici tertibat" ilişkisi kuruyor ve sadece vites kolu ile pedallarda modifikasyon için ötv istisnası tanıyor.'' ( via OturanBoğa [/FONT])
Maalesef bu kodlarla ve % 88 raporumla ÖTV indirimli araç alamıyorum.
2015 de %88 rapor almıştım. O zamandan sonra bazı sorunlarım daha çıktı. Şu anda tahmin ediyorum %90 ve üstü rapor alabilirim. Diyelim % 90 ve üzeri engelli raporu aldım. Ben bu aracı kullanabilecek miyim? Bu 4 kodun 3 tanesi zaten mevut orta sınıf 0 araçların hemen hepsinde mevcut.
Örneğin;
''42.01. Arka görüş için uyarlanmış cihaz.'' Bu zaten bildiğimiz geri görüş kamerası.
''42.05. Kör nokta görüntüleme cihazı'' Bu da kör nokta uyarı sistemi ve bir çok 0 araçta var. Ayna gerekirse de zaten takılır. Normal bir insan bile güvenliği artırmak için aracına bunu ekleyebilir.
''42.06. Elektrikle çalışan dış dikiz aynaları'' Bu da aynı şekilde bildiğimiz sağ-sol dış aynalar. Ve bu da yeni araçta mevcut.
Sadece ''42.03. Yan görüş sağlayan ek iç cihaz'' için bir ek ayna gerekiyor o kadar. Ki bence bunları normal insanlar da araçlarına ekletip kullanabilir. Bununla ilgili nereden bilgi alınır bilemiyorum. Araç bayisi mi ya da verdi dairesi mi.