Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Boyunda C4-C5 kırıkları olup tedavi olanlar tecrübelerini paylaşabilir mi?

sampiyon1

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar,

Kardeşim Ferhat Arican 04 Mayıs 2011 tarihinda saat 15:05 da araç içi kaza geçirdi. Kaza esnasında boynu C4 C5 şekline kırıldı, öncelikle forumda buna benzer bir çok vakada bir çok arkadaşın tecrüblerinden faydalandım, bunun için şimdiden teşekkür ederim.

Kardeşim Ferhat Arican 19 yaşında Boksör, kick bokscu, milli sporcu, ailece sporcuyuz diyebilirim. Bu yıl Türkiye kick boks şampiyonası Urfa da yapılıyordu, şampiyona sonunda kardeşim dönüş yolunda arkadaşlarının arabasında şoförün arkasında oturuyor, araçta 3 kişiler, önde 2 kişi arkada kardeşim ferhat arican. Ferhat hem kamp dönemi hemde antremanlardan ve o gün 3 tane maç yapmasından çok yorgun düşmüştü, ve araçta arkada emniyet kemerini takmadan uyuya kalmıştı. Öndeki arkadaşı ve şoförde yol yorgunu ve uykusuz olduklarından uyuya kalıyorlar, araç otobanın girişinde bariyelin başlangıcına süratla çarpıyor, o esnada kardeşim ferhatın boynu kırılıyor, araç şarampole taklalar atarak uçuyor, önde oturan iki arkadaşı hava yastıkları kurtarıyor, kazadan yaralanmadan kurtuldular. Kaza esnasında ilk darbede felç geçirmeye başlaya kardeşim savunmasız bir şekilde araç ta savruluyor, dolayısıyla c4-c5 bölgesinde kesi ve zedelenme oluşuyor.

Urfa tıp fakultesi ilk teşhisinden sonra hastaya müdahale edemeyeceklerini söyleyen doktorlar, Diyarbakır Tıp fakultesine sevkini istediler, fakat açık kapı bırakarak daha iyi hastahanelerde var dediler, biz işin açıkçası urfa tıp fakultesinin yapamadığı bir operasyonu yine biraz yakın olan fakat ankara ve adanadan daha uzak olan Diyarbakır tıp fakultesini düşünmedik. Hemen adana da ki Acıbadem hastahenesi ile irtibata geçerek kardeşimin sevkini oraya sağladık. Kardeşim kaza esnasından bugüne kadar bilincini kaybetmedi. Kazadan sonra nefes almaya da devam ediyordu, adana ya gelir gelmez doktorlar müdahale etmeye başladılar, ilk etapta boyundaki yamulmayı ve diskleri aynı seviye getrimek için akşam saat 21:00 dan sabah saat 08:30 a kadar başına monte ettikleri 10 kiloluk ağırlıkla beklediler, sabah ameliyata alındı, ve başarılı bir ameliyat geçirdi.

Ameliyattan sonra 2 gün boyunca nefes almaya konuşmaya devam etti, yemek yedi. Fakat ameliyat gerçekleştikten 2 gün sonra nefes almayı bıraktı ve boğazından bir delik açılarak solunum cihazına bağlandı. Ferhat kazadan sonra 3 gün boyunca karın kaslarından ve diyaframdan nefes alıyormuş, bunu sonradan öğrendik. Adanada 13 gün hastahanenin yoğun bakımında kaldıktan sonra özellikle doktorların tavsiyesiyle yaşadığıöız şehr mersin deki bir hastahaneye sevkini istediler, bu durumdan değişik sonuçlar çıkarsakta kardşeşimize daha yakın olmak, ve artık psikolojikte olsa bu duruma alıştırıp hızlı bir şekilde iyileşme sürecine sokmak istedik, mersin de özel bir hastahaneye sevkini sağladık.

Mersindeki Bu hastahanede kardeşim 18.05.2011 tarihinden 18.07.2011 tarihine kadar tedavi gördü, burada bir çok kere enfeksiyon problemleri yaşadık, görüşmelerimizi biraz uzun tutmamız, bir çok arkadaşının sürekli görmek istemesi sanırım bu problemleri tetikledi. Tabi başka etkenlerde yok değildi. Bir müddet sonra Ferhat ın bazı problemlerini ve tedavilerini bu hastahanede tam anlamıyla gerçekleşmediğini farkettik, bizde mersin tıp fakultesine götürmek istesekte hastayı farklı sebeplerden dolayı kabul etmediler. Son olarak 18.07.2011 tarihinde Ankara Hastahanesine ( Eğitim Araştırma) sevkini sağladık, bu tarihten beri kardeşim Ferhat Ankara Hastahanesi yoğun bakım reanimasyon bölümünde tedavi görüyor.

Bu süreçte bir çok problemlerle karşılaştık, ve araştırıp sebeplerini ve etkenlerini anlamaya çözmeye çalıştık, fakat sürekli değişik problemlerle karşı karşıyayız. Mesela son iki gündür Kardeşim yakın geçmişi hatırlamamaya başladı, mesela bir gün önceyi tam anlamıyla hatırlayamıyor. Zorladığımızda kısmen hatırlamaya başlıyor.

Şu sıralar doktorların söyledikleri bazı şeyler ise bizi inanılmaz çaresiz bırakıyor, umutlarımızı söndürüyor, doktorlar yakın bir zamanda bu şekilde hastayı taburcu edebiliriz, ev şartlarında solunum cihazına bağlı olarak tedavi ve bakım görmeye devam edebilir diyorlar. Hastayı bu duruma hzırlıyoruz diyorlar.

Ne yapacağımızı bilemiyoruz, siz değerli arkadaşlardan tecrübelerinizi bizimle paylaşmanızı, fikirlerinizi söylemenizi, tavsiyelerinizi iletmenizi canı gönülden bekliyoruz.

Tüm engelli arkadaşlara acil şifalar diliyorum.

Teşekkürler

Çok çok geçmiş olsun. Zor zamanlar bunlar. Sabırlı ve güçlü olmak lazım...

Her şeyden önce kardeşinizin eve çıkması kötü bir şey değil. Eğer solunum cihazına ihtiyaç duyyorsa, bunu SGK aracılığıyla temin edebilirsiniz. Başka bir -yara vb.- sorunu yoksa, evde çok daha rahat edecektir... Aklıma gelen bazı şeyleri sıralamak isterim:

1- Sanırım sabit sonda takılıdır (?). Sabit sonda enfeksiyona neden olabilir. O nedenle:
  • Sabit sondayı 15 günde bir değiştirin. Bunu hemşireye de yaptırabilirsiniz, eli yatkın biriniz öğrenerek kendiniz de yapabilirsiniz. Zor değildir...
  • Sabit sondanın üstünde idrar akışını kapatıp-açacak bir mandal olmalı. Bu özellikte sonda kullanın. Çünkü idrar sürekli torbaya akarsa, mesanede idrar birikemeyeceği için, zamanla mesanenin daralmasına yol açar. Bunu önlemek için, içilen su ve çıkan idrara göre, mandal kağalı olsun, aralıklı olarak mandalı açarak mesanedeki idrarın tormaya akmasına izin verin (Sağlıklı bir bedende 400-600 cc mesane kapasitesi iyidir. Sıkışma hissi varsa, sıkıştığında, yoksa, tecrübe ederek idrar bu derece biriktiğinde mandalı açarsınız, mesane tamamen boşalınca da yeniden kapatırsınız)
  • Kendi başına işeyebiliyor mu diye denemeler yapsın arada. C seviyesi enteresandır, kendi başına işeyebilir... Ayrıca, göbeğin altına mesanenin üstüne parmakla küçük küçük tıklamalar kendi başına idrarın dışarı atımını da sağlayabilir bazen. Bu konularla ilgili olarak bir üroloğa gidin mutlaka.
  • Mesane iç basıncını azaltıcı ilaç kullanmanız gerekebilir. Böylece mesaneden böbreklere idrar kaçışı gibi bir risk bertaraf edilebilir. Tabii, buna da ürolog karar verebilir ancak.
  • Bol su içsin, düzenli olarak C vitamini alsın, sağlıklı beslensin.
  • Ateş çıkarsa, idrar yolu enfeksiyonu olabilir. İdrar KÜLTÜR TESTİ yaptırarak, doğru antibiyotiği doğru süre kullanmalı ve enfeksiyonu yenmelisiniz. Ama, dediğim gibi, enfeksiyonla mücadelenin ilk şartı su su su su su su su.
2- Barsaklarını kendisi boşaltamıyorsa, her gün aynı saatte olmak şartıyla tuvaletini yapmaya çalşsın. Düzenli olarak bunu denediğinde, barsak sorunu yaşama riski de azalacaktır.

3- Banyosunu aksatmayın. Temiz olması keyfini düzeltir. Ayrıca sağlık açısındna da önemli. Eğer banyo yaptırmak çok mümkün olamıyorsa, sabunlu bezlerle ve ıslak havlularla yatak banyosu yaptırın.

4- Özellikle yatak, tekerlekli sandalye kullanırken minder kullanmamak ve sürtünme nedeniyle yatak yarası dediğimiz lanet oluşabilir. Bu konuya özen gösterin. Temiz olması, temiz çarşaflarda yatması, yatağının buruşuk olmaması çok önemli. Ayrıca şu yataklardan edinebilirsiniz: http://www.engelliler.biz/forum/eng...asi-yapmayan-yatak-ariyorum-2.html#post897572
Tekerlekli sandalye için de şu minderlerden birini öneririm:
5- Tekerlekli sandalye için ben şunu kullanıyorum, öneriririm: Sinaps Sağlık Hizmetleri - MULTIFONKSİYONEL MANUEL TEKERLEKLİ SANDALYELER

6- Hastanede öğrendiğiniz fizik tedavi hareketlerini evde kendiniz yapabilirsiniz. Zaten sporcusunuz, insan bedenini çok iyi biliyorsunuzdur... Zorlamadan, küçük küçük hareketlerle tüm eklemlerini çalıştırın her gün.
Ayrıca, zamanla oturma denemeleri de yapın küçükten küçükten... İlk denemelerde tansiyonu düşecektir. Zorlamadan, kısa aralıklarla, yavaş yavaş dikleştirerek dik oturmaya alışmalı. Ancak o zaman tekerlekli sandalyeye geçebilir ve özgürce dolaşabilir...

7- Ferhat kardeşim bir süre sonra hasta gibi değil, tekerlekli sandalye kullanan sıradan biri gibi olmayı öğrenecektir... Gündelik yaşama geri dönebildiği kadar erken dönmeli. Gerekirse akülü sandalye de alınabilir. Buna zamanla karar verisiniz...

Hafızaya dair bir şey bilemiyorum. Ama onun omurilik yaralanması ile bir ilgisi olduğunu sanmam. Yaşadığı kafa travması nedeniyledir... Bu konuda MR vb. bir şey çektirip kafada bir hasar var mı, değerlendirilebilir sanırım.

Hasılı, zaman en iyi ilaçtır. Zamanla her şey çok daha güzel olacaktır. Sabır, saygı ve sevgi....

Not: Sormak istediğiniz her her her her her şeyi lütfen en en en ince ayrıntısına kadar sorun. Bu dönemde yarenlik etmenin kıymetini bilen binlerce insanız burada...

Selamlar.

Merhaba Bülent bey,

Allah sizden razı olsun, yazdıklarını okuyunca içinde bulunduğumuz durumu ne kadar iyi anladığını ve ne kadar içten yazdığını farkettim, tekrar teşekkür ederim.

Evet sabit sonda takılı, ve hala hastahanede, doktorlar bazı ilaçları kestiklerini ve bünyesini kontrol etmek istediklerini söylüyorlar, bu sayede ev şartlarına ayarlayabiliriz diyorlar. Tansiyon konusuna gelince her seferinde yüreğimiz ağzımıza geliyor, mersinden ankaraya sev ederken tansiyonla ilgili büyük bir problem yaşadık, ferhat son gücüyle nefes alamadığını söylüyor ve son olarak dilini dışarıya çıkartıp sonra çenesini kilitliyodu, bu durumda bir keresinden diline zarar verdi. Bazen MR çekmek için yada başka bir şilem yapmak için hareket ettirdiklerinde yine tansiyon ile ilgili problemler yaşıyor.

Hafıza problemi son 3-4 gündür var, doktorlar ilaçların etkisinden diyorlar. Bülent bey, sizce Ferhatın solunum cihazından kurtulma şansı varmı, bu aralar doktorlar ferhatın kendi başına solunum efrou için %3 diyorlar, bu oran eğer %10 a çıkarsa solunum cihazını çıkarabilirlermiş.

C4-C5 bölgesi özellikle karın kasları ve diyafram etkiliyormuş, karnını bazen yorgun değilken kaşıdığımızda çok az da olsa hissettiğini söylüyor.

Bu aralar ferhat normal bir şekilde yemek yiyor, fakat doktorlar eğer normal bir şekilde yemek verme problemi yaşarsak direk midesine bir operasyon yaparak besin verebilecekleri bir kanal açabilirz diyorlar...

Şimdiden çok teşekkür ederim, ferhat için zaman ayırarak yazdığıklarınız ve tavsiyeleriniz için...

Öncelikle geçmiş olsun diyorum.

Ben de c5-c6 felçliyim.Trafik kazası, 10 yıl oldu.

Nefes güçlüğünü bende yaşadım.hatta boğazımdan tüple bağlamak istediler.ancak daha da riskli olacağı için kabul etmedik.Bu seviyede kırıklarda diyafram kontrolü kayboluyor ve nefes almak zorlaşıyor.Ciğerlerimden şırıngayla su aldılar.Diyaframı güçlendirmek için üfleme aleti kullandırdılar bana hastanede.onu temin edemezseniz balonla da nefes egzersizleri yapabilir.
Yatak yarası bu aşamada karşılaşacağınız en zor şey.yara yüzünden 2 kez ameliyat oldum.düzenli şekilde hastanızın yatış pozizyonunu değiştirin.hastanede yoğun bakımdan sonra büyük ihtimalle fizik tedaviye sevk ederler.fizik tedavi, mümkün olabildiğince kendine yetebilmesini sağlar.
Bu seviyede ellerini kullanamaz ama kollarını kullanabilir.Kollarıyla da; oturabilir,aparat takılırsa yemeğini yiyebilir,benim gibi pc de kullanabilir.Fizik tedavide mümkün olduğunca yapabileceklerini test edin.
Bu aşamadan sonra da psikolojik destek sağlayın.Yanında olduğunuzu hissettirin.moral herşeyden önemli.bazı sebeplerden üzülmüştüm,tansiyon 22- 14. sonuç beyin kanaması, sol kol iptal.:) Öğrendim ki; Herşeye rağmen,bana inat ''Hayat devam ediyor.''

Tekrar geçmiş olsun.

merhaba öncelikle çok geçmiş olsun bende sığ suya balıklama atlama sonucu c5-c6 seviyesinden boynumu kırdım boynumda platin var çok şükür ben solunum problemi yaşamadım hafıza kaybıda olmadı vücudum boynumdan aşağısı felç oldu ilk 6 ayda kollarım ve sol elim işlerimi yapabilecek kadar düzeldi sağ elimde sadece kavrama işlemini yapabiliyorum sol bacağımın üzerine azda olsa basabiliyorum sol ayağımda ilk 6 ayda hareketlenme oldu ama daha fazla ilerlemedi tekerlekli sandalyede oturabiliyorum walker denen cihazla sağ bacağımı shell denen bir cihazla sabitlediğimde kısa mesafede olsa yürüyebiliyorum tak sonda kullanıyorum büyük tuvaletimi azda olsa hissediyorum 9 yılda çok şükür bu hale geldi eve çıkmakta sorun yapmayın ilk bir kaç ay zorlanırsınız ama sonra insan bir şekilde alışıyor bülent bey zaten her şeyi anlatmış eğer büyük abdestini yapmakta zorlanırsa doktorundan laksatif bir ilaç isteyin ki rahat etsin birde o sıkıntı yapmasın ve genelde lifli gıdalarla sebze yemekleriyle meyveyle beslenmeye alıştırsın kendini ki ilerde tuvalet konusunda sıkıntı yaşamasın ve de tabiki fizik tedavi şart durumu biraz düzelince solunum problemi 2-3 ay fizik tedavi görmesi iyi olur yatılı fizik tedavi hastaneleri var çok faydasını görür şimdilik aklıma gelen bunlar başka sıkıntıları olursa yazarsın elimizden geldiğince tecrübelerimizi paylaşırız... şimdilik sabretmek lazım bu hastalık iğneyle kuyu kazmaya benzer uzun zaman alır...

Allah yardımcınız olsun

sporcular kolay pes etmez ,kardeşiniz bu sürece uyum sağlayacak ve daha iyi olacaktır :)
tüm kalbimle geçmiş olsun diliyorum

bu aralar havaların aşırı sıcak olduğu bir dönemdeyiz
kardeşinizin ateşi olabilir ve solunum problemi artabilir
klima başka odada olacak şekilde ,odasını serin tutmaya çalışın
daha rahat olacaktır

Merhaba çok geçmiş olsun. Kardeşinizin sporcu olması bu durumu atlatmasında yardımcı olacaktır. İlk aylar hepiniz için zor geçicektir. Umudunuzu yitirmeyin ve çalışmaya devam. Fizik tedaviyi de kesinlikle göz ardı etmeyin. Kolaylıklar diliyorum

merhaba nescafe, iyi dileklerin için çok teşekkür ederim, bir dönem ferhat kardeşimin sağ akciğerine tüp bağladılar ve 5 gün boyunca sıvı çektiler. Şu sıralar hastahanede ve tansiyon ile ilgili baya bir problem yaşıyoruz, tansiyonu düzenlemek için noradrenalin ilaçlar kullanılıyor.

merhaba idosente, çok geçmiş olsun sanada, bizde sabırla, umutla bekliyoruz, zor bir süreç ama sürekli problemler yaşıyoruz, hastahanede yatıyor kardeşim, 3 ayı geçti... Umarım kardeşim bir gün senin seviyene gelir. Allah razı olsun.

merhaba hera, çok teşekkür ederim. Kardeşim dediğim gibi hastahanede hala, ve bugün önemli derecede problemler yaşadık, kardeşimin karnı normalden çok daha fazla şişti, oral yoldan besin vermeye başlamıştık, bir dönem büyük abdestini yapıordu, şimdi ise durmuş, bu sabah kalp ile ilgili büyük bir problem yaşadık. Mideye cerrahi bir müdahale etmeyi düşünüyorlar.

Merhaba shifty, iyi dileklerin için teşekkürler, evet zor bir dönem, kardeşimin hayatta kalmasını umut ediyoruz, tüm kalbimizle. fizik tedavileri eksiltmiyoruz, 19 yaşında ve sağlam bir vücut, bugüne kadar yara olayı falan yaşamadık.

Hepinize çok teşekkür ediyorum, allah hepinizden razı olsun.

Sormak istediğim bir kaç soru var;

1. Hastahane ve tedavi süresince kalbin durması ve tekrar canlandırmaya çalışmak bu tür kazazedelerde, hastalarda görülebiliyormu?

2. Sindirim sistemi bazen çalışıyor bazen çalışmıyor, kardeşime hergün belirli bir sabit saatte ıkınmasını istiyordum, oda bir dönem bunu yapıyordu, ve büyük abdeste problem yaşamıyordu, şimdi ise hastahane değiştirdik ve sindirim sisteminde problemler yaşamaya başladık, daha önceleri öğleye doğru tam anlamıyla kendine gelirken şu sıralar ancak akşama doğru kendine geliyor, bu yeni hastahanenin kullandığı ilaçlardan olabilirmi? Veya enfeksiyon dan dolayı bu problem yaşanablirmi?

3. bazı depresyon ilaçları veriyorlar, acaba bu ilaçları alan oldumu? yan etkileri içinde sürekli yakın geçmişi unutma gibi problemler yaşayan oldumu, yada bilinci açık herşeyi hatırlamasına rağmen bir anda kazayı unutan oldumu? kullandığı depresyon ilaçları şunlar: Seroquel 3X100, Neurontin 2X600, xanax 1X1

4. Özel bir hastahaneden bir araştırma hastahanesine sevkini sağladık, bu araştırma hastahanesi sizce özel bir hastahaneden dahamı iyidir?

şimdiden teşekkürler...

1- Bu konuda hiç bir fikrim yok. Ama, belki nefes alamamasıyla ilgili bir durum olabilir. Yoksa, omurilik felci ile kalbin doğrudan bir ilgisi yok diye düşünüyorum.

2- Beslenme alışkanlığında ya da kullandığı ilaçlarda bir değişiklik varsa, mide ve barsak düzeni değişebilir. Yediği şeyler aracılığıyla bu düzeni dengelemeye çalışmalısınız. Ne bileyim, işte, kabızlık varsa mesela, zeytinyağlı bir şeyler yemeli; midesi sorunluysa, yağsız-tuzsuz bişeyler (mesela patates haşalanabilir) vs.vs. (Her gün Solgar vb. marka 500 mg C vitamini alabilir)

3- Ben kullanmadım bu tür ilaçlar. Doğrusu ya, çok çok çok zorda değilse, bence kullanmasına gerek olmayabilir. O ilaçların bahsettiğiniz yan etkileri mutlaka vardır... "Hastanedeyiz, ayakta kalmaya çalışıyoruz. Zamanla her şey çok daha güzel olacak" diye diye birbirinizi motive edeceksiniz. Başka yolu yok...

4- Özel ya da devlet hastanesi fark etmez. Genel sağlık durumu stabilse, eve çıkmanızda bence bir sakınca yoktur. Hastanede ne yapıyorlar?

Benim hastam olsa, genel sağlık durumu iyi ise eve çıkartır. 1 ay ev ortamında kendine geldikten sonra 1-2 aylığına fizik tedavi hastanesine yatış yapardım...

Teşekkürler Bülent Bey,

Ferhat ın tansiyonunda önemli bir problem var, oynatıldığında tansiyon çok çok düşüyor, genel sağlık durumunun iyi olmadığını söylüyorlar doktorlar dolayısıyla ev nakli biraz sıkıntılı bu aşamada.

Dün sabah saatlerinde kardeşimin kalbi tamamen durdu, ve doktorlar yaklaşık 20 dakika tekrar canlandırabildiler. Akabinde ferhatın bilinci tamamen kayboldu. dün akşam hiç tepki vermiyordu, bugün çok küçük tepkiler vermeye başladı.

Ayrıca dün midesinden ameliyat edildi, midede önemli derecedeki şişlikten dolayı ameliyata alındı, aslında yapılacak bir operasyondu ama bu kalp atağından sonra mideyi tamamen temizlemek için operasyon düzenlediler, ferhatın bilinci yerinde değilken ameliyat edildi, anestezi yapılmadan, bunun sebebide tansiyonun dengesizliğindenmiş, çünkü narkoz sıkıntı yaratabilirmiş.

Ferhatın tam sırt bölümünde küçük çapta bir yara oluşmuş, bunun için ne yapabiliriz acaba?

Bülent bey motivasyon konusundaki düşünceleriniz için teşekkür ederim, içimizzden bir an da olsa o umudu kaybetmedik, ve herşeyin tekrar yoluna gireceğine inanıyoruz.

çok teşekkür ederim

Şu yataklardan uygun olan modeli alıp kullanın bence: http://www.engelliler.biz/forum/eng...asi-yapmayan-yatak-ariyorum-2.html#post897572

Ayrıca, yataktayken temiz ve soğuk bezle vücudunu silmme olanağınız varsa, bunu ihmal etmeyin. Vücudun temiz ve kuru olması hem bası yarasının önlenmesi için hem de enfeksiyondan korunmak için çok önemli.
Ayrıca, vücut temizliği için şu ürünler de işinize yarayabilir: http://www.engelliler.biz/forum/eng...izligi-icin-antibakteriyel-temizlik-bezi.html

çok gecmiş olsun yara olmamasna dikkat edin çok önemli bnde c4 c5 kırıklarım vardı solunum sıkıntısı olur ellernii kullanabilir inş. kardsim çok zor bu süreç ssabırlı olun moral verin.

teşekkürler Sercan,

sende c4 c5 trafik kazasındamı oldu acaba? yoksa başka bir kazamı? sanada geçmiş olsun allah acil şifalar versin

Merhaba,
Öncelikle hepinize geçmiş olsun, Allah acil şifalar versin, tüm dualar sizinle
07/08/11 pazar gecesi en yakın arkadşımın 17 yaşındaki oğluBodrumda sığ suya atlayarak boynunu kırdı, ( C4 ve C5) hemen hastaneye götürüldü, ağırlık bağlandı ve dün öğlen tesadüfen Bodrum da tatilde olan Amerikan Hastanesi prof.dr ( bu tip ameliyatlarda en iyi olduğu söyleniyor) tarafından Bodrumda ameliyatı gerçekleşti.Beyin hep açık oldu ve omuzlarını oynatabiliyor.
Ameliyat dan sonra dr ameliyatın iyi geçtiğini ve sinirlerde hiç bir kesi bulunmadığını söyledi, yaşın genç olması ve sağlıklı olmasının iyileşme sürecinde önemli olduğunu söyledi
Bir hafta Bodrumdaki hastanede kalacak sonra da Maltepe deki Rehabilitasyon Merkezi ne ( yine en iyisi olduğu söylenen)götürülecek
Bugün konuştuğumda solunumda bir problem yaşadıklarını maske takıldığını söylediler. ( Ameliyat sonrası olabilirmiş)
Sinirlerde kesi olmamasından dolayı acaba tamamen iyileşme şansı var mıdır? Bana yanıt verip bana paylaşımlarınızı yazarsanız nutlu olurum .Allahım tüm gençlerimizi tüm çocuklarımızı şerlerden ve kazalardan koru

çok geçmiş olsun 28/06/2001 de iş kazası geçirdim C4 C5 titanyum platin takılı adana balcalı hastanesin de prof dr faruk ildan ameliyatı yaptı ameliyat tan sonra doktor bize ankara fizik tedavi rehabilitasyon eğitim ve araştırma hastanesi ni önerdi senede bir kez gidip tedavi oluyorum genel durumum iyi sabırlı olun ve hastanızı devamlı çevirin yatakta

sağlık sorunu yaşayan herkese çok geçmiş olsun. ALLAH acil şifalar versin.

benim babam da 28.08.2011 tarihinde ağaçtan düşüp boynunu kırdı ve c5 c6 c7 kırıkları var. sinirlerde kesi yada kopma veya kemik batması yok sadece zedelenme var. ameliyatla kırılan kemikler sabitlendi ve sinirlere baskı yapan şişlik temizlendi. düşmenin etkisiyle akciğerlerinde doku zedelenmesi oldu ve bu da nefes almasını zorlaştırdı. 2 hafta ağzında entübe tüpü takılı kaldı iki haftanın sonunda trakeostomi açıldı ve karnından miğdesine hortum takıldı beslenmesi için. yutma refkesi çok kuvvetli değil
6 hafta yoğun bakımda kaldı babam. ilk zamanlar tansiyonu kalbi ilaçlarla düzende tutuyolardı ama şimdi hepsi normal. vücut durumuna alıştı sanırım. 6 haftanın sonunda eve taburcu oldu. ameliyat eden doktor yoğun bakım süreci bittikten sonra fizik tedaviye başlayacak dedi.
nefes sorunu yok çok şükür ama trakeostomisi ve peg'i olan bi hastanın fizik tedavisi için sorun olur mu ve yutkunması zamanla düzelir dediler ama bu ortalama ne kadar zaman alır.

trakeostomisi içinde aynı sorularım mevcut. ve balgamı zamanla geçer mi.

benim umudum hiç kaybolmadı. sinirlerde sadece zedelenme olması en büyük tesellim. şu anda boyundan aşağısı felç. doktorlara kalsa asla yürüyemez diyolar. ama babanım omuzlarında hareket var. bütün vücudunda çok fazla kasılma oluyor. elleri ayakları parmakları her yeri geriliyor. özellikle sinirlendiğinde,öksürdüğünde ve pozisyon değişikliği yapmaya çalıştığımızda vücudunu geriyor.
dizlerine egzersiz yaparken dizlerinin acıdığını söyledi.el bileklerinde uyuşukluk oluyormuş damarların gerildiğini ve kasıldığını hissediyomuş. daha eve çıkalı 6 gün oldu şu aralar gece nefes alamadığını kalbinin sıkıştığını söylüyor hatta 2 kere 112 acili aradık.ama nabzı tansiyonu ve nefesi gayet iyi ateşide olmuyor çok şükür.s adece balgam çok rahatsız ediyor.bazen kendi çıkarıyor bazende aspire ediyoruz.sanırım gece rahatsızlığı psikolojik.
bi fizik tedevi hastanesi ayarlayana kadar eve fizyotrepist getireceğiz.burada okuduğum yazılarda dahada umutlandım inş. babamda diğer hastalarda eski sağlıklarına kavuşurlar

merhaba bende c5-c6 seviyesinde felçliyim size tavsiyem yatılı bir fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesine yatış yapmanız orada hem doktorunuz hem de fizik tedavi uzmanınız oluyor hastanın durumunu değerlendirip ona göre eğzersiz proğramı uyguluyorlar böylesi daha sağlıklı olur

eğer yanlış anlamazsanız size birşey sormak isterim idosente.sizin güçsüzlük durumunuz nedir.babam boyundan aşağısı felç.siz fizik tedavi ile aşama kaydettiniz mi?

bnde c5 c6 felçlsyim bn fizik tedavle kollarımı harekete geçirdim birazda otrmayı ögrendim daimi sonda kullann varsa yardımcı olblr mi

ftm88;

rica ederim benimde boyundan aşağısı felçti sadece kollarımda çok az hareket vardı şimdi çok şükür ellerimi ve kollarımı yemek yiyebilecek bilgisayar kullanabilecek tekerlekli sandalyeyi sürebilecek kadar kullanabiliyorum bacağıma cihaz bağlayarak kısa mesafede olsa walker la yürüyebiliyorum sol ayağımın üstüne basabiliyorum böyle işte hiç değilse kendi kedime ufak tefek işlerimi yapabiliyorum size muhakkak tavsiyem yatılı bir hastane evde fizik tedavi yaptırmak çok daha pahalı sigortası varsa hiçbir ücret ödemeden hastanın gelişimine bağlı 3-4 ay yatılı fizik tedavi görebilirsiniz ben 8 ay yattım hastanede o zamanlar zor geliyordu ama şimdi dua ediyorum iyi ki yattım diye başka sorunuz olursa çekinmeden sorabilirsiniz.

Allah yardımcınız olsun...

idosente
çok teşekkür ederim.herkesi için benimde temennilerim o yönde. babamda fazlasıyla kasılmalar oluyor bütün vücudunda sinirlendiğinde öksürdüğünde yatağı kaldırıp indirdiğimizde ve pozisyon değişikliklerinde.bazen yatağın çok kenarında olunca düşecem sanıp vücudu geriliyo.egzersiz yaparken ayakları acıyo ve elleri ayakları kasılıyo.bu normal bişeymi yoksa umut edelim mi.bide çok soru sordum ama yaşayan bilen insanların bilgileri söyledikleri daha da önemli benim için varsayımlardan.sizde sinirlerde ki hasar neydi.kesik yada zedelenme mi

bu kasılmalar olur vücudu daha ham harekete alışık değil zamanla azalır vücudu hareketlenmeye başladıkça kendine güveni artar şimdi korkması normal işte yatılı bir hastaneye yattığınızda doktor onu muayene edecek bu kasılmalarının seviyesine göre kas gevşeltici ilaçlar yazacak büyük ihtimallede bu kas gevşelticileri ömür boyu kullanacak benim 9 yıl oldu kullanıyorum hala ilaçları eğzersizde yapıyorum çok kasılmam olmuyor siz bir hastaneye yatana kadar ellerine ayaklarına eğzersiz yaptırın 4-5 saatte bir daha rahat eder bendeki omurilikte zedelenme vardı boyun kemiğim kırılmıştı platin takıldı benimde bu kadar düzelmemi beklemiyordu doktorlar ama Allah büyük çalışmayla oluyor bıkmadan çabalamak lazım en azından kendi yaşamı bir düzene oturana kadar...

yani kasılmalar hareket belirtileri değil öylemi.sanırım hareket için uzun bir zaman var önümüzde.yinede verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.ALLAH acil şifalar versin.inş. herşey gönlünüzce olur.tekrar geçmiş olsun

malesef bir insan vücudunu uzun bir süre hareket etmediğinde yeniden hareket edince böyle kasılmalar olur bir hareket olması için istemli bir şekilde yapabilmesi gerekir mesela bir parmağını oynattığında tekrar oynat dediğinizde oynatabilirse bu harekettir böyle test edebilirsiniz bu hareketi devamlı tekrar ederek güçlenmesini sağlamalısınız boşlarsanız vücut dahada güçsüzleşir ve insanı karamsarlığa iter biraz sabır ve mücadele etmek lazım...

tekrar geçmiş olsun...

babam omuzlarını oynatabiliyo ama diğer uzuvlarında istemli hareket yok.zamanla hareket ellerine ve ayaklarına kadar inermi.vüzudunda acı hissediyo belinde sırtında ve bacaklarında ağrı oluyor.bu da his var demek olur.peki his olursa harekette olmazmı zamanla.sizin ilk önceleri ellerinizde hareket varmıydı yoksa zamanla mı hareketlendi

ftm88 ,öncelikle geçmiş olsun rabbim şifa versin.daha hastalığınız yeni umarım geri kazanımlarınız çok olur.kızım 14 yaşında ve 2009 haziranında kaza geçirdi.c5 c6 c7 zedelenmesi ve platin takıldı.ameliyatı yapan doktor büyük ihtimal omuz ve kol hariç felçli kalır dedi .inanmadık inanmak istemedik..şu an fizik tedavi görse bile doktorun dediği gibi oldu..ellrinde hareket yok ama kol ve omuzlar iyi.göğüsten aşağısında his hareket yok..2 yıl geçti ve bizde umutlar tükendi..anladık ki çok ciddi zedelenmiş..ağrıları kasılmaları bizde yaşadık.bunlar bizi umutlandırdı ama doktor ve fizyoterapistler bunlar normal şeyler dedi..bizde durum böyle.umudunuzu kaybetmeyin ama yıkılmamak için en kötüye de hazır olun..çünkü biz yıkıldık.inşallah geri kazanımları olur vebizim yaşadığımızı siz yaşamazsınız..allah bu derdi düşmanıma dahi vermesin..tekrar geçmiş olsun..

ftm88;

ellerimde hareket yoktu aynı omuzlarda ve hafif kollarımda vardı ellerimde ve sol ayağımda hareket 2 sonra çıktı ve çalıştıkça güçlendi ilk 6 ay içinde şu anda yapabildiğim bütün hareketler çıktı çalıştırdıkçada hareketleri daha kolay rahat yapabildim sizinde yakında hareketlenmeye başlar inşallah sabretmek lazım bak omuzları oynuyomuş devamlı oynatmaya çalışsın gün geçtikçe güçlenecek kollarada hareket gelecek inşalah his olması iyi en azından büyük küçük abdestini hisseder bendede vücudumun her yerinde dokunma hissi var ama sıcak soğuk ayrımını çok yapamıyorum...

şimdi size bir sorum daha olacak.bugn fizik tedavi doktorları geldi muayeneye için.babamın trakeostomisi olduğu için hastaneye yatış olmazmış.bi kaç hareket gösterdiler evde yapılabilecek.hastaneden fizyoterapist de gelmezmiş.şimdi evde yapılan egzersizler vücudunun hareketlenmesini sağlarmı.ben anlamadım nasıl olacak bu durum.burada okuduğum yazılarda fizik tedavi çok önemliymiş.ama biz hastaneye yatış bile yapamıyoruz.trakeostomisi kapanınca olabilrimiş ama ne kadar sürede kapanır bilemiyoruz.erken başlamak da çok önemli.hastaneyede yatsa evde yapılacak hareketlermi olacak oradada

Üst Alt