Merhaba arkadaşlar,
2024 yılının başında vergi muafiyeti kapsamında engelli emekliliğinden yararlanarak emekli oldum. Raporum
süreli olduğu için süresi dolunca yeniledim ve yeni raporum
%66 oranıyla çıktı. SGK'ya gittiğimde, oranın düştüğü ve emekliliğimin devamı için
%80 ve üzeri bir oran almam gerektiği söylendi. (Vergi muafiyeti için var olan kanundan bahsediliyor oysa 2023'de çıkan kanun ile SGK artık yenilenmiş süreli raporlar'da mağduriyet yaşanmaması için %40 üzerini güya kabul ediyordu ama demek ki etmiyormuş)
Oradaki memur ayrıca bana, “Bize gelmeden kafana göre gidemezsin,” gibi uygun olmayan bir üslup kullandı. Durumu izah etmeye çalıştım ve yeni raporumun
4 Haziran 2024 tarihli olduğunu, yani
son 6 ay içerisinde alınmış ve geçerli bir rapor olduğunu belirttim. Sonrasında SGK Müdür Yardımcısı'na çıktım, durumu anlattım.
Müdür Yardımcısı raporu inceledi ve "
%66 oranlı raporun yeni mevzuata göre emeklilik için yeterli" olduğunu söyledi. Ayrıca hizmet yılımın ve prim günümün de yeterli olduğunu sistem üzerinden kontrol etti. Ardından, işlemlerin yapılması için beni
3. kata yönlendirdi.
3.kata çıktığımda, görevli memura durumu anlattım. Memur, işlemi yapamayacağını ve “İş yerinin bağlı olduğu SGK müdürlüğüne gitmeniz gerekiyor,” dedi. Müdürün yönlendirdiğini söylediğimde isteksizce işlemi yaptı. Ancak bu sırada oldukça
olumsuz ve kaba bir tutumla karşılaştım. Şefiyle konuşurken, Şef “Müdür gönderdi işlemi yapmayacağız diye bir şey yok, şikayet edilmemizi mi istiyorsun?” gibi ifadeler kullandı. Evraklarımı verdim ve takibin nasıl yapılacağını sorduğumda “2-3 ay sonra gelip sorarsınız,” şeklinde geçiştirdi. DYS sisteminden de artık takip yapılamadığını söyledi.
Sonuç olarak:
SGK'da süreçlerin net bir şekilde işlemediğini, aynı kurum içinde bile çelişkili açıklamalar yapıldığını yaşayarak gördüm. Sağlık Bakanlığı onaylı %66’lık engelli raporum olmasına rağmen, SGK’nın kendi yorumlarıyla buna direniş göstermesi bana göre art niyetli bir yaklaşımdır. Şu an:
- Raporum %66,
- 16 yıl hizmetim,
- 5500'ün üzerinde prim günüm var.
Tüm haberlerde ve birçok resmi kaynakta bu şartlarda
sorunsuz şekilde emekli olunabileceği yazıyor. Ancak uygulamada gerçekler maalesef farklı. Süreci yaşayan, itiraz eden, olumlu ya da olumsuz sonuç alan arkadaşlar varsa tecrübelerini paylaşırlarsa çok sevinirim.
Teşekkür ederim.