kanuni
Hem dizel hemde fabrika garantili LPG li araç kullanmış birisi olarak hemen cevap vereyim.
1- %37 rakamını nereden aldınız bilmiyorum. Ama doğru kabul edelim. Şuan neredeyse tüm taksiler ve hatta hafif ticari beniznli araçlar LPG'lidir. Onlar için LPG anlamlıdır. Çünkü Benzinli araçlar Dizellere göre ucuzdur. Ekonomik LPG kitleri ile devamlı araç başında oldukları için rahatlıkla bakım ve ayarlarını ypatırıp araçlarını kullanırlar.
Bu oranı husui araçlarda LPG kullanımı ne kadar diye bakmak ve öyle değerlendirmek gerekir.
2- Ben masrafdan ziyade uğraşmaktan bahsettim, yazıyı tekrar okursunuz. Hatta bakımlarını 100-150 TL ye yaptıran arkadaşlarım var dedim. Kaliteli LPg kiti şuanda 10.000 TL den başlıyor, 30-40.000 TL ye kadar çıkıyor. Eminim daha pahalıları da vardır. Örneğin 30.000 TL ye sıvı sistem yaptıran arkadaşım da sizin gibi halinden çok memnun. Yılda 1 sefer bakım ve ayara gidiyorum diyor. Ama 100.000 TL ye araç alıp, 30.000 TL LPG kitini kaç kişi yaptırabilir ve değer mi?
3- Birçok marka fabrika çıkış sunuyor çünkü Dizel yatırımı yapmadıkları ve geç yaptıkları için zaten önümüzdeki 20-30 yıla sona erecek pazara girmek istemiyorlar. Ben 0 Chevrolet aracıma BRC sıralı sistem fabrika çıkış LPG yaptırmıştım. Hatta Bayi LPG'yi hediye etmişti. 2 yıl kullandım ve lanet ettim. Bir sürü sıkıntı yaşadım. 120 ile giderken araç stop etti ve kazalar atlattım. Siz şanslısınızdır yaşamamışsınızdır. Ama ben yaşadım ve bu yüzden önermiyorum.
4- LPG li araç sdece filitre değiştirmek değildir. bir önceki sayfada arkadaşım paylaştı. Muayenesi ayrıdır, ayarı ayrıdır. Kapalı alanlara girememe vb bir sürü kuralı vardır. Ve en önemlisi normal bir araca göre 2 kat daha fazla dikkat edilmesi gereken hususları vardır. Çok güneşte tam depo dolu bırakılmaması, özellikle ısıya dikkat edilmesi, kaliteli yer ve markaların kullanılması gibi...
Sadece şunu söyleyebilirim, kaskoda bile LPG'li aracınız varsa riskten ötürü bir miktar fazla ödersiniz. Ve onun klozu ayrıdır.
5- Dizel aracın bakım maliyeti şehir efsanesidir. Şuanda 1.6 Dizel otomatik bir araç kullanıyorum. Benzinli aynı modeline göre 100 TL bakım fiyat farkı çıkıyor. Ayrıca LPg nasıl daha ekonomik? Sıralı sistemler özellikle kışın belli bir süre benzin kullanıyor. Şuan ben 100 km de 6 lt yakıyorum. Yani 40 kuruşun altında. LPG li arkadaşımda bahsettiğim benzin farkını eklediğimde bu kadar yakıyor.
Uzun lafın kısası, evet iyi sistemlerde bu kadar başınız ağrımayabilir. Ama 20-30.000 TL verip iyi sistemler taktıracağınıza, yine aynı farkı verip dizel alıp, hiçbir şeyi düşünmeden yine keyfinize bakarsınız diyorum. Hazır dizel araçların fiyatları bu kadar ekonomik olmuşken özellikle yılda 15.000 km yi aşmayacak hususi araç sahibi arkadaşların direk dizel düşünmesini öneriyorum, temiz temiz.