C-Leg kullanıyorum ve deneyimlerim.
Arkadaşlar merhaba,
Öncelikle herkese geçmiş olsun. Zehra ben Ankara'dan. 2005 yılında trafik kazası geçirdim, sağ bacağım diz üstü ampute. Kazadan sonra ilk olarak
SGK'nun karşıladığı diz üstü
klasik eklemlerden birini kullandım (yürümeye alışmak ve
c-leg'in türkiye gelmesini aynı zamanda
c-leg için gerekli parayı temin edebilmem için) bir yıl kadar ve şu anda
c-leg kullanıyorum. Kazadan bir buçuk yıl sonra takıldı bu protez ve protezimden çok memnunum. Maddi imkanınız varsa kesinlikle tavsiye ederim. Diğer arkadaşlarında söylediği gibi özel sağlık sigortası dışında
SGK malesef bu protezi karşılamıyor.
Sorularınıza geçmeden önce, kesinlikle protez yaptırmak için iyi bir medikalci seçin (iyi bir medikalci "
insan" bulmak kolay değil.) Seçeceğiniz medikalcide akbaba tavrı olmasın. Çünkü medikal piyasası karışık bir piyasa mutlaka bilenleriniz vardır.
Kaza geçiren arkadaşlar c-leg taktırmak için aracın kaskosuda, trafik sigortasıda maddi manevi tüm tazminatlarınızı ödemekle yükümlüdür. Bunun için dava açma gibi bir zorunluluğunuz yok hazine müsteşarlığına dilekçe ile trafik sigortasını yada kasko fimasını şikayetiniz yeterlidir.(Hazine sigorta firmalarını denetleyen bir kuruzm zira poliçe kesme haklarını bile elinden alabiliyorlar. Buda sigortacıların iş yapamamsı demek olur heralde.) Bütün bu işlemlerden önce sigorta firmasıyla anlaşmayada gidebilirsiniz.
Soru ve sorunlarınıza gelince;
Yürüyemiyorum demişsiniz. Yürüyememek derken bir bacağınızı kaldırıp adım atma sorunumu yaşıyorsunuz
(adım atarken düşüceğim korkusu mu?) eğer öyleyse bu tamamen sizde biten birşey. İstiyorsanız başarmak için tüm gücünüzle çalışacaksınız. Yürüyememe sorunu bacağınızın acımasından kaynaklanıyosa bu soketle alakalı bir sorundur. Ama şunu unutmamak lazımki soket ne kadar rahat olursa olsun sert bir madde ve canınız genel olarak acıyacaktır.(sıcak havalarda bacağın soket içinde terlemesi, bacağın ince derilerinin yara olması vs.).
Kısacacı yürümek istiyorsanız tüm acı çekmenize rağmen inatla yürümeniz ve korkularınızı (varsa bastonunuzu, yürümeye çaklışırken tutunduğunuz duvarları) bir kenara atmanız gerekiyor. Dünyanın en mükemmel protezide olsa siz yürüyemiyorsanız bir işe yaramaz (ÖRN: arabayı kullanmayı bilmiyorsanız BMW'de alsanız bir anlamı olmaz). Bu konudaki tek tavsiyem canınız acısada yürüyün. Düşme korkusu çok saçma bir korku, düştüğünüzde olabilecek en kötü şey canınız çooook yanacak belki küçük olasılıkla bir yeriniz kırılacak, incinecek ama yürümeye başladığınızda hepsi geride kalacak. Herşey yürümeye başlayana kadar. Yürümeye başlayınca kimse sizi tutamaz...
C-leg ve klasik eklem arasındaki fark ise;
*
Klasik eklemde adım atarken hep kontrollü olmanız gerekiyor. Aksi halde sık sık yeri öpebilirsiniz (benim kullandığım eklemde fren sistemi omladığı için hep düşüyodum
.
Klasik eklemde hergün yere düşüyordum düşmeden bir gün geçirirsem o gün şanslı günüm oluyordu.
*
C-leg'de ise düşme korkusu yaşamazsınız fren sistemi denilen bir sistem var eklemi büktüğünüzde hemen kapanmıyor, sizin isteğiniz doğrultusunda eklemin bükülme hızını ayarlatabiliyorsunuz. (
c-leg'de ilk takıldığı üç ay boyunca dört kez düşmüşümdür. Tek sebebide yanlış eklem ayarı yaptırmamdır. Ayarlarını medikalcime gidip düzelttirdiğimde sorun ortadan kalktı) Bu arada sanıldığının aksine düşünce
bilgisayar sistemi bozuluyo yok işlemcisine bişeyler oluyomuş vs hikaye (ben protez bacağımdayken üzerine çok sert düştüm ve dizim 'eklem' yere çarptı hiç sorun olmadı protezi çıkarınca elimden yere düşürdümki zaman zaman hala düşürüyorum ama yine sorun yok. Tek sorun kesinlikle su değdirmemeniz gerekiyor.
*
Klasik eklemde merdivenleri inerken tek tek iniyorsunuz ve tek tek çıkıyorsunuz. İnerken önce protez bacağınızı atıp sonra diğer bacağınız protezin yanına çekiyorsunuz.
*
C-leg'de ise inerken herkes gibi iniyorsunuz çıkarken tek tek çıkıyorsunuz. Protez bacağınızla merdivenin ucuna basıyorsunuz diğer bacağınızı bir alt merdivene attığınızda eklem yavaşça (ayarlattığınız hızda) fren sistemini devreye sokarak bükülüyor normal bacak gibi.
*
Klasik eklemde enerjiniz ne olursa olsun yürüme hızınız sabittir. eklemin katlanıp kapanmaması ve düşmemek için eklemin hızına göre hareket edersiniz.
*
C-leg'de eklem sizin enerjinize ve hızınıza göre hareket eder. Koşmak istediğinizde düz bir zeminde rahatlıkla koşabilirsiniz (sürat koşuları şeklinde değil) eklem diğer bacağnızın hızını takip edecektir.
*
Klasik eklemle yokuşları inerken ayağın topuk kısmına basarsınız. Düşmemek için özenle inersiniz.
*
C-leg eklemle yokuşlardan inerken hiç düşünmenize gerek yok adımı atarsınız ikinci adımı atarken eklem fren sistemini devereye sokarak bükülmeye başlar diğer ayağınız yere değdiğinde eklem bükülme işlemini tamamlamış olur.
*
Klasik eklemi akşam bacağınızdan çıkarıp yatarsınız.
*
C-leg'i akşam bacağınızdançıkarıp şarja takarsınız.
*
Klasik eklemli bacak hafiftir. (benimki çok hafifti)
*
C-leg ağırdır. Ciddi anlamda bacak kasına ihtiyaç duyarsınız.
Arkadaşlar ulaşmak ister ve bilgi almak isterseniz
zehracobanbas@hotmail.com dan ulaşabilirsiniz. Medikalcim muhteşem biri tavsiye ederim protez düşünüyorsanız şu ismlede görüşmeden geçmeyin:
CEM ilker BÖLÜKBAŞ-PROSMED medikal (PROSMED medikal PROTEZ-ORTEZ rehabilitasyon merkezi, Keskin SOK.NO.18/A cebeci, ANKARA Tel: 0312 363 60 65.
Ve arkadaşlar son olarakta şunu eklemek istiyorum. İlk
c-leg anlatıldığında aynen normal bacak gibi yürüyebiliyosun vs.gibi anlatıldı (yukarda saydığım özellikler anlatıldı) ama ben yinede çok büyük umutlarla beklemiştim.
c-leg gelince bacağımı kaybetmemiş, tekrar kendi bacağım gibi hareket edebileceğim duygu ve düşüncesine kapılmıştım. Ama gerçek şu ki protez muhteşem olabilir, çok iyi yürüyor ve bacağını kontrol ediyor olabilirsin ve hatta hiç canın acımıyor soketin çooook rahat olabilir, protezin dış dokusu bacak dokkusu gibi yumuşak, ten rengi ve bacak görünümünde olabilir. Ama hiç bir zaman gerçek et parçasının yerini tutmuyor işte. Sonuçta mekanik birşey robot. (görüntü bacak görüntüsü olabilir ama fotoğraflar gerçeğinin yerini tutmuyor)
Daha öncede söylediğim gibi imkanınız varsa hiç düşünmeden
c-leg alın. İmkan varsa 1 sn bile düşünmeye değmez. Sonuçta
OTTO BOCK sloganındaki gibi
"QUALITY FOR LİFE"