Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Çalışmaya başladığım için evde bakım aylığım kesildi!?

(Gölge)

Aktif Üye
Konular
244
Reaksiyonlar
194
Kalem apla ben evde bakım aylıgı alıyodum ekpssyle hizmetli olarak atandım evde bakım aylıgımı sırf işe girdigim için kestiler verdiginiz linkte http://www.engelliler.biz/forum/evd...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html bakıma muhtaçlık kıriterinde 2,3 tanede tam bagımlıyım paranoid şizofreni hastasıyım %80 agır özürlü raporum var askerlikten çürük aldım adana ruh saglıgında 6 ay bir 2 ay bir yatarak tedavi gördüm çok sıkıntılar çektim

burdaki linktede çalışan engellinin bakım maaşı alabilecegi yönünde açıklama yapmışlar http://www.sosyalyardimlar.net/dokuman/evde_bakim_hizmetleri_2012-24.pdf sırf işe girdigim için incelemeye dahi gelmediler çalışana bakım aylıgı vermiyoruz dediler sosyal hizmetlerdeki memur dilekce yazdırdı hizmetli olarak çalışıyorum diye dilekce yaz dedi feragat ettik

yani anlayacagınız burda forumda çalışıpta bakım aylıgı alan arkadaşlarımız var ilden ile degişiyor demek istedigim evde bakım aylıgımı tekrardan baglatabilmek için ne yapabilirim mahkemeye versem bi sonuç çıkarmı veya bana bir yol gösterirseniz sevinirim sizden cvp bekliyorum

Abicim kanunu bilmem ama 8 - 5 mesai yani 9 saat baska birine is yapip para kazanan biri nasil oluyorda kendine bakamiyor bakim parasi aliyor. Zaten almamali kendi calissa cocugu olsa bakima gelir de belirlenenin altinda kalirsa anlarim. Ama hem bakima muhtac hem memur tuhaf hakikaten.

arkadaşım sen atanmışsın memur olmuşsun bakım maaşın elbet kesilir kaldı ki çalışan biri nasıl bakım maaşı alsın, bakım maaşı alıyordun da nasıl atandın ? zaten artık bir maaşın var bırak da bakım maaşını sırada bekleyenler alsın sen işe girdiğine şükret

Arkadaşım bende bakım maaşı alıp çalışanlardanım... Gelir kriterin uyuyorsa sıkıntı olmaz, önce bunu kontrol et.

Gelelim diğer arkadaşlara bakım maaşını alan bakıcı oluyor ve ayrıca bir insanın çalışıyor olması bakıma muhtaç değildir anlamına gelmez ... Örneğin ben PC de her işi yapabiliyorum telefonlara bakabiliyorum ama öz bakımımı yapamıyorum...Hemen ön yargılı davranıp çalışıyorsan bu parayı alamazsın demeyin... Bu kafaları anlamıyorum...

ne ilginç nede şaka ^YASA^ böyle diyor...

Cidden ilgilendigim bi konu degil veriyolarsa tuhaf gelsede isterse 100.000 versinler ama bu yasayi cidden merak ettim.

arkadaşlar bunu anlamak o kadar zor değil Çalışıyor olmam bakıma muhtaç değilim anlamına gelmez. İş gücü ile bakım meselesini bir birinden ayırın yeter Örneği verdim zaten Şuan size cevap verebiliyorum buda bir iş bu işi yapan binlerce müşteri hizmetleri var bu işsizlik maaşı değil bakım parası beyler :) ama Yemeğimi yerken yada Wc gibi öz bakım meselesinde zorlanıyorum... bu yuzden baktığı için anneme kurum maaş veriyor bu kadar basit .

işe girip calışma konusunda bir şey demem de...bakım maaşı verıyorlar dıye 7 24 evde hapıs kalmakmı amacları..atıyorum bırı unv kazansa hayır sen bakım maası alıyorsun otur oturdugun yerde sana para verıyoruz mu dıyecekler? ben unv kazandım gıttım okudum ve bıtırdım..üniversiteye de kendım gıtım kımse goturmedı ee bende bakıma muhtacım şımdı okumayayımı bakıma muhtac engellı oldugum için?

erdalakbay 2 bin lira üzerinde geliri olup 800 lira da bir insana bakım ücreti vermek çalışan tüm al bu parayla makyaj ürünleri al der gibi geldi demi :)

Rapor ağır özürlü olucak evet . Çallışamaz ibaresi yok

bu olumsuz konuşanları anlamıyorum açtıgım konuda yönetmeenlikle konuşuyorum sizin gibi kafadan konuşmuyorum bu ülkede devletin politikası yönetmenlikle kanunla belirtilir bende mesajımda yönetmenligi kopyalamışım burası muz cumhuriyeti degil

Yane sonuç alîrmıyız alamazmıyız
Eşim 2 çocuğum var eşim bakıyor e kırıterlerede çok rahat uyuyoz yakında bende calışcam kesilecekmi simdi??

evde bakım maaşı alıp bakıcısı çalışan var.gelir kriterine uyuyorsa sorun olmuyor.aslında kim almış kim almamış sorunu olmamalı bugün devletimiz evde temizliğe gelen kişiye sigorta mecburiyeti koydu ama nedense hala bakıcılarımız sigortasız bize bakıyor düşünün hiç sigortası yok evde bakımla engelli maaşı ile geçinen arkadaşlarımızın eşleri bizler vefat ettiğimiz zaman nasıl geçinecek hiç bir sosyal güvencesi yok.bugün paramız gelsin ilerisini düşünmüyoruz.hala çalışan maaş alırmı almazmı mantığı geliri uyuyorsa alır kanun bu eşlerimiz nasıl sigortalı olmalı bunu düşünelim

Çok doğru bilge adam bunlar bedava para almaya alışmış çalışmak ters bunlara anca laf söz ederler çalışın sizinde olsun..

evdeki kişi sayısına düşen para miktarına göre değerlendiriliyor bakım aylığı,örneğin siz kaç kişisiniz kaçınız çalışıyorsunuz...

Sürekli takip ettiğim bir iste, engelliler için yeni kanunlar vs vs. %45 engel yüzdem var, 2 yıldır çalışmıyordum, internet üzerinden para kazanıyordum(akmasa da damlıyordu sigara parası vs) hiç bir zaman bakıma muhtaç aylığı vs gibi şeylere başvurmadım evet hakkım var ağlasını alırdım ama hem şunu düşündüm, benden daha fazla ihtiyacı olan engelli dostlarım vardır ben almayımda onlar alsın dedim ve halada aynı şekilde düşünüyorum
,

Hep şunu savundum, ENGELLİ insanlar daha duyarlı daha bilinçli oluyor ve normal insanlara göre daha kıymet biliriz(tabikide engelli normal diye ayrim yapılmaz mecazen yazdım) şu soru karşısında açıkçası kanım dondu!

bana göre çok yalnış ve kınıyorum, memur olarak atanıyorsun bıde üstüne üslük ''yüzsüzlük diyecek kusura bakmayın'' bakıma muhtaç aylığım kesildi diye burdan utanmadan yazıcaksın, yapmayın allah aşkına yapmayın! devlet o hakkı verdığı gıbı almasınıda anında bılır! ıyıde oluyor. zor durumda ve bu aylıkları alamayam engellı kardeslerımız var sızlerın yuzunden...

shoalin;

bende zor durumdayım 2000 binlira yetmiyor hayat öyle kolay degil devlet hak vermiş alabilirsiniz demiş devlet engellinin hayatını kolaylaştırıyor bir kaç çapulcu memurlar kendi insiyatifini kullanıp kesebiliyor memur bile sizin gibi kıskanıyor ellerinden gelse 1 kuruş vermezler bu şerefsizler devlete bişey demiyorum bu kesinlikle kendini bilmez memurların yaptıgı bi haksızlık sizin gibi insanların yüzünden insan gibi rahat yaşayamadık hep muhtaç olduk ben yönetmenlikle konuşuyorum burda 2022 aylıgımda kesildi ona neden bişey demiyorum onda haklılar çünkü yönetmenlikte sgk lı olanlarki kesilir diyor yönetmenlik açık net yazılmış avrupada böyle degil orda insanlar insan gibi ekonomik olarak insanca yaşıyorlar insana deger var sizin gibi insanların yüzünden insanca medenice insan gibi yaşayamadık
bide profilini inceledim sakatlıgın %45 yazmışsın kimi yutturuyon burda ahkam kesiyon sana bakım maaşı vermezler sen 2022 maaşını bile zor alırsın benim 5 hastaneden %80 agır özürlü raporum var proflar verdi raporu zaten agır özürlünün tanımı ise bir başkasına muhtaçtır anlamındadır

ceren hanım gelir kıriteri tutuyor

paranoya
evde bakım aylığında her ağır özürlüye evde bakım aylığı bağlanmıyor. evde bakım aylığı için ağır özürlü demek bakıma muhtaç engelli demek değildir yani.
ağır özürlü bireyin bakıma muhtaç sayılabilmesi için bakıma muhtaç bulunması gerekmekte şu kriterlere göre:http://www.engelliler.biz/forum/evd...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html

ağır özürlü raporlu iki görme engelli var diyelim. ikisi de evde bakım aylığına başvuruyor. her ikisinin görmeme durumu aynı.
biri yeni görme engelli olmuş ve eğitimi yok. dolayısıyla yaşamını devam ettirmek için bir başkasının bakımına ihtiyaç duyuyor.
diğer engelli birey ise eğitimli. neredeyse her işini tek başına yapabiliyor.
bu durumda birinci engelliye evde bakım aylığı baglanırken diğerine baglanmaz.
sana bakıma muhtaçlık kriterlerini incele dedim. istersen birlikte inceleyelim.
A bendinde bağımsızsın.
B bendinde bağımsızsın
D bendinde bağımsızsın
C bendine gelince çalışmaya başladın. bu da bu bentte tam bagımlı olmana engel gorunuyor.
mesela bu bende göre kendini ifade edebilmede başkasına bağımlı değilsin. kendini ifade edebiliyorsun.
C bendinde tam bağımlı çıkmıyorsun

senin bakıma muhtaç sayılman için en az bir bentte tam bağımlı veya en az iki bentte kısmen bağımlı çıkman gerekirdi.
D bendi seni yanıltmasın. genelde ülkede erkeklerin çoğu ev işi ve ev idaresinde becereiksiz ve bağımlıdır. bunu erkek olmandan bagımsız hastalıgına göre degerlendirecektin. yani mükemmel ev işi yapman mükemmel yemek yapman bunları biliyor olman gerekmiyor. evde kalınca kimse olmayınca asgari düzeyde yapabiliyor olman önemli. buna göre degerlendireceksin. bir iş ortamına ayak uyduruyor ve verilen işleri yapabiliyorsan bu ev idaresi ve işlerini de asgari düzeyde yapabiliyor anlamına da gelir.

evde bakım aylıgına başvursan bile çalışıyorken evde bakım aylıgı baglanacagını sanmıyorum sana. bakım hizmetleri değerlendirme heyeti buna onay vermez. evde bakım aylıgı da heyet kararı doğrultusunda onaylanır.

[FONT=sans-serif]c bendinde
Kendisine ve çevresine zarar verme riski hâlinde kendini kontrol edebilme durumu
burda bagımliyim bir kişiyi agır yaraladım az kaldı ölüyordu silahla ..d bendinde de bagımlıyım

[/FONT]
Evde kendi başına ve başkasının yardımı olmadan yaşama durumu
Beslenme ve temizlik gibi ihtiyaçları için alış veriş yapabilme durumu
Asgari düzeyde dâhi olsa yemek pişirebilme durumu
Asgari düzeyde dâhi olsa evini temizleme, bulaşık ve çamaşırlarını yıkama işlerini yapabilme durumu
Kışın ısınmak için sobasını yakmak veya kombiyi çalıştırmak gibi işleri yapabilme durumu
[FONT=sans-serif]evde bakan olmasa evi bok götürüyor hiç bir şey yapmıyorum hiç yemek yapamıyorum çarşıdan hazır yiyiyorum sobayla ugraşamıyorum sogukta yatıyorum evi temizleyemiyorum bulaşıklar dag gibi birikiyor a bendinde de bagımlıyım [/FONT][FONT=sans-serif]El, yüz, kulak, burun, ağız ve diş, ayak, saç vücut temizliğini ve bakımını yapabilme durumu
burdada bagımlıyım kalem hanım siz beni görmeden bile bagımsızsın demişsin ülkenin hali bu nerden biliyosunuz benle yaşasanız ancak anlarsınız agır özürlü demek başkasının bakımına muhtaçtır demek bide buna yok diyorsununz rapor yönetmenliginde yazıyor zaten yoksa sosyal hizmetler agır özürlü diye neden istesinler raporu.. kanun kanunla çelişiyor agır özürlü raporu isteyeceksin sonradan eve kontrole geleceksin böyle saçmalık olmaz eve gelmemeleri lazım agır özürlü raporu verdikten sonra maaşa baglanması lazım ama devlet işi yokuşa sürüyor birde eve misafir gönderiyor kontrole geliyorlar burda forumda okuyorum muhtaçlık sınırı kaldırılsın diyorlar asıl kaldırılması gereken eve kontrolün olmamasıdır agır özürlü raporu aldıktan sonra vatandaşın maaşa baglanması lazım insanı rencide ediyorlar eve geliyorlar [/FONT]

proflar agır özürlü raporu veriyor 5 hastaneden agır özürlü raporum var bakıma muhtaçsın diyor sosyal hizmetlerde çalışan kıçı kırık memur sırf işe girdigim için maaşımı kesiyor ülkenin geldigi durum bu

paranoya
burada seni tanıdığımı iddia etmiyorum. elbette seni tanımıyorum. bakıma muhtaçlık kriterlerini ben sana en olumsuz haliyle sundum. mantıgı anlaman açısından bu da. ki işe yaramış cevapları takır takır veriyorsun. ama bunu bana değil bakım hizmetleri değerlendirme heyetine yapacaksın işte. gideceksin aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne bunları onlara soyleyeceksin. onlar da başvurunu dikkate alacak ve heyet gönderecek. heyet de bakıma muhtaçlık açısından inceleme yapıp kanaatini bildirecek. bana burada anlattıklarını da heyete anlatacaksın.

evde bakım aylıgı mevzuatına göre her agır özürlüye evde bakım aylıgı verilmiyor. bunu ben soylemiyorum. kurumun kendi mevzuatı soyluyor. Engelli sağlık kurulu raporları ile ilgili yönetmeliğin ağır özürlü tanımı belli. ama bu evde bakım aylıgı baglanmasıan yetmez. kısacası her agır özürlü bakıma muhtaç demek değildir evde bakım aylıgında.

şimdi bakıma muhtaçlıgın nasıl değerlendirildiğini gördün. bentlerin değerlendirilmesi bentlere verilen çarpıların çoğunluğuna göre değerlendirilir. D bendine gelince. tanıdığım bir erkek var. sağlam. valla onu da eve bıraksan aynen senin gibi:) bir halta yaramaz:)
burada kıstas bunları yapamaman değil hastalıgın sebebiylşe yapamaman.
hastalıgın evdeki bu işlere engel olsaydı iş yerinde nasıl çalışıyorsun peki? hep yatıyor musun?

bunu da anlatırsın o zaman heyete:)
ama bunları senden ziyade ailenin vs anlatması daha uygun olur tabi:) sen anlatsan inanmazlar:)

Burada asıl mantıksız olan konu hiç tartışılmıyor...

Bakıma muhtaç ağır engelli kişilerin ister çalışsın, ister çalışmasın, ister geliri olsun, ister olmasın bakım masraflarını devlet üstlenmek zorundadır. Bütün gelişmiş sosyal devletlerde bu böyledir.

Aile varlıklı olup böyle bir şey talep etmeyebilir ama talep ediyorsa gelir durumuna falan bakılmaksızın bu hak sağlanmalıdır.

Ayrıca gelişmiş ülkelerde çok ağır engellilerin bile çalışması teşvik edilir. Bir fabrikada günde sadece 10-15 tane vidayı yerine takabilen bir ağır spastik engellinin çalıştırıldığını bile görmüştüm.

Ancak mevcut mevzuatımıza bakacak olursak sürekli suistimal edilen bakım ücreti ve engelli maaşını kısıtlamak için devlet çeşitli alicengiz oyunlarına başvuruyor. Bu mevzuata göre çalışan kişinin bakıma muhtaç olması veya bakıma muhtaç kişinin çalışabilmesi zaten mümkün değil. İstediği kadar kanun, yönetmelik, genelge bunun ucunu açık bırakmış olsun, tahterevallinin 2 ucu gibi bir taraftan bastırırsanız diğer ucu havaya kalkar. Kanımca memurların yaptığı değerlendirmelerde kafa karıştıran da bu oluyor.

bi soru daha soracam kalem hanım forumda okuyorum rapor alınırken 2022 maaşına başvuracaksak örnegin:raporun kullanım amacı 2022 kanundan faydalanma diye yazması lazım evde bakıma başvuracaksak 2022 maaşı için alınan raporu kabul etmiyorlar tekrardan sevk alıp heyete girmek gerekiyor bu benim başıma geldi 2022 maaşına başvurmuştum %80 agır özürlü raporu aldım evde bakım maaşına başvuruda bulunmuştum raporu kabul etmediler tekrardan sevk alıp heyete girmeniz lazım dediler ve tekrardan heyete girdim dedigim olay 8 yıl önceydi şimdi de böyle oluyormu bilgim olsun diye soruyorum kafama takıldı benim 5 adet raporum var hepsinin kullanım amacı bölümü raporun :birinde evde bakımdan faydalanma yazıyor birinde 2022 sayılı kanundan faydalanma digerlerinde başka amaçla aldım .şimdi benim bi işim oldugunda bu raporlardan hangisini verebilirim istedigimi verebilirmiyim resmi kuruma kafama takıldı ..rapor yönetmenliginde yazıyormu bu gibi durumlar mesala forumda okuyorum evde bakım için agır özürlü raporu alan bi kişi araba almak için ötv indiriminden faydalanmak için tekrardan heyete giriyor evde bakım için alınan raporu kabul etmiyorlar tekrar heyete girdigi için agır özürlü hayır oldugunda bakım maaşı kesilir diyorsunuz yönetmenlikte açıklık getirilmişmi cvp verirseniz sevinirim

ben şeyi anlamadım biri demiş ki ben de çalışıyorum evde bakım maaşı alıyorum demiş çünkü bazı ihtiyaçlarını çalışırken tek başına gideremediğini yazmış ...peki işyerinde kim bakıyor size maaşı alan anneniz ya da yakınınız hep yanınızda mı ?

MeTePearkadaşımızın şuradaki yazdıklarına sonuna kadar katılıyorum:http://www.engelliler.biz/forum/evd...evde-bakim-ayligim-kesildi-2.html#post1643691
bunlar tartışılmalı asıl.
burada mevzuata göre cevap veriyorum ama bunu da bilgilendirme amaçlı yapıyorum. mevzuattan haberiniz olsun ki bilerek haklarınızı savunun ve haksızlıklara karşı çıkın. mevzuatın sorunlarınıza çare olmadıgını masa başındakilere hatırlatın. bu anlamda Metepe arkadaşımızın dillendirdiği haksızlıklara sizlerin de ses çıkarmasını beklerim işin açıkçası.

paranoya
2022 aylıklarında engelli sağlık kurulu raporunda özür oranının yazması kafidir. başka şart aranmaz.
evde bakım aylıklarında ise özür oranının yazması yanında ağır özürlü kısmının "evet" olarak işaretli olması lazım. bunun haricinde engelli sağlık kurulu raporunda başka şart aranmaz.

> ----- Original Message -----
> From: "-" <www.->
> To:
> Sent: Thursday, January 21, 2016 4:27 PM
> Subject: Bakım aylığı alan bir engellinin işe girmesi
>
>
> Merhaba değerli arkadaşlar,
> Bana çok Sorulan bir soruyu sizlere sormak istiyorum:
> Bakım aylığı alan bir engelli işe girerse, almış olduğu bakım aylığı
> kesilir mi?
> Bu konudaki bilgilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

From: "-" <->
Sent: Friday, January 22, 2016 12:11 AM
To:
Subject: Re: Bakım aylığı alan bir engellinin işe girmesi

> sevgili arkadaşım;
> bakım aylığı değil bakım yardımı diyelim biz bu alınan meblağa.
> bakım yardımı alınma şartlarından biride evde kişi başına düşen belli bir
> gelir var. bu gelirin altında kalıyorsanız, bu evde bakım yardımı
> kesilmez. ancak işe başladığınızı ve bu kişi başına düşen gelirin altında
> kaldığınızı belgelemeniz gerekir
. 2016 da engelliyle aynı hanede yaşayan
> ve kişi başına düşen gelir 784 altında kalacak şekilde hesabınızı
> yaparsanız açıkca herşey ortaya çıkar. birde unutmadan şunu da ekleyeyim;
> haneye gelen geliri hesaplarken almış olduğunuz evde bakım yardımı
> hesaplamayacaksınız. bu evde bakım yardımı hiç bir şekilde hanede gelir
> hanesine katılmıyor. size bir hesap yapayım.
> evde daha önce ailenizle yaşıyorsanız;
> babanın 1400 tl emeklisi ve birde varsayalım kira geliri varsa örneğin 500
> tl.
> 1400+500 toplamda 1900 tl yapar geliriniz budur. diyelim 5 kişi
> yaşıyorsunuz bu geliri 5'e böleceksiniz diyelim şimdi sizde işe
> başlıyorsunuz ve memur maaşı alacaksınız 1700tl
> bu kez önceki 1900 üzerine 1700 daha ekleyeceksiniz. buda 3600 tl'yi
> bulur. bu meblağı 5' e böldüğünüzde 720 eder ki, 784 altında kalıyor. bu
> durumda evde bakım yardımı almaya devam edersiniz. yalnız işe
> başladığınızı , işe gidiş dönüşte birilerine bağımlı olduğunuzu ve en
> önemlisi aldığınız evde bakım raporunda mutlak suretle ağır engelli
> işaretli olması lazımdır.

kalem apla soruma tam cvp alamadım 2,3 soru var yazdıgımda tekrar okursanız cvp veirrseniz sevinirim

Blue-Velvet
anlamak istemiyorsunuz heralde arkadaş alıyorum demiş bende yönetmenligi kopyaladım alabilir diyor yönetmenlikte siz daha neyin peşindesiniz anlamadım

Üst Alt