Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Çocuğum için 2022 alıyorum. Emekli oldum. Ne yapmalıyım?

Konular
10
Reaksiyonlar
0
melek hanım yada oturan boga kardeşim.daha öncede yazmıştım.bugün için emekli oldum sgk dan.evrak takipte diyorki;önümüzdeki ay belirttiğiniz bankadan alabilirsiniz maaşınızı.bede 2022 alıyordum 2 hafta önce sosyal yar.müd. gittim durumu izah ettim.onlar beklememi söylediler.emekli olduğunu öğrenir öğrenmez gel işlem yapalım dediler.2022 için düşmem için yani.sorum şu:2022 aylığını 3 ayda bir alıyoruz .2 aylık içerde kalıyor ne yapmalıyım beklemelimiyim 3 aylığı alıp ,sonradan 1 aylığı gerimi vermeliyim bu konuda hiç bir fikrim yok bilgi verirseniz sevinirim .( çocuğum için alıyordum engelli,ve yaş bekliyordum yaş ım doldu emekli oldum )teşekkür ederim vereceğiniz cevap çok önemli.

emeklilik başlangıç tarihiniz nedir? yani emekliliğe hangi tarih itibariyle hak kazandınız?
Buna göre net bir şey soyleyebilirim.

Emekli aylıgı aldıgınız tarih değil emeklili,ğe hak kazandıgınız emeklilik aylık başlangıç tarihiniz önemli bunun için.

Bir de emekli olmak için istege baglı prim mi ödediniz? sigortalı çalışan olarak mı emekliliği tamamladınız?

yoksa emeklilik için yaşı bekliyordunuz sigorta ile bagınız yoktu ve yaşınız doldugu için mi emekli oldunuz? Burayı dogru anlamış mıyım diye teyit eder misiniz?

Çünkü 18 yaş altı engelli yakını aylığı için sizin ki başvuran sizseniz 2022 aylığı alıyorken sgk açısından hiçbir bagınız olmaması şart.

mrhb. melek hnm.emeklilil hak ettiğim tarih 15 ocaktır.müracatımı da 7 ocakta yapmıştım .dün de emeklilik takip sisteminde tebrikler emekli oldunuz yazısını okudum .önümüzdeki ay ismini verdiğiniz bankadan maaşınızı çekebilirsiniz yazıyordu.emekli olmak için yaşı bekliyordum yanlızca 6 ay bi pirim ödemem vardı onuda isteğe bağlı olarak yatırdım.bi yerde çalışmadım.dışardan yatırdım yani.vereceğiniz cevap için teşekkürler melek hnm.

o halde 2022 aylığınızı 15 Ocak tarihi iti,bariyle hak etmiyorsunuz. Emekli oldugunuzu Vakfa gidin soyleyin. Onlar bu bilgilerinizi sisteme gireceklerdir. Emeklilik aylık başlangıç tarihiniz 15 Ocak oldugu için aylığınız bu ayı takip eden dönem olan 1 Mart tarihi itibariyle Genel Müdürlük tarafından kontrol edilip durduralacaktır.
aralık Dönem aylıgını da peşin aldınız. Dolayısıyla Aralık dönem aylıgından 1,5 aylık yersiz ödeme konusu çıkacak karşınıza. Yani siz vaktinde bildirim yaparsanız sizden sadece bu 1,5 aylık miktarı tahsil edeceklerdir. mart dönem aylıgını asla çekmeyin. hak etmiorsunuz maaşınız durdurulmasa bile çekmeyin yoksa sizden geri alırlar.

Bir sorum daha var. altı ay istege baglı prim yatırdım dediniz. 2022 aylıgı alırken mi yatırdınız bu istege baglı primi? Emin olmak açısından sormak durumundayım bunu?

2022 aylığı engelli aylıgı mı alıyordunuz? Çocugunuz 18 yaş altında mı yani ve bu aylıga başvuran ve alan siz misiniz?

melek hnm .vakfa söyledim .bana bekle .sistemde emekli oldunuz yazısını takip et dediler emekli oldunuz yazısını görür görmez bize gel biz burdan bir dilekçe yazdıracağız sana .sistemden düşeceksin dediler. aralık ayında da vakfa gitmiştim çekiyimmi 3 aylığı çekmeyeyimmi diye .onlar da çekmemei söylemişlerdi.kafam karıştı şimdi 1,5 aylık gereksiz ödeme yapılmış diyorsunuz ya, onu anlamadım zaten aralık ayından sonra emekli oluyorum ben aralık sonuna kadar olan maaşı aldım ocak ve şubat ayınınkini almadımki . benmi anlayamadım acaba. 2. sorunuzun cevabı isteğe bağlı pirimi evet 2022 aylığı alırken yatırdım.çocuğum 10 yaşında onun adına ben alıyordum .

pardon yanlış olmuş vakıf .aralık ayında 3 aylığı almamı söyledi.

Bakın yersiz ödeme konusundaki bilgilere henuz vakıflar sahip değil. yeni devraldılar bu işleri.
Şu sorumu da cevaplayın ona göre devam edeceğim:
İstege baglı primi ilk hangi tarihte yatırdınız?

Eger siz engelli yakını aylıgı alıyorken istege baglı prim yatırdıysanız ve bunu da bildirmediyseniz bu yersiz ödeme konusudur. Bu tespit eidldiğinde size istege baglı priminizi yatırdıgınızdan dolayı borç çıkartılacak kanuni faiziyle birlikte.

Siz aylıgını emekli oldugunuzu vakfa soyleyeceksiniz size feragat dilekçesi düzenletecekler ve bu evragı sistem uzerinden genel Müdürlüğe gönderecekler. genel müdürlük durumunuzu kontrol edecek aylıgınızı durduracak. fakat bu işlemi yaparken yersiz ödeme konusu var mı diye durumunuzu inceleyecek. istege baglı prim yatırdıgınızı da tespit ederse buna göre kanuni faiziyle sizden borç tahsil edecektir. size borç yazısı gonderecektir.

emekliliği hak ettiğiniz tarih itibari baz alınıyor 2022 aylıkları için. Emekli aylıklarınız değil.
Unutmayın emekli aylıgınızı 15 Ocak itibariyle alacaksınız. O tarih itibariyle size toplu ödeme yapılacak.

Yani emeklilik başlangıç tarihiniz esas alınır 2022 aylıkları için.
Siz çocugunuz adına engelli aylıgına başvurmuş ve engelli yakını aylıgı alan kişi iseniz bu durumlar incelenir ve tespiti yapılınca da gerekli işlemleri yaparlar. İstege baglı prim de yatırdıgınızı söyluyorsunuz çunku aylık alırken...

melek hnm. isteğe bağlı pirimimi ilk olarak 19 haziran da yatırım.

fakat baya karışık benimki genede anlatmayı deneyecegim

yahu ablam bu konuyu hiç mi sormadın buradan sen?:(

Görsem bilsem anında mudahale ederdim buna.

Hiç bildirim yapmadın mı? Yani bildirmedin mi istege baglı prim yatordıgını? Bagkurdan mı yatırdın?

Engelli aylıgı alan sensin di mi?

emekli aylığı alacak olan benim ayrıcaçocukdan dolayı 2022 alıyordum.

ben burdan hep yazmıştım sizde cevap verdiniz

ama vakıf başka türlü söyledi

ilk olarak haziran 19 da 2.5 ayı bağkur isteğe bağlı yatırdım . ondan sonraki eylül ekim kasım aralık aylarını yatıramadım ocak ayında 7 sinde hepsini birden yatırdım ve emekiliği hak etmiş oldum .bu 4 ayı yatırmadığım için aralık ta ki 2022 aylığını çekebilirsin dedi vakıf. bende çektim bağkuru yatırdım sizin anlayacağınız.

Yanlış yönlendirmişler sizi. yersiz ödeme konusu zaten Genel müdürlüğün alanında vakıfların alanında değil.
İstege baglı primi toplu ödemişsiniz zaten aynı hesaba gelior. Bagkur kaydınız vardır dolayysııyla sistemde. SGK sorgulamanız yapıldığında bu bagkur kaydınız gorulecek genel müdürlük tarafından.
üzgunum ama size yersiz ödeme iddiasıyla borç çıkartacaklar.

İlk istege baglı primi haziran ayında yatırdıysanız aylıgınız onu takip eden 1 Eylül itibaren durduralacak. Ve incelemeniz yapılıp size borç çıkartılacak. Bildirimde bulunmadıgınız için de kanuni faiz işletilecek.
Bunları bilin hesabınızı ona göre yapın.
Şu an hiç vakit kaybetmeden bari emekli oldugunuzdan dolayı gidin aylıgınızdan feragat edin ve feragt dilekçesi duzenleyip vakfa verin.
Onlara da yaptıgı bu hatayı söyleyin ki bir daha bu hatayı başka vatandaşlar için yapmasınlar.

birde ankaraya bir dilekçe gönderdim. sizde söylemiştiniz .vakıf a da sormuştum.onlarla birlikte yazdık dilekçeyi.durumumu a dan ze ye kadar anlattım dilekçemde 2022 aldığımı onun haricinde evde bakım .bunların dışında da hiç bir grlirimin olmadığını.ikiz çocuklarımın velayetinin benim üzerimde olduğunu ve engelli annesi olarak mağdur edilmessem müteşekkir olacağımı. 2022 nin iptal edilip edilmemesi durumunun sizin takdirlerinize bırakıyorum diye bir dilekçe idi bu iadeli tahütlü yollamıştım ellerine geçtiğini ne dair posta geldi ama akibeti hakkında bir türlü bilgi edinemedim çok kez telefonlarıma bakan olmadı.durum böyle .

bir saniye benim bu durumdan haberim var mıydı? Size bu durumda istege baglı prim yatıramayacagınızı soylerdim. bu olayı çok iyi biliorum çunku.

evet siz yatıramazsınız dediniz ama mal müdürlüğü yatırın ankaraya da durumunuzu izah edin onlara kalmış bi durum dediler hatta birlikte yazdık dilekçeyi 19 haziranda ilk isteğe bağlı oirim yatırdığım gün o dilekçeyi ankaraya gönderdim.yani yatırıyorum diye

ama sana şurada ayrıca arkadaşlar da cevap vermiş ablam ya:http://www.engelliler.biz/forum/202...m-ve-2022-maasi-kesilir-mi-3.html#post1122202
Peki şimdi şu dilekçe işine gelelim olan olmuş. bildirim yukumlulugunu yaptın mı onu anlayalım. Yoksa benim korkum tüm aylıklara yersiz ödeme konusu çıkması:(
Bu konuda Genel Müdürlük nasıl uygulama yapar bilemiorum ama bu tüm aylıklara yansıtılır bildirim yukumlulugu yoksa:(

O yüzden o dilekçende istege baglı prim yatırdıgını haber verdin miydi Ankara'ya gönderdiğin dilekçende? O dilekçeyi ne zaman gönderdin? Sen de onu ispat edecek bir belge var mı?

ya da evrak takipe gir evrak bilgilerinden o dilekçenin ulaşıp ulaşmadıgına bak bir...

melek hnm .dilekçemin örneği bende var .isteğe bağlı pirim yatırdığım gün yolladım dilekçemi.ayrıca isteğe bağlı pirim ödeyecegimi yazdım.yani bildirdim .ama 2022 nin kesilip kesilmeme kararını madürüyetimden dolayı kendilerine bıraktığımı ve tarafıma bildirilmesini rica ettim.

evt arkadaşlar zaten yardımcı olmuşlardı sağolsunlar ama genede yanılşlıklar yapamışım çok ilgilisiniz melek hnm çok sağolun

O zaman tamamdır ablam. Bu durumda tüm ödenen aylıklara ceza gelmez. sadece yersiz ödemeye konu olan aylıklara ceza gelir. Bu da ilk istege baglı prim yatırdıgın tarihten itibaren ödenen aylıklardır. Bu bile öbür duruma gore daha iyi... Kötunun iyisi yani.
O yuzden o dilekçe orneğini yanında tut. Borç yazısı da gelince benihaberdar et hesap yapalım hangi tarihten itibaren başlatılmış diye. oldu mu? Muhakak borç yazısı gelince haberim olsun.
Şimdi en kısa surede git sen vakfa git ve feragat dilekçesi ver aylıgından feragat ederek aylıgını kestir.

Borç yazısı gelince durumu o zaman yeniden degerlendirriz. Sonuçta o bildirime ragmen aylık da kesilmemiş vakfa sormuşsun işlem yapılmamış. bunları degerlendirriz yeniden. Şu kargaşada bir de bu bildirime ragmen tüm aylıklarına yersiz ödeme iddiasıyla borç gelmesini istemiorum. O yuzden borç yazısından haberdar et beni.

çok teşekkür ederim melek hnm.tüm aldığım aylıklarımamı yersiz ödeme çıkar diyorsunuz.eyvah bu nası olur öyle birşey olma olasılığı varmı ki.

bir de öbür durum ne onu anlayamadım melek hnm çok vaktinizi aldım ama

bildirim yukumlulugunu zamanında yapmayanlar için tüm ödenen aylıklar için borç çıkartılır. öbür durum dediğim bu.

Ama siz bildirim yapmışsınız. Bu duurmda bundan kurtulduk:) Dilekçenizi iadeli taahhütlü postayla gönderdiniz di mi? o dilekçenin kuruma gitmiş olması çok önemli çünkü.

evet. iadeli tahütlü gönderdim fakat cevap gelmedi.ankaraya tel açtığımda aradılar dilekçemi buldular.kurula gireceğini söylediler fakat hala bi cavap yok. olan biteni size yazarım .melek hnm.verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim sağolun .

Rica ederim. Dilerim bu karmaşada yersiz ödeme konusuna da bakamazlar...
ama aksi olursa borç yazısı gelirse haberim olsun. iyi geceler...

inşallah .ama bütün gelişmelerden bilgi vereceğim size. belki birileri benim yaptığım hataları yapmaz bu arada vesile olmuş olurum... sağolun esen kalın .

Evet, bu açıdan da önemli. Vakıflar bu konuda yani 2022 aylıklarını yeni üstlendiği için bu tarz yersiz ödeme konularında bir daha sorun çıksın istemiorum. Bu açıdan uyelerin dogru bilgiyi ögrenmek adına takipçisi olmaları lazım sorunlarının. Bu anlamda sorularını buradan da sormaları önemli. zaten burada da vakıf çalışanı arkadaşlar var ve yardımcı olmaya çalışıorlar.
Sistem yeni devreye girdiği için vatandaşların magduriyetini önlemek adına ya da haklarını ögretmek adına buradayız zaten.

evt.çok yardımcı oluyorsunuz sizlerden çok şey öğrendim ( gerçi kendi konumda eksiğim ama:))

olsun o kadar da olur. dilerim sizinn yaptıgınız hatayı mudurluk de yapar yersiz ödeme konusunu unutur. Eger sgk gibiyse hayatta unutmaz ayrı. sgk borç meselesinde 1 liranın hesabını bile yapardı ondan gözüm korktu zaten. o yüzden titizim. siz istege baglı prim diyince uzuldum. uzun zamandır borç sorunu yaşamıorduk çunku... bu konuda aşırı titiz olmaya gayret ediordum...

evt sağolun melek hnm .çok titizsiniz ayrıca sonsuz teşekkürler size....

merhabalar melek hnm,bugün vakfa gittim sistemde emekli olduğunuz gözükmüyor.2022 maaşları martın 15 i gibi biter paranız yatsa dahi çekmeyin bize gelin.o zamana kadar sistemde de gözükür o zaman işlem yaparız .şu an için teleşlenacak bir şey yok dediler. a dan ze ye anlatım gene .bana geriye dönük bir borç çıkmasın dedim.hayır dediler.çıkmaz siz aralık maaşını en son almışsınız marttakini almazsanız sorun olmaz dediler. hazirandan bu yana 6 aylık pirim ödediğimi de söyledim .yani sizin anlayacağınız bir işlem yapmadılar.ayrıca evde bakım için ne gibi işlem yapacaklarını sordum bunun içinde hiç bir bilgileri olmadığını söylediler.yani emekli oluyorum nereye bildireceğim dedim bizimle alakası yok bilgi gelmedi dediler. ben şimdi ne yapacağım kimsenin kimseden haberi yok. daha doğrusu kimse ne iş yaptığını bilmiyormu bu memlekette yahu. çıldırmamak elde değil. toplum merkezi sosyal hizmetlerinemi gideyim daha önce oradan müracat etmiştik çünki işlemlerimizi orası yapmıştı.kafam bulandı benimde artık.

2022 istemiyorum iptal edin diyorum etmiyorlar varmı böyle birşey ya..

bu kaçıncı gidişim .

Sen müracaatını yazılı yap. Iadeli tahahütlü posta ile mutlaka bir talebin olsun. Elinde yasal bir tebligat olur. Sözlü beyanatlara itibar etme sen. Senin dilekçeni vakıf almalı normalde.

bu dilekçeyi muhtarlıga veya biyerlere imzalatmak gerekiyormu sanki öyle birşeyler okumuştum .

Bora yaşar, vakıflar yine yanlış bilgilendirmiş seni. Sen onlara bakma.
2022 aylığından feragat ediyorum de vakfa ve feragat dilekçesi vereceğini soyle. Orada hazır dilekçe vardır zaten. Yoksa da sen yazarsın. Vakfa da onaylatırsın dilekçeni.
Bunu da yapmıyolarsa sen dilekçeni yaz Fatih Bey'in dediği gibi vakfa kayda geçirt.

dün sosyal hiz.toplum merkezine gittim .evde bakım ile ilgili durum değişikli var diyerek dilekçemi verdim .2022 ile ilgili yarın da sosyal yardımlar vakfına gideceğim almazlarsa dilekçemi, sizin dediğiniz gibi yapacağım.melek hnm. çok teşekkür ediyorum ilginize alakanıza ,sağolun.

Üst Alt