Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Danıştay ÖTV’siz araç alımında on yıllık sürenin geçmişe dönük olarak uygulanması iptal etti

Merhabalar 11.04.2021 tarihinde almış olduğum engelli aracım var özel tertibat ile kullanıyorum. Engel oranım %96

Ben bu aracımı 11.04.2026 tarihinde satıp yeni aracı ötv indirimiyle alabiliyor muyum ? yoksa yeni araç alımı için 11.04.2031 tarihini mi beklemem gerekiyor ?

1 Temmuz 2026 tarihinde kadar istediğim aracı ( 2873000,00 ₺ matrahını aşmadığı sürece ) alabiliyor muyum ?

Saygılarımla

arkadaşlar malesfki devletimiz yeni bir kanun çıkarmazsa %90 altı ortapedik engelli hiç bir arkadaşimiz bende dahil olmak üzere yeni yada yeniden ötv muaf araç alma yolunun önü tamamen kapatıldı inşallah en kısa zamanda bizleri mutlu edecek bir kanun çıkar

@LaurenLee, normal şekilde satabilirsin ama 2031 de alabilirsin. İnsanlar şunu anlamıyor, heber yapan dangalak kanallar sitelerde yazılar okunsun diye üstü kapalı herkes alabilir diye konuşuyor. 2 aşama var, yeni kanundan önce alanlar normal satabilir. Bu bir. Yeni kanundan sonra satmadıysa ve 5 yılı donmadıysa 10 yılı bekler bu iki. Kişiden ve tarihten tarihe herşey değişiyor. Şu işe sanki genel herkese aynı kural olayını bıraksın bu medya. Özür oranları, ortabetik yada yürüyemeyen hastalara alınan, otomatik veya tertibatlı, önce alınan sonra alınan, raporu geçici olan veya sürekli olan yani herkesin ayrı hikayesine göre senaryo yazılır.

maliyeye gelen yeni yazıya göre arkadaşlar yeni bir düzenleme olmazsa 26.03.2026 dan sonra %90 altı ortapedik engelli olanlara ötv muafiyetli araç alımı önü kapandı

öyle şuan için malesef yeni bir düzenleme gelene kadar öezel tertibatlı araç kullanması lazım yazan tüm ortapedik rngellileri kapsıyor

Daha önceden internet üzerinden yazdığım özelgeye red cevabı gelmişti.Bugün ise eve yarın için görüşme mektubu gönderilmiş.Böyle birşey yaşayan oldu mu?

@Suzii, Kiracıysanız bir dönem onunla alakalı vergi dairesi görüşme mektubu gönderiyordu. Ancak değilseniz sanırım bu durum ile alakalı, içeriğini sorun olmazsa öğrenebilir miyiz ?
Hatta mektup ta yanınızda getirmeniz gereken evraklar vs. de yazar, oradan da anlarsınız.

Görüşme konusu özelge talebi ile alakalı

@Suzii, Benim kendi şahsi düşüncem bu son yapılan “%90 oranını altında raporu bulunanlara muafiyetli satışların durdurulması” düzenlemesi sonrasında raporu %90 ve üstü olan kişiler için sevindirici bir düzenleme gelecek gibi.

%90 san üzerime zaten araç veriliyor altında olanlara araç verilmiyor daha nasıl güzel haber verecekler onlara

@cemal1453, Sayfalardır konuşulana ve son durumlara göre verilmiyor. Bahsettiğim gibi ben 2020 de almıştım, aracı faal kullanıyorum satmadım ama normalde kasım 2025 te yeni araç alabilmem lazımken alamadım. Demek ki verilmiyormuş :)

Herkese selamlar arkadaşlar niye bizlerde cimere yazmıyoruz bizler sessiz kaldığımız sürece haklarımız tek tek gidiyor bir arkadaşımız güzel bir yazıyla isteklerimizi yazsın hep beraber bunu gerekli yerlere cimer üzeri atalım. en azından tepkimizi verelim.2002 yılında ilk arabamı aldığımda bu kadar çok engelli arabası yoktu çünkü kurallar daha katıydı şimdi geldiğimiz noktada kuralları siyasiler değiştirdi ve ellerine yüzlerine bulaştırdılar.

Ne güzel di mi esas didik didik edilmesi gereken %90 üzeri iken sadece kendi sürmesine izin verilen ortopedik engellileri madur ettiler. Kendi adıma son ötv istisnalı araç alışımdı. 2024 Mayısta aldık aracımızı, eğer düzeltilirse 5 yıl bile beklemeden engelliden engelliye satıp yoluma bakacam, alırım paramın yettiği kadar ikinci el bir araç esir etmem kendimi de ailemide. Sanki bir başıma kazanıyormuş gibi sadece ben sürebiliyordum mecbur ikinci araç almak durumunda kalmıştım.

Yıllar önce söylediğim noktaya gelinmiş. Eğer sağlık durumuna bakıp sürücü olamaz diyorsan o zaman ÖTV istisnasından bütün bu gruptakileri yararlandır. Tertibatla kullanır diyorsan da keza öyle. Kriter bu olmalıydı, Anayasa Mahkemesinin kararı sonucunda bu olmuş. Hayırlı olsun...

Yasanın geriye dönük işletilmesiyle alakalı Danıştay'da olan bir dosya veya yeni bir gelişme var mı?

@cemal1453, boyle bısey var mı _ ? ortopdık engellıler araca alamayacak mı artık ? anlayamadım?

@egemmm, %40 üzeri ortopedik engeli olanlar kendileri araç kullanamıyorlarsa (Araç kullanabilir ehliyetleri yoksa) %90 ve üzeri engelliler gibi muafiyetli araç alabilecekler gibi görünüyor. Burada ortopedik engelli sınırlaması getirilmiş zaten iç hastalıkları araç kullanmaya engel bir durum olmadığı için bu kişiler kapsam dışı kalıyor.

ÖTV istisnası ile ilgili bir tablo hazırladım. Yeni yasa ile turuncu renkle işaretlenmiş olanlar da bu istisnadan faydalanabilecekler. Diğerleri için durum değişmedi.

Son düzenleme:
@Engelli52, Yeni kanun çıktı hayırl olsun... Peki ben aracımı 2022 Mayısta aldım ve seneye satma hakkım var yeni araç alabiliceğim değil mi ? Çünkü 10 yıllık süre yasa çıktıktıktan sonra araç alanları kapsamalı hukukun üstünlüğü gereği çıkan bir yasa geçmişe dönük olarak kimseyi mağdur etmez hukuk söylüyo bunu. Eğer benim gibilerde 10 yıl bekliycek deniliyorsa inanın bu işte bi terslik var. Bu konuda bizi aydınlatabilir misiniz ?

Bu arada %40 oranın altında olup da ehliyet durumu Araç Kullanamaz olan yoktur sanırım.

@daimon, vardır ya nasıl olmaz. Mesela görme engelliler araç kullanabilir mi ? Bunun gibi niceleri için yeni araç alma hakkı doğdu .

alamamız çok normal. bunca engelli derneği var bunca site var okadar yetkili engelliler var ama konu böyle engellilerin çıkarına gelince herkez susuyo Allh bilir ki kimse dava bile açmamış hakkını arayan da olmamıştır. Nerde abii okadar engelli dernekleri başkanları hepsi 1 2 3 tıp oynuyo. Ama zaten hukuka aykırı olduğu için alabiliriz arkadaşlar benim gibi olan varsa gitsin alsın vermiyolarsa hakkını arasın alsın arabasını ben alırım .

@Suzii, bugün vergi dairesine gittim ve internet üzerinden gelen cevabı elden teslim aldım.

@Suzii, Nasıl yani araç alamayacağınıza dair cevabı elden teslim etmek içinmi çağırmışlar sizi?

Merhabalar,
2022 Mayıs ayında ötv indirimi ile araç aldım ve 5 yıllık sürem 2027 Mayıs yani seneye doluyor ve yeni araç bakıyodum. Yeni yasaya görede kanun çıktıktan sonra araba alanlar için 10 yıllık süre getirildi denildi. Bazılarıda herkezi kapsıyor diyor. Birkısmıda aracını satmış ama araba almayı bekleyenleri kapsıyor gibi değişik söylemler duyuyoruz. Bu konuya özenle açıklık getirilmesi gerekmektedir. Kanun açık ve net geriye doğru mağdur edici çıkmaz örneği de yoktur böyle birşeyin he varsa bilenler lütfen yazabilir mi örneğin: işte bu kanun çıktı zamanında bizi mağdur etti hakkımz gitti gibi. Lütfen bu konuyu aydınlatabilicek yüce bir bilge var mı ? Saolun

Üst Alt