Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Danıştay ÖTV’siz araç alımında on yıllık sürenin geçmişe dönük olarak uygulanması iptal etti

@DADAŞ06,

bu resimdeki alıntı yapılan özelgeye malıye arayıp şahsı hata yaptıklarını söyleyıp özür dilemişler ve araç alamayacağini demişler malesef bekleyıp yeni özelge isteyenlere verilen cevapları beklyeyeceğiz

Durumları aynı olanlara birine olumlu dönüş yapılırken birine red geliyor.Başka olumlu yapılana sonradan aa pardon deyip red geliyor.İyice arap saçına döndü.

@YUNUS YURDAKUL,

Hocam benimde 22.02.2026 doluyor.Aslında Danıştay 10.ncu madde nin YÜRÜTMEYİ DURDURDUĞU çok açık.
Buna rağmen vergi daireleri her konuda çok değişik kararlar vermektedir. Hocam Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararına uymamışlar.

@Suzii,

Hocam aynen dediğiniz gibi.Değişik illerde değişik kararlar veriliyor.
Kanun yapıcılar ne yapacaklarını malesef kendileride bilmiyor.

arkadaşlar 27 aralık 2024 ten öce 5 yılı dolup satmayanlardan özelge isteyen oldumu cevap gelen varsa paylaşabilirmi ben 22 gün oldu özelge isteyeli ne olumlu nede olumsuz cevap gelmedi

Özelgeme, özelge kapsamında olmadığı için reddedilmiştir şeklinde cevap geldi.

Özelgeme red gelmedi.Özelge kapsamında olmadığı için değerlendirilmemiş.12 şubatta 5 yılım doluyor.O tarihi bekleyip yeniden yazacam.

@Suzii,

Kesinlikle yine red gelecek. Çünkü danıştay kararı 27.12.2024 tarihinden önce satanlara yönelik. Yeni bir karar aldırmamız lazım. Onun için sizin gibi bir arkadaşımıza red gelirse, o arkadaş dava açmalı. Ama süreç zor ve masraflı. Onun için, engelli dernekleri ön ayak olmalı ve bir avukat tutmalı.

Arkadaşlar kanun geriye doğru işlemez ki nitekim öyle olmuş bu vatandaş dava açıp kanundan önce arabasını satıp 5 yıl sonunda yeni araba alabilirim diye dava açıyor ve kazanıyor gelelim soruma bizlerde kanundan önce vergi indirimi aldık neden vergi indirimi ile emekli olamıyoruz

herkese merhaba, 2021 yılında ötvsiz araç satın almış ve 2022 yılında ötvsini ÖDEYEREK aracımı satmıştım. 10 yıllık süreyi beklemeden tekrar araç alıp alamayacağım konusunda özelge başvurusunda bulundum ve gelen cevap şu şekilde;
"Buna göre, özelgeniz somut bir olaya dayanmadığından özelge kapsamında değerlendirilmemiş
olup, yukarıda yer alan mevzuat hükmüne göre ve Danıştay 7. Daire Başkanlığı tarafından verilen
yürütmeyi durdurma kararı göz önünde bulundurularak, 4760 sayılı Kanunun 7 nci maddesinde
düzenlenen istisnadan faydalanarak satın alınan taşıtın, 27/12/2024 tarihinde yayımlanan 7537 sayılı
Kanunun yürürlük tarihinden önce ilk iktisabının yapılması ( 08/03/2021 ) ve 5 yıllık süre zarfında ÖTV
farkı ödenerek ( 30/09/2022 ), yine bu tarihten önce elden çıkarılması halinde on yıllık sürenin dolması
beklenilmeden, 4760 sayılı Kanunun 7 nci maddesinde düzenlenen istisnadan yararlanmasının mümkün
olduğu Defterdarlığımızca değerlendirilmiştir.
Bilgi edinilmesini rica ederim."

benim durumumda olan arkadaşların bilgisine...

@yildizzozkan,

hayırlı olsun.Bu durumda 27/12/2024 tarihinden önce alıp, 27/12.2024 tarihinden önce ötvsini ödeyerek satan kişiler yararlanabilir.
Hangi tarihte özelge ve hangi ilden yazmıştınız ?

Son düzenleme:
Cimere yazdım bakalım ne cevap verecekler.
2021 Nisan da aldım 5 yıllık süre 2026 Nisan da doluyor. 2026 Nisan ayında tekrar alabilir miyim ?
Soru bu.

Ben VİMER'i aradığımda
- İstanbul'da 27 Aralık 2024 tarihinden önce araçlarını satanlar alabiliyor dedim satmayanlar ve 5 yıllık süresi bu sene dolacaklar alabilecek mi diye sorduğumda İstanbul neye göre hangi karara göre ÖTV muafiyetiyle araç satışı yapabiliyor dediler. Merak ediyorum İstanbul'da araç alabilen var mı?

@yildizzozkan,

Bence netleşti bu özelge ile artık . İlk defa özelge cevabında ötv farkı ödenmesinden bahsetmişler. Bende 2021 de aldım 2023 de ötv ödeyerek sattım. 15 Ocak da doldu.Hayırlı olsun.

Gebze Asf renault bayisinden geldim az önce.
Benim Alış 28-11-2019
Satış 04-12-2024
27-12-2024 kanundan önce sattınız mı ve 5 yıllık süre doldumu diye ısrarla sordular. Böyle 3-4 kişiye satmışlar vergi dairesi onay veriyormuş.
Nasipse alacağım bende.

bu olay bence 27 aralık 2024 ten önce araç alanları 5 yılda 1 kez olayını yani eski kanunu uyguluyorlar bu benim düşüncem zamanla 27 aralık 2024 ten önce 5 yılı dolan herkese sonkez bir araç daha alma hakkı tanıyacak yeni alınacak araçtan sonra tekrar alma 10 yıl olacak bu benim tahminim ama bunu devlet zamana yayıyor gibi

@cemal1453,

Ne tahmini kardeşim. Zaten öyle yapıyorlar. Burada aylardır yazılıyor. Yeni kanun 27.12.2024 tarihinde resmi gazetede yayınlandı. Ondan sonra arabası olan hiç kimseye 10 yıl dolmadan yeni araba alma izni vermediler. Daha sonra Danıştay 27 Aralık 2024 tarihinden 5 yıl önce arabayı satın alıp 27.12.2024 tarihinden önce satan kişilere yeni araba alma hakkı tanıyan kararı aldı. Maliye de bu karara uyuyor.Bu kadar basit. neyin tahminini yapıyorsun. Burada millet boşuna mı yazıyor. Okuyun biraz.

@barcan88,

@cemal1453 zamanla kademeli olarak 27.12.2024 ten önce araç alanlara tekrar alma hakkı gelecek diye söylemiş. Sen yanlış anlamıssın
Yani herkese birden araç alma izni vermiyorlar demek istemiş

Üst Alt