Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Döviz artışı ile engelli aracı hayal oldu!

hocaoglu21

Üye
Konular
31
Reaksiyonlar
0
Mergaba arkadaşlar. Dövizin yukselmesi ile alman araclarindan audi . Bmw . Vw gibi araclar biz engelliler icin onu da hayal ettiler. Orta sinif araclar ortalama simdi 180 binden başlıyor. Luks sinif dedikleri passat. Audi bmw ve mersedes araclara paramiz olsa bile alamayız. Boyle adalet olur mu? Yorum ve bimer

Hükümet bu hakkimizi da elimizden aldı. Farki 200 bin tl üstü arac alamiyoruz ve binilecek arac suan 180 bin tl civari yil sonuna kadar sadece teneke dacia elimizde kalir.

Mümkün oldugu kadar sesimizi duyurmaya çalışalım. Bimere ve meydanlara yüklenelim

Engelliler lüks araba alamıyor diye meydanlara inelim... Hımmm, anlaşılan baya bi dertlerimiz çözüldü, lüks arabamız eksik vay be :)
Aklıma gelen ilk markayı yazdım, gelen fiyat listesine baktım.
Baya bir teneke gibi, Allah bu modellere düşürmesin...

hocaoglu21

passata lüks araç sayan hatta ki passatı audi bmw ile aynı satırda kullanan biri mümkünse hiç arabaya binmesin at arabası ile gezsin.

çok lüks nedir kaça alınır

Yakında "engelliler vergisiz Ferrari-Porsche alabilsin" diye başlık açarız :)

Parasi olan engelli neden 201 binlik araca binmesin arkadaslar. Paran var passata almak icin pazarlik yapiyitsum ve fiyat 208 bin lira oldugu icin alamiyorsun deniliyor. Bu dayatma neden. Para varsa istedigin araca.
binme hakkin olmali. Yok sen engellisim 200 bin tl altindaki araca binebilirsin boyle dunya yok. Dunyanin hic bir yerinde boyle kısıtlama yok.

Lüks araç almak şart mı? Bence gayet olurunda bir sınır 200bin. Çok parası olan engelli de istediği aracı almak istiyorsa normal, ötv'li alsın.

Hı hı tabi ferrari porsche falan istiyoruz.

Bu kafaya 200 bin çok bile. Eşek olursan semer vuran çok olur. Önemli olan mercedes bmw değil engellilere ait bir hakta kısıtlama yapılması. Mokka falan örnek verilmiş ama tekerlekli sandalye kullanan biri yüksek araçlara binemez bu bir, bagajı büyük olan D sınıfı araçlara ihtiyaç duyar, bu da iki. Tabi dedenizin adına araba alıp gezen bir engelsiz iseniz bunu anlayamazsınız elbette. Euro 6 bin olunca octavia golf falan da lüks olacak o zaman engellilere ötv muafiyeti değil de engellilere hesaplı clio uygulamasından bahsedebiliriz.

Şuna emin olun yıllar geçtikçe o istisna kuşa dönecek. Yeniden değerleme oranı sadece enflasyonu tolere eder. Döviz artışının yanında araç teknolojileri geliştikçe fiyatlar yurt dışında bile reel olarak (euro bazında) artıyor. İsterseniz golfün eski/yeni fiyatlarını euro olarak kıyaslayın.

Dediğim gibi bu kafalara 200 bin bile çok fazla.

Bu arada bakanlık koltuğunda naci ağbal varken bimer cimer mimer hiçbir işe yaramaz. geçmiş olsun.

1977 model arabaya binen napsın birde onu düzündunuzmu sen 200 binliralık araba diyosunn demi adalet demii buuu

Bu gelir dağılımı ile ilgili bir konu bununla ne ilgisi var? O lafı 10 tane milyon dolarlık arabası olan Ali Ağaoğluna söyleyeceksin! 20 yıl çalışıp biriktirdiği parayla D sınıfı araç alan engelliye değil!

arkdaşım 150 binlralık alıver nolmuş yanii

Yahu arkadaş yazdıklarımızı okumuyor musunuz mesele 200-150 değil diyoruz yıllar geçtikçe 150 de bulunamaycak diyoruz bu yeniden değerleme oranı araç fiyatlarının arkasından nal toplar diyoruz.

taksiciler engellilerden daha mı değerli de onlara ötv muafiyetinde fiyat sınırı yok. üstelik 3 yılda araçları satabiliyorlar.

[FONT=arial]doymayan nefisten[/FONT][FONT=arial], kabul olunmayan duadan, fayda vermeyen ilimden [/FONT][FONT=arial]sana sığınırım.[/FONT]

Bu kafaya 200 bin çok bile. Eşek olursan semer vuran çok olur. Önemli olan mercedes bmw değil engellilere ait bir hakta kısıtlama yapılması. Mokka falan örnek verilmiş ama tekerlekli sandalye kullanan biri yüksek araçlara binemez bu bir, bagajı büyük olan D sınıfı araçlara ihtiyaç duyar, bu da iki. Tabi dedenizin adına araba alıp gezen bir engelsiz iseniz bunu anlayamazsınız elbette. Euro 6 bin olunca octavia golf falan da lüks olacak o zaman engellilere ötv muafiyeti değil de engellilere hesaplı clio uygulamasından bahsedebiliriz.

Şuna emin olun yıllar geçtikçe o istisna kuşa dönecek. Yeniden değerleme oranı sadece enflasyonu tolere eder. Döviz artışının yanında araç teknolojileri geliştikçe fiyatlar yurt dışında bile reel olarak (euro bazında) artıyor. İsterseniz golfün eski/yeni fiyatlarını euro olarak kıyaslayın.

Dediğim gibi bu kafalara 200 bin bile çok fazla.

BU KAFA - BU KAFA diye eleştiriyorsun, şimdi kendi kafana bak ne yaptığını görmeye çalış.
Siz hangi kafa ile, benim engel derecemi, bindiğim aracı, hatta o aracın dedemden geldiğini bilecek kadar erdiniz?
Tekerlekli sandalyedeyim, yüksek araca binebiliyorum, farazi binemeyen derecede olan arkadaşlar var evet, bagajı ve alçaklığı uygun D sınıfı dediğin araç alacak olsak, 200 bine bulamayacak mıyız yani?

200 Bin liraya sıfır araç alabiliyorken, daha daha fazlasında "tutturmak" şahane bir durum, demek ki bir çok mesele çözüldü, 400 bin liralık araba peşindeyiz, Allah daha çok versin.

Ben Opel örneğini art niyetsiz öylesine verdim. Eminim ki ciddi ciddi araştırıp, uygun araçları listelesek, onlarca seçenek çıkar 200 bin liranın altında.

Hak verilmiş, ve hatta haklar verilmiş, tabii ki daha daha iyisi ve daha fazla seçeneklisi verilsin mutabıkız.
Ama arkadaş, 200 bin liralık araca kadar verilen indirim hakkını yeterli görmeyip, daha pahalısını almak için sızlanmak gerçekten çok anlamsız. Zaruri ihtiyaca yeterli olan bu sınırlama, o kadar da kötü değil arkadaşlar...

NETBUS

taksiciler yılda bilmem kaç lira vergi veriyor bizler ise benzin parasını bile devletten isteyecek kıvamdayız :)

black bishop

Emin ol 200 bin TL veya üstü araç alacak engelli vatandaşta en az onlar kadar vergi veriyordur o geliri kazanmak için. Hele memursa kesin.

Jem

Seneye yeter, ondan sonraki sene belki, ya sonraki sene?

Şimdi golfün 2005 yılındaki sıfır fiyatını alın. Sonra o fiyata 2018 e kadar yeniden değerleme uygulayın. Sonra da golfün 2018 sıfır fiyatını alıp bununla karşılaştırın. Hala anlamıyorsanız başka da bir şey söylemiyorum.

Peki bu ÖTV istisnası neden var? ÖTV siz sıfır aldığınız arabalardan daha ucuz fiyata piyasada ikinci el araç dolu. Onlar zorunlu ihtiyacı karşılamıyor mu? Hepten kaldırılsın o zaman?

Yahu şu engelliler sitesinde bile tasdik görüyor ya bu uygulama, ben bütün sözlerimi geri alıyorum.

malum partinin sevdasına yarın 100 bin kısıtı getirse 100 binliğe bin lan der bunlar. Malum parti 500 bin yaptım dese oo yaşa 500 bine cıkarttık ey yüce bilmem ne olur. Engellinin iki sene sonra hakkı kuşa dönmüş vs malum partiye feda olsun, engelli kim ya,böyük partimizden daha mı önemli. Devam edin böyle. Ha istismar edenler 200 binlik arabayı da istismar ediyor, onlara bir denetim ,çözüm getirmedi malum parti.Sadece bizim hakkımızı kısıtladı.

bütçenize göre araç alın o zaman lüks araca binmek zorunluluk değil tercihtir teneke dediğiniz dacia da işinizi fazlasıyla görür ama siz daha lüksünü istiyorsanız devletin suçu ne bütçenize göre yaşama ayak uydurun lütfen

Amaç daha pahalı arabaları vergisiz almak değil, ne yaparsa yapsın mevcut iktidarı eleştirecek bahaneler bulup, her koşulda tenkit etmek.

Çıkarmış olduğu ve çıkaracağı hiç bir uygulamayı/yasayı bir defa bile taktir etmeyip, sürekli hoşnutsuz olmak.

Bardağın dolu tarafını ASLA görmeyip, sadece boş tarafını köpürtmek.

Ben eksik ve hatalı oldukları yerlerin varlığını kabul ediyorum, bazı konularda (özellikle rapor oranı) ve her kapıda yeniden rapor istenmesi gibi durumları tasvip etmiyorum. Vekil olsun, bakan olsun karşılaştığım her platformda bunları sürekli dile getiriyorum.

Ama bazı arkadaşlar, ısrarla yapılan pozitif uygulamaları yok sayıyor.

Yıllar önce, eski mesajlarımda eğer ilgili başlık kalkmadıysa bulunabilir, günahım kadar sevmem İzmir BŞB Başkanı (Chp) Aziz Kocaoğlu, ilk satınaldığı 20 engelli otobüsü için teşekkür eden yazım oldu. Diğer İzmirliler 20 tane nedir, hepsi olsun hemen olsun diye bana kızdı.

Ne oldu şimdi, neredeyse filonun tamamı engelliler için uygun, 1000 (bin)in üzerinde rampalı otobüs var.

Neyse, inşallah tek derdimiz 200 bin liralık araçtan daha iyi aracı vergisiz alamıyor olmak olsun.
Ha, şahsi düşüncem, seneler atladıkça, rakamda aynı oranda yükselmeler yapılacaktır.

Keşke son 5 yılda TLnin küçüldüğü kadar vücudumuz da küçülseydi. O zaman bu arabada yayıla yayıla giderdik. Artık 520i 1.6 parasına Golf bile satmıyorlar.

@Jemü

Bu konu başlığı döviz artışı ile engelli araçlarında seçeneklerin azalmasıdır. siyasi parti tartışması değildir.

Madem buradan konu açıldı 2001'den bu yana yapılan değişiklikleri tek tek yazalım:

-Önce gümrüğe 1600 cc sınırı geldi.
-Daha sonra taşıt alım vergisi ötv ye çevrilerek ona da 1600 cc sınırı geldiği gibi sattığın zaman verginin geri alınması uygulaması getirildi (neyse ki sonra 5 yılla sınırlandırıldı. ancak eskiden hiç yoktu.) Taşıt alım vergisi yerine ötv nin getirilmesi engellilerin 2. elde araç alımındaki avantajını ortadan kaldırdı.
-Daha sonra gümrüğe önce 3 yaş sınırı geldi, sonra da 5 yıllık satamama süresi 10 yıla çıkarıldı.
-Ondan sonra araç muayenedeki engelli istisnası kaldırıldı.
-Şimdi de motor hacmi sınırı gözetilmeksizin 200.000 TL sınırı geldi ancak en önemlisi bu rakam yeniden değerleme oranı gibi güdük bir katsayıya bağlandı.

Hangi uygulama engelliler lehine? Bu araç alımı ile ilgili siz de birkaç tane olumlu örnek verin de biz de bilelim.

Seneler atladıkça rakamın yükseltileceğini bekliyorsanız, özellikle bu maliye bakanı görev yaptıkça çok beklersiniz. zaten yeniden değerlemeye bağlamış her sene otomatik artacak niye yükseltsin? rakamın makul olarak yükselmesini isteyen insan bunu yeniden değerleme oranına değil döviz sepetine bağlardı. böylece zaman geçtikçe bu istisnanın kuşa dönmesinin önüne geçilirdi.

Ford focus titanium güncel fiyatı 130 bin TL olmuş. Dövizdeki gerçekleşen ve beklenen gelişmeleri dikkate alırsak birkaç sene içinde sınır bu tip c sınıfı araçlar olacak. Birkaç sene sonra da anca fiesta polo falan alınabilecek.

Ben kimsenin ne siyasi tercihine ne de hayat felsefesine karışmam. Yoksa burada sorunu anlamayıp kişiselleştirerek "doymayan nefs" muhabbeti yapan arkadaşlara da gerekli cevabı verirdim. Kimsenin, engellilerin bile engelliler aleyhine yapılan düzenlemelere karşı çıkma mecburiyeti yoktur. Bu tamamen hayat görüşü ile ilgili bir tercihtir. Herkese hayatında başarılar dilerim.

Bu arada örnek vereyim daha 2019 gelmeden dakika bir gol bir :

https://www.engelliler.biz/forum/oz...afiyeti-siniri-belli-oldu-13.html#post1982095

2002 Öncesi istediğimiz model ve marka ve motor sınırı olmadan getiriyorduk, bu iktidar mı saydığın şartları koydu peki?
Ha, idda ediyorum; 200 bin lira altına engellinin kullanabileceği şartlara uygun seçenek çok, sınırsız seçenek peşinde olmak başka, alternatif yokmuş sanki tavrı başka...
Tekrar sorayım, benimde kesin bilgim yok aydınlatırsanız sevinirim;
2002 Öncesi istediğimiz model ve marka ve motor sınırı olmadan getiriyorduk, bu iktidar mı saydığın şartları koydu peki?

Aynen öyle. 2002'den önce zaten taşıt alım vergisi vardı ve hem sıfır hem de ikinci elde istisna vardı. 2002 yılında (12.06.2002) çıkan ÖTV kanununun ilk halinde de ne marka, ne motor hacmi ne de fiyat hiçbir sınır yoktu.

Mesele 200 bin meselesi olmamasına rağmen hala 200 bine uygun araçlar olduğunda ısrar ediyorsunuz. Bugün için olabilir. Ancak yıllar geçtikçe ne demek istediğim ortaya çıkacak. Döviz böyle artmaya devam ederse çok daha çabuk ortaya çıkacak.

İnternette bulamadım, ancak 2002 den önce de bazı kısıtlamarın olduğunu hatırlıyorum. 1997 Gibi araç alma durumum vardı, yaş/1600cc gibi şartlar var gibi hatırlıyorum. Kayıtsız şartsız her aracı engelliler vergi indirimli alabilir diye birşey yok biliyorum.

Mesele 200 bin meselesi diyorsun, ne zaman ki 200 bin liraya satın alacak araç kalmayacak, o zaman haklı olur ve başlık açarsın.
200 bine araç alabildiğin sürece buna ay-of-puf demek bana göre çok saçma.
Ya olursa, ya tutarsa, ya artarsa, ya alamazsak diyerek varsayımla eleştirmeye kalkarsak, arabaya kadar neleri saymamız lazım.
Gün gelir 200 bin Türk lirası karşılığı araba bulamıyor durumu olursa, o gün bu rakam zaten değiştirilir.
Üzüm yemek değil, bağı yakmak sizinkisi, ya üzüm karnımı ağrıtırsa bahanesi ile...

Edit:
Kanun Numarası : 4760
Kabul Tarihi : 6/6/2002
Yayımlandığı Resmî Gazete : Tarih : 12/6/2002 Sayı : 24783
Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 7

Yukarıdaki yasa 2002 haziranda kabul edilmiş ve motor hacmi vs. kısıtlamaları yazıyor. Kaldı ki ben 1997 de karşıma bunun gibi sınırlamalar çıkmıştı, rakamlar net değil aklımda.

Zaten varolan bir kısıtlama sınırlandırma da motor hacmi 1600 şartı kalkmış, 200 bin lira sınırı ek madde 2017 olarak koyulmuş vs.

Yani daha önce den yoktu öyle her canının istediğin arabayı al getir vergisiz kullan diye.

Yanlış hatırlıyorsunuz. Bakın bu kanunun ilk halinin yayınlandığı resmi gazetenin linki. İstisnanın olduğu 7 nci maddeye bakın nerede yazıyor motor hacmi?

23.4.2018 tarihli Resmi Gazete

Siz nereden baktınız? Bir kanun metni için Resmi Gazeteye bakmazsanız, ilk haline değil değişikliklerin işlendiği kanun metnine ulaşırsınız. Ben maliye emeklisiyim ve şu anda serbest avukatlık yapıyorum. Bu konuları o tarihlerden beri takip etmekteyim. Söylediğimin doğru olduğuna emin olabilirsiniz.

Zaten 1997 de ötv yoktu taşıt alım vergisi vardı. Onda da yoktu motor hacmi vs.

Doğrusunu bildikten sonra ona göre istediğiniz kararı verebilirsiniz.

Bu arada geleceği belli olan bir duruma şimdiden yorum yapmanın nesi yanlış anlamadım. Neyse herhangi bir polemiğe girme niyetinde değilim bu konuda. Dediğim gibi doğruyu öğrendikten sonra herkes istediğini düşünmekte özgürdür. İsterlerse istisnayı tamamen kaldırsınlar, bundan engelli hakları ile ilgili eleştirel bir yazı yazmaya niyetim yok. Sadece bilgilendirici yazılar yazacağım.

Ekleme : linki ekleyince otomatik olarak bugünün tarihini attı ama tıklayınca 12.06.2012 tarihli resmi gazeteye gidiyor. Orada yasama bölümünde özel tüketim vergisi kanununu tıklayacaksınız.

Üst Alt