Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ehliyet alamayan ve mağdurlar olanlar!?

ŞehzadeEren

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
2
Arkadaşlar engelli bireylerin, TBMM Engelli Sorunlarını Araştırma Komisyonuna yaşadıkları sorunlarla ilgili rapor sunabileceklerini biliyor muydunuz? Hemen aşağıda iletişim bilgilerini paylaşıyorum.

Komisyon Başkanı İzmir Mv. Mehmet Muharrem Kasapoğlu.
Komisyon Tel: 0312 420 53 76-87-88-91
e-posta: engelli@tbmm.gov.tr
Mesut Aydınoğlu-Beyhan Hamurcu adlı uzman arkadaşlar da görevli.

Eğer ki elinizde hali hazırda göndereceğiniz belge vb yoksa, kendi arkadaşlarımızla gönderdiğimiz yazıyı paylaşıyorum. İsterseniz bu metni gönderebilirsiniz veya altına kendi mağduriyetinizi içeren açıklama da ekleyebilirsiniz. Biz o şekilde yaptık. Aynı zamanda hazırladığınız bu metni CİMER üzerinden içişleri ve sağlık Bakanlığı’na da gönderebilirsiniz.

Lütfen unutmayın bu konuda ne kadar mağdur sesini çıkarırsa, sorunu çözme ihtimalimiz o kadar artacaktır.

2016 Yılında yürürlüğe konulan Sürücü Adaylarında Aranacak Sağlık Şartları Mevzuatında çeşitli çelişkiler bulunmakta olup doktorlar inisiyatif almakta çekinmektedir bu nedenle birçok Engelli sürücü adayı mağduriyet yaşamakta ve ehliyeti iptal olmaktadır. Bu nedenle sayın Cumhurbaşkanımız ve Sağlık Bakanlığımızdan yönetmelik güncelleme yapılmasını talep etmekteyim. Şöyle ki;

Aynı engel durumuna sahip kişilere farklı sağlık komisyonlarında farklı kararlar veriliyor.
Hatta aynı kişiye bir komisyonda “sürücü olur”, diğerinde “sürücü olamaz” raporu verilebiliyor. Heyetlerin tutarsız kararları ciddi bir ayrımcılık yaratıyor. Adil ve objektif bir değerlendirme sistemi hem bireysel özgürlüklerimiz hem de anayasal haklarımızın koruması açısından çok önemli.

Bunların önüne geçebilmek ve adil bir şekilde sürücü olur raporu alabilmek için;

1- Her ilde engelli sürücülere özel sağlık komisyonları kurulmalı
2 - Simülatör ve özel tertibatlı araçlarla test yapılmalı
3 - Sadece gözle muayene ve evrak incelemesine dayalı kararlar kaldırılmalı
4 - Mevzuat netleşmeli, uygulama standart hale gelmelidir.

Bu nedenle; Sağlık Bakanlığı’nın konuyla ilgili gerekli çalışmaları ivedilikle başlatmasını istiyorum.

Bu çok iyi. İlgili komisyona mail atalım. Hatta cimer den içişleri ve sağlık bakanlığına da yazalım

Ehliyet için mağduriyet yaşayan herkes yazsın. Ne kadar destek o kadar çabuk çözüm...

KONU : Engelli ehliyet yenileme sürecindeki sorunlar ve yönetmelik değişikliği gerekçesi ile ehliyetin yenilenmeme sorunları hakkındadır.

AÇIKLAMALAR : 08/02/1981 doğumlu olağan tarafım doğuştan ve sık görülmeyen bir fiziksel engele sahibiyim. Bununla birlikte oldukça aktif yürüyebilen hiç bir ortez ya da yardımcı ortez olmadan hayatıma devam edebilmekteyim. Ayrıca Ankara Üniversitesi Biyoloji Bölümü mezunuyum ve halen daha Etlik Şehir Hastanesinde Laboratuvar Kontrol Komisyon üyesi ve biyolog olarak başarılı şekilde görev yapmaktayım.

Banka kredisi ile aldığım Ankara ili Eryaman ilçesinde ailemle birlikte ve benim gibi aynı fiziksel engele sahip kız kardeşim ile ikamet etmekteyim. Kız kardeşim de yine Ankara’da memur olarak görev yapmaktadır. 17/09/2012 tarihinde aldığım ehliyetim ve aracım ile Eryaman’daki evimden Etlik’teki işime gidiş gelişlerimde kolaylık sağlayabildiğim 1 / 2gibi; engelli kız kardeşimin de işyerine gidiş gelişlerini ben sağlamaktayım.

Ehliyetimi alış tarihimden itibaren herhangi bir kazaya karışmadığım gibi örnek bir sürücüyüm. Ehliyetimi alış tarihimden sonra da; doğuştan gelen engelimde herhangi bir ilerleme /oranında artış olmadığı gibi yeni bir operasyon da bu süre içinde geçirmedim. Yani ehliyetimi ilk aldığım tarihteki hali ile şu anda fiziksel engelimde herhangi bir artış söz konusu değildir. T.C. Sağlık bakanlığı Rize 82. Yıl Devlet Hastanesi’nin 16/06/2011 tarihli ve XXXXXXXXXX sıra numaralı raporu ile özel tertibatlı araç kullanılması ve H sınıfı sürücü belgesi verilmesine uygunluğa dair tarafıma sağlık raporu verilmiştir. Buna istinaden 17/09/2012 tarihinden beri sürücü belgesine sahip olmakla birlikte aktif olarak kendi tertibatlı aracımı kullanmaktayım. T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Rize İl Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Rize Devlet Hastanesi tarafından verilen 27/07/2015 tarihli XXXXXXXX numaralı engelli sağlık kurulu raporu ile yine (özel tertibatlı donanımlı otomatik vites ) H sınıfı ehliyet ile araç kullanabileceğim yönünde tarafıma rapor verilmiştir.

Ziyaret amaçlı geldiğim memleketim Rize’de, nüfusun Ankara’ya göre daha az olması sebebi araç ile ilgili olarak ÖTV indirimden kullanılmak üzere Rize Devlet Hastanesine başvuru yaptım ve bu rapor operatör uzman cerrahi hekimlerin oluştuğu heyet tarafından engel durumum incelenerek 16/05/2024 tarihli ve XXXXXXXXXX sayılı rapor ile erişkinler için engellilik sağlık kurulu raporda “hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir” açıklaması ile tarafıma anılan rapor lehe olarak verildi. Ehliyetimin yenilenmesi için Rize İl Sağlık Müdürlüğüne başvurumun yapılması gerektiği söylendiğinden aynı zamanda anılan kuruma da başvuru yaptım ve ehliyetimin yenilenmesini talep ettim.

Rize İl Sağlık Müdürlüğünce verilen 14/05/2024 tarihli XXXXXXXXXXXXX sayılı sürücü adayları ve sürücüler için sağlık raporunda ise Uzman operatör ve cerrahi hekimlerin oluşturduğu heyet tarafından Rize Devlet Hastanesinden yukarıda anıldığı gibi “hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir” şeklinde rapor tarafıma verilmesine rağmen çelişkili olarak Rize İl Sağlık Müdürlüğünden ehliyetimin yenilenmesi sırasında sürücü olamaz raporu düzenlenmiştir. Uzman hekimlerin oluştuğu heyet tarafından Rize Devlet Hastanesinden verilen rapor tertibatlı taşıt kullanması gerekir şeklindeki iken Rize İl Sağlık Müdürlüğünden 13.06.2024 - XXXXXXXXXX ehliyetimin yenilenmesi sırasında sürücü olamaz raporu düzenlenmesi beni ruhen çöküntüye itmiştir.

Cumhurbaşkanımızın engelliler için engelsiz hayat projelerine önem ve can verdiği bu dönemde doğuştan gelen fiziksel engelimde herhangi bir artış olmamasına rağmen;daha kapsamlı ve uzman hekimlerden oluşan heyetten ÖTV indirim raporunu alırken, aynı sağlık belgelerine dayanılarak hiçbir kazaya dahi karışmamış tarafımın İl Sağlık Müdürlüğünce yönetmelik değişikliği gerekçesi ile ehliyetimin yenilenmemesi yönünden raporu kabul etmek mümkün değildir. Engelliler için araba adeta bacaklarıdır. Yukarıda anlattığım süreç nedeni ile bacaklarımı; Rize İl Sağlık müdürlüğünün merdivenlerinde kalması beni ruhen ve manevi olarak çıkmaza sokmuştur. Tertibatlı demek engeli yönünden yardımcı aparatlarla o özgürlüğü o rahatlığı sağlamak demektir.

Örneğin ileri sürüldüğü gibi boynumu yüzde 50 den fazla döndüremiyor olsam bile geri görüş kamerası ile bunu sağlamak mümkündür; keza kör nokta sensörüyle de bu teknik desteği sağlamak mümkündür. (Ehliyetimi aldığım tarihte yine aynı kurumunuzdan daha önceden aldığım rapor gereği mevcut aracım bu teknik desteğe de sahiptir.) Buna rağmen yönetmelik değişikliği diyerek; yönetmeliğin üzerinde yer alan Anayasa ve kanunlar ile korunan temel insan hakları ve evrensel nitelikteki usuli kazanılmış hakkımın da yok sayılmasını kabul mümkün değildir. Üstelik oldukça aktif yüreyebilen hiç bir ortez, yardımcı ortez olmadan hayatıma devam ederken; hayatımı kolaylaştımak ve sosyal hayata daha iyi uyum sağlamak ve her şeyden önce Ankara gibi ulaşım sorunlarının olduğu bir büyükşehirde engelsiz bir hayat için ulaşım hakkımı kendi elimle sağlamak için elde ettiği ehliyetime somut hiçbir veri olmadan sadece yönetmelik değişikliği ileri sürülerek evrensel beyannameler ve anayasa ile korunan hakkımın elimden alınmasını kabullenmek mümkün değildir.

Ayrıca böyle gelişeceğini bilseydim çalıştığım hastanemden aynı başvuruyu yapmak benim için daha kolay olabileceği gibi gerek bilgi gerekse de görmüş oldukları vaka sayısı ve çeşidi yönünden çalıştığım hastanenin daha iyi değerlendirebileceği kanısındayım. Cumhurbaşkanımızın ve merkezinizin bu konularda oldukça hassas olduğunu bilmekteyim ve bu yanlışın ivedilikle düzeltilmesini ve tarafıma bilgi verilmesini tarafınızdan arz ve talep ederim.

Yukarıdaki metin ile basvurdum .Tesekkurler

Benimde 35 yıllık ehliyet gitti Avrupa Birliği hayalleri bitince ehliyet lerde elimizden alındı

Üst Alt