Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ek 1 listesi KBB bölümündeki çelişkili mevzuat

Manemm

Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
220
Google de hastalık listesi ek 1 e tıkladığımız ilk sayfadaki resmî gazete mevzuatının KBB bölümü İsitme engelli bireylerin çıkan bölüm olan komplikasyonlu sağırlık sadece 1 sıra ile oluşturulurken ilk fotoğraftaki gibi,
buradan edindiğim bilgi ek1 hastalık listesinde komplikasyonlu sağırlık bu 3 bölümden oluşmaktadır sgk İsitme engelli bireylerin başvurularını bu mevzuata değerlendirip red ediyor ise burada bildiğimiz hastalık listesi nerelerde ne icin kullanılıyor bilen moderatör ve yetkili bilgili arkadaşlar yardımcı olabilirmisiniz

Sunuda belirtmek isterim ki ilk fotoğrafın malulluk ile ilgili olduğunu düşünüyorum lakin Facebook ve diğer platformunda tamamen İsitme engelli olup konuşamayan onlarca kişiye red gelmiş sgk bizim burada bildiğimiz sgk hastalık listesi olan bu listeyi neden esas olarak alıp değerlendirmiyorlar buradaki yapılması gereken ne olabilir

@Manemm, İlk fotoğraftaki listede sadece Ağır Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına neden olan durumlar listelenmiş. Mesela üstteki Ses Organları için istenen şartlara bakarsak yine aşağıdaki listeden sadece Ağır Düzeyde Çalışma Gücü Kaybı gerektiren şartlar alınmış.

Üstteki liste için ilk bakışta bende malulen emeklilik kriterleri için hazırlanmış bir liste diyebilirim ama o listedeki kriterleri sağlayan kişilerdeki hastalıklar işe başlamadan önce meydana geldiyse zaten malulen emekli olamaz.

Çalışma Gücü Kayıp Tespiti ve Malulen Emeklilik için yapılan tüm başvurular 28 Eylül 2021 SALI günü yayınlanan yönetmelik esas alınarak sizinde paylaştığınız ikinci resimdeki hastalık listesine göre değerlendiriliyor yani başka bir liste yok.

@BÜTÜNÜYLE FARKINDAYIM,
@BnymnYldz denge kaybı yok ben zaten malul emekliliğine başvurmadım hastane durum bildirir raporu çıkarırken malul işaretlemiş ama SGK başvurum ve son netice malulluk olarak ilerlemiyor çalışma gücü kaybı olarak basvuru yapmıştım bunun uzerinden gidiyor gelen cevabı buradan paylaşayım açıklık getireyim (2 ci fotoğraf gelen cevap ) 123 dsb üstü iki kulak cok ileri derece İsitme kaybı mevcut( İsitme cihazı fayda etmiyor ve implant uygun degil ) durum bildirir olarak red verilmiş çalışma gücü kaybetmediğine karar verilmiş başvurum zaten çalışma gücü kaybi uzerinden yürüdü hastanede maluliyet diye sisteme girilmiş son gelen cevap ek 1 listesi çalışma gücü kaybi tespit edilememiştir denildi bende bundan dolayı SGK sağlık kurulu kasıtlı olarak ek 1 listesine göre çalışma gücü kaybı yoktur derken bu ilk sıradaki listeyi esas alarak diger çalışma gücü kaybı listesine neden bakmıyorlar yanı bu liste neden var ?
Evet malul listeside ek1 olarak yazıyor ve çalışma gücü kaybı listeside ek1 diye geçiyor , sonuc olarak gelen cevap ta red cevabı da yine ek 1 bunun icin ne yapılabilir hangi ek1 e göre red verildi ? burası ile ilgili bir sıkıntı var nasıl bir yol izlenmeli?

@BnymnYldz,
Bu ikinci listeye bakılmış olsaydi alttaki fotoğraf durum bildirir raporum ve çalışma gücü kaybı orta tanıyı karşılıyor engelim dogustan gelen rahatsızlık rapor olarak ta 2016 2009 raporlari aynı orandan verildi bunlari birinci ek1 e göre verdiler ki ikinci paylaştığım fotoğrafta bunu karşılıyorum gel gör ki Facebook’ta aynı engel grubunda olan İsitme engellilere red verilmiş aynı şekilde çalışma gücü kaybına başvuranlar tek hastalık tamamen duymayan onlarca kişi red yedi buna bir açıklık getirilmiyor veya bu durumda nasıl yol izlenir ben yüksek saglik kurulunun sonucunu beklemekle kamu denetleme kurumuna SGK mail sikayet edip duruyorum sonucu bekliyorum kimle görüşebiliriz bu durumu izah edebilmek için birileri bunu kasıtlı olarak bu listeden mi değerlendiriyor ?

Son düzenleme:
@Manemm, Sizin paylaşmış olduğunuz ilk fotoğraftaki liste malulen emeklilik ile ilgili ve 2013 yılına ait yani geçerliliği yok. @BÜTÜNÜYLE FARKINDAYIM, arkadaşın dediği gibi eski liste o.

Size SGK'dan gönderilen cevapta zaten Ek-1 Hastalık Listesine göre çalışma gücünüzü kaybetmediğinize karar verilmiştir diyor yani son hastalık listesine göre.

Siz kendi işitme kaybı derecenize göre Orta Düzeyde Çalışma Gücü Kayıp olduğunu düşünüyorsunuz ama SGK çalışma gücü kaybı yoktur demiş.

Ben şu an tek ve geçerli olan yeni listeye ve sizin aldığınız rapora baktığımda sadece şunu görüyorum. Hastalık listesinde Orta Düzey için gerekli kriterler yazarken Ameliyat ve İşitme Cihazlarıyla Düzeltilemeyen diye başlıyor alt metin. Ancak sizin raporunuzda bu durumla ilgili bir bilgi yok. Yani işitme kaybınızın ameliyat ve cihazla düzelip düzelmeyeceği belli değil. Bir ihtimal red kararı buna istinaden verilmiş olabilir.

İtirazınızı yapmışsınız zaten bu süreçte SGK'yı farklı yerlere şikayet etmeniz birşey kazandırmaz. Yüksek Sağlık Kurulu tarafından verilecek sonuç nihai karar olacaktır. Bu karara göre daha sonra dava açabilirsiniz.

Şu an geçerli olan yönetmelik bu ve sayfanın en altında Ek olarak değerlendirme yapılan liste eklenmiş 👇

Son düzenleme:
@BnymnYldz,

Şunu belirtmek isterim İsitme testi sonrası heyet SGK mevzuatına göre sonuc yazmaz oradaki Aralık değerlerinde İsitme kayıplarını belirtir hastaneden bunu talep etmesi icin ara karar vermesi gerekirdi ki hiçbir İsitme engelliden İsitme cihazı ve ameliyatla düzeltilemeyen diye bir bildirim yapmaz ayriyeyyen konuşma bozukluğu olan İsitme engellilerde hastane ve bu alanın uzmanlarıda bilir ki ameliyat ve İsitme cihazı kullanımı onun engelini ortadan kaldırmaz çalışma gücü kaybında hak mahrumiyeti yaratmaz yeni duzenlemede bu yönden değişiklik olmadı geçen sene İsitme engelli cok az duyup İsitme cihazı kullanan cok kişi vergi indirimi ile emekli oldu şuanki durumda İsitme engellilerde bu yeni duzenleme onlarin kendi grubunda duzenleme olmamasına rağmen engelleniyor ,gönderilen hastane direk durumu beyan eder talep olursa isterse SGK o zaman hastane bunu belirtir bu yazılan ameliyat ile ve İsitme cihazı ile düzeltilemeyen SGK mevzuatının konusu bunu belirtmesi talep etmeside SGK nin yapması gereken birsey bunu bilmeden red vermeleride hukuken yanlis zaten durumla ilgili eksik bilgi var denilir usulsüzlük var

Üst Alt