Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

EKPSS lisans-zihinsel kategorisinde girenler, sınav nasıl geçti?

Papa
Her şey buradan lütfen, özellere bakmıyorum.

Görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunanlar hariç olmak üzere, engellilerin öğretmenliğe atamaları, 2/1/2014 tarihli ve 2014/5780 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmelik hükümleri çerçevesinde yapılır.

Sizce yoruma açık bir durum değil mi?

Papa
Her ne kadar yoruma açık görünse de bu konuda hassas davranılıyor. ruhsal psikolojik ve zihinsel engeller hepsi yukarıda alıntıladığınız maddedeki akıl hastalığı kapsamında değerlendirilebiliyor.
Bizzat benim bir yakınım ile, yakın bir arkadaşımın ablası psikolojik sorunları nedeniyle öğretmenlik görevinden alınarak meb de düz memur olarak görevlendirildiler. Birisi öyle devam edip memuriyetten emekli oldu, diğeri bir kaç yıl memur olarak çalıştıktan sonra öğretmenliğe dönebilmek için sağlam raporu almaya çalışıyordu en son.
Yukarıda örnek olarak verdiğiniz dosyada söz konusu olan şahıs ise kesinlikle öğretmen olamaz. Ceza-i ehliyeti bile olmayan, üstüne bir de cinayet işlemiş birini öğretmenlik yapması düşünülebilir mi?

Ufukalp

Görev başındayken psikolojik rahatsızlık sebebiyle düz memur olan öğretmen örneğinize ben de katılıyorum çünkü ben de birini tanıyorum. Biliyorsunuz böyle bir durumda kişi hastaneye sevk ediliyor ve ''öğretmen olarak çalışabilir'' raporu isteniyor. Çalışamaz denirse düz memurluğa geçiriliyor. Buna dayanarak ve benim yoruma açık dediğim sizin ise kapalı dediğiniz maddeye istinaden ben hastane ''çalışabilir'' derse öğretmenliğe atanır diye düşünüyorum. Ne olacağını bize süreç gösterecek. Umarım siz haklı çıkmazsınız.
Düşüncenizi paylaştığınız için teşekkür ederim.

Papa
Ben yoruma kapalı demiyorum, sadece bu yorumu yapanlar bu konuda hassas davranıyorlar diyorum.
Ayrıca çalışabilir raporu farklı bir şeydir, yukarıda örnek verdiğiniz kişi bile olumsuz durumlarına rağmen çalışabilir raporu alıp devlet memurluğuna atanabilir. Ancak bazı meslekler için bunun haricinde özel sağlık şartları vardır. Polis gibi, infaz koruma memuru gibi, öğretmen gibi.
İnşaallah atanamayacak derecede bir sağlık sorunu yaşamazsınız ve herşey gönlünüzce olur.

Ufukalp

Çalışabilir raporu derken en başta alınan klasik raporu değil kurumun sevki ile verilen ve olumsuz durumu da göz önüne alan raporu kastetmiştim. Yani mesleğe devam edebilir mi raporu gibi. O ilk verdiğim babasını öldüren şahıs örneği için ise öğretmenliğin extra şartları olabileceğini düşünmedim açıkçası. Çünkü buna dair bir madde göremedim mevzuatta. Siz buna hassasiyet diyorsunuz ve anlıyorum tabii. Başlığı açan arkadaşın durumundan biraz sapmış olsak da beni de ilgilendirdiği için müdahil oldum.

Özel durumumu da size sormuştum fakat mesajlara cevap vermediğiniz için göremediniz.
Temenni için teşekkür ederim.

Papa
Branşınız ne acaba?
Benim işitme kaybım var. İstanbul Üniversitesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı okudum. Formasyon veriliyordu ve 1986 girişliyim.
O tarihlerde türkçe, edebiyat, matematik, ingilizce, sınıf öğretmenliği mezunları hiç beklemeden mezun olur olmaz atanıyorlardı.
Ama öğretmenlik için yeterli görmedim kendimi, atamam yapılsa bile hem öğrencilere yeteri kadar faydalı olamayacağımı, hem de benim için zor olacağını düşündüm.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde 19 yıl ayniyat muhasipliği yaptım, öğrenimimin zıddına rakamlarla cebelleştim 19 yıl ve emekli oldum.

Ufukalp

Matematik öğretmeniyim. Ücretli öğretmenlik yaparken bir kavgaya karıştım ve mahkeme beni suçlu buldu. Hastaneye sevkimi istedi. Psikolojik rahatsızlığım olduğu ortaya çıktı. Mahkeme tedavi edilsin dedi. Hastaneye yattım. Sabıka kaydımı kontrol ettiğimde oraya işlendiğini gördüm. Sonrasında benle kavga eden kişiye küfür yazdığım için tekrar mahkemeye çıktım. Ve yine hastanede tedavi görsün kararı çıktı. Bu da sabıkama işlendi.

Bir kişi yüzünden 2 kere hastanede yattım. Tahrik edilen bendim ama mahkeme dinlemedi.
Mesleğimi seviyorum. Severek tercih ettim ve severek yaptım.

Ancak bu süreç beni yordu. Ara verdim. Sonra ise engelli raporu aldım. Sınava girdim. Şu an atamaları bekliyorum. Bir taraftan puan yeter mi sorusu bir taraftan psikolojik rahatsızlık atamama engel olur mu sorusu bir taraftan ise sabıkama işleyen hastanede yatış cezası beni tedirgin ediyor.

Durum bu Ufuk Bey.

Papa
Bir kişi bir insanın hayatına mal olabiliyor bazen işte, o adam küfürden çok daha fazla şeyleri hak ediyor ya neyse.
Umarım her şey dilediğiniz doğrultuda gelişir ve çok sevdiğiniz mesleğinizi yapabilirsiniz.

Ufukalp

Yaşananları unutmaya çalıştığım için o kişi hakkında pek bir şey demeyeceğim. Yine teşekkür ederim.
Peki sizce bu şartlarda atanır mıyım?

Papa
Bir fikrim yok.
Ancak iki defa suçlu bulunduğunuz halde cezai ehliyet görülmediğinden ceza yerine hastaneye yatırılmanız gerçekten kötü olmuş.
Bu durumun size olumsuz yansımaları olacağını düşünüyorum.
İnşaallah yanılırım.

Ülkede aktif olarak çalışan öğretmenlerin hepsi sağlıklımı?Benim lise matematik hocamda çok değişikti, yolda görünce yolumuzu değiştirirdik,soru sormazdık, soramazdık.Hergün haberlerde görüyoruz ufacık çocukları sadistçe döven hocaları.Bunların akıl sağlığı yerindemidir sizce?Madem rapor almış insanları işe almıyorsunuz,o halde çalışanlarıda sağlık testinden geçirin görelim kim daha uygun öğretmenlik yapmaya?

zendark
Bahsettiğiniz durumdaki öğretmenler için tesbiti halinde zaten gerekli yaptırımlar uygulanıyor.
Akıl sağlığı yerinde değil dediğiniz öğretmeninizi gördüğünüzde yolunuzu değiştirmek yerine gerekli yerlere müracaatınızı yapmanız gerekiyor. Bu konuda denetim unsuru olarak genelde öğrenci velileri göze çarpmaktadır. Yakın bir arkadaşımın ablası, velilerin mem e başvurusu üzerine hastaneye sevk edildi. Akıl sağlığı öğretmenlik yapamayacak durumda olduğu tesbit edilerek geri hizmete düz memurluğa alındı.

Üst Alt