Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

El parmak yokluğunda emeklilik düzeyinde tanı verilme şartları nedir?

MstfOztrk84

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
4
@OturanBoğa,

Arkadaşlar,

Kafam çok karıştı ve mantıklı bir yoruma ihtiyacım var. Listede aşağıdaki bölümü bulabildim. Doğuştan Sağ El 5 Parmak yarım avuç dahil yok. Vergi indirimim var. 2005 sgk girişim.

şayet böyle bir kanun çıkar ise bu duruma mı dahil olacağım?

Üst Ekstemite;

i.Tek üst ekstremite için;

Ağır Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar:

Kişi etkilenmiş üst ekstremiteyi uygun tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarına rağmen kendine bakım veya günlük aktivitelerinde kullanamıyor.(üst ekstremite ve ele ait kaba ve ince fonksiyonların ileri derecede bozukluğu veya yokluğu)

Arkadaşlar ben ortapedik engelliyim 2006 sigorta girisim var vergi indirimim var sağ el 2 3 4 parmak yoklugu doğuştan peki benim is gücü kaybı oranım %40 olurmu bilgisi olan bilgi verebilirmi teşekkürler

@Alibekar, Geçmiş olsun aşağıdaki sgk hastalık listesi’nde gördüğünüz gibi 7 numaralı parmak ampute bölümünde ancak iki taraflı bir kayıp varsa tanı alınabileceği görülüyor.

1. Amputasyonlar
(Ekstremitelerin fonksiyonel olarak “yok hükmünde” olması durumu da amputasyon gibi değerlendirilir)
[...]
7. Parmak

Ağır Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar
İki taraflı metakarpofalangiyal eklemden tüm parmaklar veya İki taraflı metakarpofalangiyal eklemden her iki baş parmak dahil 8 parmak

Hafif Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar
İki taraflı metakarpofalangiyal eklemden başparmaklar

Bizde de sağ el 3 ve 4 ampute sol el 1,2,3 ve 4 ampute sağ ayak 1,2,3 ve 4 ampute, şuan ki rapor 64, herhalde yeni sistemle de orta derece çalışma gücü kaybı olur gibi

SGK Hastalık Listesi'ne göre kriter aşağıdaki gibi. Emeklilik de tanının düzeyine göre belirlenecek

7. Parmak
a) Üst Ekstremite Amputasyon Düzeyi

İki taraflı metakarpofalangiyal eklemden tüm parmaklar veya İki taraflı metakarpofalangiyal eklemden her iki baş parmak dahil 8 parmak

İki taraflı metakarpofalangiyal eklemden başparmaklar

arkadaslar benimde %40 raporum var 12 27 2006 sigorta girisim var 4500 prim günüm nezaman emekli olabilirim engelim ortapedik is gücü kaybi alabilirmiyim acaba

Selam arkadaşlar iş kazası geçirdim 3. 4.5. Parmak mp ampute avuc içi deri tamemen yandı kalın soyuldu bacakda deri alınıp grefiti oldu el üstüne ince deri konuldu bacakdan alınıp baş parmak % 80 kullana biliyorum işaret parmağıda %80 kullana biliyorum avuç içi hissizlik var deri nakli olduğun için geçen dişimi fırcalarken fırça orayı delmiş düşmüş gibi sıyrılmjş haberim yok çünkü acı macı hissetmedim yani kısacası ek 1 raporda 8 parmak ampute diyor baş parmak olması lazımmış ben şimdi % 40 geçemiyecenmi iş güçü kaybım olmuyacakmı

ortopedik engelliyim konu ile ilgili size sorum olacak nasıl ulaşabilirim.
sol el 4 parmak ampute baş parmak hareket kısıtlılığı kolda kısalık.
hastalık listesinde bulamadım engelim emekli olabilirmiyim.

@emreforza,
  1. Eklemlerin majör disfonksiyonları
(Herhangi bir sebebe bağlı olarak etkilenen eklemlerde ciddi anatomik deformite (subluksasyon, kontraktür, osseöz veya fibröz ankiloz, instabilite vb) ile beraber hareket kısıtlılığı veya anormal hareketlerin bulunduğu durumlar)
Ağır düzeyde ¹efektif ambulasyonun veya ağır düzeyde ²üst ekstremite ve kendine bakım aktivitelerinin sağlanamaması
Orta Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar
Orta düzeyde ¹efektif ambulasyonun veya orta düzeyde ²üst ekstremite ve kendine bakım aktivitelerinin sağlanamaması
Hafif düzeyde ¹efektif ambulasyonun veya hafif düzeyde ²üst ekstremite ve kendine bakım aktivitelerinin sağlanamaması

Üst Ekstemite;

Kişi etkilenmiş üst ekstremiteyi uygun tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarına rağmen kendine bakım veya günlük aktivitelerinde kullanamıyor.(üst ekstremite ve ele ait kaba ve ince fonksiyonların ileri derecede bozukluğu veya yokluğu)

Orta Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar:

Kişi etkilenmiş üst ekstremiteyi kendine bakım veya günlük aktivitelerinde kullanmakta zorlanıyor.( üst ekstremite ve ele ait kaba ve ince fonksiyonların gerçekleştirilmesinde zorluk çekiyor.)

Hafif Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar:

Kişi etkilenmiş üst ekstremiteyi kendine bakım veya günlük aktivitelerinde kullanabiliyor. Fakat ele ait ince fonksiyonların gerçekleştirilmesinde zorluk çekiyor

ii.Çift üst ekstremite için;

Kişi etkilenmiş üst ekstremitelerini uygun tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarına rağmen kendine bakım veya günlük aktivitelerde kullanmakta zorlanıyor veya kullanamıyor.

²ÜST EKSTREMİTE VE KENDİNE BAKIM AKTİVİTELERİNİN SAĞLANAMAMASI:

İnce ve kaba hareket becerilerini efektif yapamama, her iki üst ekstremite fonksiyonlarında ciddi kayıp sonucu, kişinin etkilenmiş ekstremiteleri kendine bakım veya günlük yaşam aktivitelerinde kullanamadığını ifade etmektedir. (El beceri testleri, günlük yaşam aktivitesi ölçekleri ile değerlendirilerek)

Üst Ekstemite;

Orta Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar:

Kişi etkilenmiş üst ekstremiteyi kendine bakım veya günlük aktivitelerinde kullanmakta zorlanıyor.( üst ekstremite ve ele ait kaba ve ince fonksiyonların gerçekleştirilmesinde zorluk çekiyor.)

Hafif Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar:

Kişi etkilenmiş üst ekstremiteyi kendine bakım veya günlük aktivitelerinde kullanabiliyor. Fakat ele ait ince fonksiyonların gerçekleştirilmesinde zorluk çekiyor

ii.Çift üst ekstremite için;

Kişi etkilenmiş üst ekstremitelerini uygun tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarına rağmen kendine bakım veya günlük aktivitelerde kullanmakta zorlanıyor veya kullanamıyor.

Sa arkadaşlar 3. Parmak mp ampute 4 . Parmak mp ampute .5 parmak mp ampute avuç içi derim elimin üstü deri yandı baş parmak işaret parmak 1 cm kısaldı
Ve heyete girersem % de kaç engelli raporu çıkar

Üst Alt