Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emekli engelli çalışanın işverene maddi açıdan yararı nedir?

Sugaremro

Üye
Konular
14
Reaksiyonlar
0
Bu işten anlayan arkadaşlara bir sorum olacak.

Şimdi ben emekli olup aynı iş yerinde çalışmaya devam etmek istiyorum.Bu durumda işverene ne gibi avantajım olacak.Şöyle ki 5000 TL brüt maaşım olduğunu düşünürsek işveren yıllık ne kadar kazanç sağlar.Bunları öğrenip iş yerime sunmak istiyorum.böylece emekli olurken alacağım tazminat yükünü pozitif şekilde göstererek iki tarafın da mutlu olmasını sağlamış olacağım.

bende aynı durumdayım cevap benim için de mühimm...

Eger isyerin kurumsal bir firma ise (yani seni SGKya bildirmeden calistiramayacaksa) maddi yonden emkliliginin bir yarari yok isyerine.

Senin isyerine maliyetin yaklasik 6200 civaridir (burutune bakarak konusuyorum). Sen emekli olsanda maliyetin ayni olacak. Ayrica cebinden kidem tazminati cikmis olacak. Daha once engelli kadrosunu dolduruyorsan yine aynisi olacak. Isyerin kidem tazminatin kadar zarar etmis olacak.

Ha, SGK'ya bildirmeden calistirir ise senin maliyetin aldigin aylik kadar (tahmini 3500) olur. O zaman yararı olur. Bunuda kabul etmeni onermem. Herhangi bir is kazasi durumunda hak kaybin olur.

sadece engelli kadrosunu doldurursunuz bazı işverenler emekli olan işçisi yeniden başlattığında daha düşük maas teklif ediyor

aesacus aslında olayı özetlemişsin iş yeri açısından mantıklı bir bakış açısı ve külliyen zarar peki başka bir iş yerinde engelli kadrosunda vergi muafiyetleri vs gibi devletin sunduğu muafiyetlerden yararlanırlar mı ?

Emekli olmanizin hicbir zarari yok. Yine engelli kadrosunu doldurursunuz ve vergi indirimi almaya devam edersiniz. Yasada emeklilik bunlari etkilemiyor.

Bu konuyu cok arastirdim cunku bende ayni durumdayim. Calistigim yer "emekli calistirmayiz, emekli olursan tazminatini alir gidersin" diyor.

aslında emekli çalıştırmak işveren için daha karlı hem engelli kadrosu boş kalmıyor hemde iş tecrübesi açısından işveren için karlı oluyor 15 yıl çalıştığım işyerinden emekli olmuştum insan kaynakları ve üretim müdürümüz bizle çalışmak istiyorsan devam edebilirsin demişti kalifiye ve işyeri ile problem yasamayan calısanları genelde işyeri emekli olsanda bırakmıyor

Engelli emeklinin işyerine herhangi bir faydası olmuyor.
Çalışan engellinin asgari ücrete kadar olan SGK primi devlet tarafından karşılanıyor.

Ödenecek,hem de işveren normal çalışana göre emekli için daha fazla prim ödüüyor.

Peki başka bir soru sorayım:İş yerim benim emekli olma talebimi 4 aydır değerlendiriyor ve bir sonuca varamadı.Mart ayında netlik kazanacakmış konu ve olumlu olumsuz bir cevap verilecekmiş.Bu durumda olumsuz cevap verme gibi bir durum nasıl olacak onu anlamadım.Ben SGK dan emekli olr yazısı alıp götürmedim daha bu yazıyı götürdüğümde işveren nasıl bir yol izleyecek.Bana tazminatımı yasal olarak vermek zorunda mı yoksa bunun bir süresi var mı?

Ayrıca muhasebe benim vergi indirim tebliğimi e tebligat yoluyla onayladı 4 ay önce fakat engelli statüsüne geçiş yapılmadığı için sanırım maaşım herhangi bir yansıma olmadı.1. derece de vergi indirimim var.

Muhaebecimizin bilgi eksikliğimi yoksa ihmal mi var anlamadım.Yorumu olanlar yazarsa bilgilenebiliriz.

@BuTcHeR bilgi için teşekkürler bu arada ben hiç böyle düşünmemiştim ,hayallerim yıkıldı açıkçası.

Siz SGK dan emekli olabilir yazısı götürüp,işyerinize emekli olmak istediğinizi ilettiğinizde sizi yasal olarak tazminatlarınızı ödeyip işten çıkartır.Daha sonra çalıştırıp çalıştırmamak işverenin tercihidir.
Diğer tarafdan vergi indiriminin üzerinden yazan tarihten itibaren işyerinizin vergi indirimi uygulaması gerekiyor.

Eğer uygulamıyor ise başvuru yaptığınız vergi dairesine,uygulanmayan dönemlere ait bordronuz ve vergi indirim yazınızla müracaat ettiğiniz takdirde vergi dairesi size ödeme yapacaktır.

20 Yıldır kurumsal bir firmada çalışıyorum ve bunun 6 yılı emeklilkle geçti.
Şirkete kalifiye eleman yani işbilir dışında hiç bir faydası yok :)

Allh herkese emekliliğini güle güle yedirmeyi nasip etsin ...

Arkadaşlar selamlar,

Bir site üzerinden şu anki maaşıma göre bir kaç opsiyonlu hesaplama yaptım.Şu an emekli olmadan çalıştığımda işveren benim için 2018 yılında toplam 83.000 Tl ödüyor.Emekli olup 1. dereceden çalıştığımda ise 77.000 TL ödeyecek.Yani emekli olarak engelli çalıştığımda bu işten işverende karlı çıkıyor.işveren benim için SGK ya 750 TL yerine 350 TL ödüyor ve işsizlik primi de ödenmiyrç

Bilginize.

BuTcHeR

Ben eski bir muhasebeci olarak yukarıda son cümlede yazılı olan kısmı dikkate almamanızı tavsiye ederim. Çünkü bu işlem işyerinizi muhasebecisini insan kaynaklarını v.s. Zor durumda bırakır.

Geriye dönük bir sürü beyanname falan cezaları bir sürü külfet. Zaten devlet agi desteğinden Dolayı alacağınız paranın bir kısmını otomatikmen alıyorsunuz. Alacağınız miktar para da maaşınızdan yola çıkarak söylüyorum sizin için çok önemli bir para olmayacak. Ve firmanızla yılların hukukunu bitirmiş olursunuz. Bence yapmayın.

Çünkü burda sizin engellilik durumunuzun vergi dairesi ile ilgili boyutunda işyerinizin veya Çalışanların bir bildirim eksikliği var. Yani kötü niyet yok. Firmanız Allah razı olsun primlerinizi tam yatırmış emekli olduğunuzda maaşınızın yüksek olacağından firmanızın ne kadar iyi olduğunu anlarsınız. Siz emekli olup orda çalışmaya devam edin.

esrarengizadam25 merhaba,

Sanırım orada bir yanlış anlaşılma olmuş.Ben zaten iş yerimi hiç bir şekilde zor duruma düşürmek istemem.O ücreti hiç yatırmasalarda bir problem olmaz benim açımdan.Sadece prosedürü merak ediyorum.

Herkese selamlar arkadaşlar.

Şimdi raporumu aldıktan sonra şöyle bir durumum var.Gelecek hafta iş yerimden çıkış yaparak tazminatımı alacağım.Aynı iş yerinde çalışmaya devam edeceğim ve bu konda iş yerim kolaylık gösterdi sağolsun.2019 Kasım ayına kadar geçerli vergi indirimim var.

İş yerinden çıkışım yapıldıktan sonra Emeklilik işlemlerimi başlatıp emekli olmak ve emekli olarak işime devam etmek istiyorum.

Daha önce forumda okuduğum kadarıyla işten ayrıldıktan hemen sonra işe giriş yapmak sakıncalı denilmişti.Şimdi işime ara vermek gibi bir durum çok zor.Satış personeliyim ve aktif bir çok proje var elimde.

Nasıl bir yol izlemem gerekiyor.SGK dan emekli olur yazısı istemedi iş yerim.Bu yazı iş yerimin tazminat ödemesi için ise buna gerek yok.
İş yeri çıkışımı verir vermez 1 gün sonra gidip SGK ya başvuru yapabilir miyim.dilekçemi SGK ya verdikden 1 gün sonra da işe giriş yapabilir miyim.Yapabilir sem emekli olarak mı girişim yapılmalı gibi bir çok soru işaretim var.

Bilen arkadaşlardan yorum rica edeceğim.

@Sugaremro

Çok önemli bir husus var. tekrar işe giriş bildirgesinde mutlaka sgdp kutusu işaretli olmalı. yanlışlıkla tüm sigorta kolları için kutucuğu işaretlenirse maaşınız bağlanmaz.e devlette 4/a hizmet dökümünüzde durumunuz pasif görünecek. bence kontrol edin. aktif görünmemesi lazım.muhasebeciniz bilmiyor olabilir. benim başıma geldi çünkü.mali müşavir bilmediğinden yanlış kutuyu işaretlemiş.anında e devletten baktığımda emekli maaşımın kesildiğini gördüm.hemen düzelttirdim.kontrol edin.

emekli engelli olan engelli kadrosundan çalışamaz ceza yersiniz sadece sigortası dolmayan engelli bu kadroda çalışabilir eğer öyle durumda çalışan varsa ceza yer nerdenmi biliyorum bizde öyle iki engelli çalıştı ikisinde ceza yedi birinin maaşını düşürdüler diğerini hastane sevk ettiler ordada oranı düştü emekliliği iptal oldu

Şuan insan kaynakları da benim için aynısına yakın bir tutum içinde gibi görünüyor ama müdürüm benle aynı düşüncede emekli olup devam etmemi istiyor, bankanın munzam sandığı da dahil kıdem tazminatı ve yıllık izin paralarımı alıp çıkmaktansa şu etapta devam etmek istediğimi dile getirdim acaba bankalar da böyle bir prosedür mü var emeklisi hiç bir şekilde dönemezmi. banka müdürünün insan kaynaklarıyla görüşmesinde fayda olur mu bilmiyorum.

Son düzenleme:
merhaba ozcanerkus bahsettiğiniz konu hakkında etrafımda emekli olup engelli kadrosunda sgdp ödeyerek çalışan arkadaşlarım var ve sgk ya bildirilerek yapılıyor bu işlem ceza konusu daha önce bir şekilde duymadım. Konu hakkında bilgisi olan başka arkadaşlarımızında bilgilerini paylaşmasını bekleriz.. İyi günler dilerim.

hakanmemik kardeşim emekli olduktan sonra çalışabilirsin fakat engelli kadrosundan değil emekli olarak çalışabilirsin yani şirket seni engelli kadrosu için tutuyorsa bundan yararlanamazlar o yüzden bu şekilde sor onlara emekli olarak çalıştıracaklarsa emekli ol ama engelli kadrosu derlerse ortada kalırsın söyliyim

ozcanerkus evet dedikleriniz bir yere kadar doğru ama eksik kısmı şu engelli statüsünde çalışabilir ama sizinde dediğiniz gibi işverinin devletten aldığı desteklerden yararlanamaz, ali tezel güzel bir yazı kaleme almış bende buradan öğrendim konuyu
https://alitezel.com.tr/index.php?sid=yazi&id=3069
ce daha 2 gün önce arkadaşım emekli oldu ve eski işyerinde engelli kadrosunda işe devam ediyor en gerçek örnek o çıkış parasınıda aldı ötv den yararlanıp birde sıfır araç aldı ve ememkli parasını krediye bağladı kendisi işe devam ediyor.Allah bereket versin :) ben kendi işyerime emekli olayım dedim adamlar çıkartırız dedi kaldım öyle :(

hakanmemik daha önce emekli olanı engelli kadrosundan çalıştırıyolardı bazıları bilmeden hala çalışıyor fakat şu an engel durumundan erken emekli olan kişiler engelli kadrosundan ssk bildirilemiyor bizde aynı durumda iki arkadaş vardı biz engelli kadrosu için işe aldık bir yıl bu şekilde çalıştı sonrasında ssk yazı gönderdi ikisinede ssk para cezası kesti hatta biri çok eski bi raporla emekli olmuş adamı hastaneye sevk ettiler oranını düşürdüler emekliliğini iptal ettiler

öyle diyorsunuzda vergi indirim belgem olduğu ıcın oradan ındırım elde edıyorlar.

ayrıca ben emekliyim engelliyim ve işyerinde engelli statutusundeyım. Sızın dedıgınız gıbı olsa bundan oncekı ısyerlerımde ıse almazlardı.bır oncekı ve daha oncekı ıs yerındede engellı olarak emeklı olarak calıstım.vergı ındırım belgemıde verıyorum bır sorun ıle karsılasmadım. ayrıca sızın dedıgınız gıbı olmus olsa.su an calıstıgım cok kurumsal bır yabancı bır fırma emeklı oldugumu bılıpte engellı kadrosunda calıstıracak kadar bılgı eksıklıgı yapacaklarını sanmıyorum

OturanBoğa @hozgul

bu konu hakkında net bilginiz var mı?
@hakanmemik daha önce emekli olanı engelli kadrosundan çalıştırıyolardı bazıları bilmeden hala çalışıyor fakat şu an engel durumundan erken emekli olan kişiler engelli kadrosundan ssk bildirilemiyor bizde aynı durumda iki arkadaş vardı biz engelli kadrosu için işe aldık bir yıl bu şekilde çalıştı sonrasında ssk yazı gönderdi ikisinede ssk para cezası kesti hatta biri çok eski bi raporla emekli olmuş adamı hastaneye sevk ettiler oranını düşürdüler emekliliğini iptal ettiler

Üst Alt