Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emekli engelli çalışanın işverene maddi açıdan yararı nedir?

sn. ozgurmeric74 ninde dediği gibi kesin bir bilgisi olan arkadaşlarımız konu hakkında bizleride aydınlatırsa seviniriz. sn. ozcanerkus dediği gibi sonradan pis bir gol yersek çok kötü olur bu olay.

Şayet doğruysa işverenin tekrar alması için gerekçemiz olan engelli kadrosu olayı iptal, yani işverenin tekrar işe alma gerekçesi kalmayacak.

fevzieryilmaz merhaba, emekli maaşları çok düşük gözüküyor. Benim tavandan ödendiği halde çok düşük emekli maaşı bağlanacağı gözüküyor. Bilginiz var mı?

benim internet araştırmalarıma göre (ali tezel) engelli emekli vergi indirimi ile sgk lı olabilir demiş ama. [FONT=sans-serif]@[/FONT]ozcanerkus[FONT=sans-serif] yazdığını gözardı etmemek lazım. lakin kanun değişmiş olabilir. ben mali müşavirime konuyu anlatıp araştırmasını istedim. gerekçeli kanunla bilgi aldığımda sizi bilgilendiririm.[/FONT]

ugir

evet o yazıyı bende okudum. zira yazıyı 11.09.2009 yılında yazmış. hemen hemen 9 sene geçmiş.o günden bugüne kanun değişmiş mi araştırıyorum.

Sn emir79 aynen dediğiniz gibi bu avantaj elimizden gider buda iyi bir sonuç olmaz bizim için

hakanmemik daha önce emekli olanı engelli kadrosundan çalıştırıyolardı bazıları bilmeden hala çalışıyor fakat şu an engel durumundan erken emekli olan kişiler engelli kadrosundan ssk bildirilemiyor
bizde aynı durumda iki arkadaş vardı biz engelli kadrosu için işe aldık bir yıl bu şekilde çalıştı sonrasında ssk yazı gönderdi ikisine de ssk para cezası kesti hatta biri çok eski bi raporla emekli olmuş adamı hastaneye sevk ettiler oranını düşürdüler emekliliğini iptal ettiler

UZAKLAR bu konuda ne dersin üstat?

Engelli emekliliği diye kanunda birşey yoktur. Nasil normal vatandaş prim ve yaş şartını yerine getirip emekli oluyorsa kanun çercevesinde özürlülüğünden dolayı yaş ve primini dolduran kişilerde normal statüde yaşlılık aylığı bağlanır. Yaşlılık aylığını hakkeden her kişi tekrar çalışabilir. Kanunda bir ayırım yok. Üstelik işkurdaki kaydı ile SGDP ödenerek işyerlerinde çalışabilirler.

Nasıl yok kardesım.vergi indirimiyle engelli raporuyla erkenemekli oldum. erken emeklılık dıye bır kavram var..kuyuya bir tas atıyorsunuz.ınsanı huzursuz edıyorsunuz.devlette bizi haybeden emeklimi ettı.cevremde kac kısı var bu sekılde .yada bu da forumda kac kısı var bılıyormusunuz.

Engelliler için emeklilik rehberi - Noyan Doğan

@ugir
@serkan1976 kardeş doğru yazmış evet kanunda engelli emekliliği diye bir kavram yok. engelinden dolayı vergi indirimi alan bir kişi engelli emeklisi olmaz. normal yaşlılık emeklisi olur. engelinin emeklilikteki tek faydası yaş şartına takılmadan,işe giriş tarihine ve engel oranına göre düşük prim günü ve sigortalılık yılı ile emekli olabilmesidir.

Sevgili arkadaşlar,

Burada çok güzel paylaşımlar olmuş konuyla ilgili hepinize teşekkürler.Yazılan yorumların hepsini okudum ve sanırım bir sonuca varılamamış emekklilikten sonra engelli kadronda devam edilip edilememe konusunda.

Şu an benim iş yerimde ben engelli kadrosunda değilim.Şirketimin eleman sayısı yeterli fazlalığa ulaşadığı içinde engelli kadrosuna ihtiyacı yok gibi.Ama olurda ileride böyle bir ihtiyaç doğarsa bu durum gündeme gelebilir.

Konu hakkında yeni bir kanun var mı ve gerçekten emekli olup engelli kadrosunda çalışılamıyor ise bilen arkadaşlar lütfen net şekilde buraya yazsınlar.

Bu gerçekten hepimiz için önemli bir konu.Böyle bir kanun getirilmiş olabilir emekli olmayıp işe ihtiyacı olan engelliler var diye.
Ama herkesin paraya ihtiyacı var,maaşı 800 TL olan erken yaşlanma emeklileri var.Bu insanların maaşı yükselmedikçe de işe ihtiyaçları var.

Umarım eski kanun geçerlidir ve emekli olan da engelli kadrosunda çalışabiliyordur.

arkadaşlar biraz açıklayıcı şekilde yazayım bu sefer eğer engeli raporuyla engelli kadrosundan çalışıyorsanız ve erken emekli olduysanız işyeri sizi ssk engelli kadrosundan bildiremiyor bildirse bile incelemede sizin emekli olduğunuz muhakkak ortaya çıkıyor ve ceza size kesiliyor işyerine değil diğer günü dolmayan engelliler çalıştırılsın diye yapıldı diye tahmin ediyorum malulen emekli gibi çalışmanıza engel değil fakat engelli kadrosundan gösterilemiyorsunuz diğer emekliler gibi çalışabilirsiniz vergi indirimi uygulanıyomu onu bilmiyorum ama engelli kadrosundan çalıştırılmadığına eminim çünkü örnekleri var daha önceden dediğim gibi bizde bu şekilde işe başlayan iki kişide ceza yedi ikiside erken emekli olmuştu engelli kadrosundan bildirim yaptık ceza tam bir yıl sonra geldi

İşyerim tebligatla gelen yazıyı bulamıyor arkadaşlar.Sadece imzalı aslı gibidir raporu varmış ellerinde.Ne yapmam gerekir.Ankara yı mı aramalıyım.

Sugaremro

[FONT=sans-serif]ankardan alamazsınız. başvuru yaptığınız vergi dairesinden alırsınız ayrıca

vergi indirimi yazısının aslına ulaşmak isteyen arkadaşlar [/FONT]
http://intvd.gib.gov.tr/internetvd/t...AK_SORGU_GIRIS

[FONT=sans-serif]lingine vergi indirim belgesinin sağ üst kısmında yazan sayı numarası ile alt kısımda küçük puntolarla yazan pin numarasını yazarak belgenin aslını alabilirler.[/FONT]

NcLHwm.jpg
D6315I.jpg

@ozgurmeric74 Elimde sadece yukarıdaki belge var ve aptal insanlar onu bile düzgün tarayamamışlar.Bu belge iş yerime e tebligatla gelen belgedir.Başka da bir şey yokmuş ellerinde.

@Sugaremro

evet buda geliyor. ancak 2 adet ek vardır. bu 2. ek. gelen tebligatın ana ekinde istanbul vergi dairesinin yazdığı e imzalı bir ek daha var.

muhasebeciniz onu göremiyordur. ana gelen tebligat ekindedir. istanbul vergi dairesinden gelen tebligatın içine girmeden yanında bulunan eki açsın.

bende ilk sefer görememiştim. sonra dikkatimi çekti oradan biliyorum. senin gönderdiğin ankara onayı.o bilgi amaçlı.esas yazı ana tebligat ekinde.

ozgurmeric74 teşekkürler bilgi için.bu şekilde yarın muhasebe ile görüşeceğim.Umarım oralarda bir yerdedir ve tekrar uğraşmak zorunda kalmam.Bu tebligatın yanlışlıkla silinmesi mümkün mü acaba.Yoksa mutlaka şirketin sisteminde bir yerdemidir.

Sugaremro

tebligat silinirse o ankara onaylı raporda silinir. o varsa tebligatta vardır. tebligat istanbul vergi dairesinden gelir.

Sugaremro

hayırlı olsun. eğer bugüne kalsaydı başvuru bugün olsaydı emekliliğiniz 1 temmuzda başlayacaktı. 1 aylık maaş kazancınız var.

Sugaremro

Hayırlı olsun kardeşim durum nedir
Ne kadar emekli maaşı bağlandı
eski işyerinde çalışıyormusun.
diğerlerine göre aynı maaşı aldığın kişilere göre daha fazla alıyormusun
yani ssk kesintisi örnek 600 lira ise sgdp kesintisi ne kadar işyerindeki maaşına artı etkiliyormu

Bu başlıkta birden fazla yanlış bilgi mevcut.
En önemlisi olan ve konu başlığına uygun olana değinmek istiyorum.
İşverenin emekli çalıştırmasında hiç hiç hiç bir avantaj yoktur, ister engelli, ister normal kadrodan olsun.
Tam aksine emekli çalıştırmak işveren için dezavantajdır.
Fazla detaya girmeden anlatmak gerekirse:
Aktif sigortalı bir çalışanın sigorta primi çalışan payı %14 dür.
SGDP de ise çalışan payı %7,5
Aradaki fark olan %6,5 luk kısım işverenin cebinden çıkar, çünkü ödenecek toplam prim oranı aynıdır.
Aradaki 6,5 puanlık farktan işverenin emekli çalışan için ödemeyeceği 2 puanlık işsizlik fonu kesintisini çıkardığımızda hala İşveren %4,5 zararda olmaktadır.
İşveren sadece kalifiye eleman sebebiyle emekli çalıştırmak isteyebilir. Bir de engelli kontenjanını dolduracak aktif sigortalı bulamadığı durumlarda.
Ayrıca emekli engelli kontenjanında çalıştırılamaz şeklinde bir kural yoktur.

Merhaba ,

Öncelikle emekli olduktan sonra aynı iş yerimde çalışmaya devam ediyorum.Emekli olmadan önce aldığım aylığı alıyorum.Bir artış veya düşüş olmadı aylığımda.

Emekli maaşım ise 2145 TL dir.

Çok takip edemesem de forumda bir ara emekli olarak çalışan engellilerin engelli kontenjanında çalışamadığı yazılmıştı.Ben şu an engelli kadrosunda değilim.
Ufukalp söyledikleriniz konusunda bir bilgim olmamakla birlikte işveren sonuçta benim için SGK ödemiyor bildiğim kadarıyla.Normal bir işçiye oranla ödemediği bu sigortadan kar edemiyor mu acaba.

Sugaremro
Siz bu cevabı yukarıdaki mesajımı okumadan mı yazdınız ?
İşveren SGK'ya sizin için elbette prim ödüyor, hem de normal bir sigortalıdan daha fazla.
Siz bir üstteki mesajımı tekrar okuyun.
İnanmazsanız araştırın.
SGK primi çalışan payı oranı nedir, işveren payı oranı nedir ?
SGDP çalışan payı nedir, işveren payı nedir ?
Araştırırsanız haklılığımı göreceksiniz.

emeki olunca aynı iş yerinde çalışmak işveren açısında bir karı yok senin açından süper olur aynı maaş +emekli maaşı yaşam şartların daha iyi olur.

@Ufukalp hocam ,Ben zaten sadece merakımdan sordum bunu.Kendi mantığım açısından öyle olacağını düşünmüştüm.

Burada yazılan şeylerin doğruluğunun ne derecede yüksek olduğunu zaten yıllardır yaşayarak öğrenmiş biriyim.

Dolayısıyla kesinlikle sizi sorgulamak ya da bilgilerinizi küçümsemek asla yapabileceğim bir şey değil.

Sizin gibi insanlar sayesinde bir çok insan bilgi sahibi oluyor.

Hep söylediğim gibi iyi ki bu forum var ve bizim durumumuzda olan binlerce engelli gelerek dertlerine çözüm buluyorlar.

Herkese tekrar teşekkürler.

Üst Alt