Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emekli maaşı zamları ne kadar?

Konular
26
Reaksiyonlar
2
Arkadaşlar 2012 emekli maaş zamları belli oldumu acaba bilgisi olan paylaşırsa sevinirim

Daha belli olmadı sanırım. Ama % 3-5 ancak olur herhalde

Öte yandan son altı aylık enflasyonun netleşmesi, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin alacağı zam miktarının da belli olmasını sağladı. İşçi ve esnaf emeklileri, son altı ayda gerçekleşen enflasyona göre zam alıyor. Bu sebeple 5 milyon 600 bin işçi emeklisi ile 2 milyon 227 bin Bağ-Kur emeklisi ocak ayında yüzde 6,68 zam alacak. Böylece en düşük işçi emeklisinin maaşı 53 TL artacak. 782 lira olan en düşük işçi emeklisi maaşı 53 liralık artışla 835 TL olacak. Vergi iadesi yerine konulan ek ödemenin de eklenmesiyle birlikte en düşük işçi emeklisinin eline geçecek rakam 868 liraya yükselecek. 607 lira olan en düşük Bağ-Kur emeklisi aylığı 648 TL'ye çıkacak. Bu rakam da ek ödemeyle birlikte 674 TL'ye ulaşacak. Ayrıca 445 TL olan en düşük Bağ-Kur tarım emeklisi aylığı 475 TL olaca
[SIZE=3]işçi emekli zammı 2012 [/SIZE]

recep bey yazmış oldugunuz bilgiler için teşekkürler..kesinleşmiş zam oranlarımı.yazının kaynagını nerden okuya biliriz..

newsletter.asp

tl10.jpg

Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve yasanın yürürlük tarihi olan Ekim 2008'den önce emekli olanların en düşük işçi emekli aylığı sadece 53,05 lira artış alacak ve 782,38 liradan 835,43 liraya çıkacak” dedi.

Ergün, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 55. maddesi uyarınca düzenlenen emekli zamlarının TÜİK tarafından açıklanan TÜFE rakamlarıyla belirlendiğini söyledi.

Ancak ortaya çıkan rakamların emeklilerin yaralarını sarmaya yetmediğini savunan Ergün, “Çözümün yüzdeli zamlar olmadığı, zamların seyyanen yapılması gerektiği açıktır. Yüzdeli zamlar, tabanla tavan arasındaki uçurumu büyütüyor. Böylece gelir adaletsizliği artıyor” dedi.

2012 Ocak ayından geçerli olacak işçi ve BAĞ-KUR emekli zamlarının, 5510 Sayılı yasanın 55. Maddesi uyarınca, bir önceki 6 aylık dönemin gerçekleşen enflasyon oranı kadar olacağını anlatan Ergün, TÜİK'in yaptığı hesaplamalara göre Temmuz/Aralık 2011 döneminde bu rakamın yüzde 6,78 olduğuna dikkati çekti.Ergün, şunları kaydetti:

EN DÜŞÜK İŞÇİ AYLIĞI 835 LİRAYA YÜKSELDİ

“Buna göre; 5510 sayılı yasanın yürürlük tarihi olan Ekim 2008'den önce emekli olmuşların en düşük işçi emekli aylığı sadece 53,05 lira artış alacak ve 782,38 liradan 835,43 liraya çıkacak. Bu rakama kaldırılan vergi iadesi yerine getirilmiş bulunan ek ödeme de eklenince en düşük emekli aylığı net olarak 868,85 lira olacak.Emekli aylıklarındaki dönemsel farklılıklar, farklı maaş bağlama sistemleri emekli aylıkları arasındaki adaletsizliği de artırıyor. 2008'den önce emekliye ayrılmışlarda taban aylık olan 782,38 lira ile tavan aylık olan 1311,04 lira arasında 528,66 lira fark vardı. 2012 Ocak ayında yürürlüğe giren bu zamla oluşan yeni rakamlar arasındaki fark ise 564,50 liraya ulaştı.

Diğer taraftan, 607,49 TL olan en düşük BAĞ-KUR esnaf emeklisi aylığı 648,68 TL olacak ve bu rakam da ek ödemeyle birlikte 674,63 TL'ye ulaşacak. Ayrıca, 445,50 TL olan en düşük BAĞ-KUR tarım emeklisi aylığı da 475,71 TL olacak ve bu rakam da ek ödemeyle birlikte 499,50 TL'ye ulaşacak.
Ayrıca; 2008'den sonra emekli olan ve 5510 sayılı kanun hükümlerine göre emekli olan işçi emeklilerinin 642,20 lira olan taban aylıkları da bu artışla ek ödeme dahil olarak 685,75 liraya yükselmiş olacak. Aynı dönemde emekli olmuşların tavan aylıkları ise 2561,61 liradan 2735,29 liraya yükselmiş olacak. Bu durumda, taban ve tavan aylıklar arasında ciddi bir makas aralığı oluştu. Taban ve tavan aylıklar arasındaki fark 2049,54 liraya yükseldi.”

Ergün, emeklilerin intibak yasasının bir an evvel çıkarılarak aylıklar arasında yaşanan farklılığın ve adaletsizliğin ortadan kaldırılmasını istediğini belirterek, hükümetin mağduriyetin ortadan kaldırılması için somut adımlar atması gerektiğini ifade etti. Ergün, “İntibak sorununu çözen bir iktidar elbette ki ülkenin siyasi tarihine ve sosyal hayatına ebedi unutulmayacak bir imza atmış olacaktır” dedi.

2008 YILI ÖNCESİ EMEKLİ OLANLARIN TABAN AYLIKLARI

SSK BAĞ-KUR (Esnaf) BAĞ-KUR (Tarım)
TEMMUZ 2011 782,38 607,49 445,50
TEMMUZ 2011 813,68 631,79 467,78
(Ek ödemeli)

OCAK 2012 835,43 648,68 475,71
OCAK 2012 868,85 674,63 499,50
(Ek ödemeli)

[h=5]Mynet Finansı Facebook ve Twitter'da takip et[/h]

recepbey endusuk emeklı maası 780 dıyorsunuz endusuk emeklı maası 646 degılmı ben hala 646 alıyorum benımlı kacbaraolur cevap ıcın saol

Ben demiyorum devlet diyor sizin maaşınızın hakikaten çok düşükmüş bana kalırsa itiraz edip maaşınızın tekrar hesaplanmasını talep edebilirsiniz.eyer zam bu şekide olursa 690 olur

Bende bağkurdan yetim aylığı alıyorum ama tek ben alıyorum 290 tl

bağkurdan yetim aylığı alıyorum yalnızca ben alıyorum 290 tl

ıtıaz ettım pardon deyıp yanlısolmusdedıler 10tl dusurdulermaasımı ıtaedersem gene duser

Recepaydın ben en düşük işçi emekli maaşı 813 tl alıyorum zam ocakta %4.22 temmuzda %3.78 diye açıklanmıştı senin dediğin doğruysa sevinirim

Bende 775 alıyorum bu orana gelse gelse 15-20 lira gelir.5950 günden emekli oldum. Gün sayısı nafileymiş, primin askeri ücretten yatmasının ceremesini çekiyoruz.

2011 temmuzdan gecerlı olan endusuk ssk emeklısının aldıgı ucret 813 tl dır emeklı olan kısıler ılac kullanıyorsa 70 tl ye kadar dusebılıyor herkes net oranın ne oldugunu bılmıyor bırde eflasyon farkı da var hıc bır zaman emeklı net maasnın ne oldugunu anlayamıyor ayda ılac hastaneye gıdıyorsa bagkur maasıda 650 tl ıdı suanda emeklılerın ucretıde cok dusuk

deyerlı fulya hanım ben yasım 38 sımdıyekarar hıc ılackullanmadım kullanmıyorum ufakdefek hastarıklar harıc ne ılac nede hap kullanmıyorum ama genede 646 tl alıyorum ıtırazdaettım sonucaynı endusuk işcı emeklısı maası 585 tlmıs sgk memuru dıyor bunasukredındıyorlar

sen ıscı emeklı olamazsın soyledıgın sey bagkurlara baglı bır durum yanlıslık var bunda endusuk ıscı emeklısı 813 tl dır bu 3600 gun ıle yaslılık maası alan 55 yasına doldurmus bır kısı bıle 813 tl alıyor bagkur emeklısı 650 tl yapılmıstı senınkınde bır garıplık var memur yanıltıyor sana sen 38 yasındayyım dıyorsun nasıl erken yasda emeklı oldun acıklarmısın

Ben 2010 kasımda da erken emekli oldum,658 alıyordum işci emeklisiyim son zamlarla bugun itibarı ile 775 alıyorum, son aylarda emekli olanlar 800 ün üstünde alıyorlar şahit oldum.Bu arada benden düşük alanlarda var sitede.Bende 38 yaşındayım %60 sakatlık vergi indirimi ile emekli oldum prin gün sayım 5950 ,3680 de olsa aynı parayı vereceklerdi bu hesaplamalara akıl da ermiyor.

faruk34 en düşük emekli maaşı ben alıyorum ssk işçi emeklisiyim 813 tl alıyorum 4600 gün prim ile emekli oldum primim hep asgari ücretten yattı 35 yaşımda emekli oldum senin maaşı eksik hesaplanmış olabilir postaneden e-devlet şifresi al turkiye.gov.tr adresine gir kimlik no ve e-devlet şifreyi girerek kesinti ve emekli maaş bilgilerini öğrenebilirsin

yulyahanım benyuzde 59 vergı ındırımle emeklıoldum pirım gunsayım 4560 toplam kazancımsa 72 mılyondu baganan maassa 646 tl 3 dılekceverdım hesaplamasındıye herseferınde hesap dogrudur dendı

ercan bey senın prımın sankı bagkur gıbı 72 mılyon dıyorsun gun sayın cok gozukuyor bır garıplık var bunda sen buna ıyı bır sgk guvenlık uzmanlarına danıs derım senın verdıgın rakamı bagkurlu olan kısıler alıyor

UĞUR-60;
Siz hangi tarihte emekli oldunuz ?2011 de olanlar yuksek alıyor, ben emekli oldum olalı doktor yuzu görmedim nede kullandığım ilaç var, e devlet şifrem var herhangi bir kesinti yok ek ödeme ile birlikte maaş 775 lira.Benim giriş 1992 hesaplamalarda 2000 senesine kadar olan günleri başka 2000 den sonraki günleri farklı hesaplıyorlar 2000 miydi tam seneyi bilmiyorum.Prim 5950 olunca askerliği yatırmaya gerek duymadım emekli olacağımı bilseydim son 3 senenin primini yuksek öderdik, emekli olacak arkadaşları sürekli uyarıyorum primleri yuksek yatırsınlar biraz maaşlardan fedakarlık etsinler.

çavuşae (ercan) ya benimki ne olacak benim %85 ve 5400 küsür gün bağkur ve senden daha az alıyorum 578+29 ek ile 607 alıyorum en düşük 607 ek hariç demek doğru değil ya da bizim maaş az hesaplanmış itiraz edeyim dedim ama arkadaş itiraz edince düşürülmüş ben bunu e devlete şikayet edeyim mi?

fulya hanım ben sgk dan emeklı oldum bakur degıl pirım gun sayım 4560 toplam kazancısa 72 mılyon baglanan maas sa sgk dan 646 tl

sayıncdıscı ben 3 kere dılekce verdım yenıden hesaplansındıye 3 hesaplandı sonuc aynı amahıc dusmedı sen bır de bırde sıkayetcı olabılır sın bırılerı edecek kı duselsın

Arkadaşlar , normalde, en düşük emekli maaşı aylık bağlanma oranıyla ilişkili sanırım... örneğin emekli ve vefat eden bir babanın maaşını alan kızı ya da hanımı , normal maaşın %70'i %80 gibi bir oarnını alıyor... gerisi kesiliyor .. tabi haliyle , en düşük emekli maaş 650 diye söylenmiyor...

demekki 650 tl alan kişi , en düşük emekli maşının %70 ya da %80 ini alıyor..

bu yüzden , asıl emeklinin ölmesinden sonra , emekli aylığı bağlanan kişilerin aylığının düşük olabilir..
muhtemelen ssk ya basvursanız aynı cevabı alacaksınız..

emekli sigarta cüzdanında , emeklilik bağlanma oranına bir göz atın .. Şu siyah kaplı ssk cüzdanlarına :)

Malesef o cüzdan yok bizde biz bağ kur erken emeklisiyiz.kafalarına göre hesap yapıyorlar işte maaşınız bu diyorlar bizde kuzu kuzu kaderimize razı olup amenna diyoruz hayırlısı olsun kimsenin hakkı kimsede kalmaz inşallah

Annem babamdan dolayı emekli maaşı alıyor. 2010 nisanda çalışan babam öldüğü için aylığı anneme bağlandı. 1725 lira alıyor bu miktarlar içinde bir artış söz konusu mudur ?

faruk34; ben 1990 yılında istanbulda işe başladım tam 15 yıl çalıştım 2005 yılında emekli oldum ben işitme engelliyim primim hep asgari ücretten yattı en düşük emekli maaşı 813 tl alıyorum seninki neden düşük oluyor bağkur kullandınmı

ve beklenen zam e devlette gözüküyor..4.22 ocak zamı+ 2.68 enfilasyon zamı..mevlam güle güle yemek nasip etsin sevgili kader dostlarım..

UĞUR-60;

18 yaşında yani giriş 1992 işçiyim ssk ya tabidim, benim hizmet dökümünde kazanç 61,193 görünüyor, son 13 senedir ssk dan yanlız senede bir 2 bölgeden kontrol mr çektirdim bunu ssk karşıladı başka bir ilaç vesaireden faydalanmadım acaba emeklilik hesaplanırken bu mr ların parası maaşı etkiliyormudur.

Evet e devlette gözüküyor ama yüzde 6.80 zam gözüküyor acaba benimmi yanlışım var birde siz hesaplayın arkadaşlar

Üst Alt