Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emeklilikte yeni kanundaki avantajı kullanmak için SGK'yı dava edebilir miyim?

officer

Aktif Üye
Konular
46
Reaksiyonlar
0
Sizlerde biliyorsunuz ki 30.09.2008 öncesi sigortalı olanlar ve 01.10.2008 sonrası sigortalı olanlar için ayrı ayrı emeklilik hesabı yapılmaktadır..
Şimdi soruma gelelim...

Ben 01.10.1997 yılından ssklı olarak çalışma hayatına atılan %52 rapora sahip vergi ind. hakkı kazanmış birisiyim. bu şartlara göre 18 yıl 4080 güne tabi olarak emekli olacam...
Oysa yine %52 rapora sahip ama 01.10.2008 tarihinden sonra işe başlamış birisi 16 yıl ile emekli olacak
Burada bir çelişki söz konusu degil mi..

Ben SGK yı iş mahkemesine dava açsam 16 yılda emekli olma şansı yakalayabilir miyim...

Yine 13/02/2010 tarihli zaman gazetesinde ZİYA PERVER de aynı konuya değinmiştir. SGK yı vergi indirim belgesine gerek yok diye, rapor yeter dava açabilirsiniz demiş: bkz

Yani o zaman süresi ve primi dolan arkadaşlar ozaman başvursunmu ver gi indirimini alamayınca.

şans verilmesi lazım bizlere şans derken şans ve hakkımız bununlaa ilgi her tarafa ulaşabilecek insanlar olması lazım aramızda lütfen ilgilenin.

Valla İlkercim, bu konuda dava açıldığını duymadım, sen açacaksın ki biz de neler olacağını görelim :) Ama bana mantıklı geliyor. Bence açabilirsin...

mantıksal olarak engelli engellidir.2008 den önce olanla 2008 den sonra ssk lı olan arasında fark nedir.
evveli ve sonrası baz alınırsa 2008 den sonra ssk lı olan bır engelli dahamı çabuk yıpranacakki 16 senede emekli ediliyor.ve yasanın cıktıgı tarıhten once ssklı olan bır engelli dahamı dayanıklı oluyorkı boyle bir tezat ortaya çıkmış.esasında bu maddeleri koyanlara sormak lazım engelli denilince ne akıllarına geliyor.kendilerine bir engel olarakmı görüyorlar

İlker bugüne kadar kanunla değişen o kadar çok şey varki ;hangisini yargıya taşmalıyız bugüne kadar taşınan oldumu?

10 yaşında sigortalı olan kadın 30 yaşında emekli olmadımı?evet oldu.

peki soruyorum ben 1994 de sigortalı olan birisi olarak eski kanuna göre emekli olanların emeklilikleri iptal edilmeli diye dava açsam sence ne olur?hayır hiç bir şey olmaz

senin örneğinde aynısı bence.

Hakan;
Emekli olanlara lafımız yok ben sadece aradaki farktan şikayetciyim eski ssk lılar neden 18 yıl da yeni çalışma hayatına atılanlar 16 yıl eski çalışanlar iyileşmeye mi başladı da böyle oldu..

İlker arka detayını yani kanunu hazırlayanların çalışmalarını bilemem.Bizler sadece beyin cimnasatiği yapıyoruz.

şöyle sorayım;
hangi eski ve yani kanunda olanların tamamı yapılan kanundan memnun oldu.illaki değişen kanunla mutlu olan ve olmayanlar vardır.

1981 den önce ssklı olan kişi 10 yaşına emeklilik hesabı yapılırken 1981 den sonra olan ssklı 18 yaş şartı aranıyor.

Hakan;
1981 yılını boş ver şimdi ya haklısın ama elden ne gelir şimdiye bakalım biz senin fikrinide alalım böyle bir dava acılsa haklı olurmuyuz kazanma ihtimalimiz var mı?

Birde normal emeklilikleri baz alalım;

1999 öncesi ssk lı olanların yaş kademeleri var atıyorum 44 den başlıyor 56 ya kadar sürüyor,1999 dan sonra girenler 58 ve 60 yaşına çıkıyor ve bu yaş haddi halada çıkmaya devam edecek.

Bunun tam terside oldu zamanında erken emkli olan bir çok insan şimdi emekli maaşı alıyor.

Yani ilker bu senin tabiki en doğal hakkındır.Bunu yargıya taşı derim.Ancak bir şeyi yaparken elimizde sağlam dayanak olursa yaptığımız iş bir yere gelir ve birilerine yararlı olur.

Hukukçu arkadaşlardan görüşlerini alsak daha iyi olacak herhalde.Yargıya taşınırsa desteğim senin içindir unutma.

aynı dertten bende müzdaribim ve bikezde dile getirdim sanırım bu sorunu 2003 öncesinde engellilerin emekliliginde kolaylık 2008 sonrasında kolaylık peki arada kalanların suçu ne gelgit yaşayan politikacılarımızın sırf bi tarafları memnun etmek için yapdıgı deyişikliklerden neden biz zarar görelim ben 2004 de başladım işe :confused:

Bu konu hakkın da kapsamlı bir dilekçe istiyorum...
Hakimin Savcının karşısında ben konuşmadan dilekçemde her şeyi alaması gerekli evet hukukçu arkadaşlar ve bülent abim hadi size zahmet olacak ama.....

ilker bu hafta içi avukatımla randevum var eğer acelesi yoksa sana cumaya kadar cevap yazarım.Ama var dersen email atıyım ona...

Benim kafam Yine 13/02/2010 tarihli zaman gazetesinde ZİYA PERVER de aynı konuya değinmiştir. SGK yı vergi indirim belgesine gerek yok diye, rapor yeter dava açabilirsiniz demiş: bkz bu konuya takıldı bununla alakalı detaylı bilgisi olan varsa bizede yardımcı olsun lütfen çok önemli bu.

İremsu bahsi geçen konu benide çok yakinen ilgilendiriyor rica etsem benide bilgilendirirseniz çok çok memnun olurum..

tmm ilker öne alıcam ...yanıtı buraya yazarım...herkes takip eder.

haklısın ilker bey aynısı benim gibi düşüncesin bence dava aç?sana katılıyorum ilker bey.

İlker, bu tür davalarda kullanılacak yöntemi bilmiyorum. Yerinde olsam bir dernek ya da federasyon kanalıyla konuyu hukuki zemine taşırım... Bireysel olarak uğraşman da netice elde etmen de çok zor.

bende hakana katılıyorum,ilker bey bu eski emeklilerinde 18-20 yıl daha çalışmasını istemsk gibi bir şey,zaten engel oranlarını düşürüp,erken emekli etmek istemeyen bir durum varken,bu davanın hiç zamanı değil,önce 15 yıl dı, sonra kademe çıktı,emekli olup çalışıldığı için bu yüzden uzatıldğını düşünüyorum,ama emekli maaşı yetmiyor,oda ayrı dert,ilker sende kendi pencerenden haklısın ne diyim.grşz.

İlker Bey diğer başlıkta link verince bu konudan yeni haberim oldu.

Hemen hemen giriş tarihlerimiz aynı ve bu konuda ben de mağdur sayılırm. Konu ile ilgili dava açılması konusuna gelince. Sadece "Yeni giriş yapanlara daha avantajlı emeklilik koşulları verilmiş bu haksızlık değil mi" demenin bir dayanak teşkil etmeyeceğini düşünüyorum. Keza SGK nın zaman zaman gerek emeklilik gerekse sağlıktan yayarlanma ile ilgili olarak uyguladığı bir çok yönetmelik vs. vardır. Her gelen hükümet SGK kanunlarını, yönetmeliklerini değiştirir oldu. Sizin girişiniz 1997 olması sebebiyle o dönemde kullanılan kanun/yönetmelik uygulanır kansındayım. Hukukta kanunların geriye uygulanmaması gibi bir kural vardır. Ama bu değişiklik kanunda var mıdır sadece bir yönetmelikle mi yaptılar araştırmak gerekir. Eğer sadece bir yönetmelikten ibaretse davanın kazanılma ihtimali olabilir. Ancak kanunla yapılmış bir değişiklik ise ben pek ihtimal vermiyorum.

Bu davada amacım sadece ilk ssk lı oluş tarihimde uygulamada olan emeklilik şartlarına tabi olmaktır...
Buda 15 yıl 3600 güne tabi olmamı saglar ve ben bu davayı kazanır isem bunda emsal teşkil eder diye düşünüyorum...
Konuyu avukatıma bıraktım dava acılacak bugünlerde...

Evet İlker Bey böyle bir şey olursa emsal teşkil eder. Ben şu ana kadar işe giriş tarihindeki şartlarla emekli olmak için bir dava açılıdğını duymadım. Bu meşakkatli yolda başarlar dilerim. Gelişmeleri merakla bekliyoruz.

selam

arkadaşlar aslına bakarsanız dava acılması gereken bir çok konu var en öenmliside bu

daha öncede söylemiştim 2 arkadas vergi indirimine basvurduk onun raporu onaylandı benimki onaylanmadı tekrar rapor itendi iş yogunlugundan gidemedim.Kanun değişti.Şimdi o daha önce vergi indirimi aldıgı için 15 senede emekli oluyor fakat ben almadıgım için 20 sene 4400 günle e oda özürlü bende Ben bu sürede iyileşmedim oda kötuye gitmedi

Devlet kanunda tabiki değişmeler yapaiblir fakat bence herkesin hakkı korunmalı bu konularla ilgili davalarıda kurumlar acarsa daha etkili olackatır diye düşünüyorum yada partiler

Muhalafet partileri konu ile ilgilenmezmi sizce _ Chp mesela

sonuç

İlker , mesajı yeni okuyorum baya önceden yazılmış.. dava açtıysan sonuç nedir var mı gelişme? merak içindeyim.. işe yaradıysa bende açacağım

Tufan bey,
Ssklı olarak çalışırken bu konu gündemimde idi ama o aşamalarda sınav açıldı ve devlet memuru olduk işler değişti ve dava süreci başlamadan bitti...

merhaba, hepsini okudum. çok güzel bir noktaya, bir haksızlığa temas edilmiş. ancak bir şeyi anlamadım. tablonun yarattığı sorun "memur" olunca da devam etmiyor mu? emekli sandığında başka, ssk'da başka bir durum mu var?

bu sorun şu an sadece ssk'lı olanları mı ilgilendiriyor? geçmişte özelde çalışıp sınav kazanıp kamuya geçen engellilerin emekliliği ne olacaktır?

bu tablolar memur olanları etkilemiyor mu yani???

Kamu memurlarını etkilemiyor. onlar 15 yıl sgk süresi ve 3600 prim ödemesiyle emekli olabiliyorlar.
Bu konu mahkemeye taşınmalı..

sn ilker bey benim ilk girişim 1996 tılında esnaf bağkurum var 2011 yılında ssk dan sürekli vergi indirimi raporum var. sizin bir yazınızda 01 10 2008 sonrası ssk lı oluyp ssk calışanlardan emeklilik zamanı gelince yeniden vergi indirimi raporu isterler diyorsun . benimkisi ilk giriş bağkur olduğundan dolayı emeklilik zamanı gelince yeniden rapor isterlermi şu anda ssk lı olarak çalışmaktayım.bilgilendirirseniz memnun olurum.şimdiden teşekkürler.

Hakan bey; bakınız sizin verdiğiniz örneklerde daha çok sağlık problemi olmayanlar için tabikide doğru olan bir konu değil iyileştirme tabikide yapılacak ama buradaki söz konusu engelli olan vatandaşların engeli üzerine engel koymak devlet dairesinde memur olarak çalışmak gayet başarılı olunabilir zaten oralarda emekli olmak isteyen çok azdır.
Ama benim gibi engelli çalıştırmak zorunda kalan özel sektör çalışanları için hiçte iyi değil çünkü sürekli ya çalışanlar tarafından baskı altında yada işveren tarafında hele bir de alış veriş mağazasında çalıyeni şıyorsanız dahada vahim
bir konu ben 37 yaşındayım genç bir nüfus karşımızda duruyor hem engelli hem de orta yaşın az biraz üstünde bir kişi çalıştırmakta istemiyorlar % 50 raporum var ki 16 yıllık sigortalıyım 3564 günüm var ve şimdi bana diyorlar ki çıkan yeni kanuna göre siz 5510 sayılı kanuna göre 4080 iş günü 18 yıl hizmetten sonra emekli olabilirsiniz
benim suçum ne engelli olmam mı artı diyer taraftan yeni ve eski tabloya görede çok farklılık var....umudumuzu yitirmeyelim bize destek vereceğinizide biliyorum ama devletin değil bizim baskı yapmamız gerekiyor tşkler

Iyi bir konuya değinmişsin. Sırf bu tablodan dolayı bende bağkurdan emekli olmayı düşünüyorum.

Benim 19 yıl 4240 gün den 16 yıl 3700 güne düşüyor. şuraya bakya enayimiyiz neyiz anlamadım.

Üst Alt