Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emekliyim. Kontrol muayenesinde oranım %80'in altına düşerse emekliliğim sonlandırılır mı?

@BnymnYldz,
Remisyonda testis ca %60 üroloji %20 KOAH dan göğüs hastalıkları %20 bu durumda sanırım çalışma gücü kaybında yok denilecek

@DAĞYAR,
Günüm pirimin fazlasiyla var tek sorun emekli olduğum tarihte 18yillik süreye 2ay eksikmis SGK da kimse uyarmadi beni hatta ben dedimki bir yıl süreli emekli oluyorum bir yıl bitince ne olacak dedim onlar da 40 altına düşme devam eder dediler deseydiler 2ay sonra dilekceni ver öyle yapardım birinci dereceden emekli oldum şimdi %74 e düştü oranım emekli olduğum tahsis numarası iptal olacakmis yasa değişmese ömür boyu emekliydim 5780 günüm 19yillik sigortalılik sürem var şuan her orana yetiyor ama bu yasayı cikartanlari Allah a havale ediyorum

@svnn,

Ben emekli olunan tarihteki sakatlık oranı tespitinde bir sorun yok idiyse, yani o zaman bir yanlışlık/sahtekarlık yok idiyse, sgk kontrolü sonrasında rapor oranı %40'ın altına düşmediği sürece emekliliğin devam edeceğini iddia ediyorum. Bunu daha önce de tartışmıştım. Hele de yeni düzenleme ile 2008 öncesi sigortalı olanlar da yeni SGK Hastalık Listesi'ne tabi kılındı, bence bu iddiam daha da geçerli hale geldi.

SOSYAL SİGORTA İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ madde 57-6/c

@OturanBoğa, Bülent Abi bende dediğin gibi o şekilde olmasını isterdim ama maalesef olmuyor.

57-6/c
c) Çalışma gücünün %40 ile %59 arasında kaybedilmesi nedeniyle yaşlılık aylığı alanların yapılan kontrol muayenesi sonucu, çalışma gücündeki kayıp oranının %40’ın altına düştüğünün anlaşılması hâlinde..........

Bu örnek verdiğin maddede yalnızca %40-59 arası 3. Derece kriterleri ile emekli olup yaşlılık aylığı alanları kapsıyor.

Benimde seneye kontrol muayenesi var ve bu durumu SGK'ya sorma fırsatım oldu.

İşe Girişin Mayıs 2005
Tahsis talep zamanında mevcut şartların şöyle ( Mayıs 2024 )
Sigortalılık süren 19 yıl
Prim Günün 4853 Gün
Mayıs 2026 kontrol muayenesi var

2 yıl süreli %64 vergi indirimi belgesi ile 18 Yıl - 4000 Gün kriteri sağlanmış 2. derece ile emekli olmuşsun.

Kontrol muayenesi için raporun %55 e düşerse yani 3. Dereceye ilk tahsis talep tarihindeki 3. Derece şartları sağlanıp sağlanamadığına bakılır yani 20 Yıl - 4400 gün.

Yani prim günü şartını sağlıyorsun ama çalışma yılı olarak 20 yılı tamamlanmadığın için o tarihte maaşın durdurulacak dediler abi.

İtirazların sonucu aldığın raporlar ile de %60 üzeri olmazsa emeklilik iptal edilir.

Tekrar emeklilik başvurusu yapıldığında yeni sisteme göre çalışma gücü kayıp tespiti yapılır.

Durum böyle abi kontrol muayenesi zamanında oran düşerse bazı arkadaşları uzun bir süreç bekliyor.

@BnymnYldz,

SGK'Nın senin de yazdığın gibi uygulama yaptığını biliyorum. BAşka başlıkta da arkadaşımız bunu net yazmıştım. Ama ben düşüncemde ısrarcıyım. Mantık da düzenleme de benim söylediğimi gerektiriyor. Yeter ki emekli olunan tarihte konan tanı ve alınan rapor sahih olsun, şüpheye yer bırakmasın.

Üst Alt