Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emlak vergisi muafiyeti icin özür oranının hiç bir önemi yokmuş!?

server_

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
24 Kasım 2014 Güncel:

Bugun belediyeye gittim. Yuzde 13 raporumla emlak vergisinden muaf olmak istediğimi söyledim. Tabi beklenildigi gibi memur bey ben yuzde 40 diye hatırlıyorum minumum oran dedi. Ben zaten hazırlıklı gitmiştim. Gib.gov.tr den aldigim engelliler vergi rehberini gösterdim hemen. (Orda net bir şekilde herhangi bir oran aranmaz yaziyor) memur bey de benim raporu aldığı gibi direk müdüre (sanirim) gitti. Tamam oran aranmiyormus dedi.
Velhasili kelam suresiz vergi muafiyeti aldım yuzde 13 ile.

______

Benim Özür oranim ortopedik yüzde 13 emlak vergisinden muaf olabilir miyim? Teşekkür ederim

[-]% 40 olmadan yararlanamazsınız.[/-]

En sonunda bu konuyla ilgili genelgeyi buldum ve özür oranının önemli olmadığını burdan herkezle paylaşmak isterim ilgili

kaynak : Gelir dairesi başkanlığı engelliler için vergi rehberi 2013
Emlak Vergisinde Sağlanan Vergi Avantajları ....................................41

5. Engellinin İndirimli (Sıfır) Bina Vergisi Oranından Yararlanabilmesi İçin Engel Durumunun Belli Bir Oranın Üzerinde Olması
Gerekli mi?
İndirimli (sıfır) bina vergisi oranından yararlanmak isteyen engellide, engel durumunun belli bir oranın üzerinde olması şartı aranmamaktadır.
ben de Yönetmeliği okudum fakat hic bir yerde oran yazdığını görmedim neye dayanarak yüzde 40 deniyor??

Cvp için teşekkür ederim. Yönetmeliği okudum bir kac kez ama sadece özürlüler özürleri ile ilgili rapor alırsa gibi bor ibare var. Hic bir yerde oran yazdığını görmedim. Rica etsem link verebilir misiniz yüzde 40 ibaresinin geçtiği.

% 40 olmadan yararlanamazsınız.
2013 gib vergi muafiyeti rehberini okudum. Orda ozellikle emlak vergisi muafiyetinde ozur orani aranmamaktadir yazıyor. Emlak vergisinden yaslilar ve bayanların da muaf olduğunu düşünürsek oran aranmamasi gayet mantıklı

Malesef toplum olarak haklarımızı fazla araştırmadan önyargılı olarak karar veriyoruz yönetmelik çok açık ve net bir şekilde engel durumunun belli bir oranın üzerinde olmasi şartı aranmaktadır diyor % 40 ve üzeri oran isteniyor şeklinde ifade hiç bir yerde geçmiyor bu seben ten ben Özür orani% 40 altında olanlar engelli kişilerinde bu haktan yararlanabilecegini düşünüyorum

genelgedeki o yazıyı açıklayım:

5. Engellinin İndirimli (Sıfır) Bina Vergisi Oranından Yararlanabilmesi İçin Engel Durumunun Belli Bir Oranın Üzerinde Olması
Gerekli mi?
İndirimli (sıfır) bina vergisi oranından yararlanmak isteyen engellide, engel durumunun belli bir oranın üzerinde olması şartı aranmamaktadır.

engelli zaten en az % 40 özür oranına sahip olan kişi olarak görülür devletlü tarafından.
bazı yardım ve haklardan yararlanmak için özür oranında yuksek sınır konur. mesela yuzde yetmiş ve ustu gibi olanlar yararlanır diye. böyle bir sınır olmadıgını dile getiriyor cevapta.
yuzde kırk engelli olması kafidir deniliyor.
yani engelli olması kafi.
peki kimler engelli sayılır açın sorun:) devletlü kimleri engelli sayıyor? emlak vergisi kanunu niye engelliler yararlanır diyor ve bu engelliler kimler hangi şartlarda engelli sayılır gidin sorun.

emlak vergisi Kanunu şöyle der:

"(Değişik ikinci fıkra: 30/7/2003-4962/15 md.) [FONT=arial]Bakanlar Kurulu, kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup on sekiz yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, engellilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 m²'yi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu meskenlerine ait vergi oranlarını sıfıra kadar indirmeye yetkilidir. Bu hüküm, yukarıda belirtilenlerin tek meskene hisse ile sahip olmaları halinde hisselerine ait kısım hakkında da uygulanır. Muayyen zamanda dinlenme amacıyla kullanılan meskenler hakkında bu hüküm uygulanmaz. Geliri olmadığını belgelemenin usul ve esaslarını belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir. (1-2)

[/FONT]
evet bu kanuna göre engelliler için de sıfır emlak vergisi indirimi uygulanır:) başka hiçbir şart yok bunun için. sadece engelli olması kafi. devletlü de engelliye bir kimlik kartı düzenletiyor. ve en az yuzde 40 olanlar engelli kimlik kartı alabilir diyor. onları engelli sayıyor sadece.

yoksa hakikaten kimler engelli? raporunda sıfır yazmayan herkes mi? yani yuzde bir, yuzde 2 bile oranı olsa raporunda engeli mi sayılıyor? devlet de bol keseden para dagıtmaya meraklı yani:)
buna sınır koymak için zaten yuzde kırk çıkardılar ve en az yuzde kırk olanları engelli saydılar.
yoksa ne yasada ne yönetmelik ne de genelgede engelli tanımını kullanmazlardı. dul ve yetimler demiş belli. gelir durumu olmayanlar demiş belli.
ama iş engellilere gelince rapor oranı şartı da yok gelir şartı da yok öyle mi? engelli tanımını kafadan attı rastgele kullandı yani:) o halde herkes gitsin hücum: emlak vergisi sıfır indirimine koşmaya.

yasaya göre engelliler için gelir şartı vs yok. sadece engelli olma şartı var. "engelliler" diyor sadece ve başka şarta baglamıyor yani.
engelli sayılabilmesi için yuzde kırk şartı var. yasada bundan bahsetmiyor ama herkes engelli kabul edilmiyor ki zaten. o yuzden engelli demekle yetinmiş yasada.
engelli olması kafi. başka oran aranmıyor. yuzde yetmiş vs özür oranı gibi sınır yok.

server, yuzde kırk altında bir oranın varsa git il müdürlüğüne engelli kimlik kartı al bakalım. vermezlerse de sor ben engelli değil miyim diye bir zahmet?
yapacagın şey belli. yuzde kırk ve ustu rapor almak. aksi halde emlak vergisi sıfır indiriminden yararlanamazsın.

yuzde 13 rapor oranı ile niye toplu taşıma indiriminden yararlanamadıgını da sor. seni engelli saymıyor devlet. olay bu.

Melek hanım; o zaman bana http://www.gib.gov.tr/fileadmin/beyannamerehberi/2013_engellilervergirehberi.pdf bu sitenin (resmi site) 42. sayfasındaki 5. Sorudan ne anladığınızı yazabilir misiniz?
sayfa 42 soru 5. aynen olduğu gibi yazıyorum...

5. Engellininnİndirimli (Sıfır) Bina vergisi oranından yararlanabilmesi için Engel durumunun belli bir oran üzerinde olması Gerekli mi?
Cevap: İndirimli (Sıfır) Bina vergisi oranından yararlanmak isteyen engellide, engel durumunun belirli bir oran üzerinde olması şartı aranMAmaktadır.

Benim anladığım yüzde 1 bile olsa yararlanabilirsiniz. Ayrıca bu bu muafiyetten sırf bayan oladuğu için bütün kadınlar yararlanıyor ekonomik durumu iyi olsa bile . Bu ilginç değil de yüzde 1 engelli olsa biri birisinin yararlanması mı tuhaf?
Bence it makes geat sense yani.

P.S. : ben başvuracağım yüzde 13 ile bilgilendiririm. :)

yukarıda açıkladım o soruyu efendim.

yuzde 1 ile engelli olsa bile birisinin yararlanması mı tuhaf diye sormuşsunuz?
yuzde 1 özür oranı ile birinin yararlanması mı tuhaf diye sormalıydınız?

çünkü efendim yuzde 1 oranı olanları devletlü engelli saymıyor.
sizin özür oranınız da yuzde 13 müş. sizi de engelli saymıyor.

gidin başvurun efendim kapı herkese açık:) bilgilerinizi bekleyeceğim:)

ha sırf kadın oldugu için bu indirimden yararlandırıldıgı nerede yazıyor bir gösterir misiniz?

çünkü yasada yararlananlar açık açık yazılmış. alt alta ayazayım onları durun:

[FONT=arial]Bakanlar Kurulu, kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup on sekiz yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin,
gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların,
gazilerin,
[/FONT]
engellilerin,
[FONT=arial]şehitlerin dul ve yetimlerinin

yasada böyle geçiyor. kadınların diye bir ayrı ibare yok. nerde yazıyor yasada?[/FONT]

Iyi de eşinin maaşına bakilmaksizin her kadin esi milyarsmder de olsa 200 metre kare altindaki evi icin emlak vergisi odemiyor. Yani devlet emlak vergisi konusunda bonkor gibi. Bir de 42. Sayfa 5 . Soruyu nasil yorumluyorunuz. Acikca oran aranmaz diyor.

emlak vergisi kanunu burada efendim:http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=1.5.1319&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=

madde sekizde emlak vergisi sıfır indiriminden yararlananlar yazıyor. size yukarıda alt alta alıntı yaptım. bana yasadan gösterin şu bahsettiğiniz kadınlar yararlanır ibaresini.

2. o madde sekizdeki emlak vergisi sıfır indirimiyle ilgili değişiklik engellilerle ilgili kanunda yapılan değişikle emlak vergisi yasasına kondu. yani emlak vergisi yasasında engelli tanımı yapılmasına gerek yok.
3. emlak vergisi kanunu da özür oranı yuzde sıfır olmayan herkes demedi. engelli tanımını kullandı.

şimdi soruyorum engelli misiniz? neye göre? bunu emlak vergisi kanunu belirlemiyor ki.
emlak kanunu engelli kimse ona emlak vergisi sıfır indirimi yaparım diyor.

şimdi siz şunu ögreneceksiniz devletten. engelli misiniz?
buyrun il müdürlüğüne gidin engelli kimlik çıkartın çıkartabilirseniz.
ayrıca gidin emlak vergisi sıfır indiriminden yararlanın yaralanabilirseniz.

çünkü sizi devlet yuzde 13 özür oranıyla engelli saymıyor. nokta.

gelişmelerden haberdar edin lütfen, beklerim:) çünkü koskoca bir turkiye sizin haberinizi bekliyor ve inananın yuzde bir özür oranı alıp emlak vergisi sıfır indiirminden yararlanmak için 70 milyon sırada bekliyor olacak:)
yuzde sıfır özür oranı almayan kaç kişi kalır ki merak ediyorum:) taş çatlasa 20 milyon insan yuzde sıfır alır desem çok mu cömert olurum?

devlet bu kadar da cömert mi?:)

Melek hanım, devlet bu kadar cömert mi diye sormuştunuz cevap: evet bu kadar cömert. Daha once soyledigim gibi Bugun belediyeye gittim. Yuzde 13 raporumla emlak vergisinden muaf olmak istediğimi söyledim. Tabi beklenildigi gibi memur bey ben yuzde 40 diye hatırlıyorum minumum oran dedi. Ben zaten hazırlıklı gitmiştim. Gib.gov.tr den aldigim engelliler vergi rehberini gösterdim hemen. O da benim raporu aldığı gibi direk müdüre (sanirim) gitti. Tamam oran aranmiyormus dedi.

Sonuç: lutfen emin olmadiginiz konularda yorum yapmayin. Insanlar size güveniyor. Sirf belki sizin gibi yuzde 40 diye ısrar edenler yüzün den bir cok kisi hakki oldugu halde vergi indiriminden faydalanamadi. Bence büyük vebal. Saygilarimlara

Vergi muafiyetinde engel oranı (yüzde 40) aranmamaktadir. Yüzde 13 ile muaf oldum.

ARKADASLAR burdan bu forumdaki yanlis bir algi olan engellilerde vergi muafiyeti icin yuzde 40 oran tabusunu yiktigimi bildiririm Daha once soyledigim gibi Bugun belediyeye gittim. Yuzde 13 raporumla emlak vergisinden muaf olmak istediğimi söyledim. Tabi beklenildigi gibi memur bey ben yuzde 40 diye hatırlıyorum minumum oran dedi. Ben zaten hazırlıklı gitmiştim. Gib.gov.tr den aldigim engelliler vergi rehberini gösterdim hemen. (Orda net bir şekilde herhangi bir oran aranmaz yaziyor) memur bey de benim raporu aldığı gibi direk müdüre (sanirim) gitti. Tamam oran aranmiyormus dedi.

Sonuç: lutfen emin olmadiginiz konularda yorum yapmayin. Insanlar size güveniyor. Sirf belki sizin gibi yuzde 40 diye ısrar edenler yüzün den bir cok kisi hakki oldugu halde vergi indiriminden faydalanamadi. Bence büyük vebal. Bir de bir kac arkadas benle dalga gecmisti yuzde 13 ile mi alacan diye. Onlar da bir daha vebale girmesinler. Eger fitraten kararli biri olmasam o arkadaslarin yorumundan sonra moralim bozulur gitmezdim belediyeye. Bu da insanlara bilmedikleri konularda emin gibi yorum yapmama konusunda ders olsun. Saygilarimlar

Emlak vergisi muafiyeti olacak başlık

Server arkadaşim öncelikle emlak vergisi muafın hayırlı olsun

Senin vesilenle burda hakli oldumuz kanitlandi gerçi kimin hakli kimin haksız olduğunun hiçbir önemi yok önemli olan %40 rapor oranın altındaki arkadaşların bu haktan yararlabilmesi

Ben şahsen ve gercekten melek hanima saygi duyuyorum yazilarini fikirleri çok değerli buluyorum ve yazilarini yakindan takip ediyorum sadece bu konudaki fikrinde yanilmasina sevindim sonuçta hepimiz insaniz

Gönül isterki %40 altindaki engelli arkadaşımızin diger bir cok haktanda yararlansin umarim yeni cikarilacak yasalarla buda olur

Sevgili Server, belediyenin ilgili memuru söz konusu emlak vergisi istisnasıyla ilgili olarak hatalı işlem yaptı ise bu sizi sorumluluktan kurtarmaz, yani ileride bir gün bu emlak vergisi sizden gecikme zammıyla birlikte toplu olarak istenebilir. Benden söylemesi.

Teşekkür ederim ali bey. Amacım kimseyi kırmak değil. Vergi rehberinde net bir sekilde Özür oranı aranmaz yazdığı halde melek hanım israrla olmaz dedi. Anlamadigim neden. Hangi kanuna veya yönetmeliğe gore??? Benim kaynagim acik 2013 engelliler gelir rehberi...

Daha hala ısrar ediyorsunuz ya... ne diyeyim...
memura 3 defa oran aranmiyor değil mi diye sordum. Kalkti birinin yanina gitti (vergi müdürü olduğunu tahmin ettigim kişi ) sordu ve oran aranmiyor dedi. Daha neden ısrar ediyorsunuz

Ve gib 2013 engelliler vergi rehberinde de açıkça ozur oranı aranmaz diyor. Amacınız ne anlamadım

Evet bunu bir coğumuz yapıyoruz malesef şunu demeyi sevmiyoruz ben bunu böyle biliyorum ama emin olmak için gerekli yerden öğrenmek sağlıklı olaçaktır demiyoruz

aynı gecenlerde ehliyet konusu işte biri yazmış çizmiş şartları şurtları

bende yazdım ben bu sene aldım ve yeni raporla değil 2012 sürekli raporla aldım diye yazdım

bi arkadaş illa ısrar ediyor olmaz bu işleri bilmesekte falan filan yazıyor bende kızarak ekledim

arkadaşım sen ne işle uğraşıyon dedim sonrasında yazmadı zormu böyle biliyorum ama gidip gerekli yerden sağlıklı bilgi almak ve teyit etmek

Hayırlısı olsun ozaman[FONT=serif]
[/FONT]

Server,
http://www.gib.gov.tr/fileadmin/beyannamerehberi/2013_engellilervergirehberi.pdf Engelli kimlik kartını ibraz edilmeli diyor...41. sayfayı acarsan orada goreceksın.Engelli kimlik kartı alabilmek için %40 oran gerekitiğine göre yanlış söyleyen kimdir?Dimyata giderken evdeki pirinçten olma arkadaşım.Sen yine bir araştır iyice...[FONT=serif]Engelli olabilmek için bu ülkede %40 oran gerekiyor bunuda hepimiz biliyoruz.Oradaki memurun da bilgisizliğine gelmiş olabilir sonrada kat be kat cıkarmasınlar senden parasını.Eminim kafam rahat diyorsan sıkıntı yok..
[/FONT]

Teşekkür ederim ali bey. Amacım kimseyi kırmak değil. Vergi rehberinde net bir sekilde Özür oranı aranmaz yazdığı halde melek hanım israrla olmaz dedi. Anlamadigim neden. Hangi kanuna veya yönetmeliğe gore??? Benim kaynagim acik 2013 engelliler gelir rehberi...

Ben yinede melek hanıma katılıyorum...Aksi olsa oran alan herkes bu iş için ugraŞıRDI.eN AZINdan bu forumda başka bir örnegini bile gormedım.

kalem hanım benim 1 adet müstakil evim var ve kirada bu evin tapusu benim üzerime ben emlak vergisinden muaf ola bilir miyim rapor oranım %93

iyiymiş %30 oran alan ve ülkemizde engelli statüsüne dahi giremeyenler için güzel haber umarım değişiklik yapmazlar

umarım şu otomobillerde aynı şekilde vergi vermesek

Ugir bey yanlış okuyorsunuz "engelli kimlik karti veya sağlık raporu" yazıyor. Yani engelli kimlik kartiniz varsa (haklisiniz minimum yuzde 40) zaten saglik raporu na gerek yok diyor. Yani karti olan birisi illa da rapor getirmek zorunda değil.

Kart ve ya rapor demek kart yuzde 40 ile alındığı icin rapor da yüzde 40 olacak demek değildir

otomobil alımındada oran kişi kendi kullancaksa h sınıfı ehliyeti varsa tertibatlı araç kullanabilir yazması yeterli engelli oranı yüzde 25 dahi olsa alabiliyor

ama en yakın oto sowrumundan yetkili bayiden telefonla yada giderek teyit edebilirsiniz başkası kullnacaksa oran 90 şart

server- bu olayı bana bırak şimdi:)

öncelikle sana teşekkür ediyorum. gözden kaçan çok çok önemli bir uygulamadaki doğru olan bilgiyi bulduk sayende:)
ayrıca buradan Ali Özdemir arkadaşıma da teşekkür ediyorum:)

okuldaydım ve eve yaklaşık yarım saat önce geldim mevzuatı karıştırdm yeniden ve hatta Ankara GİB'i bile aradım:) Ordaki memur da aynı şeyi söyledi. mevzuat konusu söz konusu olunca kimseye guvenmem:) oturdum ne dolaplar dönmüş bir bakayım dedim ve tespitlerimi birazdan paylaşacagım:)

öncelikle bu haberi yaymak lazım. evet arkadaşlar emlak vergisi sıfır indiriminden yararlanmak için özür oranına bakılmıyor ve oran önemli değil.

fakat BU konuda Şu an mülga olan ÖZİDA ve şimdiki Engelli ve yaşlı genel hizmetleri müdürlüğüne teessüflerimi ve tepkilerimi ileteyim buradan.
Genel müdürlüğü aradım ama ulaşamadım onlara bir çift lafım olacak çünkü!

arkadaşlar,
yanlış cevapladım diye gocunacak ya da bunu sorun edecek değilim. çünkü meselemiz haklı çıkmak değil doğruya ulaşmaktır. ben burada paylaşımlarımı açıktan yapıyorum ve her yazdıgım şey müdahaleye açıktır. zaten bu yüzden özel mesajla cevap vermediğimi defalarca forumdan yazmışımdır. sebebi olarak da özel mesajla cevap verirsem ve yanlış bilgilendirirsem bunu düzeltecek bu yanlışa müdahale edecek kişi olmamasındandır( çünkü özel mesaj iki kişiliktir ve başkaları görüp mudahale edemez)
o yuzden bilgilerimi forumdan paylaşmayı prensip edinmişimdir ki olur da yanlış bilgi verirsem müdahale eden çıksın.

gizli kapaklı bilgi paylaşımı yapıp da yanlış bilgi vermenin bedelini kaldırmam. bu sorumluluğu hiçbir zaman ustlenmem ustlenmedim de.

forumda yazmanın avantajlarını gördünüz:)
bir şeyi biliorsam sonuna kadar giderim, ama yanlışı da tespit edersem anında dönerim ve araştırırım.

dediğim gibi mevzuat açısından bunda tekrar baktım ve doğrulugunu tespit ettim. birazdan paylaşacagım:)

teşekkürler server ve Ali Özdemir:)

selam arkadaşlar

öncelikle engellilerin emlak vergisini ne kadar ödeyecegi ve hangi engellilerin ödeyeceği konusunda maliyenin bir tasarrufu yok dolayısı ile vergi rehberinde yazan ifadenin o rehbere girmesinin maliye açısından bir anlamıda yok . ama engellilere bir bilgi olarak verilmiş . bilgi doğrumu ? şu an için doğru gelecekte dogru olurmu ? bu sorunun cevabını bakanlar kurulu verir . çünkü bu konuda sorumlu olan kurum bakanlar kuruludur maliye degil o rehbere o bilgiyi yazan kişi tamamen maliyenin konusu dışında yazmıştır ve o rehber kanıt sayılmaz .

kanıt ise

B.K.K. No2005/9827
Resmi Gazete Tarihi29/12/2005
Resmi Gazete Sayısı26038
Kapsam
ecblank.gif
[SIZE=2]Karar Sayısı : 2005/9827[/SIZE]
[SIZE=2]Hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlere, emeklilere, gazilere, özürlülere, şehitlerin dul ve yetimlerine ait brüt 200 m2'yi geçmeyen tek meskenin bina vergisi oranının 2006 yılı için sıfıra indirilmesine ilişkin ekli Karar'ın yürürlüğe konulması; Maliye Bakanlığı'nın 16/12/2005 tarihli ve 69181 sayılı yazısı üzerine, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu'nun değişik 8 inci maddesine göre, Bakanlar Kurulu'nca 19/12/2005 tarihinde kararlaştırılmıştır.[/SIZE]
[SIZE=2]19/12/2005 Tarihli ve 2005/9827 Sayılı[/SIZE]
[SIZE=2]Kararnamenin Eki[/SIZE]
[SIZE=2]KARAR[/SIZE]

[SIZE=2]Madde 1 _[/SIZE][SIZE=2] Kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup 18 yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, [SIZE=5]özürlülerin[/SIZE], şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 m2'yi geçmeyen tek meskene sahip olmaları halinde (intifa hakkına sahip olunması hali dahil), bu meskene [SIZE=5]ait bina vergisi oranı 2006 yılı için sıfıra indirilmiştir.[/SIZE][/SIZE][SIZE=5]
[/SIZE]
[SIZE=2]Madde 2 _[/SIZE][SIZE=2]Bu Karar 1/1/2006 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.[/SIZE]

bu tarihten sonra bakanlar kurulu kararı yoktur ve böyle devam ediyor yeni bir karar verirlerse iş degişir .[SIZE=3] ayrıca engelli oranı diye bir şey yazmıyor[/SIZE]

Melek hanım, böyle dusunmenize sevindim. Insanin yanildigini kabul edebilmesi bence buyuk bir erdem. Umarım yayılır bu bilgi ve herkes istifade eder. Sonuçta devletimizin bize tanıdığı bir hak. Saygılarımla

Arkadaşlar emlak vergisi Kanunu'nda özür oranı yazmıyor ve sadece engelli diyor. Engelli haklarından yararlanmak için % 40 ve üstü diye bir sınır koyulmuş. Engelli kimlik kartı almak için bile bu sınırı arıyor aile bakanlığı. Tüm uygulamalarında engelli haklarından yararlanılması için Yuzde kırk diye dayatan başta aile bakanlığı!

Şimdi araştırma sonuçlarımı paylaşacağım:

1. ben 57 NO'lu emlak vergisi tebliğine engelli ve yaşlı hizmetleri genel müdürlüğü sitesinden baktım. Geçmişte onun yerine görev yapan ve şimdi mülga olan OZİDA da sitesinde 57 NO'lu tebliği yayınlarken eksik yayınlamış!

daha önce bir uyemiz özür oranım yuzde kırk altında olmasına ragmen emlak vergisi sıfır indiriminden yararlandım demişti. fakat şimdi Server arkadaşımızın da yararlanması ve özellikle araştırırp sorması üzerine ben de mevzuatı karıştırdım. 57 NO'lu tebliğe bunda da Maliye bakanlıgının sayfasından baktım.
Maliye bakanlıgı sitesindeki 57 NO'lu tebliğde olan özür oranıyla ilgili en önemli kısım Aile bakanlıgının sitesindeki 57 NO'lu tebliğde kırpılmış!
yazıklar olsun!
İşte engelli ve yaşlı hizmetleri genel müdürlüğündeki 57 NO'lu tebliğ:
7.3-Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 57)
Daha önce de bu tebliğe baktıgımda pek şüphelenmedim. ama maliye bakanlıgının yayınladıgı şu tebliğe bakın bir de:EMLAK VERGS KANUNU GENEL TEBL (SER NO:57)
tebliğin aslı Maliye bakanlıgında yani.

Şimdi aile bakanlıgı engelli ve yaşlı hizmetleri genel müdürlüğünün 57 NOLU tebliğin neresinden itibaren sitesinde paylaşmadıgına bakın:

4. Diğer Hususlar

İndirimli bina vergisi oranı uygulamasından yararlananların ilk başvurudan sonra özürlü kimlik kartı veya süreklilik arz eden özürler için sağlık kurulu raporu fotokopisinin her yıl yeniden verilmesi gerekmeyip, şartların taşınması halinde indirimli bina vergisi oranının uygulamasına devam edilecektir. Ayrıca, geçerlilik süresi içerisinde ibraz edilen sağlık kurulu raporuna istinaden ilgili belediyece gerekli işlem yapılacak olup yeni tarihli rapor istenilmeyecektir.

1319 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan düzenlemede, özürlülerin indirimli bina vergisi oranı uygulamasından yararlanabilmeleri için, özürlünün herhangi bir gelirinin bulunmaması ve özür durumunun belli bir oranın üzerinde olması şartları yer almadığından, indirimli bina vergisi oranı uygulamasında, özürlünün herhangi bir gelirinin bulunup bulunmaması ile özür oranı aranılmayacaktır.

Kırmızı ile çizdiğim yerleri engelli ve yaşlı hizmetleri genel müdürlüğü kesmiş ve sitesinde paylaşmamış!

Engelli haklarıyla ilgili bilgilendirme rehberinde de paylaşmamış bunu!

Devam edeceğim... siz önce şu iki tebliğe bakın ve görün.

Arastirmalariniz için çok teşekkürler Melek hanım. Sayenizde kanuni dayanagini da daha sağlam öğrenmiş olduk.

Üst Alt