Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engeli nedeniyle sürücü olamayanlara ÖTV muafiyeti tanınması

Faruk33

Üye
Konular
34
Reaksiyonlar
14
Merhabalar ehliyet yenileme sürecinde mağdur olan arkadaşlarım için komisyonda trafikle alakası olmayan hareketler yerine Direksiyon gaz fren pedalıyla muayene edilmesini ve engeli nedeniyle sürücü olamayan engellilerin de ötv'den muaf sayılması için TBMM'ye dilekçe sundum. Aşağıdaki linkten veya tbmm e dilekçe arama kısmından "ÖTV HAKSIZLIĞI" diye aratarak imzalarsanız sevinirim.

Son düzenleme:
Buna benzer bende dilekçe vermiştim.

Dilekçem
Konu : Sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartları ile muayenelerine dair yönetmelikhakkındasürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartları ile muayenelerine dair yönetmelik hakkındadüzenlenme yapılamasını talep ediyorum. Özellikle engellilere verilen sürücü belgesi sağlık raporları hatalıoluşmaktadır.bende bir mağdur olarak Bu kanıya başta kendim olmak üzere, Kamu Denetçiliği Kurumu(Ombudsmanlık), TÜRKİYE İNSAN HAKLARI VE EŞİTLİK KURUMU ‘na gelen şikayetler İnternettekiengelli forumlardan çok araştırmalar yaparak ulaştım. Birçok engelli kişi İl Sağlık Müdürlüklerindeoluşturulan komisyonlarda mağdur olmaktadır. Bunun önüne geçilebilmesi için yönetmeliğin tekrardan gözdengeçirilmesini talep ederim. Önerilerim ise şöyledir. Komisyonda doktorların yanında makine mühendisivardır,komisyonda asıl olması gereken Uzman bir sürüş eğitmenidir.Ayrıca insanların gerçek araç veyasimilasyon araçlarda muayene edilmesi gerekmektedir.İl sağlık müdürlüklerin bahçesinde bir alanoluşturup,insanların direksiyon tutuşu,vitesi kolu,silgi ve silecek kolları,el freni kolu,ayaklar ile kullanılanpedalların kontrolleri burada yapılırsa kişiler hiçbir zaman mağdur olmaz ve Kamu kurum ve kuruluşlarımız,mahkemelerimizin yükünü azaltmış oluruz.Bu konuda Devletiminizin her zaman yardımına hazır olduğumubeyan ederim.

Böyle cevap geldi

Gereği Düşünüldü: Dilekçe üzerinde yapılan inceleme neticesinde, mezkûr talebin karşılanabilmesiiçin 26.09.2006 tarihli ve 26301 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Sürücü Adayları ve SürücülerdeAranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelik’te değişiklik yapılması gerektiği anlaşılmışolup söz konusu düzenlemenin Dilekçe Komisyonunun yetki ve görev alanına girmediği ve konunun genelhükümler çerçevesinde ilgili idare olan Sağlık Bakanlığı nezdinde takip edilmesi gerektiğideğerlendirildiğinden, 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun ile TBMM İçtüzüğü'nün116'ncı maddesi uyarınca dilekçe hakkında Komisyonumuzca herhangi bir işlem yapılamayacağına kararverildi.

@Faruk33,
engeli nedeniyle sürücü olamayan engelliler taşımalı adı altında ötv indirimli araç arabiliyon ki, dilekçeden maksadınız ne,
Biz burda, ehliyeti olup, şuan ehliyeti yenilenmeyen araç kullanmaları yasaklanan mağdur engellileriz, asıl sorunu bizim gibiler teşkil ediyor, taşımalı araç alımlarında ötv indirimde sorun yokki.

@saimakdeniz,
Arkadaşlar dilekçelerimiz çok haklı ve gerekli yerlere veriyoruz, sizlerin bu vermiş olduğu dilekçe ve başvuralır nerelere ne kadar çok yaptığımı, şuan kendim bile sayamam, gelen cevaplar bir dosya oluşmuş durumda, Hepsini bir araya getirdiğinde, tek bir öz cevap çıkıyor, engelli istediği kadar bağırsın, bizim onları duyacak halimiz yok.

Bize esaslı bir avukat veya, gerçek manada hükümette masaya yumruğu vurarak hakkımızı talep edecek bir vekile ihtiyacımız var.
Bize Sakatlar Konfederasyonu bile sahip çıkmıyor, gerisine nedenir bilmiyonum ki...

@hayat76,

Ulasabilecegim akrabam olan milletvekili var ancak tam olarak ne gibi bir talepte bulunmanız gerekiyor ve onun yapabileceğinin tam olarak ne olduğunu söylerseniz ben ileteyim

@fd3844,
Teşekkür ederim fd3844 arkadaşım, (kusura bakmayın isminizi tespit edemediğim için rumuzunuzla hitap etmek zorunda kalıyorum)
Sizinde ehliyet konusundaki eski paylaşımlarınıza biraz göz gezindirdim, sorunumuz hemen hemen aynı, sizin koldan, benim boyundan, sonuç da aktif sürücü olduğumuz halde, tamamen acemi sürücü adaylar gibi işleme tabi tutuluyoruz.

Ulaşa bileceğiniz vekilin eğer gerçekten gücü yetecek biri ise, Sağlık bakanlığının çıkartmış olduğu yönetmeliğin baştan aşağı yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Örneğin, bazı sınırlamalar koya bilirlen, 10 yıl ve üstü sürücüleri kapsamaz veya, aktif ehliyeti olanları kapsamaz veya eski sürücülerin ceza puanı ve kaza profillerine bakılması,
Daha da olmadı, bizzat uygulamalı yaptırmaları daha doğru olur. böyle düzenleme olursa kimse mağdur olmaz.

Bende sizin gibi düşünüyorum sürücü raporu süreli kontrol şartı ile verilebilmeli aslında bu yönetmelikte var ancak doktorlar bizim mağdur olacağımızı göz onune almayarak ve uğraşmamak icin direk sürücü olamaz raporu verip geçiyorlar ya da kişinin surucu olup olmayacağına direksiyon sınavındaki gibi uygulamaya tabi tutularak karar vermenin daha doğru olacağını düşünüyorum.Sizin farklı bir dusunce yada talebiniz var mı diye sormuştum ama aynı dusuncedeyiz sanırım .Bu durumu yakınım olan vekile ileteyim ancak bu benim yada sizin gibi 2-3 kişinin çabasıyla değil magdur olan herkesin cimer, sağlık bakanlığı ve TBMM ya da kdd gibi kurumlara dilekçeyle vs.basvurarak sadece haksızlık yapıldığını değil de sadece doktor insiyatifine bırakılan bir raporla değilde bu şekilde değerlendirmenin daha doğru olacağını dile getirerek talep oluşturması lazım ki onlarda büyük bir cogunlugun talebi olarak görüp dikkate alsinlar

@fd3844,

Başka mağdurlar ne yaptılar bilemem, şahsım adına ben, saymış olduğunuz tüm başvuru, dilekçe vs herşeyi denedim, öyle bir ön yargı otturulmuş ki, tüm kurumlar sanki şartlanmış gibi, hepsi Sağlık Bakanlığının Çıkarttığı Yönetmeliği diyor, başka birşey demiyorlar, KDK ya dahi başvurdum, beni üniversite hastanesine gönderdiler, ordaki dr dahi, SB Yönetmeliğince diye söze başlıyorlar, bir hekim olarak kullanır kullanamaz vs gerekçe veya hiç bir yorum yapmıyorlar.

En çokta Aile Bakanlığına cimer ve bizzat basılı olarak verdiğim hiç bir dilekçeme cevap dahi vermediler.
Millet vekili yanınız varsa eğer gücü yeterse, siz sadece kendi ehliyetinizi almaya odaklanın derim. Topluca yeniden düzenleme yapmalar vs, çokkk uzun zaman isteyen şeyler. Şuan kimse engelli nasıl yaşar, nasıl yaşamını idame ettire bilir kimsenin umurunda değil.
Bu iş için çok saglam sivil toplum kuruluşlarından birileri arkamızda durup, bize sahip çıkmasıyla gündeme geliriz, değilse benim hiç ümidim yok.

Belki bir ihtimal, direk SBakanına direk iletilirse, oda ne kadar ilgi gösterir bilinmez, engellinin ehliyet çözümü onlar için çok fazla getirisi olan birşey değil çünkü.

Bugün aklıma takıldı, 70 yaş üstü kişilerde ehliyet sınırlaması ve kronik hastalığı olanlara da ehliyet iptal edebilme yetkisi verilmiş sağlık kurullarına. Geriye sürücü olacak kim kalacak bilemedim.
Yaşlılar geneli kronik hasta, şeker, tansiyon, kalp vs hal böyle olunca engelli raporuyla taşımalı araç alacaklar, çocukları veya yakınları yaşadı, sayelerinde bizim hakkımız olan arabalara onlar binecek, çok saçma salak birşey, adam bilyarder de olsa, bizim millet bedeva sirkeyi bal yerine içer.

Kronik hastalık deseniz öyle, genci yaşlısı nerden baksanız % 70 inde tansiyon, şeker, böbrek vs hastalıklar mevcut, özelliklede piskiyatri haddinden fazla, bunlarda taşımalı ötv indirimli araç alabilirler,

En çok ihtiyacı olan biz, ortopedik engellilerin hakkı olan ehliyet ve ötv indirimli araç, sanırım bize gelince Türkiye ekonomisini batıracak kadar çok kişiyiz ki, bizlere vermemek için ellerinden geleni yapıyorlar.

Neden sağlık raporu sadece biz engellieri inceliyon, alkol, madde bağımlıs, piskiyatri ilacı kullananları incelemiyor, onlar gözle görünmeyince sağlıklımı oluyorlar.
Asıl alkollü araç kullananlar, dengesiz solama vs yapanları neden doktor incelemesine tabi tutulmuyor.

Artık anlamaya çalışmak dahi beni yoruyor,
Bundan da iki yıldır yazıyoruz yazıyoruz, bir arpa boyu gelişme çıkmıyor, sadece kendi kendimize içimizi dökmüş oluyoruz...

Üst Alt