Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engellerimiz karakterimizi belirlemiş midir sizce?

Bazen kendimi yarım hissettiğim oluyor, işitme kaybı olunca insanları anlamayınca niye böyleyim diye dertlendiğim oluyor, ailemde sıkıntılar çoktu çok çektik, bide üzerine bu illet işitme kaybı çıktı, bakıyorum etrafa dünyayı umursamayanlar rahatça duyuyor ediyor ben neden yapamıyorum? asker olamadım küçükken komando olmak en büyük hayalimdi askere bile almadılar muaf oldum direk, üzüntünün tarifi yok hep eksik hissetmişlik var üzerimde, eskiden sosyal bir insandım şimdi ise kimse ile konuşmak istemiyorum çünkü bazen anlamıyorum, telde konuşamıyorsun tanıştığım insanlara bana msj atın demek çok zoruma gidiyor, hep bir yarım kalmışlık hissi var üzerimde yıllar oldu hala atamadım o duyguyu, asker, polis ,güvenlik olamıyorsun, telefonda konuşamadığından hiç bir yeri bizzat arayıp soramıyorsun, bi yemek söyleyemiyorsun, bir damacana su söyleyemiyorsun, aldığın cihaz mı bozuldu bi müşteri hizmetleri arayıp söyleyemiyorsun, bankaya gidip ya anlamazsam dediğini düşünüp dertleniyorsun, internette araştırıp, sağa sola sorarak temkinli iş yapıyorsun ya anlamazsam? karakterim işitme kaybıma göre şekillendi eğer ki işitme sıkıntım olmasa daha güzel bir hayatım olucağına eminim..

nuri3558 seni en iyi ben anlarım. çünkü 20 yıl olmak üzere işitme cihazı kullanıyorum. bende çok zorlukları yaşadım. aynen dediğin gibi telefonla konuşamıyorum mesaj atın demek çok zordu. ama şöyle düşündüm ya konuşmam da bu kadar akıcı olmasaydı ya hiç duyamasaydım diye düşündüm ve halime şükrettim. öyle şeyler de yaşadım ki aklın durur. ama savaşmaya devam ettim ve ediyorum. telefonluk bir işim oldu mu birilerine rica edip arattım. hiç eziklik olmadı içimde beterin de beteri olduğunu düşündüm çünkü. bende asker den muaf oldum ama sıkıntı yapmadım. çünkü bu rahatsızlığı ben yapmadım Allah verdi. sağlam olupta gitmemek için herşeyi yapanlar var. onlar dedim gitsin. çünkü benim durumum belli. onun için hiç içinde bir üzüntü eziklik kalmasın. özelden telefonumu vereyim istediğin zaman yaz bana yeter ki güçlü ol kardeşim. hiç yarım hissetme kendini. insan insan olduktan sonra aklı ve kalbi iyi olduktan sonra bedendeki rahatsızlığın hiçbir önemi yok bunu sakın unutma. onlar öyle duyuyor bizde böyle. hayat boş geleceğe aydınlık adımlarla bak.

nuri3558 seni en iyi ben anlarım. çünkü 20 yıl olmak üzere işitme cihazı kullanıyorum. bende çok zorlukları yaşadım. aynen dediğin gibi telefonla konuşamıyorum mesaj atın demek çok zordu. ama şöyle düşündüm ya konuşmam da bu kadar akıcı olmasaydı ya hiç duyamasaydım diye düşündüm ve halime şükrettim. öyle şeyler de yaşadım ki aklın durur. ama savaşmaya devam ettim ve ediyorum. telefonluk bir işim oldu mu birilerine rica edip arattım. hiç eziklik olmadı içimde beterin de beteri olduğunu düşündüm çünkü. bende asker den muaf oldum ama sıkıntı yapmadım. çünkü bu rahatsızlığı ben yapmadım Allah verdi. sağlam olupta gitmemek için herşeyi yapanlar var. onlar dedim gitsin. çünkü benim durumum belli. onun için hiç içinde bir üzüntü eziklik kalmasın. özelden telefonumu vereyim istediğin zaman yaz bana yeter ki güçlü ol kardeşim. hiç yarım hissetme kendini. insan insan olduktan sonra aklı ve kalbi iyi olduktan sonra bedendeki rahatsızlığın hiçbir önemi yok bunu sakın unutma. onlar öyle duyuyor bizde böyle. hayat boş geleceğe aydınlık adımlarla bak.

Ben namazında, niyazında bir insanım, her namaz sonrası Allah'a bana verdiği bu illetten kurtarması için yalvarıyorum, insanlar ne pislikler yapıyor onlar iyi, sağ, gülüyor, eğleniyor bize gelince şükret ben bunu artık takmıyorum abi, insanlar şükret deyip duruyor zaten halimize şükür ama bu eksiklik hiç bir zaman gitmicek isterlerse kulağımızı açsınlar yine de eksik kalıcaz, ekpss den 80,66 aldım 599 sıradayım önümde bi atanmak bide evlenmek kaldı, evlenince eşimin numarasını mı bırakıcam her yere? eşime mi aratıcam bi sıkıntım olunca? evde tesisat bozulunca eşime mi dicem ara şu adamı diye? ilerde çocuğum olunca okul toplantılarına gidip ya anlamazsam? ya öğretmenin dediğini duyamazsam? bir erkek olarak bu eziklik hissini dünyanın hiç bir gücü üzerimden atamaz, madem engelli olucaktım ne bileyim iç hastalık olsaydı herkes şükür şükür diyor ama bunu ben yaşıyorum, bu illet yapıcak bişey yok diyorum Allah'tan çevremde beni seven sayan insanlar var durumumu anlayan insanlar var ama onlar benim yaşadığımı yaşamıyor yaşamıcakta onlara herşey toz pembe, herkes bana örnek göstericek şu bu diye hepsi boş yine ben onları yaşıcam, şükür etmeyi geçtim ben artık ne olursa olsun namazımı kılarım orucumu tutarım Allah'ıma dua ederim halimize de şükür çünkü yapıcak bişey yok...

nuri3558 madem bu derecede inancın sıkı ve abdestinde namazında isen bunu zaten problem yapmana gerek yok. ayrıca günümüzde mesaj whatsap çok yaygın olarak kullanılan birşey. eşinin numarasını ver diyen yok ki sana. mesajla veya giderek çözersin. herşey telefon görüşmesi değil. ben 6.5 sene evli kaldım eşim sapasağlamdı. hiçbir yere onun telefonunu vermedim ve ona karşı da eziklik hissetmedim. biraz da şu mantıkla bak bu şekilde ezik hissedince sorun düzelecek mi. benim bazen telefon görüşmem oluyor veya çalıyor o anda yanımda kim varsa ona vererek sorunu çözüyorum. yani yok yere sıkıntı yapma kendine. içte ne olursa olsun birşey kalıyor o ayrı. ama kafaya çok takınca da neticede düzelmiyor ve psikolojik sıkıntıda başlıyor.çocuğunun toplantısına da eşin gider buda çok takılacak bir dert değil. benim çocuğumun annesi vefat etti. bundan sonra herşeyi olarak ben kaldım. ne yapayım şimdi kulağım duymuyor diye tam olarak. olduğu kadarı ile idare edeceğiz artık.

her ikiside mevcut gözlemledigim kadarıyla , kimilerimizi olumlu kimilerimizi olumsuz yönde etkilemiş ama cogunlukla olumsuz yönde etkilenmiş karakterlerimizi

best

peki olumsuz olarak baktığımızda engelimizde düzelen birşey olmuş mu hayır! aksine engelin üstüne birde psikolojimiz bozulmuş. demek ki olumlu olarak bakıp güçlü bir şekilde hayata tutanacak olsak hepimiz hiçbir sorun olmayacak. olumsuz olanların çoğunluk sebebi engeli kabullenmemek. engeli kabullendi mi gerisi kolayca gelir. buradaki gidilecek en sağlam mantık ya daha kötü olsaydım olmalı. kendinden daha aşağıda olanlara bakmalı. yukarıda olanlara değil!

[FONT=sans-serif]Çekingen bir karaktere sahibim. sebebini engelime bağlıyorum. aile çevre vs vs[/FONT]

selo46

peki kardeşim bu şekilde yapınca engelin düzeldi mi veya seni rahatlatan ne oldu ? hiçbirşey boşu boşuna birde psikolojin bozuldu. anlatmak istediğim bu işte. sen girişken davransan tersi olacaktı emin ol !

oraları geçtik be abi. sen çok derinlere gittin. çekingenlikte devam ediyor işte

onu da at üzerinden o zaman okyanusu geçmişsin gölde boğulma kardeşim. bak birde evliymişsin ne güzel Allah mesut etsin. onu da at üzerinden başaracaksın :)

Kim ne derse desin tamamiyle olmasada en azından davranislarimizi yaşam kalitemizi , sosyal duygusal ilişkilerimizi etkilemiştir. Etkilemedigini düşünmek poliyanacilik oynayıp kendimizi kandırmak veya engelini kabul aşamasında hâlâ sıkıntı yaşandığı için inkar metodudur. Mesela ben zamanla kendimden biliyorum daha tahammülsüz umursamamz çabuk sinirlenen , umutsuz bir insan olmaya başladığımı fark ettim. Hiç bir şey için mücadele etmek gelmiyor içimden mesela.... zamana bıraktım. AyaklarımIn ağrısı yaş ilerledikçe artıyor, korkmaya başladım daha kötü olursam ne yapacağım, kim bakacak bana. Çoluk çocuk yok ailenin en kucuklerindenim, babamı kaybettim annemde yaşlandı iyce . . . Zaman zaman huzur evine yerleşirim çok çok diyorum. ... Mesela belki engelim olmasa farklı bir hayatım olurdu kendi ailemi kurardim en azından bir umudum meşguliyetim olurdu. ..

Benim icin etkisi olumlu diye düşünüyorum, biraz ucuk deli dolu birisiyim engelimin biraz olsun bunu dengeledigini düşünüyorum

PURHAPS
dikkat edersen bende zaten içte kalır dedim. tabi ki de etkiliyor. benim bu şekildeki konuşmamdaki en büyük şey yaşayacağımız yıkımı zorluğu asgari ye indirmek.mücadele etmemizi motivasyonumuzu artırmamızı sağlamak. bak ben evlendim çocuğum oldu annesi vefat etti. 5 yaşındaki çocukla kala kaldım. sen de düşün ki benim durumuma düştün daha mı mutlu olacaktın. biraz da iyi şey çıkarmaya bak. hayatta mutlu olmak istiyorsan zaten Pollyanna cılık oynamak lazım yoksa her kötü şeyi olduğu gibi kabul edersen yıkılman çabuk olur. ayrıca sadece sağlamlar evlenmiyor. seni de sevecek kişi gerçekten kalbini sevmişse seni zaten böyle de alır merak etme. umutsuz olma. bende sapasağlam dünya güzeli kızla evlendim ha kader buraya çekti ayrı mevzu. yani senin fiziğini,engeli değilde kalbini seven seni böyle de alır. ne durumda olupta evlenenler var.

Benim icin etkisi olumlu diye düşünüyorum, biraz ucuk deli dolu birisiyim engelimin biraz olsun bunu dengeledigini düşünüyorum

aynen devam kardeşim. hep umutla,hep güçle devam hayata.

Emrah, se n her konu hakkında bir fikrin oldugunu düşünüyor olabilirsin , kendince doğru bildiğin. Ama bu sana insanları yargilayip onların düşüncelerini yargılama hakkı vermez. Herkesin hayatında ne yaşadığı düşüncelerini nelerin sekillendirdigini bilemezsin. Ayrıca senin eşin ne ara öldü? Gerçekten öldü mü yoksa senin için mi öldü ki zaten bu sorulardan bir çıkarım yapma olur mu?

Engelli olup olmamakla alası yok bence herkesin hayata bakış açısı farklı.Hayata nasıl bakarsak öyle gidiyor,pozitif bakmak gerek diye düşünüyorum. :)

Plumeria

Çok güldüm :) Boşanan insanlar kendini çok yıpratıyor demişsiniz. Bunu yaşamanızı gerçekten istemem.ve gerçekten büyük konuşmayın.İnsanların neler yaşadığını bilemezsiniz.Hem ayrıca konu buraya nasıl geldi ki :) Engellilerde engeline göre karekter değişimi kişiye bağlı bence. Kısa ve net.... :p

PURHAPS Pınar, kendimce doğru değil genel olarak bakarsan doğru tabi bu senin düşünme durumuna bağlı. yargılamıyorum dikkatini çekerim. tabi ki dediğin gibi bilemem. yukarıdaki yazdığıma dikkat edersen motivasyon amaçlı dedim. 34 gün oldu bugünle öleli. benim için ölmedi tabi ki ani kriz oldu. eceli ben vermedim ona. çıkarım yapmıyorum sadece sana göre çok daha zor bir durum olduğunu anlatmaya çalışıyorum sana ve diğer arkadaşlara moral amaçlı.sen bundan çıkarım çıkarıyorsan senin düşüncen ben birşey diyemem. istediğin gibi de düşün yaşa beni ilgilendirmez. ben sadece moral amaçlı yazdım ve başka yorumum olmayacak. anlamadığım şu ölmüş bir insan dan ne gibi çıkarım olacak Pınar ?

Son düzenleme:
Mutem örnek verdim
Tabi ki kimsenin ne yaşadığını bilemeyiz
Benim yaşadıklarımı da siz bilemezsiniz.
Yaşadıklarım göz önüne alınınca dertlerinden dolayı ah-vah edip isyan edenleri gördükçe ben nasıl katlanmışım diye soruyorum kendi kendime.

bu durumda işte el yumruğunu yemeyip kendimizinkini batman taşı sanmamızdan kaynaklanıyor. buna da çok şükür diyorum. çok daha zorda olanlar var tabi ki.

Hmmm ruhumuzu daha güçlü kıldığı kesin...ama her engelli için aynı şeyi söyleyemeyeciğim.....herkes de farklılıklar yaratıyor....

Üst Alt