Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engellerin en zoru işitmektir aslında...

serkanser

Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
merhaba arkadaşlar bende aranıza yeni katıldım;
ben işitme engelliyim; sizlere sözlerimi şöyle aktarmak istiyorum;

efendim? hı? anlamıyorum? tekrar edermisin?...

bu kelimeleri defalarca söylemek insanın içini acıtıyor..
çocukluğumdan beri herkezi anlamadan yaşadım; çok acı çektim.
hep düşündüm ortopedik olanlar, görmeyenler, kısaca vücudu ne olursa olsun; çok iyi konuşanlardır onlar;küçük bir konuşmanız dünyayı yerinden oynatabilirsiniz aslında. diğer insanlarla konuşarak, anlaşarak telefon ederek öğrenirsiniz hayatın ne olup bittiğini...
oysa işitme engelli olan ben ne televizyondan ne bilgisayar ve telefonlardan nede insanlardan kelimeleri hiçmi hiç anlamıyorum, oysa duyuyorum fakat, sanki ingilizce konuşuyorlarmış gibi algılıyorum..

işaret dilide öğrenmek istemedim; çünkü insanları anlamadığım gibi onları unutup işaret dili bilen kişilere daha çok yönelirdim..
ne kadar kitap okusamda dahil hep içinde bir eksiklik olduğunu hissederdim;
*dinlemek ve dinleyipte ötekilere anlatmak; dinleyipte, anlatıpta daha çok bilgi sahibi olmaktır..

herkezin bir engeli vardır farklı şekillerde yürüyen insanı görüyorum; manken olmak isterdim diye düşünürdü hep; oysa arkadaş çevresi çok geniştir çünkü kendisi hep işitmiş, dinleyerek öğrenmiş ve paylaşmıştır..

benimde arkadaşım olduğu zaman hep geçici olmuştur; ben çok anlatırım konuşurum çok iyi dinlerim ama karşımdaki kişi konuşurken hangi dili konuştuklarını bilmiyorum, yavaşta konuşsalar bir türlü odaklanamıyorum o kelimelere.. ya anlıyorum numarası yapacaktım yada sürekli tekrar edermisin tane tane konuş diyecektim. bunları söylerken sıkılmadan söylerim; fakat karşımdaki kişi anlata anlata sıkılmaz mı! :(
sonra hiç duymayan kişileri buldum, hatta aynı binada çalıştığım çok duymayan arkadaşlarım var. daha çok onlara mı yönelsem diye düşünüyorum... ama peste etmek istemiyorum..

*görme engelli olanlar sadece göremezler(hayalleri sadece görmek olurdu)
*ellerinden ayaklarından engelli olanlar(hayalleri iyi yürümek, manken gibi olmak ve koşmak vs. istelerdi) demek istediğim şu ki sizler ne engeli olursanız olun duyup işitip dinleyip kendinizi geliştirebilirsiniz buda sizin kulağınızda..
işitme engellilerinde yaşamı böyle birşey işte.. duymayız ama hep birşeyler yapmak için çabalarız buda bizim elimizde..

buraya zaman ayırıpta okuduğunuz için teşekkür ederim..

kardeşim herkeze kendi yükü ağır kimse kimsenin ne yaşadığını bilemez sen işitme engeli zor dersin yaşadığın için görme engelli benim ki zor der yürüyemeyen benimki der en zorunu anlamak için görme özürlü ol gözünü kapat ne kadar idare edecen, yürüyemeyen birini anlamak için kendini bi yere kalkamayacağın şekilde bağla hangisi zor karar ver işitme bana göre en avantajlısı en azından dudak okuma ögrenebilrsin böylece bi şekilde idare edersin.

Ben de işitme engelliyim ama xxxman'ın söylediklerine daha çok katılıyorum..

haklısın ama her özürün kendine göre zorlukları vardır
haline şükret dostum beterin beteri var allah kimseyi kimseye muhtac etmesin kendi işini kendin göre biliyorsun iyi yönünden bak olaya

profil resmin çok güzel

hani bir söz var ya duymamak insanı insandan ayırır.....
haklısın ne duyanlarla ne duymayanlarla samimiyet kuramayınca insan bir başına kalakalıyor...
senin durumunda çok tanıdığım var...
işitme engelli arkadaşlarına da şans tanı bence....işaret öğrenerek birşey kaybetmezsin hatta belki işitme engelli birkaç arkadaş kazanırsın....
normal insanları da fazla zorlama madem ki üzülüyorsun çekiniyorsun onları sıkmaktan...
aslında o kadar büyütme gözünde duyamamayı dünyanın sonu demek değil.....
normal insanları da büyütme gözünde seninle konuşurlarken oflayıp puflayan varsa da pes eden sen olma çok istiyorlarsa kalkıp gitsinler senin yanından.....
o başta yazdığım sözün tamamı geldi aklıma görmemek insanı eşyadan duymamak insanı insandan ayırır.....
hem net var ya nette olmasaydı....
sabır ve şükür kalbinden eksik olmasın....:)

çevremizdekileri duymamak görememek gerçekten çok zor olsa gerek her engellinin hatta aynı engel gurubundaki insanların dahi ayrı ayrı dertleri var o yüzden benim engelim en ağırı demek kusura bakma ama bana çok saçma geliyor en basiti sen hiç annem ölürse yada bana bakamaz hale gelirse bana kim bakacak diye düşündünmü birilerinin yardımı olmadan bırak sokağa çıkmayı tuvalete bile gitmeyi başaramayan bizlerin sence ne denli geniş arkadaş kitlesi olabilir arkadaşlar birlikte gezer eğlenir ama bizim arkadaşlarımız bizleri gezdirir hamal gibi taşır ben bu hale geleli iki yıl oldu sadece 1 arkadaşım kaldı yada altına yapan arkadaşlarımız var bi hayal et senin altından pisliğini alsalar o anda ne hissederdin yada hayatı boyunca bildikleri tek renk siyah olan insanları düşün kendi yüzlerini dahi göremeyen insanlar onlar hayaliyle yaşar diyorsun yeşilin ne olduğunu bilmeyen insan kırların hayalini nasıl kurabilir sence benim derdim en büyüğü demek çok bencilce sen şimdi yatağına gir ellerini ve ayaklarını kullanma 3 gün boyunca seni bir başkası beslesin altına yap temizlesinler ayaklarına ara ara iğneler batırsınlar bacaklarına tens cihazı bağla ve kasılmalarını sağla 3 gün sonunda halen benim derdim en büyük diyebiliyormusun

xxxman,
açıkca ifade etmiş kimse kimsenin ne zorluk yaşadığını,çektiğini bilemez herkesin derdi kendisine göre.

çok güzel bir yazı aynen beni ifade etmişsinizz :)

Serkanser aramıza hoşgeldin..

engellerin en zoru diye bir şey olmadığını düşünüyorum. ben çocukluk felci geçirmiş ve sağ ayağımdan engelliyim. herkesin kendisine göre engeli zordur.

gözü göremeyen arkadaşlar
duymayan arkadaşlar
konuşamayan arkadaşlar
ortopedik engelli arkadaşlar
tekerlekli arabaya mahkum arkadaşlar

bunların için de kolayı ve zoru olan var mı sence. Hepsinin de ayrı ayrı zorluklar var.

önemli olan kendimiz ile barşık olma...

serkanser aramıza hoş geldin
arkadaşlar her engel gurubunun kendine göre zorluğu vardır bu yüzden şu engel daha zor bu engel daha zor kıyaslaması pek yapılmamalı ben görme engelliyim raporda %85 görme engelli yazıyor ama ben daha az görüyorum aslında engel gurupları dayanışma içinde birbirlerini tamamlarlar görme engelli işitme engellinin kulağı işitme engelli görme engellinin gözü olur bu da gerçekten güzel bir olaydır

arkadaşlar hepinizin yorumlarınızı okudum; gerçekten çok rahatladım;

xxxman-en avantajlısı en azından dudak okuma ögrenebilrsin böylece bi şekilde idare edersin.
-haklısın dostum daha önce hiç bu uygulamayı akıl edememiştim; bir iki ay önce ilkkez bu uygulamayla yaşayan kişileri gördüm; onların bu yetenekleri karşısında hayran oldum. en ufak dudak haraketlerini bile anlayabiliyorlardı :O böyle kurslar düzenleyen yerler varmıdır acaba?

guneyli-profil resim için teşekkür ederim aklıma böyle bir resim geldi :)

nuran-görmemek insanı eşyadan duymamak insanı insandan ayırır... haklısın.. yazdıkların bana olumlu yönden bakmamı sağladı..

demirc-bu yandan hiç düşünmemiştim; tabii böyle durumlarda da Allah büyük sabır versin... tanımadığım karşı komşum yaşlı bir bayan ve yıllardır evde durumdan dolayı yatalak olan kocası.. sürekli bakıyor ona; bazen oflanır balkonda oturduğunu görürdüm ama yaşlı dedim bir kızı hollanda'da. diğer evli kızıda komşusu oluyor. Allah korusun teyze öldükten sonra yatalak kocasına, içinden bir of diye nefesini vererek; kimler bakacak diye düşünüyorum hep.. yazdıklarından etkilendim.. daha zor durumda olan insanlarda olduğunu hissettirdin bana; ani stres yaşadığım durumlarda diğer engellilerin yaşamını düşünmezdim.. *duymasamda benden daha zor durumda olan insanlarda olduğunu ve yalnız olmadığımı düşünerek bu yola başvuracağım. içini bana döktüğün için teşekkür ederim..

:)rica ederim
dudaktan anlama kursu malesef ki yok sen kendin geliştireceksin birebir birisinden rica et karşında yavaş yavaş tane tane konuşsun en başta dikkat etmeye çalış anlamaya çalış sonra biraz sessizleşsin sen yine anlamaya çalış...
arada ayna karşısında kendi kendine konuş seslerin harflerin çıkışına dikkat et..tabi bunlar bir günde olmaz yavaş yavaş zamanla
karşılıklı konuşmalarda konuşanın dudağına odaklan.....sese de dikkat etmeye çalış.....işitme cihazın var mı?
bu da çok etkiliyor çünkü.....

evet iki cihazla %52'yim.

aynanın karşısındaki yabancıyla konuşmayı deneyeceğim :D
bazen dikkat ediyorum; Annemle konuştuğumda, bana cevap verdiğinde başka tarafa bakıpta benimle konuşurken net anlamıyorum..
fakat yüz yüze baktığımız zaman birazda olsa daha net anlayabiliyorum oysa dudaklarada bakmıyorum.. çevremdeki insanlarda da öyle; nasıl oluyorsa...:confused:

*her insanda içinde bilmediğimiz gizli bir yeteneği vardır...

Ben kışı kar,buz yüzünden hiç sevemiyorum:)Merdivenler,kaldırımlar da hiç kâbusu olmamıştır işitme engelli birinin...Ya da ne bileyim işitme engelli bi bayanın içinde topuklu ayakkabı giyme uktesi kalmamıştır meselâ:eek::pKoşmayı ise hiç söylemiyorum:rolleyes:Bunlar da benim zorluklarım:))En azından siz ,size acıyarak bakanları kafanızı diğer tarafa çevirdiğiniz zaman görmezsiniz,ama ben kafamı çevirsem de ne söylediklerini duyarım:(

:eek::eek::eek: ya ya ole istew sagir ondan diyolar en cokuna :( istedigimizi duyar istemedigimizi duymayiz biz iste:) bende en cok gizli gizli konusanlari dinlemeye heves ederdim o kadar dinlemeye anlamaya calissamda dudak okuyan olarak olmuyo iste simdi artik astim :)bide dedikodu edenlere meraqk ediyorum bende dedikodu yapmak isterimde anca kendime lazim olanlar icin caba gosterip anlasam daha ne isterim iste:eek:

Engellerin hepsi zordur görememek,yürüyememek,konuşamamak,duyamamak...Hangisi kolayki?

Avatarınız güzel ama anlamlı işte..

İşitme engelliler hariç farklı engellilerle hiç arkadaş oldunuz mu?

Tek işitmemek değil her engel aynıdır.

Yurtdışına çıktınmı?
Varsayalım çıktın. Türkçeden başka dil bilmiyorsun.
Al sana işitme engelli olmanın tarifi.

Valla hiç dil öğrenmeden her işini görüyorsun.
Arkadaşım git kafeye elinle göster. Kahveyse kahve hemen veriyorlar.
Sen konuşamıyorsun vermeyiz demiyorlar.
Hatta sinema bileti alıp herkezin arasına karışıp film bile izleyebiliyorsun. Zaten filmin hiç bir kelimesini anlamıyorsun.
hiç kimseye bişey sormadan trene otobüse bile binebiliyorsun.
Taksiye bindin yaz eline ver.

Evet çok zormuş bu yabancı ülkede dil bilmeden yaşamak.:)

En güzeli kolu bacağı olmadan. Veya t. sandalyeye mahkum yaşamak.
Bin bakalım bi t. sandalyeye evinden yardımsız dışarı bile çıkabiliyormusun???:confused:

oyleee hersey gulluk gulistanlik isteee sawwca:p
benim ilkokulda canim cigerim en sevdigim arkadasim fatmam topaldi ileri derecede ikiumiz hic ayrilmaz saglam cocuklarin bana sagir ona topal demelerinde bi haslar herkesleri puskurtur yildirir dahada beceremedi etinden et kesmiscesine aglayip kiyametler koparir ogretmenleri bile basimiza toplar derdini nasil bi dille anlatir her istedigini koparirdi :eek:hep hep o hakli olurdi nedense:eek:cunku dilli duduktu sevgili arkadasim
ben ona ozenirdim ama dil zayif hak arama desen duymayinca ne diyebilirsin:confused:canim arkadasim benim icinde dil kulak olurdu sayesinde cok raqhat etmisimdir derslerdede ogretmenin soylediklerini birerbir bana anlatir beraberce basarili olurduk duyan cocuklardan cogundan:eek:
yabanci ulkede dil bilmeden oyle kolay olsa bile ses duymadan kazalara acik olabiliyorsunuz kendi ulkende degil mahallende bile
hele lutfe bir gunlugune sizlerde kulaklariniza tikac tikayin bakalim sagirlik nasi bisiy:(ki duyarak bisuru birikiminiz bilginiz var hayat yasam hakkinda:(

Duymamak insanlardan, görmemek varlıklardan ayırır demiş Kant aynen öyle.
İnsan sosyal bir hayvan diyorlar, boşuna demiyorlar. İnsan sosyalleşmek için de devasa bir vasıta icat etmiş dil diye. İletişimde dili kullanamıyorsanız yalnızlık doğal sonuçtur.
Yalnızlık en büyük engeldir.

ooooo sen farkında olmadan öğrenmişsin bile dudak okumayı...
herkes dudak okuma diyor ama bence sadece dudak değil mimikler hatta bazen kaşın duruşu bakış gözler.....hepsini birden okuyor insan farkında olmadan...
birazcık daha geliştir....ama şunu da söyleyeyim yine sese ihtiyacın olacak azda olsa.....
sana kolay gelsin....
ben yüzyüzze olmadan kimseyi anlayamıyorum...illede yüzyüze ve dudaklar açıkta olacak...
bazen öğrenci velilerim geliyor kadın yaşmaklı söylediklerinizi anlayamıyorum yaşmağı indirin diyorum kadın ne alaka der gibi bakıyor yüzüme:eek:

Her engel grubu için hayt kolay değil, çünkü asıl engeller insanların beyninde... Serkan arkadaşım, uzman desteği aldınız mı?

Serkanser öncelikle hoş geldin.
Engellerin en zoru işitememek değildir. Engelleri aşamamak en zorudur.
Hangi engelin olursa olsun, pasif kalmış olmak eğitimsiz olmak, kendine acımak en kötüsüdür.
Allah hiç bir kuluna taşıyamayacağı yük vermemiştir. Herkes farklı yük taşıyabileceği gibi işitememeyi sana uygun görmüştür.
Allah sevdiği kuluna dert verir, ki imtihanını başarabilsin ve ahiretini kazanabilsin diye.

Herşeyin avantajı ve dezvantajı vardır. Eğer arkadaşım bildiğin seni işitme engelin için terk etmişse o arkadaş değildir. Engelin aynı zamanda sana iyi ve doğru insanların gelmesini sağlayabiliyor. Seni seven engelin nedeni ile seni terk eder mi? Etmez!

Engelli bir birey diğer insanlardan farklı olabilir. Özel olabilir. Beethoveni düşün. Helen Keller. Stevie Wonder ve niceleri. Onlar özeldi. Bunuda gayretlerine borçluydular.

En güzeli bence, bu engelimizi gayretle özel olabilmeye çevirmektir. Buda eğitim, gayret ve asla pes etmemekten geçer.

dudak okuma kursları ingiltere'de yaygınmış.

serkanser derdini çok güzel anlatmışsın. bir çırpıda okudum. bence sen yaz. şiir, hikaye, öykü... dergilere gönder. demişsin ya ,

*her insanda içinde bilmediğimiz gizli bir yeteneği vardır...

En kötü engel insanın kendisinde olan engeldir.

ben işitmeden ama bunu yazan kişi bencillik yapmış en zoru hiç görememek ve yürüyememktir bence

arkadaşlar hepinizin derdinizi anlıyorum fakat kimisi en zoru şöyle böyle diye hitap ediyorlar..

oysa engelleri ne olursa olsun; benim bildiğim göremeyen engellilerimiz, kürsüye çıkacak kadar iyi bir konuşma yeteneğine sahipler..
Yürüyememek de aynı şekilde olduğunu düşündüm,
bizim hiçbir sorunumuz yokken sadece duyma sorunumuz var.. Duyamıyoruz, okula gidip hocaları anlayamıyoruz.. Bu sebeple zekamızdan geri kalıyoruz;

fark ediyorum ki işitme engelli çoğu arkadaşlarımızı araştırdım, örneğin 20 yaşında olan bir işitme engelli arkadaşım kendini 16-17 yaşında olarak hissediyor zeka geriliği olabilir.. ben bile kendimi öyle hissediyorum çünkü çok geç öğrendiğimiz için olabilir diye düşünüyorum..
söz konusu bir şirkette çalışıyorum çalıştığım yerde görme engellilerde var yürüyemeyenlerde...
Bir gün yemeğe,konuşmaya,toplantıya,eğitime,mülakata davet ediliyoruz hepiniz rahatlıkla güzel konuşabilirsiniz, çünkü günlük konuşmalar kulağınızdan girip başkalarından çıkıyor.. görme engellinin yaptığı konuşması, eli olmayan bir engellinin mülakattaki başarılı konuşmasından biraz kıskandım,
tabii öncelikle içimden tebrik ettim kendilerine;
Sıra bize işitme engellilere geldiğinde o an kıpkırmızı kesilirsiniz..

hiç konuşamayan insanlar için demiyorum, duysak bile odaklanamamak ve anlayamamaktan şikayetçiyiz..
Bize neler anlatıldı ki bizde insanlarımıza bilgileri verelim; bir kulağımızdan girip diğerinden çıkıyor işte insanlara yayılamıyor malesef;
okusak bile anlamıyoruz; bakın bana 4 yıllık üniversiteyi bitirmeye çalışıyorum şuan 3. sınıftayım ve ilkkez açıköğretime gidiyorum;
kursa gidemiyorum çünkü zamanım yok.. ders çalışıyorum ama çok zor anlamıyorum çünkü yeterli bilgilere sahip değilim...
ama arkadaşlarımızdan bazılarını anlıyorum ki örnek vermek gerekirse;
"Stephen W. Hawking" vikipedi olarak araştırın derim.. çoğu kişi bu profesörü tanır engeline rağmen yaptığı çabayı düşünüyorum üstelik ne konuşabillen nede haraket edebilen bir profesörden bahsediyorum.. herkesin kendine göre bir engeli var haklısınız...

herkesin derdi kendine büyük ama biraz mantıklı ol ve insanların engelini tek düze görme yürüme engelli insanın tek derdi yürüyememesimi sanıyorsun omurilik felçlilerin en fazla sorduğu sorulara bak hepsinin yürümekten daha öncelikli dertleri bitmeyen sancılar kabir azabı gibi geçen tuvalet süreçleri bası yaraları ve bir odaya mahkum yaşamak vb... bana bir tercih hakkı verseler bu dertlerden kurtulacak tekrar yürüyeceksin karşılığında hiçbirşeyi asla duymayacaksın seve seve razı olurum ama gözlerimi isteseler asla kabul etmem sen hiç kapı eşiğindeki 5-6cmlik mermere bakıp kara kara düşündünmü bunu nasıl aşarım diye hergün evden çıkarken bak o mermer parcasına kaldırımlara merdivenlere o zaman biraz anlarsın bize oranla ne kadar şanslı olduğunu

demirci çok doğru söylüyosun kardeş ben işitme olmama rağmen hiç aynı olur mu işitme negelli her işini kendi yapabiliyo
insan bir yerde 4 saat hiç kalkmadan otursa rahatsız oluyo yani ve yolda yürüyemeyen görme engelli evde de her şeyi el yordamıyla yapmak zorunda allah sabır versin bizler birbirimizi anlamadan devletin anlamasını bekliyoruz çok benciliz

bence engellilikte ayrım yapmak saçma ben bedensel engelliyim en zoru ne derseniz zihinsel enngelliler diyebilirim.
(bu yazıya cevab olarak en zoru zihisel engel yazabilen bir zihinzel engelli görmedim):confused:

serkanser yazdığın bu şey biraz saçma geldi
işaret dilide öğrenmek istemedim; çünkü insanları anlamadığım gibi onları unutup işaret dili bilen kişilere daha çok yönelirdim...
sen kendin gibileri unutursan herkez seni unutur.
işaret dilini bilen engelsiz kişilede bulabilirsin. sen işaret dilini öğrenmek istemezsen duyan insanlar neden istesin bence işaret dili
tüm okullarda ders olarak zorunlu en azından seçmeli olmalı. pes etmek istemiyorsan bunuda öğrenmelisin. sen öğren istersen kullanmazsın.
eğitimde geri kalıyoruz diyosun eğitimde geri kalmayan engelli görmedim:D
yazını okuyunca duyamayanların dertlerinde anlamış olduk benim bildiğimdende zormuş gerçekten kolay değil. Allah herkeze yardım etsin.

Üst Alt