Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engellerin en zoru işitmektir aslında...

hızal engelın en zoru zıhınsel engellı demısken hanı bı soz var sımdı tam hatırlayamadım
akıllı olup dunyanın kahrını sen cekecegıne delı olup dunya senın kahrını ceksın dı galıba
hos cogu sagırlıgın ne oldugunu tam bılmeyenler ısıtme engellı deyınce aklı noksan gıbı bılıyolar:p cokta tınlamamdaaa:eek: varsın oyle bılsınler
ısıne gelmeyen her lafı derde takmayacaz daha olmadı bu ne bıcım ısıtme engellı konusuyodaa:confused:
kulagını acta dınlee:confused:
bıde ısıtme engellı gecınır pabuc kadarda dılı var:confused: dıyenlerle cok karsılastım :) laflarını agızlarına tıktıgım zaman:eek:

Serkanser hocam bende yüzde 50 raporu olan duymayı nerdeyse kaybeden biriyim.şükür ki şimdilik cihazımla sorunum olmuyor ama tek cihaz takarsam dediğin gibi bende anlamıyorum konusulanları.Bak bu zor bir durumda olabilir ama ayrıca bende gece körlüğüde variki engeli bir arada yaşadığım için farklı engel gruplarının çektiği sıkıntıyı anlayabiliyorum az çok.Gündüz sorunum olmamasına rağmen gece kendim dışarı çıktığım zaman çok zorlanıyorum panik yapıyorum.Şükür ki görebiliyoruz yada ayaklarımızın üzerindeyiz.Şunu biliyorum ki benimde işitmem pek çok kişide old gibi birgün tamamiyle olmayacak belkide çok kısa bir süre içerisinde 5 sene sonra bu durumu yaşıycam.Yinede halime o kadar şükrediyorum ki şimdiye kadar cihazla duyacağımı duydum konustum.Tamamiyle işitme engleli olsanız yada olsam bile en kötü ihtimalle işaretle konusan kişilerle sosyal aktiviteniz oluyor.Yeterki kendi kabuğunuzda olmayıp engel gruplarını tanıyın derneklere gidin.Arkadaşların dediği gibi işaret dilini öğrenmenizi tavsiye ederim bende bunun için kursa gidiyorum pekiştirmek ve kendim gibi insanlarla anlasabilmek için derneğe gidiyorum.Ayrıca tamamen işitme englli olanlar bile işitme engleli olduklarını red ediolar alışıyorlar çünkü o duruma.Çevre ile iletişimi rahat kuruyorlar :))

bizim engelimiz gine iyi işitme engelliyiz ne kadar şükretsek azdır rabbimize her engelin kendine göre zorlukları vardır bende işitme engelliyim

Engeli en hafif olan birisinin, kendisini en ağır görmesine, Cem Yılmaz'a gülmediğim kadar güldüm...

sevgılı modetor abımız cok gulmus cem yılmazlık
gulsun bakalımda onun kadar buyuyunce serkanda guler ınsallah:) helebı unıversıte egıtımını tamamlasın ınsan ılıskılerı konusma uzerıne olmayan bır meslek edınsın o da benım engelım senın engelını doveeeer dıcek:)

insan ılıskılerı konusma uzerıne olmayan bır meslek
Yürüyecek kaldırım, binecek otobüs veya evin önüne dahi çıkacak mimarisizlikten dolayı eve hapsolanlar, hergün bacaklarında 8 kilo cihaz taşıyanlar, yediği ekmeği bile göremeyenler, (buraya yüzlerce madde eklenir, uzatmaya gerek yok) senin derdine bak:)
Bana göre en ağırımız %100 görme engelli arkadaşlarımız.
Daha sonra hareketsizlikten dolayı yara ve benzeri sağlık sorunları ile boğuşan arkadaşlar.
Bir abimiz var dernek başkanı, sandalyede kendisi. Böbrekleri gitti önce, diyalizde. Senede bir kaç ameliyat oluyor, geçenlerde de parmakları kesildi.
Daha kötü durumda olan binlercemiz var, görüyoruz biliyoruz.
İşitme engelli, bunların yanında en hafif olanı.
Sürekli sizinle 24 saat yaşayan bir ağrı/sızı/yara olsaydı, kendi engelinizi en büyük engel göremezdiniz.
Ameliyat, yara bere yaşamadım, ama 8 kilo demir yığınını giyipte bununla yaşamak benim sıkıntım. Sıralamaya girsem, kendimi en ağır engelli diye görmem, engelini daha ağır yaşayan diğer arkadaşlarla dalga geçer gibi olur bu...

Bir engelsiz dostunuz olarak bir kaç şey yazmama müsaade edermisiniz...

tamam ateş düştüğü yeri yakar...kabul...ama ben ileri derecede fiziksel engeli olan ve bakıma muhtac kişilerin hayatlarının daha zor olduğuna inanıyorum...yani annesinden eşinden dostundan destek almadan yemeğini dahi yiyemeyen veya tuvalet ihtiyaclarını gideremeyen engelliler grubu bence en zor ve insanlık onuru ve gurunu zedeleyen bir durum...omurlik felçliler dersem yanlış mı kategoriye sokarım...tam adlandıramıyor olabilirim ama bı L1 L2 T1 T2 türü şeyleri okuyorum ve belden aşağısı felç olan kişiler evladlarının anne babalarının gözetiminde olmak orunda kalıyorlar ya en çok bu durum beni etkiliyor...kaza sonrası yaşanılan ağır travmalar veya bu şekilde doğup hayatını bir yatağa bağlı şekilde devam ettirmek zorunda kalan kişiler nazarımda bu husus da bir sıralandırma yapılırsa en çok zor şartlarda olan kişilerdir...

basit bir örnek vereyim ..50 li yaşlarda emekli bankacı motosikletci bir abim Levent de kaza yaptı...iki el bileği ayak bilekleri kırıldı diz kapağı parçalandı...taksiye yandan çarptı...Şişli Etfalde yanına gittiğimde ameliyattan kaç zaman sonra bile altını eşinin temizlediğini falan bu durumu kabulllenemediğini söylemişti...

bence işitme engeli olan arkadaşım ne olur kendini bir sıralamanın içine sokma...sıralamada olmak istiyorsan da ilk 5 içinde olmadığını bilmeni isterim...benim işitme engelli bir arkadaşım oldu...ve bana yaşam kaynağı oldu...ondaki enerji bende bile yoktu...halende kulakları çınlasın varlığını arar dururum...

Benimde işitme engelliyim, dediğin gibi bende insan yüzüme bakmayınca hiç bir şey anlamıyorum, hayat sessiz sinema gibi bize göre...
amma Görme engelli kardeşlerimize Siyah-beyaz sinema gibi...
Herkes endi açısından baktığı için kendi hastalığı daha çok ağırmış hissi verir insana....

Mesala ben işitmiyorum cihaz ile bir şekilde devam ediyorum, Koşamıyorum, merdiven çıkamıyorum, tıkanıyorum küt diye bayılıyorum, astım krizine giriyorum,

ama Dünyada beterin beteri var, arkadaşlar bahsetmiş, bakıma muhtaç insanlar var, yanında makina ile dolaşan insanlar var, onları göz önüne al derim,
Sizden iyi olmasın, isa abim diye biri var, 2 bacağınında diz altı yok, 2 kollarıda yok, 2 bacağındada protez var, bu hali ile araba kullanıyor, yürüyor, kahvede okey bile oynuyor, hayata o adar sıkı bağlanmış ki!!! Ben yanında bir hiçim yani...

Şükredeceksin haline Şükredeceksin....

İnsanı diğer canlılardan ayıran enönemli şey akıldır,zihinsel engelli biri işitse neolur duysa neolur yürüse neolur aksine bunları yapması onun için çok büyük bir zarar teşkil edebilir çünkü kendinde deil bilinç yok belki yerden çakıl taşlarını topliyacak para diye belki idrarını icecek su diye oyüzden zihinsel engel bence enağır engeldir bununla beraber felçlileride baş sıraya koyuyorum ,görme engelli arkadaşlar içinde hayat oldukça zor
Bence diğerleri hayat zorluğu bakımından bu üçünden çok çokk sonra gelir

sagir diye bagirmayin

bazi insanlar bizi anlamiyor nedense:confused: duymadigimi ne derler sagir sultan bile biliyor cevremde halada nasil duyuldugunu bilmiyor bu duyan milleti:( eh ne kadar alistim :( salla:) allah baska dert vermesin:(bu insanlarda ne garip ha bire dudagina yuzune bakip dudak okuyoz diyorus iste :( halada dert anlatamadik gitti
gelip gelip kulagima yaklasip bagiriyorlar bazen bi fena oluyomki:(
insanlar hala biz duymayanlari anlamiyorlar iste konusanin yuzunu gormedikce yirtinsinlar hic bisey farketmiyor :( ellerinden gelse davul dayiyacaklar kulagima

oh beee yazdim kurtuldum iste

Serkan tepkilerinizden korkup kacti :D cevap gelmiyor malum. Bir insanin, uzerine bu kadar gidilmez . Kendinde eksik olan neyse o sana ulasilamaz gelir hep. O yuzden en zor engel sudur budur demeye gerek yok, serkan da kendince duygularini paylasmis . Memleket meselesi olmus yahu. Duymuyorsak duymuyoruz bazen cihazi cikarip soyle kafami dinliyorum bir gun boyunca , herseyi duymak iyi degildir , yapacak birsey yok kendimizi zorlayip islerimizi gormeye calisagaciz , senn kusuruna laf eden insanin zaten seninle isi yoktur , yaslaninca o da duymicak bosverin

işaret dilini başkası için öğrenmeyeceksin kendin için öğreneceksin...
Sen işitme engelli olduğun halde işaret dilini öğrenmeye tenezzül etmiyorsun. Engelli olmayanlar neden öğrensinler? Mecburlar mi bizimle iletişim kurmaya? Her engelin kendine zorluğu vardır.
Adam damdan düşer başına toplanır her kafadan bir ses çıkar... Bana damdan düşen birini getirin der...
5 6 yaşımda işitme engelli oldum. Dudak okumayı biliyorum.Ses gelmeyince yüzüne bakınca acaba konuşuyor mu diye dudağına baka baka öğrendim dudak okumayı.Hayat bazen zor oldu.Hep birileri olurdu yanımda yardımcı olsun diyerek.Tek çıkmazdım çoğu zaman. Bir gün düşündüm ki her zaman yanımda yardımcı olacak birini bulamayabilirim. Her işimi kendim görmek zorunda kalacağım. O günden beri yanıma kimseyi almadan çıkıp geziyorum her yere gidiyorum.
5-6 cmlık mermere bakan, kar gibi doğa olayına bakan tırsan arkadaşlar; size asansör nimetse benim kabusumdur;) (pasaman selamlar bu arada)
Nedenini yazmayacağım düşünün bulun derim.(İşitme engelliler cevap vermesin :p)

her engelin kendi zorlukları var. engellilik demek "hareket edememek" demek değildir. kulaklarınız-ağzınız olmasın. derdinizi nasıl ifade edeceksiniz? nasıl anlayacaksınız? deneyin bakalım.

Mutlaka tüm engellerin kendi içerisinde zorluk dereceleri bulunur. Mesela tekerlekli sandalyede yaşamak zorunda kalanlar mimari engeller nedeniyle güçlük çekerler sosyal ortamlardan uzaklaşırlar. Görme engelliler güzellikleri görmekten ve bazen de tatmaktan mahrum kalırlar. Anlama engelliler onlar hiçbir şeyin farkında olmadıklarından yaşamı lezzetsiz geçirirler. Konuşma engelliler iletişimden yoksun kalırlar. İşitme engelliler duyamadıkları için cihazları olmadığı zamanlar kaza geçirme olanakları yüksektir bir tanıdığım büyük bir kaza geçirdiği duymadığı için vs. vs. Her engel eşit derecede güç değildir ancak işitme engeli de hafife alınacak kadar basit değildir.

buyucu asansör kabusunsa merdiveni kullanırsın biraz yorulursun ama sorun kalkar bize basamağın yanında alternatif rampa yapmıyorlar ki kullanalım yada yolun bir tarafına kar yağıyor diğerine yağmıyor değil ki yani sende şükret secim hakkı var bizde alternatif yok tabi ki her engel zordur ama en ağırı işitme engeli demek çok bencilce sadece gözlerini oynatabilen insanlar var allah aşkına hiç konuşmadan kımıldamadan yatan vucudunda bası yaraları oluşan insanla hangimizin engeli bir olabilir

burda basliga takilmayin sevgili arkadaslar:eek:
hepimis hayatin zorluklari karsisinda pes ederiz serkanda is hayatinda zorlaninca hepimiz gibi derdine sovmus iste:) biraz anlayis istesem:(
insani insan yapan dildir bu olmayinca yalnizlik kacinilmaz bir olay yalnizlikta allaha mahsus

isaret dili iyi birseymis:eek: benim cevremde hic isitme engelli yoktu kucukken olsaydi bende bu kadar zahmetle insan konusmalarini anlamaktansa isaret diliyle konusurdum hep varsin olsun her insan meramimi anlamayiversin
artik arastirayimda su isaret dilini bi guzel ogreneyim gerci kimle konusurum allah bilir:)

Demir ; düşündün mü neden kabusum olduğunu?
shukufe benimle konuşabilirsin:p

başlık geç açılmış bende yeni okuyorum ama dayanamadım yazma gereği görüyorum.bende aynen 2 işitme cihazı takan yüzde 52 işitme engelliyim çocukluktan beri.Üniversite mezunuyum zorluk çektim mi evet matematik konusunda çok zorlandım hocalarımız anlayışlı değillerdi normal öğrenci muamelesi çektim.Şuan kurumsal bir şirkette muhasebede çalışıyorum ki muhasebe en çok telefon gerektiren meslek.Telefonlara bakmıyorum tek çekincem zaten başka işe giremeyebilirim korkusu olduğu için 8 yıldır çalıştığım yerden kıpırdayamıyorum bunu ayrıca konu yapmam lazım burada.Evlendim eşim çok anlayışlı kendime güvenimi onun sayesinde kazandım.Telefonla konuşamamayı,televizyon izleyememeyi,çalıştığım kalabalık yerde söylenenleri duyamamyı asla kafama takmıyorum çünkü durumumu kabullendim kabullendiğim için de çok rahatım.Dudak okuyorum bunuda zaten kendin zamanla kazanıyorsun doğum doktorum çok güzel dudak okuduğumu nerden öğrendiğimi sormuştu gururlanmıştım.Şuan beni en çok endişelendiren 16 aylık oğlum var o konuşmaya başlayınca ya onu duyamazsam endişesi...:( Eh bende dizlerime üstüne çöker gözlerine bakar anlamaya çalışırım ve bu onun hoşuna bile gider çocuklar ilgi ister diye avutuyorum kendimi.
Engeller asla en zor en kolay diye ayırt edilemez daha 5 ay önce babam omurilik ameliyatı oldu şuanda ayakları tutmuyor annem bakıyor ona onun yaşadıklarını gördükçe kendimi engelli gibi görmüyorum bile...
Herşey zihniyet meselesi bir şeyi nasıl görürseniz öylece gidersiniz.ben kendime o kadar çok güveniyorum ki işitmek işitmemek çok ta önemli olmadığını düşünüyorum.Cihazlarla az çok idare ediyoruz.Normal insanlardan geri kaldığımıda düşünmüyorum çalıştığım kurumda en zeki ve en güncel kendimi görüyorum.sosyallik derseniz eğer iyi niyetliyseniz çokta dostunuz oluyor bir çok insandan fazla arkadaşa sahibim.
Şöyle bir baktım çok övmüşüm kendimi:rolleyes:ama işitme engellilerin hayata çok karamsar baktığını gördüğüm için yazma ihtiyacı duydum.Özellikle shufe yazdıklarına gülmeden edemiyorum sakın yanlış anlama alay olarak değil tespitlerin gerçekten doğru söyleme tarzına gülüyorum.sağlıcakla kalın...

aslında bende düşünmedim değil bir an önce işaret dilini öğrenmeyi gün geçtikçe ağırlaşan yükümü hafifletmeyi kulağımdan sol 3 sağ 2 toplamda beş defa ameliyat oldum sol kulak zaten öldü ama sağ idare ediyorum yinede zorlanıyorum helede BİM de çalışıyorsan kasada tlfona tl yükleyecek arkadaşa 2 defa numarayı tekrarlatma ma rağmen yanlış noya yükledim ;) cebimden kesildi. Duymuyorum arkadaş ne yapim bazen duymamakta eğlenceli oluyor. Arkadaş bana '' Eldivenler nerede'' dedi . Ben ise ''merdivenler yukarıda çık al...'' dedim yanlış anlamışım;) . Yinede halime çok şükür olsun ne yapalım kaderimiz bu....

bütün engelsiz abilerime, ablalarıma, kardeşlerime kucaklar dolusu sevgiler saygılar...
bende 24 yaşında işitme engelli bir arkadaşınızım, bahsettiğiniz sorunlarla küçük yaşlardan (5-6) beri mücadele ediyorum.
hiç bir zaman isyan içerisinde olmadım, aksine mücadele içerisinde oldum. evet çok zorlandığım anlar, utandığım, sıkıldığım anlar oldu fakat çevremdeki insanların desteğiyle o süreci atlatabildim.

bence genel sorun toplumun engelsiz insanlar hakkındaki bilinçsizliğidir. okullarda, aile eğitiminde ve destekleyici seminerler ile bu insanların dünyada nasıl bir azimle, sevgiyle yaşadıkları diğer insanlara aktarılmalı. aktarılmalı ki insanlar sağlıksal bir probleminden isyan ettiklerinde utansınlar. her zaman beterin beteri vardır derdi rahmetli babaannem, nur içinde yatsın. hiç aklımdan çıkmaz bu söylediği cümle, ben herhangi bir çelişkiye düştüğüm zaman bu cümleyi aklıma getiriyorum ve psikolojimi rahatlatabiliyorum.

unutmayın engeller aşılmak için vardır, takılmak için değil...

sevgiler.

Bence her engel kendi içinde ayrı bir zorluğu taşır sen işitemediğin için karşıdan gelen güzel sözleri duyamazsın mesala öteki yürüyemediği için sevdiklerine gidemez koşamaz mesala bi başkası görmediği için renklerin güzelliği göremez anlatmak ister derdini anlatamaz vs vs ne çektiğini yalnız çeken bilir

Bence en zoru başkasına muhtaç olarak yaşamak.Her engelin kendine göre zorluğu var ama tamamen yatağa bağlı bir engellinin yaşamı kadar zor olamaz...Evet bende çok zorlanıyorum; en zoru benim engelim dersem eğer daha çok zorlanan insanlara haksızlık etmiş olurum.

Sitenin sloganı aklına gelmedi mi acaba?
"SENİN BEDENİN SORUN ETMEYİ BIRAK".
konuyu açan arkadaş bu sloganı boş bir odaya çekilip sesli olarak söylesin hemde defalarca orman gibi boş bir arazilerde sesinin yettiği kadar bu sloganı bağırsın, binlerce kez..
eğer konuşma engelli ise konuyu açan şahis bu sloganı beynin içinde defalarca kez bağırsın, tekrar tekrar söylesin.
bak ozaman kafana takılacak gibimi olacak engeli.
bende 14 yaşına kadar engelli değildim bir kaza geçirdim ve işitme engelli oldum konuşabiliyorum az da olsa duyabiliyorum.
ilk başlarda kafama takardım ama şimdi evlendim aslan gibi birde oğlum var.
konuyu açana sorum;
sence sorun kimde?
el cevap lütfen.
selamlar

Ben hayattaki asıl engelin insanın uzuvlarında duyu organlarında değil, düşüncelerinde olduğunu düşünürüm hep

Ve iyi biliyorumki; beyazlanan saçlar bilgeliğin simgesi, eksik bir uzuv gücün göstergesi, her tedavinin izi denemenin cesaretle yaşamışlığın nişanı. Kim hangi durumda olursa olsun asla tamire değiştirilmeye ihtiyacı yok. Her farklılık, her iz bir güzellik getiriyor beraberinde, görebilen gözler için.

Pasaman Tırsı ne demek :confused: Tirsi balığı mı :)

Ben bu konuya cevap vermemişim nasıl görmemişim!

Bana göre engelin en ağırı yada en hafifi diye bir şey olamaz, olmamalı..
Herkesin derdi kendisine dağ gibi görünür.
İşitme engelliyim dudak okuyarak anlaşabiliyorum ayrıca NF Tip 2 hastasıyım dolu tümörüm var
Bazen diyorum ki Allahım o kadar tümör verdin bari işitmem gitmeseydi!
Ama tümörle boğuşmak da zor sürekli ameliyat olmak zorundayım yada sürekli emar vs.
Hangisi kolay olabilir ki?

Bir kolu bacağı olmayan arkadaşla kendimi bir tutabilir miyim?
O hastalık benimkisinden daha ağır yada benim hastalığım onunkisinden daha ağır demek
Diğer hastalıkları küçümsemek gibi olur.

Allah kimseye hiç bir dert vermesin
Hepsi zor hiç birini sıralamaya koyamam.
Allah herkese acil şifalar versin..

Birbirinden güzel yorumlar malisef ister inanın ister inanmayın bizler büyük bir aileyiz konuşuyoruz ama nece konuşuyoruz ama anlamıyoruz, Engelli kardeşlerimin hepsi Allah'dan engelli Allah'ı bilen Engelleri aşmıştır, bilmemek ayıp deyil ôğrenmemek ayıp, hic kimse kimsenin kaderini yaşamaz, herkes kendi kaderini yaşar kimse kimsenin kusuruyla alay etme yetkisine sahip deyildir, lakin öyle bir halde oluyoruzki bir tek Allah'ın varlığı insanı teselli ediyor.
Burda bir cok arkadaşlarımdan bilgi alıyorum nası yaşantınız ne yapıyorsunuz, yine değişik bir engelli arkadaşım 20 yaşında sadece el parmaklarında sorun varmış fakat bu basketbol ve Gitar çalmasına engel deyilmiş böyle büyümek istemiyorum bu şekilde tanınmak istenmiyorum diye isyan ediyor.
Bende bir engelliyim çok pasif bir engel %40 sadece bir ayağımda sağ ayağımda orak yürüyüş var lakin spor yaparak 2-3 gün düzeliyor sonra tekrar deliriyor tekrar spor yapıyorum eee spordada fazla para olmuyunca malüm nakarat.
Engelli arkadaşlar icinde bulunduğumuz durum ne olursa olsun bir birimize yetmiyoruz adeta ancak bize Allah dan başka hiç kimse yardım edemez, ama pesetmiyeceğiz biliyoruzki insanda bizimle birlikte yaşam mücadelesi veriyor ve büyüyor.
Engelli olmak suç deyil, zanlı deyil inanıyorumki en iyi insanlığı engelliler annıyor biliyor. Sorunlarımızın en büyüğü kuşkusuz büyüme ve tanınma belkide ôdüle karşıyız, madolyona karşıyız, belkide nerde durulacağınızı bilmiyoruz, kim nederse desin yarışı zirvede tamamlamak ve bırakmak,
Aklıma gelmişken şunuda yazmak istiyorum Engelliler üzerinden çok çirkin oyunlar oynuyorlar bunun farkına vardığınızda şikayet edin, biliyorum engellilerin yaşam alanları kirletilirse bağımsızlıkları ve özgürlükleri kısıtlanmış olur, hırsızlara ve dolandırıcılara lanet edin

serkanser, yerde 1 külçe altın olsa eğilip alamam. Parmağına diken batsa canın orda derlerya, herkesin derdi kendine ağır. Pencereden bakıp koşan hoplayıp zıplayan insanları izleyen bir yürüme engelli kişi, keşke bende yürüsemde varsın duymayım der. Yani insan oğlu neyden yoksunsa ona ihtiyaç duyar.

Üst Alt