Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli Araç Alım Süresinin 10 Yıla Çıkmasına Yönelik Güncel mahkeme Kararı..?

clawera

Üye
Konular
14
Reaksiyonlar
13
merhaba arkadaşlar ;

İzmir 2 vergi dairesinin almış olduğu karar aşağıdaki gibidir. Üst mahkeme onasa bile yalnızca davacıyı bağlayacaktır diye biliyorum. Emsal teşkil edip etmeyeceği konusunda hukuki olarak bilgisi olan varsa aydınlatabilirse sevinirim.

İzmir 2. Vergi Mahkemesi
E: 2025/300

Olayda, davacının 27.11.2019 tarihinde vergiden istisna biçimde satın aldığı aracı istisna uygulandığından tahsil edilmeyen vergileri ödeyerek beş yıllık kanuni süre içinde sattığı, 27.1 1.2024 tarihinde beş yıllık sürenin dolduğu, bu tarihten itibaren o tarihte yürürlükte olan kanun ve tebliğ hükümleri uyarıca vergiden istisna şekilde araç alma hakkının olduğu, hakkın kazanıldığı tarihten bir ay sona 27.12.2024 tarihinde yürürlüğe giren kanuni değişiklikle beş yıllık sürenin on yıla çıkarılmış olmasının ve Tebliğ' de yapılan 15.01.2025 tarihli değişiklikle ilk iktisap tarihinden beş yıl geçtikten sonra satış veya devrinin on yıl geçmedikçe engelliye tekrar istisnadan yararlanma hakkını sağlamayacağı düzenlemelerinin, beş yıllık süre bittikten sonra ve kanuni değişiklikten önce istisnadan yararlanarak araç alma hakkına sahip olan davacının hakkını bertaraf etmeyeceği, diğer bir ifadeyle bahse konu düzenlemelerin davacıya tatbik edilmesinin hakkaniyete uygun olmadığı sonucuna varıldığından, sürekli raporu bulunan davacının vergiden müstesna araç alabilme imkanı sağlanması gerekirken aksi yöndeki yapılan değerlendirme sonucu tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uygunluk görülmemiştir
Öte yandan, açıkça hukuka aykırı olan uyuşmazlık konusu işlemin uygulanması halinde, davacının 17 yaşında olması ve reşit olması halinde yeniden rapor alması gerektiği hususları
dikkate alındığında, davacı açısından telafisi güç zararlara yol açabileceği sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle;
1- Yürütmenin durdurulması isteminin kabulüne,
2- Hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden, 2577 sayılı İdari Yargılama Usûlü Kanunu'nun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın dava sonuna kadar yürütülmesinin durdurulmasına,

BU davayı acan arkadas kanunların geri islemeyeceginr, kazanılmış hakların gasp edilemeyeceğini ispatlamış. Valla helal olsun..

bravo peki bize etkisi ne olacak ? sadece kişiye özel mi herkese mi?

tebrik ederim umarım genele yayılır yoksa herkes bireysel dava açmak zorunda kalacak galiba

sanırım sadece mahkemeye veren kişiler hak kazanıyor..

Yalnız o 27.11 de hak kazanmış o dönemki kanuna göre, yani yılbaşından sonra süresi dolan herkes için yol kapalı görünüyor..:(

Hukuki boyutunu bilenler yönlendirirse sevinirim. Ben de benzer durumdayım. Tebliğ hükümleri iptal mi olacak, yoksa kişiye özel bir durum ve dava açmamız mı gerekecek.

@CaVaLieRe,

hocam bende aynı durumdayım. yargıtay mahkeme kararını onarsa ve bu emsal teşkil ederse ben mahkemeye gitmeden bu işi çözeriz diye düşünüyorum. ama bazıları hyr o sadece mahkmeye başvuru yapan kişiyi bağlar diyor.. kişisel olarak bende başvuru yapacağım.. bende 2019 da araç alıp 2024 kasım da satmıştım.. şuan bende araç alamıyorum maalesef :(

Yakın zamanda arac satışı yapan oldumu süreç nasıl işliyor vasi kararıyla tesekkurler

vergi dairesinden resmi bir red yazısı almadan süreçleri başlatmamız sonuca ulaşmamızı engeller mi . araca aparat taktırmak ve söktürmek ciddi bir maliyet gerektieiyor

@bfb_91,

ben avukatla konuştum ; eninde sonunda vergi dairesinin cevabı onemli dedi. çünkü aşama olarak oraya sormamız red cevabı sonrası mahkemeye vermemiz gerekliymiş. ben önden başlattım Dijital Vergi Dairesi bu adresten dilekçe oluşturdum. beni biraz önce aradılar cevap verebiliriz de vermeyebiliriz de dedi. vermessek zimmi ret olur avukatınız bilir mahkemeye verebilirsiniz dedi.

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ACISU VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜNE

15.01.2025 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğinin 10.maddesinde “Ancak Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendi kapsamında ilk iktisabı yapılan taşıtın, ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçtikten sonra satışı veya devri, taşıtın ilk iktisap tarihinden on yıl geçmedikçe malul ve engelliye istisnadan tekrar yararlanma hakkı sağlamaz.” Hükmü yer almaktadır.

03.08.2019 tarihinde ötv muafiyetli olarak satın aldığım aracımı 01.11.2024 tarihinde tebliğ yayımından önce satmış bulunmaktayım. Hali hazırda tebliğ yayımlanmadan önce 5 yılını doldurmuş aracımı satmış bulunduğumdan yeni araç alma hakkımın olduğunu düşünmekteyim. Sistemde yaşanılan bu sorunun düzeltilerek araç alımına ilişkin hak kaybımın giderilmesini talep eder gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

14/05/2025
Önder YILMAZ

TC Kimlik No :
Telefon No :
Adres :

Ek:

• Engelli Araç Satış Belgeleri
  • Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği

@clawera,

Dilekçeyi hangi kısımdan oluşturdunuz ? Word dosyası hazırlayıp sistememi yüklendi yoksa orada hazır şablonumuz doldurdunuz ?

@arizona,

dilekçelerim>yeni dilekçe oluştur> vergi dairesi seçimi yapıp ilerledim. worde yazdığım üstteki metni ilgili alana kopyala yapıştır yaptım. ekleri seçtim. bu şekilde.

Kanun yürürlüğe girdikten sonra 10 yıl kuralının işletilmesinin ve kanun çıkmadan önce araç alanların yada satanların haklarının gasp edilmemesinin en adil yönetim olacağını düşünüyorum.
2021 yılında aldığımız aracı 2022 yılında vergisini ödeyip sattık, 2026 da yeni araç hayali kurarken 2031 i beklemek zorunda bırakılıyoruz.

@Hüseyin İlik üstad fikrini yazar mısın?

Karar bence doğru ve hukuki olan da bu, zaten dava açılması halinde özellikle yeni kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5 yılını doldurmuş olanlarda kazanılmış hak kuralı uygulanması gerektiğinden bahsetmiştim. Ancak hem yürütmenin durdurulması bakımından, hem de esas bakımından bölge idare mahkemesi kararını beklemek gerekir. Zira bu konuda nihai olarak bölge idare mahkemesi kararı uygulanacak.

Kanun yürürlüğe girdiği tarihte 5 yılını doldurmamış olanlar için durum biraz daha kritik (ben de bu durumdayım) ve henüz onlar için verilmiş bir karar mevcut değil.

Her iki durum için de üst mahkeme kararlarına göre hareket etmek yerinde olur.

Diğer taraftan en azından maliye tebliğini ve uygulamasını değiştirene kadar sadece dava açmayanlar için bu kararın uygulanması söz konusu değil.

Emsal karar olması hakkında herhangi bir bilgi veya netice var mıdır?

@clawera,
Zımmı red yada resmi red sonrası 2 ay mahkemeye başvurma surenizi kacirmayın. Aksi halde süreyi kacirdiğiniz icin davayı kaybedebilirsiniz. Avukatıniz ile sureci takip edin. Bu durumdaki herkesin ayni yolu takip etmesi gerekir. Maliyeyinin kanunlara aykirı görüş / tebliğ hazirladigini mahkeme önünde herkesin ispat ettirmesi gerekir. Sonunda pes edip tebliğlerini mahkeme kararları ile uyumlu hale getirmek zorunda kalacaklardır. Malesef en az bin dava açılmasi gerekecek galiba. Ülkemizde hata yada yanlış yapan hickimse sorumluluk alıp kendisi hatasını kabul edip, özür dilemez, hatasinı kabul etmez.

@Hüseyin İlik,

Hüseyin Bey

Benim durum biraz farklı. 2020 Temmuzda ÖTV istisnasıyla aldığım aracı ihtiyaçtan dolayı fark ÖTV yi ödeyerek-2025 yılında yenisini alabilirim diye - 2023 yılında sattım. Derken kanun değişikliği oldu. 2020 yılına ait BİM in verdiği ÖTV istisnasından faydalandırılmam gerektiği de yazıyor.

5 yıl kaydı dolmak üzere. Yeni araç alabilir miyim? Hangi usulü takip etmeliyim. Ankara'dayım. Gerekirse vekalet de verebilirim.

Selamlar

@gunduzm,
Merhaba. Hayır alamıyorsunuz. Ben de 2015 te almıştım. Satmış olsam da sarmasam da 10 yıl dolmadan vermiyorlar . Ki bu geçen hafta başıma geldi. Gittim bayi ye. 10 yıl dolmasına iki ay daha var. Şuan alamıyorsunuz dediler

Vergi dairesine dilekçe yazdım bu sabah ret yazısı geldi. Şimdi dava yolunu takip etmek istiyorum. Uyap vatandaş portalından dava açılabiliyor gördüğüm kadarıyla. Fakat hangi mahkemeyi seçeceğim ve davalı kurum mersis no nedir gibi bilinmeyenler var. Ben ücra bir ilçedeyim, buralarda danışabileceğim kimseler de yok. Bu konuda beni yönlendirebilecek kimse veya avukat var mıdır acaba?

ben mart 2024 te aldım aracı ama ben aldıktan sonra bu kanun çıktı sanırım şimdi bizde 5 yıl dolunca satıp 10 yılın dolmasını mı bekleyeceğiz.Yahu bu kadar adilik olmaz zaten bizim gibi insanlar daha kaç yıl yaşayabilecek kalkıp birde 10 yıla çıkartmışsın bu düpedüz adiliğin daniskası.Yaş 55 bu arada ortopedik engelliyim ayrıca Kc nakilliyim.

Üst Alt