Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli araç ithalatından aylar sonra milyonlarca liralık gümrük cezası alan var mı?

alperenbd

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba,

ÖTV istisnası kapsamında yurt dışından araç ithal ettim. İthalat işlemleri yetkili firma tarafından yürütüldü, gümrük beyannamesi tescil edildi ve araç tarafıma teslim edildi.

Ancak yaklaşık 6 ay sonra, aracın gümrük kıymetinin muafiyet sınırını aştığı iddiasıyla adıma milyonlarca liralık ek ÖTV, KDV ve gümrük para cezası düzenlendi. Şu anda Vergi Mahkemesinde dava açma aşamasındayım.

Benimle aynı durumu yaşayan veya bu konuda dava açan başka engelli vatandaşlar var mı?

• Vergi Mahkemesi, Bölge İdare Mahkemesi veya Danıştay'dan emsal karar elinde bulunan var mı?
  • Özellikle sonradan yapılan kıymet tespiti nedeniyle ek tahakkuk ve ceza iptal edilen bir karar gören oldu mu?
  • Benzer mağduriyet yaşayanlar iletişime geçebilirse sevinirim.
Şimdiden teşekkür ederim.

@alperenbd, merhaba insanı canından bezdirdiler bende Nisan ayında Nissan xtrail 2025 model araç getirtdim Rize gümrüğünde takıldı japon olduğu için ek vergi ekleniyor böyle olunca limit aşılıyor diye vermediler. İzahat veren müdür yardımcısına ama alanlar oldu onlar nasıl geçti dediğimde beyefendi raporlu olduğu dönemde üç beş araç geçtiğini onlarada yazı gidicek demişti madem yokluğunda geçiyor yine rapor al başka memur onaylasın arabasız dönmeyeyim diyince gülmüştü.. gümrükler ayrı bir devletmiş her gümrük kafasına göre hesap yapıyor sanırım müfettiş denetlemesi olmuş 40 dan fazla araç alan engellilere ceza gitmiş.. öncesinde izin veren kendileri sonrasında onay veren yine kendileri varsa bir yanlış cezayı yanlış yapana kesilmesi lazım engelli uğraşsın Dursun mahkeme lehinize karar verir sonuçta tuscon ne bileyim daha pahalı lüks araçlar getirenler kullananlar var tam bir kaos oldu şu araç işi. 3. Derece akrabalar kullanabilir diye yasaya Bir madde eklediler sonrasında kantarın topuzu kaçtı limit geldi yerlilik şartları ve süre uzadı ama yine yaptıkları yanlışı düzeltmediler suistimal olan madde hala aynı . Komple yasak haline getirmeden böyle fiilen bu hak hiç edildi

Özel değilse hangi firma aracılığıyla getirmiştiniz? Özel'den de yazabilirsiniz.

arkadaşlar konu ile bağlantılı diye yazıyorum aracısız olmadan kendi getiren var mı ?
Bir kaç bilgi almak isterim...

bende bu işleri baya zorladım hatta 2 kez gümrükten izin belgesi aldım fakat alamdım ama audi Q3 nissan x trail mercedes glb200 hatta yeni c 200 ve c 180 alan olduki hepside sorunsuz biniyor..

Arkadaşım ülkemizdeki dansöz gibi kıvırtan yani sık sık değişen mevzuatlardan bir tanesi Dış Ticaret Mevzuatıdır. Sabah değişen bir tarife (gümrük vergi oranı) bir de bakarsın ki ikindi vakti tekrar değişmiş.

Şimdi ben size bu işleyiş nasıl oluyor ondan bahsedeyim dilim döndüğünce. (Tabii bu bahsedeceğim mevzuat bilgileri benim dış ticaret ile ilişkimi tamamen kestiğim 2008 yılına ait bilgilerdir, o döneme ait uygulamadır- 2008 tarihinden sonra mevzuat değişti de uygulamada da değişiklik oldu mu bilmiyorum)

Bu 2008 yılı kriterini özellikle yazıyorum. Bilginize.

Konuya dönersek; (Yaşanan hadiselerdir) Mesela, ithalatçı firma yurt dışından tanesi 1 dolara bildiğimiz avize lambası ithal ediyor. İhracatçı ithalatçıya kestiği faturada ampulün tanesinin bir dolar olduğunu açık ve net biçimde belirtiyor. Mal yurda sokulurken gümrük vergisi de ampul başına bir dolar üzerinden ödeniyor.

Buraya kadar hiçbir problem yok, her şey normal. Ampuller kendi tarifelerinden çekilmiş, yani daha düşük vergili bir tarifeden çekilmemiş. Eksik ödenen bir gümrük vergisi yok.

Genellikle yurda sokulan (saklanılabilecek) eşyanın bir numunesini gümrük alır saklar. Genellikle dedim dikkat edin.

İthalatçı yurda soktuğu malı Türkiye’deki bayilerine verir, mal satışa girer.

Her devlet kurumunda olduğu gibi gümrüklerde de teftiş mekanizması vardır. Ampullerin ithalatından 2 (İ K İ) yıl geçtikten sonra işlemin yapıldığı gümrüğe gümrük müfettişleri gelir ve evrak üzerinden başlarlar işlemleri tek tek incelemeye.

Yapılan bu ampul ithalatından huylanırlar veya huylanmazlar ve işleme aracılık eden bankaya yazı yazarlar bu ithalat işlemi esnasında bankaya ibraz edilen belgelerden birer suret isterler. Firmaya da yazarlar ve ondan da bilgi ve belge ile ampul numunesi isterler.

Dikkat edin aradan iki koca sene geçmiş.

Devletin yurt dışı ticaret ateşelikleri kanalı ile yurt dışından üretilen her malın gerçek değeri hakkında bilgisi vardır. Yani Almanya’daki Hans bir cıvata üretmiş ise devletimiz Hans’ın ürettiği civatanın maliyetini bilir. Paraguay’daki adam Lama derisi üretiyorsa Paraguay’daki ticari ateşeliğimiz sayesinde Lama dersinin fiyatını devletimiz Paraguaylıdan çok daha iyi bilir.

Dolayısıyla tanesi bir dolara ithal edildiği söylenen ampulün gerçek değeri BİR BUÇUK dolardır. Bir dolarlık bedel kanuni yollardan ödenir ama Yarım dolarlık fark alıcı tarafından satıcıya mesela elden verilir. Bu durumda gerçek değeri 1,5 dolar olan bir malın değeri gümrükleme esnasında 1 dolar olarak gösterilirse ampul başına 0,5 dolar üzerinden eksik gümrük vergisi tahsil edildiği tespit edilir.

Bunun üzerine devlet baba aradan iki yıl geçtikten sonra ithalatçıya yaptığı hokkabazlığın bedeli olarak okkalı bir ceza keser.

YANLIŞ ANLAŞILMASIN, BU YAZDIKLARIM İŞİN İŞLEYİŞ ŞEKLİDİR. SİZ BÖYLE BİR NUMARA YAPTINIZ DA CEZA ONDAN TAHAKKUK EDİLDİ DEMİYORUM. HEMEN İTİRAZ ETMENİZ GEREK. GEREKİYORSA BİLİRKİŞİ ATANIR. İTHALAT SİSTEMİ BÖYLE İŞLER.

İşiniz rast gitsin.

herhalde oscar gruptan aldınız aracı onlar bu konuda herhangi birşey söylemedimi.

Üst Alt