Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli aracı alımında çifte standart uygulanıyor

ttggccee

Üye
Konular
20
Reaksiyonlar
0
Ortopedik engelliler dışında hiç bir engelli ötv indirimli araç alamıyor. Bu kime ne kadar doğru geliyor bilmiyorum ama bana göre son derece yanlış ve kendi içinde çelişen bir olay. Gerekli tüm araştırmalarımı yaptıkran sonra gerekli yerlere dava açıp benim gibi ortopedik engeli olmayan engelli arkadaşlarımın hakkını da hakkını arayacağım.

Aynı sorun ile bende bağdurum detayını araştırmak lazım.

sayın arkadaşım

görüntü engelliler arasında bir ayrımcılık varmış gibi yansıyor ve reelde kime sorarsak soralım herkez aynı hissi hisseder . işin hukuki boyutunda ise bir ayrımcılık yok çünkü engelli araç alımı engellilere tanınmış bir muafiyet olmayıp ötv kanununda bir takım zümreye tanınmış bir istisnadır . bu teknik bir konu yasal olarak çıkış yolu yok . ben engelli aracı alabiliyorum ama eşim alamıyor eğer yasada bir açık olsa idi çoktan mahkemeye giderdim ve tabikide sizlere bilgi verirdim . yasal olarak anayasanın 10 . maddesi bunu engelleyebilir ama o da hakimin yorumuna kalmış bir seçenek . çok kuvvetli bir dayanak değil

saygılar

vallahi arkadaşlar sisten cok farklı işliyor.benimde sol alt ekstremitede %40 engelim var ama vergi dairesine ,otomobil satan firma aracılıgı ile baş vurdum alamazsın dediler.halbuki benim engelime göre yasada var .madde,de şöyle diyor...

Anılan yasa hükmünün engellilerin sakatlıklarına göre ayrım yapılmasını öngören bir amaç gütmesi söz konusu olmayacağından, sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olanlar için otomatik vitesin hareket ettirici özel tertibat olarak sayılması gerekmektedir. Buna göre, sağlık raporuna göre sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engellilerin "H" sınıfı sürücü belgesi olması halinde, başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli araçları ilk iktisabında bu istisnadan yararlanmaları mümkün bulunmaktadır. Bu durumda sakatlık derecesi % 90'ın altında olup, sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engelliler için verilecek (2A) numaralı ÖTV beyannamesine, aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belge yerine aracın otomatik vitesli olduğuna dair "uygunluk belgesi" nin aslı veya noter onaylı örneği eklenecektir.

lafım ortopedik engellilere değil zaten. Engelli haklarını ikiye bölen yasalara. Kalıcı kalp pilm+ ıcd var

hayır benim yazdıklarımı objektif bir şekide okursanız görüntünün değişeceğine inanıorum. 10. Maddeye gelecek olursak evet bu noktada haklısınız. Ancak benim isteğim aykırı bir şey olmayacak zaten. Sadece benim gibi ortopedik engelli olmayan engelli arkadaşlarımında her haktan yararlanabilmesi yönünde olacak.

Bende bir kalp pili sahibi olarak arkadaşımızı destekliyorum;)

ki üzerimizde ölene kadar taşıyacağımız bir cihaz ile yaşıyoruz. En az ortopedik engelli arkadaşlarımız kadar zorluklar yaşıyoruz. beni anlamanıza sevindim. Sizin piliniz ne amaçla takıldı?

Çocukluktan beri gelen bayılmalar vardı
Tilt table testinde 12 saniye asistoli olunca kalp pili taktılar
2001 yılında
2009 yılındada cihaz değişti

Allah hepimizin yardımcısı olsun. İnşallah daha fazla sıkıntılar yaşamayız sağlık konusunda

%80 görme engelli raporum var alamıyorum %40 ortopetik raporu çok rahat alıyor.

Adalet ve eşitlik istemek herkesin hakkı... Selam olsun adaleti arayanlara....

deniz34;

Deniz 34 kardeş; Başka hastaneye git, işi bilen doktora muayene ol bence...

Diğer yandan
Yahu yıllardır okurum bunu;" Nasıl bir ayırımcılık yapıldı?" sorusuna cevap alamadım.
Yasa yada yönetmeliklerde eksik olan nedir?

Herkes hak talep ediyor sitem ediyor ama çözüm üretmiyor. Yasa.da boşluk var oradan faydalanalım demiyorum. Açgözlülükden ziyade hak talepleriniz var ama elde tutulur öneri ve çözüm yok.

Bazılarımız sanıyor ki bedensel engelliler kolay alıyor oysa doktorlar bu işlerde son zamanlarda temkinli davranıyor yani kolay kolay vermiyor.

Bütün bunlar çözümden çok sorun çıkartıyor. Bir yerde tıkanıp kalıyoruz..

Çözüm ve önerileriniz gerekli. Ki üretici olalım...

sayın pasaman

söyledikleriniz şüphe götürmez derecede doğru .

sayın tugçe

arkadaşım yazınızı objektif bir şekilde okumam gerekmiyor çünkü durumun bilincindeyim . başka başlıklarda bu durumla ilgili yazılarım oldu . sadece sizin engel grubunuzda olan arkadaşlar degil diğer engelli grubunda olan bir çok arkadaş bu haktan faydalanamıyor . ör : epilepsi . duyma engelli , iç hastalıkları , sol kol engelli , vs .

dava konusuna gelince : bakın ötv engellilere tanınan bir muafiyet değildir . sadece araba üzerinde yapılacak değişikliklerle arabanın hareket etmesini saglayan tertibat takılması olayını isteyen bir istisnadır . muafiyetle istisna arasında fark vardır . bu teknik bir konudur . dava açma konusu da hukuki teknikler içinde gerçekleşir . dava açtığınızda neyi idda edeceğiz ? onların hakkı var bizim niye yok ? hakim derki kanun koyucu sadece onlara bu istinayı tanımış , ben kanun koyucu değilimki . çok uçuk bir örnek olacak ama : polis neden silah taşıyor ben taşıyamıyorum a benzer , sonuçta o da insan bende insanım ! dava açarken kanun koyucunun isteğine dava açamayız ama kanun koyucunun yaptığı kanundaki hatalara dava açabiliriz . eğer çok kararlıysanız dava açmaya davanızın konusu '' ötv kanunundaki engelli istisnasında geçen özel tertibat kelimesinin anayasanın 10. maddesiyle çeliştiğini idda etmek ve bu kelimenin iptalini istemeniz '' olmalıdır

saygılar ve başarılar

Çok haklısınız Paşaman Bey. Destek ve anlayışınız için de teşekkür ederim. Bu davayı açacağım red edilecek biliyorum ama anayasa mahkemesine açacağım sonra. Bakalım hayırlısı sonuç ne olacak.

sayın Cihan
Hukuk öğrencisiyim nereye ne dava açmam gerektiğini ve nasıl açmam gerektiğini gayeT iyi biliyorum. Mahkemelerin yasa yapma veya değiştirme yetkisi olmadığını bilinçli her vatandaş bilir burdan böyle bir açıklama yaparak beni cahilmişim gibi göstermeniz doğru değil. Sizinde belirttiğiniz gibi ötv kanunundaki boşlukların çelişmelerin düzeltilmesi talebinde bulunacağım. Dava red edilecek daha sonra Anayasa mahkemesine başvuru yapacağım bunun içinde iç hukuk yollarını tüketmiş olmam gerekiyor. Zaten oluşmamış bir hak kaybı için mahkemeye gidip bunu değiştir diyemem ancak yasanın anayasa aykırılığını anayasa mahkemesine başvurunca belirtebilirim.

Valla bende kalp pili var ama çevremde ortapedik engel dışında araç alan görmedim.

Benim bir tanıdığım aldı.. Böbrek yetmezliği var kendisinde

Sen ortopedik engelli vatandaşla aynı hakkı istiyorsun. Güzel iste ama şunu da düşün, sen gidip 50000 e araç alırken ortopedik engelli vatandaş 5000 fazla verip aynı aracın otomatik şanzımanlısını almak zorunda, üstüne belki bir de ekstra para verip tertibat yaptırmak zorunda. Eşitlendi mi yani şimdi herşey, adalet mi oldu bu? Üstelik o muhtemelen senden fazla araca ihtiyaç duyarken.

sayın tugçe

konu başlığını açarken hukuk ögrencisi oldugunuzu belirtseydiniz size yol göstermek için yazdığım yazılara gerek kalmazdı ( ben müneccim değilim ) ayrıca sizi cahilmiş gibi gösterdiğimi zannetmişsiniz bu sizin hissiniz ben karışamam . daha önce araştırarak edindiğim bilgileri bilginize sunmak forum gereği olduğundan sizi cahilmiş gibi gösterdiysem özür dilerim . ayrıca sizi küçümsemek faydama olan bir davranış olmayıp , açacağınız dava sonucu olumlu olursa bu durumdan fayda sağlayan biri olarak sizi desteklemem en doğrusudur . bunca açıklamadan sonra hukuk öğrencisi olmanız sebebiyle daha teknik sorularla konuyu genişletebiliriz .

1 ) ötv istisnasında tertibat ifadesi iptal olursa

a ) madde istisna özelliğini yitirip muafiyet özelliğine dönüşmezmi ?
b ) bir kanunda muafiyet ve istisna maddelerini belirleme yetkisi kimdedir ?
c ) tertibat kelimesinin istisna özelliğini sağladığını bilen hakim bu kelimeyi iptal etse bile yerinin doldurulması hakkındaki kararı ne olur ?

2 ) sıkıştığı zaman kamu yararına bozma hakkını kullanan maliye ( bizim kurum böyledir . en son engelli araçlarında kdv alınmaması konusunda bu hakkı kullandı ve danıştaydan istediği kararı çıkarttı ) tertibat kelimesinin iptalini tüm maddeyi iptal etmekle çözerse sonuçları ne olur ?

yanlış anlamayın sizi sınadığım felan yok bunlar sadece ihtimal konu üzerinde yoğunlaştığınız da zaman kaybetmemeniz için verilen bilgiler
inşallah çalışmalarınız olumlu yansımalarla mükafat bulur

saygılar

ben %45 sol el ortopedik engelliyim ama bizde ÖTV den yararlanamıyoruz maalesef

Bende bir ortopedik engelli olmama rağmen ÖTV ' den yararlanamıyorum? Ben kime isyan ediyim? Devletim varolsun canı sağolsun, bizlere ayrım yaptığı için. Bu arada sol kol rahatsızlığımdan dolayı %49 engelim var..

Zaten manuel değil bizde otomatik alacağız. Kimin neye daha fazla ihtiyacı var bilemezsiniz buda sizi ilgilendirmez zaten. Ne yapalım yani ötv indirimli araç almak için illa ortopedik engel mi yapalım kendimize? En azından durum bu kadar adaletsiz olmaz.

Bazı arkadaşlarında dediği gibi ortopedik engelli olupta bu haktan yararlanamayan vatandaşlarda var
Bu adaletsizliğe kalıcı bir çözüm bulunmalı
Ben tuğçe arkadaşımı destekliyorum bu konuda

sayın cihan

a) Dönüşür

b)yasamadadır

c) Mevcut yasamayı iptal etme hakkı yok. Kelimeyi değiştirecekse de bunun kanunda ki ya da yasadaki iradeye anlama eşdeğer olması lazım.

2) Tekrar danıştaydan istediği kararı çıkarttırır ancak bütünüyle iptal edemez en fazla yorumunu değiştirebilir. Bu söylediğiniz yol imkansız gibi bir şey zaten ancak hani kamu yararı kamu mağduriyeti hesabına toplu şekilde mahkemeye başvurulabilinir. Ama zaten benim isteğim de bu tüm iç huıkuk yollarını tükettikten sonra anayasa mahkemesine başvuracağım. Kaldı ki maliye durdukmyere bi kişi dava açtı diye böyle bir yola başvurmaz. Ancak anayasa mahkemesinde Danıştay buna benzer bi karar çıkartmış. Dava önüne geldiğinde belki yine mevcut kararın yorumunu değiştirme yoluna gidebilir. Zor ama imkansız değil. Mağdur olann herkes birşelirse daha etkili olacağına inanıyorum. Tek başıma bu davayı açmaın bana olumlu bir sonuç getireceğini sanmıyorum zaten. Bu yönde çalışmalarım devam ediyor

benim rapor veya hastaneyle ilgili sıkıntım yok,vergi dairesi sorun yapıyor...
ÖTV kanununa göre araç alabiliyorum ama vergi dairesi alamazsın diyor,bu konuda çözüm bulamadım.

vergi dairesinin size sunduğu gerekçe nedir peki. neden alamazsınız diyor

Suistimal edılmedıgı surece bence herkes alabılmelı,ötv ındırımlı arac.gecen park yerındeyım
Adam aracı engellı park yerıne park etmıs avm de gezmıs tozmuş gelmış.neden parkettınız buraya "dedım .arac engellı yakınınınmıs,yanı aracta engellı yokken arac sırf engellı kartına haiz dıye saçmalayan zıhnıyetler var..ortopedık engellılerı ozellıkle sandalye kullanan kısılerı magdur eden ,bu suıstımale açık zıhnıyetlere bence vermesınler.

Şunu unutmayınki ötv indirimli araç ortapedik insanlara tanınmış bir hak. Şimdi şeker hastalığının veya kalp pili veya böbrek nakli olmuş birinin bu haktan yararlanmasının manası ve izaati nedir.

Bu hakkın ortapedik özürlülere tanınıyorki ulaşımlarını rahatlıkla devam edebilsinler diye.

Farkında mısınız ancak BEYİN bedava.

Sen şimdi,
%90 özürlü raporu olan bir yakını üzerinden araç alıp,özürlülere verilen bu hakkı suistimal eden kimse olmadığınımı söylemek istiyorsun?
Doğru söylüyorsun,beyin bedava...

Üst Alt