Selamlar,
emrah1986
Yazdıklarınıza tek tek cevap vereyim:
*Çıktığım rakamlar 50-60.000 TL. İthal 750 kg altı karavanlar şuanda 75.000 TL den başlıyor 2 kişilik
750 kg altı 4 kişilik distribitörden satılan ithal karavan yok. Anca kendi imkanlarınızla ciddi araştırma yapıp, bulup getirmeniz gerekiyor ki ben 100.000 TL yi bulacağınızı düşünüyorum. (Belirttiğim donanımlar ile)
*Evet aksesuarlar çok para istiyorlar. Buna katılıyorum. Ama farklı bir yol izleyeceğim. Örneğin, gazlı fırın. Gaz bağlantılarını(hazırlıklarını yaptıracağım) ama fırını almayacağım. Sonra dışardan alıp taktıracağım. Tente, dışarıdan alıp, ne kadara takıyorsunuz diyeceğim.
*Dıştan kasetli tuvalet için 5.500 TL istediler. Zaten uygulamada dıştan içten arasında dişe dokunuz bir fark göremiyorum. Önceden dıştan kasetlide sifon suyunu otomatik temiz su deposundan alıyor diye düşünüyordum, meğersem oda ekstra fiyat bağlantı gerekiyormuş.
Tretford'un yuvarlak içten mobil 21 lt kasetli tuvaleti çok tavsiye ediliyor. Onu tercih edeceğim. (Yukarıda da yazmıştım)
Bu arada, mutfak üzerindeki hekiyi tuvalete ücretsiz alıyorlar. Dolayısıyla hava/koku/ışık anlamında dediğiniz gibi sıkıntım olmayacak.
*Bunu Gezenbilirde mevzuat bilen arkadaşlarla da tartıştık. Kanuni olarak O1 belgeki yani fabrika çıkışlı 750 kg altı karavana siz %20 yükleme yaparak kullanabilirsiniz. Hatta arkadaşlar şu bilgiyi de verdiler:
ARAÇLARIN YÜKLENMESİNE İLİŞKİN ÖLÇÜ VE USULLER İLE TARTI VE BOYUT ÖLÇÜM TOLERANSLARI HAKKINDA YÖNETMELİK" de düzenleniyor. Burada belirtilen tartı toleransı; en çok [(aracın azami ağırlığının % 3,75i) + 500] kilogram olarak kabul edilir.
Yani 740kg azami ağırlığı olan O1 sınıfı bir karavanın töleransı 740 + (740*0,0375) + 500 = 1267,75kg gibi bir töleransı oluyor. Bu kanun daha önceden %5'miş. 2012'de bu hale gelmiş.
Yani sizin karavanınızın alt yapısı ve çeki ucu yüklediğiniz ağırlığa müsaitse, O1 belgeniz varsa, 900-1 tona kadar yapılacak yüklemelerde gerek kanuni gerek tekniksel olarak sıkıntı yaşayabileceğinizi düşünmüyorum.
Alpaslan35
Karavan çekmedir. Yani uluslar arası tanımda çekme karavan yoktur. Motokaravan, Camper ve Karavan vardır
Ama biz vurgulamak için çekme deriz.
Çekme karavan ile motokaravanın kendine özgü artıları vardır. Ama ben bir ekonomist olarak, çekme karavanın en büyük artısını maddi anlamda olduğunu düşünüyorum. Çünkü 5 yaşına kadar dediğiniz araçları alıp karavana çevirdiğinizde ÖTV ödersiniz. 5 yaşından büyük düşük km de bu tür araçları bulmanız ise çok zordur. Velev ki buldunuz, eğer alkoven yani yapma kasa işine girmeyecekseniz, Camper yapacaksanız, ne ısı yalıtımını efektif yapabilirsiniz, ne boyu iyi olur ne de tuvalet/banyo yu rahat kullanabilirsiniz. Yüksek tavan işine girerseniz zaten maliyet neredeyse çekme karavanın 2 katına çıkmıştır.
Sonuç olarak ben 60.000 TL ye istediğim özelliklerde bir karavan çekerken, siz 120.000 TL ye 2. el aracın üstünde bir karavan çekersiniz.
İstediğiniz zaman aracı çalıştırıp gitmekten bahsetmişsiniz birde... Güvenlik halledilebilir ama belki daha pratik olmaz Ama Bana da çekme karavanı bırakıp, aracımla gezmek pratik geliyor mesela...
Son olarak çekme karavanı normal insanlar bile kullanmakta zorlanıyorlar demişsiniz, biz normal değil miyiz?
Engelli olmak arkada römork çekemeyeceğimiz anlamına mı geliyor? Evet zorlananları biliyorum, 1 ton frensiz karavanı 1.2 motorla 1 ton araçla çekenler zorlanır evet. Her şeyin bir kuralı vardır. 1 ton bir karavan çekiyorsanız, min 1.2 ton aracınız olacak, karavan frenli olarak, aracınız mutlaka 1-1.2 değilde yüksek hacimli motor olacak ve mümkünse C segmenti yani ön/arka frenler disk olacak. Ek olarak 4x4 de olursa tadından yenmez.
Sizin motokaravan dediğiniz araçlar zaten bu şekilde
Bu arada aldığınız araç kasalı yani ticari sınıftaysa kullanamazsınız. Özel kodlu ehliyeti olanlara ticari araç kullanamaz kodu veriliyor. (İstisnalar hariç)
mansion
Bilmiyordum. Harika olmuş. Gönderi için teşekkürler.
Ama ben bu tür yapıları karavan olarak görmüyorum. Çünkü duş/tuvalet kapalı ve bağımsız değil. Oturma grupları olmadığı için özellikle kışın yemek yemek ve uyumak bana göre çok zor olur. Zaten bunlar yaşam römorkü şeklinde tanımlanıyor.
Yinede Karavan olarak değerlendirsek de bize uygun olmayabilir. Çünkü Pick up araçlarda güncel ÖTV oranı şuanda %4. Yani 200.000 TL lik araçta 8.000 TL indirim oluyor. 247.000 TL ye çekerse bile, yaklaşık 11.000 TL (KDV ile birlikte) yani 235.000 TL lere alınabiliyor.
Şuan 140.000 TL ye ÖTV'siz SUV alıp, Crawlerın özelliklerinde 750 kg altı bir çekme karavanı 60.000 TL ye alsanız(ısıtmalı vb.) cebinizden 200.000 TL çıkmış oluyor. Her ikisininde kendisine göre artısı var. Ama 35.000 TL az para değil. Satarken de Çekme karavanınızı ayırıp, aracınızı satabilirsiniz herkese ama bu L200'ü karavan istemeyen bir kişiye satamazsınız...