Merhaba,
2015 yılında engelli aracımla trafik kazası geçirdim.Aracım kasko şirketi tarafından hurdaya ayrıldı.O dönem kaza geçirdiğim bu araç benim ilk aracımdı ve ne engelli araçlarıyla ilgili mevzuata hakimdim nede sigortacılık kanunu hakkında en ufak bir fikrim vardı.
Aracım, 2012 modeldi. Aracın KASKO şirketi tarafından hurdaya ayrılması kararı verildikten sonra, aracı hurdaya ayıracak olan kasko şirketi tarafından arandım.Bana çeşitli evraklar göndereceklerini ve bu evrakları gerekli diğer belgelerle birlikte kendilerine göndermemi istediler.İlk olarak bana kasko şirketi tarafından verilen bilgi, tarafıma 7,50000 TL ödeneceği,ayrıca aracı hurda olarak satın alıp parçalarına ayırıp araç borsasında satacak olan X firmasının da ; 7,500,00 TL ödemeye ek olarak 6,250,00 TL bir ödeme yapacağı söylendi.
Yani toplamda: 13,750,00 TL tutarında bir rakamı bana ödeyeceklerini söylediler.Kendilerine rakamın neden bu kadar düşük olduğunu sorduğumdaysa,araç engelli aracı olduğu için ; aracı ilk satın aldığım tarihte devlete ödemediğim ötv nin kendilerince( kasko şirketi ) devlete ödeneceğini,devlete ötv ödendikten sonra ,aracın rayiç 2.el değerinden ödenen ötv nin düşüleceği ve elde kalan rakamın bana ödeneceği söylendi.
Yani kısacası: Aracın o zamanki piyasa değeri( kasko değeri)= 32 bin TL, bu 32 bin TL den; DEVLETE ÖTV ödenecek ve ötv düşüldükten sonra tarafıma kalan rakam ödenecek.
Nitekim de öyle oldu. Araç hurdaya ayrıldı. Y sigorta( kasko) bana 7,500,00 TL ödedi. Ayrıca aracı hurda olarak satın alan ve parçalarına ayıran X şirketi de bana 6,250 TL ödedi. Toplamda : 13,750 TL.
Bugün, internette formları gezinirken engelli araçlarıyla ilgili,sigorta şirketlerine açılan yazı ve davaları gördüm.Ve öğrendim ki ötv indirimi kasko şirketini ilgilendirmiyor. Ötv indirimi devletin engelli veya engelli yakınına tanıdığı bir hak.Zaten aracım, Y kasko tarafından kasko yapılırken engelli aracı statüsünde kasko yapılmamıştı.Normal araç statüsünde kasko yapılmış ve primleri bu şekilde tahsil edilmişti.
Bunun üzerine, bugün Y sigorta ile görüşüp,bana ilk başta söyledikleri şeyi hatırlattım.Kendilerinden benim adıma devlete ödedikleri ötv nin makbuz ve belgelerini istedim.Ve verilen cevap şu oldu; uzunca süre lafı bocaladıktan sonra biz sizin adınıza devlete ötv ödemedik.Dolayısıyla ortada makbuz belge veya dekont yok.
Kendilerine dava açacağımı söyledim.Yaptığımız her şey yasal dediler.
Sonuç olarak aracım normal araç statüsünde sigortalandı,kaza geçirdik aracım hurdaya ayrıldı.Bunun sonucunda bana toplamda 13,750 TL ödendi.Ama aracın o zamanki 2.el fiyatı 32 bin TL civarıydı.
Ortada devlete ötv ödediklerine dair herhangi bir belgede yok.Çünkü ötv ödenmemiş.Telefonda kandırıldım.Yani sigorta şirketi devletin engelli ve yakınlarına tanınan ötv indirimini kendi çıkarına kullanmış,mağdura eksik ödeme yapmıştır. Ben buradan bu sonucu çıkarıyorum.
Konu hakkında dava açmamızda yarar görüyor musunuz?
BU TÜR DAVALAR HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ? KONU HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?
Not: Sigorta şirketine mail attım,cevap geldiğinde gelen cevabı da sizinle paylaşabilirim.