Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli aracımla kaza yaptım, pert oldu. Kasko ödeme yapacak mı?

arac pert olmussa eger sizin soylediginize gore olmus ona gore cevap veriyim aracin kaza tutanagi tutuldugu gunden itibaren trafikten dusulmustur yani o gune gore fiyati verilir o gune gore hesaplanir hersey. size sigorta sirketi sigortanin bitimine kadar kalan paranizi kaza gunu kesip geri oder mesela, islemlerin ne kadar surdugu onemli degil cunku onlar otv yi yatirip pert olarak araci satip size paranizi odeyecekler.(Otv haric)

fringe

Bi avukatla konuşun derim, kanun çerçevesinde sizi yönlendiricektir. 1 yıl geçmiş itiraz hakkınız varmı bilmiyorum, gerçi anlaşmayı da yapmış anladığım kadarıylada parayı almışsın, iş işten geçmiş olabilir kanımca

Ahmedkilicc söylediğine kendin inandın mı kardeşim.ÖTV'yi ödediklerine dair bir belge bile sunmuyorlar.Nedeni ise ÖTV ödemiyorlar.Kafalarına göre ÖTV'yi düşüyorlar.Sen bunu neye dayanarak söylüyorsun ?

bu konuyla acilan tum konulara bakabilirsin yada yarin tum sigorta sirketlerini arayip ogrenebilirsin uzatmayacagim

başıma geldi aynısı bu durumda aracı topluyorlar ama ödeme yapacaklarsa poliçe deki mevla üzerinden yapacaklar yani elli binlira ödeyecekler zaten aracın serbest kalma günü gelmiş aksi durumda da ödeme yapabilirlerdi aracı hurdaya çıkarıp trafik dışı edilerek parçacılara satılıyor araçlar her türlü paranızı alırsınız yada aracı tamir ettirebilirsiniz benim aracı yeniden topladılar

ötv ile bir ilgisi yok. aracın kaza yaptığındaki 2. el değeri ne ise alacağın parada o dur.

Benimde poliçeden anladığım kadarıyla birinci yıl fatura bedeli ödeniyor. Ondan sonra ise 2.el değeri üzerinden ÖTV düşülerek ödeme yapılır diyor. Bu meblağ da gerçekten çok düşük,yeniden ÖTV siz araç alınmayacak bi rakam..doğru anladımsa eğer, bu büyük haksızlık değil mi?

Son düzenleme:
nilcan

Evet doğru anladınız.Benim kasko şuan öyle yapıyor.Aracın 2.el değeri 41 bin tl civarı ve bana 29 bin tl veriyorlar.Ben bu parayı alıp noter den ihtar cektirecem ötv yi ödemedikleri için avukatım öyle söyledi.

bildiğim kadarı ile söyliyeyim ( belki yanlıştır belki doğru ); araç 2. yılına girdi ise aynı emsaldeki aracın ki bu donanım özelikleri ve kaza zamanındaki KM'si vs. hemen hemen aynı olmak kaydi ile bir raiç değer hesaplanır ve 2. yılına girmiş araç için bu raiç bedel kasko firması tarafından ödenir. Ama buradaki olumsuzluk, sigorta şirketleri çakallık yapmaktadır ve normalda ortaya çıkan raiç bedel'den daha aşağı fiyat çekerler.

Bizim patronun aracında yaşadık bu olayı ( ÖTV indirimli değildi araç ama hikaye aynı ) aracın 2.el piyasa değeri 115.000 TL çıkarken kasko firması 90.000 TL veriyordu. Kendimiz emsal araçların fiyatlarını çıkardık ve kasko firmasının experti ile kavga dövüş derken ( baya bi diş gösterdik olay neredeyse mahkemeye gidiyordu ucundan döndü ) adamlar 105.000 TL ile anlaştık.

Maalesef sigorta şirketleri para ödememe üzerine prenip edindikleri için böyle sorunlar ve mağduriyetler yaşatıyorlar insanlara.

Şayet hala kasko poliçeniz elinizde ise ve sadece siz değil, herkes poliçelerinin "pert" olma ile ilgili klozu'nu incelesin. Büyük ihtimalle hepsinde araçın pert durumunda nasıl bir ödeme yapılacağı konusu ile ilgili aynı cümleler yer alacaktır. Aynı özelikteki en yüksek fiyata sahip 2. el aracın fiyatları alınarak ortalaması çıkarılır ve buda bize raiç değeri verir.

Tabi bizleri bu konuyu en iyi konu ile ilgili avukatlar ve gerçekten işini hakkı ile yapan bilgi sahibi sigorta acentaları aydınlatır.

Mr.Şahbaz

Aynen Katılıyor ve hak veriyorum... araştırmadan kabul ediliyor para alınıyor sonrada yandım allah diyorsunuz, anlaşmayı yapmadan önce hakkınızı yada kanundaki yerini iyi araştırın ki sonradan butür sıkıntılar yaşamayın...

Yani biz milletce ortak sorunumuz, maddiyattan kaynaklanıyor aslında. İster istemez, herşeyin en uygun olanını vede en iyisi istiyoruz. Tabi ki en iyisini istemek hepimizin arzusu ve hakkı lakin, bu duruma malumunuz kalite uygun fiyata zor bulunuyor. Bizi bu duruma iten şartlar utansın ne diyeyim :(

Ben kaskomu yaptırırken fiyatı kadar kapsamınada dikkat ediyorum. kendi aracım için daha uygun fiyatlar varken ben bir tık daha pahalısını ama başımı ağrıtmayacak olan firmanın kasko'sunu tercih ettim ve nitekim faydasınıda gördüm. 5 günlük aracımla tek taraflı maddı hasarlı kaza yaptım ( aniden fırlayan bir sokak köpeğine çarptım karayolunda ) 7 gün içerisinde hem hasar tutarımı aldım hem aracımın hasar işlemleri yapıldı üstelik hiç sorunsuz ikame aracımıda aldım kullandım.

Şunu mümkün mertebe kasko yaparken dikkat edin. poliçenize kesinlikle TENZİLİ MUAFİYET koydurmayın koydurtmamaya çalışın benim size tavsiyem bu olur arkadaşlar.

ÖTV ödenmesi ödenememesi konusuna pek giremem çünkü ÖTV indirimli araç kullanmıyorum ve bu yönde sigorta ile bir pazarlığım, hak hukukum hiç olmadı.

Valla avukatın dediğini yapacam yapacak başka birşeyim yok.Dava acsam uzayıp gidecek mağdur durumda kalacam.Arkadaşlar ne yapmalıyım cözüm öneren var mı ? Avukatım gibi parayı alıp noterden ihtar mı cektirmeliyim.

Pert olan araç için devlete ÖTV falan ödenmiyor,bu tamamen sigorta şirketlerinin kandırmacası.adamlar 2.el fiyatından ÖTV kesip bundan nemalanıyorlar..gerekli yerlere yazalım arkadaşlar.sigorta şirketlerinin bu keyfi uygulamasına dur denmeli. Yoksa bizler daha çoook mağdur oluruz.

Arkadaşlar kasko bana Opel astra CTDi 1.3 dizel arabamıza 29.000 TL veriyorlardı.Sonradan ben şu maili attım.

Merhabalar Aslı Hanım

Telefon da konuştuğumuzda siz bana hurdaya cıkmiş aracımın ötv düşmüş fiyatının 29.000 TL olduğunu söylediniz
Benim bildiğim ÖTV muafiyeti, özürlü ya da ailesine devlet tarafından sağlanan bir sübvansiyondur ve ÖTV ödenmeksizin alınan bir araç ile ÖTV ödenerek alınan bir aracın kasko değerleri ve prim tutarları tamamen aynı. Aracın ÖTV ödenerek ya da ödenmeden alınmış olması, sizi ne konuda ilgiledniriyor pek anlam veremedim.ve kasko primini ÖTV li araç üzerinden ödememe rağmen , ÖTV'siz tutar üzerinden ödeme yapmanız, devlet tarafından özürlü ya da ailesine sağlanan rantın, kasko firmasına geçirilmesi demek olmuyor mu .bu kesintinin neye göre veya hangi yasal dayanağa istinaden yapıldığı konusunda beni yazılı olarak bilgilendirirseniz sevinirim.

İyi Çalişmalar

Şunu diyim kasko şirketi aracın pertini alan bir şirketle anlaşıyor ve ona satıyor araçları ve benim mail üzerinde ki konuşmam da aracı alacak olan firmaylandır.Daha sonra aracı firma bu mail üzerine şunu yazıyor:

Konu ile ilgili tarafınıza bilgi vereceğim. Sigorta ile görüşüyoruz.

Daha sonra aradam 3 gün geçince bir mail daha atıyorlar ve şahsımı arıyorlar.Orada ise şunları söylüyorlar.

Merhaba
Ak Sigorta tarafından çekme belgeli olarak ihaleye alındı ve işlemler bittiğinde tarafınıza toplamda 41.000 tl ödeme yapılacaktır.

Yeni mutabakatınızı birazdan göndereceğim.

Diye mail atıp aradılar.Yani bu sefer eklemedikleri ötv eklediler.Fakat burda farklı olmasının sebebi bizim aracın kaza tarihinden 1 ay sonra ötv sinin yani 5 yılının dolması.Bazı arkadaşlar ve sorduğum sigorta da çalışanlar aracın ötv sini ödemezler kaza tarihi baz alınır ve trafik tescilinden düşer.Kaza yapılan tarih de 5 yılı dolmadığı için ötv ödemezler dediler.Bende bu durum bana saçma geldi.Avukatıma sordum bu konuda bilgisi yoktu.Bazı avukatlar da ötv ödemezler dediler çok bir bilgileri yoktu zaten kendileri de diyordu bu konu hakkında daha sonra ben şirkete mail atarak ulaştım.Ve sonuç ortada 29 bin tl verdikleri arabaya şimdi 41 bin tl veriyorlar.Ben son anda mağdur olmaktan kurtuldum.Sizde dikkatli olun arkadaşlar hemen herkesin dediğini yapmayın.Kafanızda size doğru olan şeyin üstüne gidin haklı veya haksız bakalım ne olacak.Benim durumumda olan arkadaşlara bir nebze faydalı olur inşallah yazdıklarım.

@MuraTTameR
sana ödenen paranın 29 bin tl den 41 bin tl ye çıkmasının nedeni,5.yılını doldurmasına 1 ay veya daha az bir zaman kalmasımı? çünkü bende engelli aracımla kaza yaptım bana 19 bin tl ödediler..ama benim aracın 5.yılını doldurmasına 2 yıl vardı..biraz net aydınlatırmısın beni..yani demem o ki senin aracın 5.yılını doldurmasına daha uzun bir zaman olsaydı 5 ay-8 ay veya 1-2 yıl gibi..o zaman sen 29 bin kabul etmek zorundamı olacaktın?

fringe

Arkadaşım dediğim gibi benim aracın 5 yılının kazadan 1 ay sonra dolmasından dolayı ben mücadele etmeden alabildim parayı avukatlar ve sigorta şirketleriyle görüştüm aracın ötv sini devlete veriyolarlar diye doğru yanlış bilmiyorum.

Yine herkes bi şey yazmış :)

Kaskodan eksik yada cebinizden para çıkmadan parayı alabilmeniz için , arabanın tek başına pert olması ifadesi yetmez, hurda belgesi almanız lazım.

Sigorta şirketleri kendi menfaatlerini düşündüğü için sizin hasarlı arabanızdan olabildiğince para kazanmaya çalışıyor.
Eğer sadece pert oldu derse, o araç yaptırılıp satılır durumundadır ve onu o haliyle satar.
He yok, hurda belgesi varsa bu araç trafikten çekilmiştir ve bu ancak parçalanıp satılabilir ve buda daha az gelir getirir.

Bu sebeplerden dolayı sigorta şirketleri genelde pert oldu dese bile hurda belgesi çıkartmazlar.

Sizin burda yapacağınız 2 şey var, ya arabayı yaptırıp bana verin diyeceksiniz yada hurda çıkartılması için daha düşük bir meblaya anlaşacaksınız.

Hurdaya çıkarmak en karlısı araç sahibi için, yoksa diğer türlü uğraş dur.

Aslında başıma gelenleri anlattım. :)
Tabi o zaman şartlar farklıydı ama aynı prosedür hala devam ediyor diye biliyorum.

Merhaba,

2015 yılında engelli aracımla trafik kazası geçirdim.Aracım kasko şirketi tarafından hurdaya ayrıldı.O dönem kaza geçirdiğim bu araç benim ilk aracımdı ve ne engelli araçlarıyla ilgili mevzuata hakimdim nede sigortacılık kanunu hakkında en ufak bir fikrim vardı.

Aracım, 2012 modeldi. Aracın KASKO şirketi tarafından hurdaya ayrılması kararı verildikten sonra, aracı hurdaya ayıracak olan kasko şirketi tarafından arandım.Bana çeşitli evraklar göndereceklerini ve bu evrakları gerekli diğer belgelerle birlikte kendilerine göndermemi istediler.İlk olarak bana kasko şirketi tarafından verilen bilgi, tarafıma 7,50000 TL ödeneceği,ayrıca aracı hurda olarak satın alıp parçalarına ayırıp araç borsasında satacak olan X firmasının da ; 7,500,00 TL ödemeye ek olarak 6,250,00 TL bir ödeme yapacağı söylendi.

Yani toplamda: 13,750,00 TL tutarında bir rakamı bana ödeyeceklerini söylediler.Kendilerine rakamın neden bu kadar düşük olduğunu sorduğumdaysa,araç engelli aracı olduğu için ; aracı ilk satın aldığım tarihte devlete ödemediğim ötv nin kendilerince( kasko şirketi ) devlete ödeneceğini,devlete ötv ödendikten sonra ,aracın rayiç 2.el değerinden ödenen ötv nin düşüleceği ve elde kalan rakamın bana ödeneceği söylendi.

Yani kısacası: Aracın o zamanki piyasa değeri( kasko değeri)= 32 bin TL, bu 32 bin TL den; DEVLETE ÖTV ödenecek ve ötv düşüldükten sonra tarafıma kalan rakam ödenecek.

Nitekim de öyle oldu. Araç hurdaya ayrıldı. Y sigorta( kasko) bana 7,500,00 TL ödedi. Ayrıca aracı hurda olarak satın alan ve parçalarına ayıran X şirketi de bana 6,250 TL ödedi. Toplamda : 13,750 TL.

Bugün, internette formları gezinirken engelli araçlarıyla ilgili,sigorta şirketlerine açılan yazı ve davaları gördüm.Ve öğrendim ki ötv indirimi kasko şirketini ilgilendirmiyor. Ötv indirimi devletin engelli veya engelli yakınına tanıdığı bir hak.Zaten aracım, Y kasko tarafından kasko yapılırken engelli aracı statüsünde kasko yapılmamıştı.Normal araç statüsünde kasko yapılmış ve primleri bu şekilde tahsil edilmişti.

Bunun üzerine, bugün Y sigorta ile görüşüp,bana ilk başta söyledikleri şeyi hatırlattım.Kendilerinden benim adıma devlete ödedikleri ötv nin makbuz ve belgelerini istedim.Ve verilen cevap şu oldu; uzunca süre lafı bocaladıktan sonra biz sizin adınıza devlete ötv ödemedik.Dolayısıyla ortada makbuz belge veya dekont yok.

Kendilerine dava açacağımı söyledim.Yaptığımız her şey yasal dediler.

Sonuç olarak aracım normal araç statüsünde sigortalandı,kaza geçirdik aracım hurdaya ayrıldı.Bunun sonucunda bana toplamda 13,750 TL ödendi.Ama aracın o zamanki 2.el fiyatı 32 bin TL civarıydı.

Ortada devlete ötv ödediklerine dair herhangi bir belgede yok.Çünkü ötv ödenmemiş.Telefonda kandırıldım.Yani sigorta şirketi devletin engelli ve yakınlarına tanınan ötv indirimini kendi çıkarına kullanmış,mağdura eksik ödeme yapmıştır. Ben buradan bu sonucu çıkarıyorum.

Konu hakkında dava açmamızda yarar görüyor musunuz?
BU TÜR DAVALAR HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ? KONU HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

Not: Sigorta şirketine mail attım,cevap geldiğinde gelen cevabı da sizinle paylaşabilirim.

durum böyle ise dava aç kardeşim paranı alırsın.

fringe

Maddi manevi ne kadar dava varsa aç.
Hurdaya çıkan aracın ötv si falan olmaz.
Adamlardan tam para alman lazımdı.
O sigorta şirketi hangisi ise söylede burda arkadaşlar bir daha o firma ile çalışmasınlar.
Engellileri istismar edenlerden nefret ediyorum.

Değerli forum üyeleri aracın otv muafiyeti ve 2. Yılına girecek kasko yenileyecegim ama konuştuğum kaskolar pert halinde otv siz fiyat vereceklerini soyluyorlar. Sigorta yaptırırken dikkat edilecek bir husus varmı

Kasko yaptırırken mutlaka bu durum sorulmalı ve yazılı bir beyan alınmalı.
Forumda; kasko yaptırıp pert durumunda aracın ÖTV li fiyatı üzerinden ödeme yapmayı kabul eden bir sigorta şirketinin bulunması halinde diğer arkadaşların bilgilendirilmesi lazım. Müşteri akışının o yönde olduğunu gören diğer sigorta şirketleri de yanlışlarından dönerler belki.
Yok öyle arabamı ÖTV li fiyat üzerinden kaskola . Benden ona uygun sigorta bedelini tahsil et. Ödemeye gelince de ÖTV ' siz hesaplarım de . Parayı Devletime ödeyeceklerini bilsem zerre sorun çıkarmam .Derim ki devlet benden zamanında almamış. Şimdi almak hakkı. Ama sigorta şirketleri bu işten nemalanıyorlarsa bu işte bir sıkıntı var demektir.
Ben aracımı yurt dışından getirdim.Yani benim ÖTV muafiyetim yok. Sadece gümrük vergisi ödemedim. Allah korusun herhangi bir kazada benim durum ne olur bende bilmiyorum valla.

Aracın ötv'siz fiyatını alırsınız.Araç piyasa değeri ne ise ondan ötv düşülerek ödeme yapılıyor.Aracın değeri 50.000Tl üzerinden kasko varsa aracın değeri 40-45 Tl ise sana bu aracı alırken kaç Tl ötv vardı.Aracı alırken mesala 25.000 ötv ödemedin sana 20.000 Tl para verirler.Ayrıca aracın hurdasını alıp satabilmen için de ihaleye girip kazanman gerekiyor.Kasko sana ödeme yaptığı için aracın hurdası ona ait oluyor.Aracın hurdasını da kasko şirketi zaten 10-15'e satar. Böylece 5-6 Tl zararla sizin dosyayı kapatmış olur..

Merhabalar bende ötv siz 2014 aldığım araçla kaza yaptık ve aracımız pert oldu aracı sürme yetkim var ancak engellimiz 1 yıl önce hayatını kaybetti. (Babaannemin üzerine almıştık aracı) Kasko şirketi aracın değerini ötv yi düşerek ödemek istiyor . Bende kabul etmedim.. Bu siteden aldığım emsal aynı durumda kazanmış olan Hakem kurulu kararını mail attım onlara daha dönüş sağlamadılar..
Şimdi Neova kasko şirketi bana ötvsiz ödeme yaparsa yada ben ötvyi yatırdıktan sonra ödeme yaparsa.. Ödediğim ötv için hakem kuruluna yada mahkemeye başvurabilirmiyim tekrar ? Yasal haklarım saklı kalıyormu ? Lütfen yardımcı olun.

Üst Alt