Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli aracına kesilen park cezasının iptal davası hakkında bilgi [Hukuk]

UZAKLAR

Üye
Konular
32
Reaksiyonlar
1
Adıma kayıtlı engelli aracına 01/02/2013 tarihinde 77.00 TL tutarlı park cezası kesildi. 15/02/2013 tarihinde bana tebliğ edildi. 19/02/2013 tarihinde Sulh Ceza Mahkemesine itiraz ettim. İtiraz dilekçemi hem şekil hem de içerik yönünden usulüne uygun şekilde hazırlayıp mahkemeye sundum. Dilekçeme;

1-İçişleri Bakanlığının 13/10/2006 tarihli genelgesini,
2-Araç Ruhsatı ve Engelli Park Kartımın fotokopisini,
3-Adıma düzenlenen Trafik Ceza Tutanağını.

ekledim.

Tüm bunlardan sonra 01/04/2013 tarihinde mahkeme adıma kesilen cezanın iptal edildiğine dair kararı 1 hafta önce bana tebliğ etti.
Bu tür uygulamalarla karşılaşan arkadaşların yasal sürede mutlaka itirazlarını yapmalarını önemle rice ediyorum.

Karar özeti kısaca şöyle;

"Muteriz hakkında 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun 61/1-c maddesi gereğince .........Valiliği Emniyet Müdürlüğü Trf.Şb.Md tarafından kesilen tutanağında taşıt yolu üzerinde geçiş yolları önünde park etme kabahatinden dolayı 77,00 TL idari yaptırım cezası verilmiş ise de, itiraz edenin trafik güvenliğini tehlikeye düşürdüğüne dair bilgi ve belge bulunmadığı, yine içişleri bakanlığının 13.10.2006 tarihli genelgesi doğrultusunda engellilere sağlanan park etme kolaylığı ilkesi doğrultusunda itiraz edenin beyanlarına da itibar edilerek ....... tarih ve sayılı trafik cezasının iptaline mahkemizce karar verilmiştir."

Bilginize arkadaşlar.

Tebrik ederim, bu hepimize örnek olsun. Hak aramakta tembellik olmamalıdır.

Kararın fotokopisini ekleseniz iyi olur.

Levent54;

Sevgili Levent, karar üzerinde kimlik bilgilerimle ilgili o kadar çok cümle varki, bu nedenle buraya kopyalamadım arkadaşım. Kusura bakmayın artık.

sayın uzaklar iyi günler diler ve tebrik ederim. sulh ceza mahkemesine yazdığınız itiraz dilekçesini bana da gönderebilirmisiniz. bzorlu76@mynet.com

Aracı aceleyle ters yola park yapmıştım orasıda Taksi durağıymış aracım çekildi 70 TL çekici ve park ücreti , 77 TL de eve yanlış park cezası gelmiş bende bu yolu izlesem cezanın iptali ihtimali varmıdır arkadaşlar

sayın uzaklar iyi günler diler ve tebrik ederim. sulh ceza mahkemesine yazdığınız itiraz dilekçesini bana da gönderebilirmisiniz. bzorlu76@mynet.com
dilekçe örneğini buraya kopyalıyorum arkadaşlar.

………. NÖBETÇİ SULH CEZA MAHKEMESİNE

İTİRAZ_EDEN___________: ad soy ad tc kimlik ve adres yazılacak

İTİRAZ EDİLEN KARAR___: ……… Emniyet Müdürlüğü Ceza İşleri Büro Amirliği’nin ………..
tarih ve ………. sayılı Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı.

İTİRAZ_TARİHİ_________:19/02/2013

İTİRAZ KONUSU________: ……. Emniyet Müdürlüğü Ceza İşleri Büro Amirliği Tarafından tanzim edilen ……… tarih ve …….. sayılı Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı, …….. plakalı engelli aracıma düzenlenirken yapılması gereken plaka sorgulama işlemi yapılmadığından, T.C. İŞLERİ BAKANLIĞI Emniyet Genel Müdürlüğünün 13.10.2006 tarih ve B.05.1.EGM.0.85.03.03/64032-9995-171808 sayılı Malul, Gazi ve Engellilere Ait Araçların park etme süre ve şekillerini belirleyen genelgesine aykırılık göstermektedir. Söz konusu genelgenin son bendinde “Engelli vatandaşlarımız ve gazilerimizin araçlarını karayolu üzerinde 15 (onbeş) dakikayı geçmemek üzere park etmelerine trafik güvenliği açısından alınmış tedbirlere uymak ve araçlarının ön camına park kartı/gazi belgesi koymak koşulu ile izin verilecek, bu vatandaşlarımızın hareket güçlükleri dikkate alınarak, kendilerine daha hoşgörülü davranılacak, ayrıca yaya durumundaki engelli vatandaşlarımızın karşıdan karşıya geçişlerinde de gerekli yardım sağlanacaktır.” Hükmü bulunmakta ve tüm görevli personellerin bu konu hakkında azami özen göstermesi gerektiği vurgulanmaktadır. Bu genelge doğrultusunda bende 01/02/2013 günü Tirebolu İlçesinden Giresun’a gelen ve tarafıma getirilen bir paketi teslim almak üzere Keşap Minibüs Durağında azami 15 dakika süre ile ve aracımın ön camına engelli park kartımı koymak suretiyle, diğer zamanlarda yaptığım gibi trafik akışını ve güvenliğini aksatmadan aracımı park ederek bekleme yaptım. Bekleme yaptığım yer minibüslere ait durak olup, o saat itibariyle yoğun trafiğin bulunmadığı ve benim aracımında trafik akışını engelleyecek durumda olmadığı bir durumdu. Bu nedenle İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünün ilgili genelgesi gereğince engellilere sağlanan park etme kolaylığı ilkesine burada uyulmamış, gerekli müsamaha gösterilmeden ve araç plakamın sorgulanması yapılmadan ve ayrıca araç ön camına koyduğum engelli park kartımı dikkate almadan sadece Mobese kayıtları dikkate alınarak, …….. plakalı engelli aracıma düzenlenen 01/02/2012 tarih ve ……….. nolu Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağının iptal edilmesini Sayın Mahkemenizden arz ederim.

EKLER : 1 adet engelli araç ruhsat fotokopisi. Ad / Soyad
1 adet İçişleri Bakanlığı Genelgesi.
1 adet engelli park kartı.
1 adet ceza tutanağı.
1 adet park anı fotoğrafı.
1 adet tebligat tutanağı.

Aracı aceleyle ters yola park yapmıştım orasıda Taksi durağıymış aracım çekildi 70 TL çekici ve park ücreti , 77 TL de eve yanlış park cezası gelmiş bende bu yolu izlesem cezanın iptali ihtimali varmıdır arkadaşlar
Burada önemli olan trafik güvenliği ilkesi, eğer siz trafik güvenliğini bozmadığınızı düşünüyorsanız dilekçenizi yazın, ama ters yola park yaptığınızı ve aracınızın çekildiğini belirtmişsiniz. bu durum işinizi zora sokar gibi görünüyor.

Uzaklar, vermiş olduğun hukuki mücadelen için seni tebrik ediyorum.
Ancak sana iki sorum olacak,
1.Mahkeme sürecinden önce cezayı ödedin mi? yoksa ödemeden mi mahkemeye müracaat ettin.
2.İç İşleri Bakanlığının genelgesinde, en fazla Park süresi [FONT=Times New Roman]15 (onbeş) dakikayı geçmemek üzere park etmelerine diyor,[/FONT] bu süre uzun ise mahkem olumsuz bir sonuç verebilir mi? teşekkür ederim.

Mustafa Bey, cezayı ödemeden yasal süre içinde müracaat ettim mahkemeye, ben kazanacağımdan emindim çünkü park ettiğim yerde trafik güvenliği aksatacak bir yer değildi. Şunu tavsiye edebilirim size, cezayı süresinde ödersek 4/3 ünü ödüyoruz. Önce ödeyip sonrada mahkemeye gitmekde sakınca yok paranızı daha sonra alacaksınız nasılsa.
İkinci sorunuza gelince söz konusu süreyi 5-10 dk aşmanın da bir sakıncası olacağını düşünmüyorum zira bizler hareket güçlüğü olan insanlarız, bir bankaya gittiğinde işinin ne kadar süreceğini bilemezsiniz bu nedenle bence 30 dakikada olsa mahkeme lehimize karar verecektir. Dikkat etmemiz gereken "trafik güvenliği" ilkesine riayet etmek.

Güzel bir paylaşım bence de. Çok Teşekkürler.

Vermiş olduğun bilgiler için çok teşekkürler. Aydınlatıcı bir paylaşım oldu...

Özürlü araç park yerleri 15 dk. süreli oluyor genelde ama trafik hiç bir şekilde sizin 15 dk'dan fazla kaldığınızı ispatlayamaz.(ya 15 dk boyunca polis elinde kamerayla kayıt yapacak ya da park yerinde Mobese varsa sürekli sizi kaydedecek bunlar da mümkün değil zaten.Fotoğraf ta ispatlamaz kaldığınız süreyi)Hatta benim de iptal ettirdiğim cezanın şubece dayanağı 15 dk dan fazla kalmamdı ama mahkeme;davacının 15 dk dan fazla kaldığının belgelenememesi üzerine cezayı iptal etti.

Güzel bilgi paylaşımı olmuş. Çok teşekkür ederim.

aynı cezayı bende yedim. yarın mahkemeye başvuracağım. umarım 92 tl ödetmezler.

2016 ekpss ye başvuru yapmak için,ösym merkezine engelli aracımla gittim. başvuru yaptığım ösym merkezi ( okul ) bir ara sokakta..aracımı ara sokakta bir binanın dibine park ettim.Okulda max 10 dk oyalandım. sonra çıktığımda aracım park ettiğim yerde yoktu.155 i arayarak aracımın çekildiğini öğrendim.aracımın bulunduğu otoparka gittim.aracımı çeken poliste oradaydı.neden aracımı çektiniz.ben engelliyim ve bu engelli aracı..ayrıca aracı park ettiğim yer bir ara sokak..ne araç trafiği var nede yaya trafiği dedim..aldığım cevap; orada araç park etmek yasak..oraya park eden bütün araçları çekiyoruz..sen şimdi çekici ve otopark ücretini 100 tl öde..ben sana trafik cezası göndermiyicem oldu..normalde çekici ve otopark ücreti ( 100 tl ) haricinde ,birde ekstra trafik cezası gönderiyorlar..neyse dediğini yaptım 90 tl çekici ücretini ve 10 tl otopark ücretini ödedim..aracımı aldım..ben trafik cezası gelmicek sandım..ama aradan 2 hafta geçti polis arkamdan birde trafik cezası yazıp göndermiş 92 tl..cezayı hala ödemedim..maaş alınca ödiycem..ödeyeyim mi sizce? ne yapayım..mahkemeye başvursam benim için daha masraflı olmaz mı? elinizde emsal karar varmı? çıktısını alsam..mahkemede emsal teşkil etmesi için..ne yapabilirim..adım adım anlatırmısınız yapmam gerekenleri..tşk.

Benim aracımı çektiler 90 tl çekici 12tl otopark odedim. Arakasından ceza gelirmi bilmiyorum. Ne yapmam lazım

güzel ülkemde maalesef ağlamayan çoçuğa emzik vermezler sözü hiç bir zaman eksi olmuyor. hak aramak erdemliktir.

2 park cezam vardı. ikisinde de trafik park ettiğim süreyi belirtmediği için cezayı iptal ettim. adliyeye herhangi bir başvuru ücreti de vermedim. ücretsiz oldu.

benim hem aracımı çektiler hemde park parası aldılar hemde park cezası kestiler

Bana da bugun geldi bir park cezasi, trafigi engellemeden saga cekip flasorlerimi yaktim, kartim da arac uzerinde oldugu halde ceza yazilmis. Hemen bir itiraz dilekcesi yazip gerekli belgelerle sulh cezaya verdim. Aracin fotografi cekilmis ama tarafima iletilmedi. Buradaki yorumlardan yola ciktim, hepinize tesekkur ediyorum. Umarim lehime sonuclanir durum..

apollo1453

nasıl bir yol izlediniz, süreyi nasıl belirtecekler ceza makbuzunda bilgi verebilirmisin, benimde böyle bir olayım oldu

Bir AVMnin engelli park yerine aracımı park edip aracın ön camına "engelli park kartı" koyduğum halde tarafıma "engelliye ayrılmış park yerini İŞGAL etmekten" 216 Tl. CEZA tebligat geldi bende konuyu sULH cEZA hakimliğine taşıdım. Hadi hayırlsı

not: aracım engelli tertibatlı bi de :)

bilgilendirdiğiniz için teşekkürler bir şey daha ögrendik...

Bundan kaç yıl önce, herkesin park ettiği caddede, park edilmiş bir çok araç varken ve ne kaldırımı, ne bir çıkışı kapatmadığım halde, plakasında engelli işareti bulunan arabamı gece 23.00 saatlerinde yükleyip götürmüşler, yüklerken de hasar vermişlerdi. Gece 23:30 -01:00 arası olduğu için 2 günlük otopark ücreti ve trafik cezası ödemiş, Çamurluktaki göçüğü 350 TL 'ye yaptırmıştım.

Dava açtım. Mahkeme masrafı 1.000,00 TL gibi bir tutar ödedim. Hangi hakime çattıysam artık, aleyhime karar çıktı. Avukatıma da bir sürü laf saymış, engellilerin ne ayrıcalığı varmış diye. :)

konuyu uzun bi aradan sonra hortlatayım..burdaki bilgilere göre araştırdım örnek bir dilekçe hazırlayıp adliyeye verdim 10 ay sonunda haklı olduğum anlaşıldı mahkeme trafik cezasını iptal etti :)
hakkınızı arayın sonuna kadar..

Engelli park cezası

Merhaba arkadaşlar ben bir şey öğrenmek istiyorum. Savcılığa şikayetimden dolayı ifade vermeye cagirildim ve arabayla gittim ordada engelli arac parkı boştu oraya çektim aracimi ama aracında engelli ibaresi mevcut değildi ve ben 20 dk arabayı bıraktım geldim arabada hiç bir makbuz vs yoktu şimdi plakaya ceza gelmiş buna itiraz edebilirmiyim engelli kartım var benim araç engelli değil ama yoksa ödemek zorundamıyım.

salih2956.

aracın ruhsatta engelli aracı değilse hiç bişe yapamasın gecmiş olsun

ceza yazılmadan önce trafik polisi plakayı sorguluyor

Benim aracımda engelli ibaresi yok kalp hastasıyım her yere aracla gidiyorum fiziki olarak efor sarfetmemem gerek raporunda %100 engelli park cezası gelmiş ne yapmam gerek aracim engelli kartı yok diye cezayı ödemem mi lazım

Üst Alt