Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli Çalışanlar ve Emeklilik konusundaki önerilerimizi ilgililere iletebiliriz

Engelliler için aylık bağlanma oranı %50 den az olamaz diye düzenleme olursa engelli maaşları daha iyi olur.Keşke aylık bağlanma oranlarını %50 yapsalar.

TARIK KÜÇÜKTAY

İyi niyetli olduğunuzu varsaysak bile, siyasi ve ekonomik gücünüz daha doğrusu ülkenin gücü belli iken siz yazdıklarınıza inanıyormusunuz?:p

u.uçar hiçbir şey kendiliğinden olmaz. Anlamamakta ısrar ediyorsun ama biz buraya yazalım her şey hoop diye hallolsun demiyoruz. Farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz diyoruz. Bir çok kişi bir çok konuda az ve yanlış bilgi ve düşüncelere sahip bir aydınlanma olmasını umut ediyorum. Bir sonraki aşamaya ulaşabilirsek belki birlikte tepkimizi ortaya koyabilme şansımız olur. Emeklilikte yaşa takılanlar iyi organize oldu. Şimdiye kadar bir sonuç alamadıkları için pes etmediler. Biz organize olmayı başarabilmeyi deniyoruz. Vallaha ülkenin gücü mükemmelmiş yakında süper güç olacakmışız. en büyük 10 ekonomi arasına girecekmişiz. büyüme rekorları kırıyormuşuz. ben demiyorum. ülkeyi yönetenler diyor. böyle güçlü bir ülke engellisine sahip çıkar diye umut ediyoruz :)

Son düzenleme:
Peki yolun açık olsun diyelim temenni olarak...

jack72

Kardeşim. sizi anlayamıyorum. Aylık bağlama oranı %50 olursa ne kadar maaş alacağını biliyor musun ? Bu konu hakkında yeteri kadar bilgin olmadığı açık. Engelliler aylık bağlama oranından muaf tutulmalı diyorum. sen %50 olsun diyorsun. Zaten 3 tane aylık bağlama oranı var. 2000 öncesi-2000-2008 arası ve 2008 sonrası. Sağlıklı birisinin bile aylık bağlama oranları yaklaşık olarak 2000 öncesi için %70. 2000-2008 arası %55 2008 sonrası 35-40. (pirim ödemesi, çalıştığı yıl arttıkça artıyor). neyden bahsettiğini iyice bir araştır.

şuan ki ekonomik şartlarda pek mümkün değil gibi tarık bey ama oluru olsa müthiş olur. BEN ÖNYARGILI DEĞİLİM lakin çok zor aylık bağlama oranlarınıda muaf tutulmamız.
oranlarımız kadar aylık bağlama oranları anca kanun yapıcılara makul gelebilir.

bir de 2008 den sonra aylık bağlama oranı %30 2008 öncesi de olursa max 35 oluyor

Benim bahsettiğim husus emeklilik bağlama oranlarını engellilere engel oranları kadar eşitleseler mümkün de olabilir aylıklar bir nebze artar lakin bizim ülkemiz sosyal devlet değil sosyal devlet ilkesi Atatürk zamanında vardı ve bitti.

bir diğer husus engelliler için 20 yıl çalışma zorunluluğu konusu normal bir birey zaten 25 yıl çalısıp yaşı bekliyor emekli olmak için :)

azı isteyelim ki devamı gelsin :)

yani imkanısz değil ama zor

eyp ciler twitter da çok faaller ve bence istediklerini de alacaklar diye düşünüyorum ama bu baya zaman alır seçime kadar vaat ler arasına girer

Son düzenleme:
teşekkür ederim bende bu konuile ilgili bişeyler yapmak isterim

murat bey merhabe ben şimdiye kadar hiç duymadım engellilerin primini doldurduğunda emekli olduğunu mecliste bu durum hiç görüşülmüyor sanırım

marto1

Selam Murat bey kardeşim. Bugün bir telefon daha aldım. Bir kaç gündür telefon gelmemesinin sebebi; çok sayıda mail geldiği için benim mailime verdiğim cevabı görememeleri imiş. Bu kadar umutsuz olmayın. kaldı ki biz keyfi ya da haksız bir talepte bulunmuyoruz. Kadim Durmaz'ın danışmanı beyefendi beni aradığında söylediği ifade gerçekten çok anlamlı idi. " Biz mecliste bu konuyu gündeme getirelim. Engellilerin gönlünü biraz hoş edelim geçsin bitsin demiyoruz. Talepleriniz gerçekten çok makul ve yerinde talepler. Herkes birer engelli adayı, engellilerin ne sıkıntılar çektiğini anlamak gerek.

Biz konuyu meclise taşıdığımızda öyle can alıcı bir şekilde anlatmalıyız ki ; herkes tarafından kabul görsün. Bu işi yapacaksak gerçekten yapmak için uğraşmalıyız." dedi. Engellilerin olduğu bir sitede paylaşımlarda bulunduğumu ve bahsetmediğim başka konularında olduğunu söyledim. emeklilik ve pirim ile ilgili olanlar. buradan hareketle Bahsettiğiniz pirim yıl skalası ile ilgili bir tablo veya mevzuat bilgisine sahipseniz bu bilgiyi burada paylaşın ki bende ilgili kişilere aktarabileyim. Ama resmi olan mevzuat olması gerek ben öyle biliyorum bilgisi olmaması gerek.

bu ülke de sadece zengin yandaşların bir dedikleri 2 edilmez!..oda kendi ceplerinden değil bizden alınan vergilerle onlar mutlu edilirler..ama bunu onlara oy veren AKkoyunlulara anlatamadığımız için işte böyle ahları vahhları oynarız!..herkes hakkettiği şekilde yönetilir!!

deathless Tespiti yaptın noktayı koydun yani ! o zaman bu şekilde mi otomatiğe bağlayalım. Kimseye derdimizi anlatamıyorsak anlatmamayı mı tercih etmeliyiz? Kimse birbirini Akkoyun- Karakoyun vs diye itham etmeden önce insan olduğunu, iyinin de kötünün de bizden geldiğini ve yine bizim için olduğunu anlayabilirse ve senin gibi düşünmeyenleri hatta belki de kimine göre hiç düşünmeyenleri eleştiriş biçimi tercihi ile eleştirdiklerimizden daha kötü bir duruma düşüp düşmeyeceğimizi tartmamız gerek.

Resim demedim ki dosya dedim. bu sitede cevap kısmına dosya eklenmiyor mu

ayrıca yazdığım cevabı silmekle ilgili bir şey söylememişsiniz
yazdığım cevabı nasıl sileceğim

TARIK KÜÇÜKTAY

Site güvenliği sebebiyle sadece başka bir alandaki dosyanın linkini paylaşabilirsiniz. Doğrudan dosya aktaramıyorsunuz...

Hangi mesajı silmek istiyorsanız lütfen post linkini ya da ekran görüntüsünü ya da mesaj içerini paylaşınız

4/a Sigortalı engellilerin (özürlülerin) emekliliği
5510 sayılı yasa ve öncesindeki 506 sayılı yasaya göre engelli emekliliği ve hakları farklılık göstermektedir.

506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 60. Maddesinde engelli aylığı bağlanabilmesi için başlıca üç şart aranmıştır. Bunlar;
en az 15 yıldan beri sigortalı olmak,
en az 3600 gün prim ödenmiş olmak,
193 sayılı gelir vergisi kanunu kapsamında vergi indiriminden faydalanmak.

Engellilerin emekliliğiyle ilgili aşağıda belirtilen düzenlemelere gidilmiştir.

4958 sayılı Kanun ile yapılan düzenleme

06.08.2003 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 4958 sayılı Kanun'un 32.maddesi ile 506 sayılı kanunun 60.maddesinin özürlülere ilişkin yaşlılık aylığı bağlanmasıyla ilgili hükümleri değiştirilmiştir.

4958 sayılı Kanun ile 01.10.2008 tarihinden önce sigortalı olup ve vergi indiriminden faydalananlar için aşağıdaki gibi kademeli bir düzenleme yapılmıştır.

Rapor oranı ve derecesi
1.DERECE 2. DERECE 3. DERECE

Sigortalılık Başlangıcı Yüzde 80+ Yüzde 60-79 Yüzde 40-59
05.08.1991 ve daha önce 15 yıl- 3600 gün 15 yıl- 3600 gün 15 yıl- 3600 gün
06.08.1991-05.08.1994 arasında 15 yıl- 3600 gün 15 yıl, 8 ay-3680 gün 16 yıl, 3760 gün
06.08.1994-05.08.1997 arasında 15 yıl- 3600 gün 16 yıl, 4 ay-3760 gün 17 yıl, 3920 gün
06.08.1997-05.08.2000 arasında 15 yıl- 3600 gün 17 yıl, 3840 gün 18 yıl, 4080 gün
06.08.2000-05.08.2003 arasında 15 yıl- 3600 gün 17 yıl, 8 ay-3920 19 yıl, 4240 gün
05.08.2003-30.09.2008 arasında 15 yıl- 3600 gün 18 yıl-4000 gün 20 yıl-4400 gün

Örneğin:
Sigorta başlangıcı 1 Eylül 2000 yılı olan ve % 40 özür oranı nedeniyle 3. Derece vergi indirimi hakkı bulunan bir çalışan,

506 sayılı Yasa gereği 15 yıl 3600 gün ile 2015 yılında emekli olabilecek iken,

2003 yılında 4958 sayılı yasa ile yapılan düzenleme sonucunda, 19 yıl 4240 prim gün koşuluna tabi olması nedeniyle 2019 yılında emekli olabilecektir.

4958 sayılı Kanun ile yapılan düzenleme sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısını yeniden düzenlemiş, yaş ile ilgili herhangi bir düzenlemeye gitmemiştir. Önceki yasada olduğu gibi, engellilerin emekliliği ile ilgili yaş koşulu bulunmamaktadır. Bununla birlikte 506 sayılı Kanunda olduğu gibi, engellilerin emekli olabilmeleri için engelli sağlık kurulu raporu yeterli olmayıp, vergi indiriminden yararlanmaları gerekmektedir.

5510 sayılı Kanunun ile yapılan düzenleme:

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu engelli emeklilik koşullarını yeniden düzenlenmiştir.

5510 sayılı Kanunda yapılan düzenlemede, benzer şekilde engelliler için yaş koşulu getirilmemiş bununla birlikte, vergi indirim belgesi aranması koşulu kaldırılmıştır. 01.10.2008 tarihinden sonra sigortalı olan engelliler, alacakları engelli sağlık raporu oranına göre aşağıda belirtilen sigortalılık süresi ve prim gün koşullarının sağlanması halinde emekli olunabilecektir

Çalışma Gücünde Kayıp Oranları
İşe Başlama Tarihi %60 ve Daha Çok Olanlar %50-59 Arası Olanlar %40-49 Arası Olanlar
01.10.2008 31.12.2008 15 yıl, 3 bin 700 gün 16 yıl, 3 bin 700 gün 18 yıl, 4 bin 100 gün
01.01.2009 31.12.2009 15 yıl, 3 bin 800 gün 16 yıl, 3 bin 800 gün 18 yıl, 4 bin 200 gün
01.01.2010 31.12.2010 15 yıl, 3 bin 900 gün 16 yıl, 3 bin 900 gün 18 yıl, 4 bin 300 gün
01.01.2011 31.12.2011 15 yıl, 3 bin 960 gün 16 yıl, 4 bin gün 18 yıl, 4 bin 400 gün
01.01.2012 31.12.2012 15 yıl, 3 bin 960 gün 16 yıl, 4 bin 100 gün 18 yıl, 4 bin 500 gün
01.01.2013 31.12.2013 15 yıl, 3 bin 960 gün 16 yıl, 4 bin 200 gün 18 yıl, 4 bin 600 gün
01.01.2014 31.12.2014 15 yıl, 3 bin 960 gün 16 yıl, 4 bin 300 gün 18 yıl, 4 bin 680 gün
01.01.2015'den sonra 15 yıl, 3 bin 960 gün 16 yıl, 4 bin 320 gün 18 yıl, 4 bin 680 gün
01.10.2008 sonrası engelliler için emeklilik koşulları 1.10.2008 öncesine göre daha avantajlı olurken eski engelliler için şartlar ağırlaştırılmıştır. 1.10.2008 tarihinden 1 gün önce sigortalı olan ve %59 engelliliği bulunan çalışan 20 yıllık sigortalılık süresine tabiyken, 30.09.2008 tarihinden sonra sigortalı olan aynı özür derecesine sahip çalışan 16 yıllık sigortalılık süresine tabi olarak emekli olabilmektedir

İŞ KANUNU
Kanun Numarası : 4857
Kabul Tarihi : 22/5/2003
Yayımlandığı Resmî Gazete : Tarih : 10/6/2003 Sayı: 25134
Yayımlandığı Düstur : Tertip: 5 Cilt : 42
Engelli ve eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu
Madde 30 (Değişik : 15/5/2008-5763/2 md.)

İlgili bölüm
Bu kapsamda çalıştırılacak işçi sayısının tespitinde belirli ve belirsiz süreli iş sözleşmesine göre çalıştırılan işçiler esas alınır. Kısmi süreli iş sözleşmesine göre çalışanlar, çalışma süreleri dikkate alınarak tam süreli çalışmaya dönüştürülür. Oranın hesaplanmasında yarıma kadar kesirler dikkate alınmaz, yarım ve daha fazla olanlar tama dönüştürülür. İşyerinin işçisi iken engelli hâle gelenlere öncelik tanınır.(1) İşverenler çalıştırmakla yükümlü oldukları işçileri Türkiye İş Kurumu aracılığı ile sağlarlar. Bu kapsamda çalıştırılacak işçilerin nitelikleri, hangi işlerde çalıştırılabilecekleri, bunların işyerlerinde genel hükümler dışında bağlı olacakları özel çalışma ile mesleğe yöneltilmeleri, mesleki yönden işverence nasıl işe alınacakları, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının görüşü alınarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.(2)

BAHSİ GEÇEN YÖNETMELİK
YURTİÇİNDE İŞE YERLEŞTİRME HİZMETLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK

MADDE 18 (1) İşverenler, işyerlerini (Değişik ibare:RG-2/8/2013-28726) engellilerin çalışmalarını kolaylaştıracak ve işin (Değişik ibare:RG-2/8/2013-28726) engelli çalışana uygunluğunu sağlayacak şekilde hazırlamak, sağlıkları için gerekli tedbirleri almak, mesleklerinde veya mesleklerine yakın işlerde çalıştırmak, işleriyle ilgili bilgi ve yeteneklerini geliştirmek, çalışmaları için gerekli araç ve gereçleri sağlamak zorundadırlar.

(2) Uygun koşulların varlığı halinde çalışma sürelerinin başlangıç ve bitiş saatleri iş kanunlarında belirtilen sürelerden az olmamak koşuluyla, (Değişik ibare:RG-2/8/2013-28726) engellinin durumuna göre belirlenebilir.

Bu ifadenin Çalışma sürelerinin başlangıç ve bitiş saatleri iş kanunlarında belirtilen sürelerden az olmamak koşuluyla yerine. Çalışma sürelerinin başlangıç ve bitiş saatleri engel durumuna göre ve toplam çalışma süresi engellilik oranına göre belirlenir. Şeklinde değiştirilmesini talep edeceğiz

Tarık merhaba bey emeğinize sağlık talebiniz kabul edilirse 2008 öncesi sigprtalıların emeklilik koşulları iyileştirilecek umarım

siso7708

Selam Metin bey. Kanun teklifi hazırlayacaklarını söylediler. Tüm kanunları araştırıp gönderiyorum. Hak kaybı olan konuları not ederek gönderiyorum. Telefonla da görüşüyoruz. Umarım tüm engelli kardeşlerimizin sorunlarının çözümüne katkısı olur.

teşekkür ederim inşaallah sonuçlanır emekler boşa gitmez

Gündemde olan 3600 ek gösterge kamu kurumu ayrımı gözetilmeksizin tüm kamu çalışanlarına uygulanmalıdır.Diyanette,Emniyette,Sağlıkta var yerel yönetimlerde üst kademeye uygun görülen bir öneri var bu öneri bana göre çok sağlıklı değil.Bende yerel yönetimlerde görev yapan lisans mezunu 3.derece kadro bilgisayar işletmeni kadrosunda görev yapıyorum.

Engelliler icin yeni haklar iyi güzel de kanunların uygulanmasını da takip etmek gerek.2018 yılında alınmış sürekli raporu 2020 yılında emekli olurken kabul etmeyeceklerini, yeni rapor isteyeceklerini söylüyor adamlar.1 yıldan önceki raporlar olmaz imiş.Şimdi ben bunun kanunsuz olduğunu biliyorum ama bir tek bana yapılmıyor ki forumda bu şekilde birçok şikayet var.

TARIK KÜÇÜKTAY

ben de size buna benzer bir yazı gönderecektim ki siz de paylaşmıssınız.

bizim sorunumuzda tam anlamıyla bu

TARIK KÜÇÜKTAY

merhaba tarık bey var mı gelişmeler siz kontak kurabiliyorsunuz ben neredeyse faks nosu olan tüm vekillere faks çektim ama arayan soran olmadı aynı şekil mail atmama rağmen de :)

Merhaba Murat Kardeşim. uzun zamandır dönüş olmadı. Meclis yeni açıldığı için yoğunluk olabileceğini düşünüyorum. Aynı zamanda geçen gün bir televizyon kanalında CHP'den bir üst düzey yetkili ( şu anda ismini hatırlamıyorum) röportaj veriyordu verdikleri kanun tekliflerinden bahsetti.

Bir çok kanun teklifi verdiklerini ama hiçbirinin dikkate alınmadığını söyledi. Şu anda hazırlayacaklarını söyledikleri engelliler ile ilgili kanun teklifi hassas bir konu olduğu için vicdana gelip dikkate alırlar mı bilmiyorum ama yine de mecliste bu konuların dillendirilmesi de bizler için iyi bir başlangıç olur diye düşünüyorum. Her şeyin hemen hallolmasını beklemek elbette abartılı bir beklenti olabilir. Her şeye rağmen ben kendi adıma vazgeçmeyeceğim

TARIK KÜÇÜKTAY

Merhaba tarık,

bende günlük bazda 200-300 mail gönderiyor ve faks çekiyorum her türlü imkana sahibim yapabildiğim kadarını yapmaya her zaman hazırım.
chp nin verdikleri kanun tekliflerini hep reddediyolar tabi bu reddetmeler politik amaçlı malesef akp den kimse ses çıkarmıyor vekilliğin adını kullanarak daha zenginleşiyolar ne düşünsünler engellileri.

eyt artık kabul edilmedi rte tamamiyle reddetti bugün.

Bize ne olur bilemeyiz ama bu uzun soluklu bir mücadele olacak seçimlerin yaklaşmasını beklememiz lazım tek çare bu

Merhabalar..

Öncelikle engelliler adına farkındalık projesini başlatan @TARIK KÜÇÜKTAY arkadaşıma teşekkür ederim.. Destek olabilme adına hazır secim ayları bende elimden geldigince mail yoluyla katkıda bulunmaya calıştım..

Enqelli olarak özel sektörde ambalaj imalatı yapan bir fabrikada hizmet veriyorum.. istanbulda ikamet ediyorum.. Kamuda ne gibi zorluklar vardır bilmiyorum.. Ama tüm enqellilerin ortak sorunlarını zorlukları güclükleri bende iş hayatımda yaşıyorum.. Öncelikle para karşılıqı rapor alan ve sahte rapor furyasına dikkat cekmek istiyorum.. Turp gibi herif para vererek aldıgı raporla enqellilerin içinde enqelli statüsünde görev yapıyor.. Birde diqer engellilere akıl veriyor.. Tuhafıma giden içimi burkan tarafıda beş vakit namaz kılıp tüm enqellilere haktan dinden imandan bahsetmesi..
Bu qibi insanların cokluqu qercekden maqdur; iş bulamayan enqellinin - işsiz kalmasına yada işverenin tercihini onlardan yana kullanmasına sebep oluyor.. Ben çalışmaktan korkmuyorum.. iş veren al şu parayla corba iç; ''sen bizim işi yapamazsın'' diyerek döndüqüm belki yüz'ün üstünde kapı vardır.. iş buluyosun gece vardiyası zorunlu.. ben bu işi yapamam deme hakkına sahip deqilsin.. Evdeki çocuquna ekmek qötürememe korkusu.. Başında kendini bilmez yönetimin yalakası bir usta, cavus, vs her ne deniyorsa.. Enqellinin iş hayatı özellikle özel sektörde tam bir bataklık.. Şikayet etsen, itiraz etsen veya az sesini cıkarsan sonucu işten atılman ve iş bulup tekrar çalışman qercekten cok zor.. Maalesef iş hayatında bu yaşadıklarımı anlatıcak itiraz edicek mahkeme edicek ve veya hak arıyacak yasal bir devlet mercisi bulamadım.. Brakın kamuyu brakın %55 raporlunun günde %55 calışmasını.. Gercekten zor ne diyim.. Yaşadıklarımı paylaşmak istedim.. Diqer arkadaşlarında neler yaşadıqını bana katılıp katılmadıklarını bilmek isterim..
Sayqılar dilerim..

Üst Alt