Ben Haziran/1995'te aldığım H sınıfı ehliyetimi yenilemek için Kasım/2019'da başvurdum.
Aile hekiminden sevKLi olduğum için hastanelerdeki Sağlık Kurullarının yetkisi YoK. Aile hekiminden aldığınız form ile hastanedeki sağlık kuruluna uğramadan direk heyet doktoruna gitmeniz gerekiyor. Aile hekiminiz verdiği forma yazdığı bölümlere gidiyorsunuz.
Aile hekimin size verdiği forma yazdığı her bölüm için vezneye 50 TL ödemek gerekiyor. Mesela aile hekimi kontrol-muayene için 3 bölüm yazdıysa vezneye toplam 150TL ödemeniz gerekiyor. Ehliyet değiştirmek için heyete girmek maalesef ücretli.
Son 1-2 senedir engellilere e-rapor veriliyor. Verilen e-rapor, e-devlet ve e-nabız üzerinde gözüküyor. 1998'de aldığım raporu 2013 yılında yeniledim. Aslında 2000 öncesi alınan engelli raporları yenileniyor, devlet bunun yapılması için zorluyor. 2013'te aldığım engelli raporunu aldığım hastaneye götürüp e-rapor haline çevirdim.
Aile hekiminizin verdiği formda yazan heyet doktorlarına muayene olduktan sonra hastanedeki imza-mühür yazan bölüme gidip raporu onaylatıyorsunuz.
İmza-mühür bölümüne onaylattığınız raporu iL sağLık Müdürlüğü'ne götürüp ehliyet yenileme başvurusu yapıyorsunuz.
iL sağLık Müdürlüğü'nden hangi gün ve saatte hangi hastanede kurula gireceğinize dair sms geliyor. Kurula girdiğinizde size "engelli B ehliyet alabilir" şeklinde yazı veriyorlar.
Sağlık kurulunun verdiği "engelli B ehliyet alabilir" raporuyla ehliyet yenileme ücretini devlet bankasına yatırıp en yakın Nüfus Müdürlüğü'ne başvuruyorsunuz.
Yalnız çoğu aile hekimi engellilerin ehliyetlerinin yenilenmesi için gerekli formun hangisi olduğunu bilmediği için yanlış form verebiliyor. İsterseniz aile hekiminizin doldurması gereken formu gönderebilirim.