Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli ehliyet yenilemek için başvurdum, ehliyetimi iptal ettiler!?

tevfik1
Aslında zorunda değil. Sürücü olabilmeniz ile doğrudan alakalı değil rahatsızlıklarınız. Bence isterse direkt sürücü olur raporu verebilir.

Ben daha bugün gittim aile hekimine beni psikiyatriye sevk etti.Psikiyatr bir kaç soru sordu 2. grup sürücü olur kararı verdi.Sisteme de atipik psikoz yazdı.

Gennc
Aynen yazdığın gibi özelden aldım ve ehliyeti kolayca yeniledim.

Ufukalp
Ben de şizofrenim ama psikiyatri uzmanına muayene olmadan raporu alıp ehliyeti yeniledim.

Ben Haziran/1995'te aldığım H sınıfı ehliyetimi yenilemek için Kasım/2019'da başvurdum.

Aile hekiminden sevKLi olduğum için hastanelerdeki Sağlık Kurullarının yetkisi YoK. Aile hekiminden aldığınız form ile hastanedeki sağlık kuruluna uğramadan direk heyet doktoruna gitmeniz gerekiyor. Aile hekiminiz verdiği forma yazdığı bölümlere gidiyorsunuz.

Aile hekimin size verdiği forma yazdığı her bölüm için vezneye 50 TL ödemek gerekiyor. Mesela aile hekimi kontrol-muayene için 3 bölüm yazdıysa vezneye toplam 150TL ödemeniz gerekiyor. Ehliyet değiştirmek için heyete girmek maalesef ücretli.

Son 1-2 senedir engellilere e-rapor veriliyor. Verilen e-rapor, e-devlet ve e-nabız üzerinde gözüküyor. 1998'de aldığım raporu 2013 yılında yeniledim. Aslında 2000 öncesi alınan engelli raporları yenileniyor, devlet bunun yapılması için zorluyor. 2013'te aldığım engelli raporunu aldığım hastaneye götürüp e-rapor haline çevirdim.

Aile hekiminizin verdiği formda yazan heyet doktorlarına muayene olduktan sonra hastanedeki imza-mühür yazan bölüme gidip raporu onaylatıyorsunuz.

İmza-mühür bölümüne onaylattığınız raporu iL sağLık Müdürlüğü'ne götürüp ehliyet yenileme başvurusu yapıyorsunuz.

iL sağLık Müdürlüğü'nden hangi gün ve saatte hangi hastanede kurula gireceğinize dair sms geliyor. Kurula girdiğinizde size "engelli B ehliyet alabilir" şeklinde yazı veriyorlar.

Sağlık kurulunun verdiği "engelli B ehliyet alabilir" raporuyla ehliyet yenileme ücretini devlet bankasına yatırıp en yakın Nüfus Müdürlüğü'ne başvuruyorsunuz.

Yalnız çoğu aile hekimi engellilerin ehliyetlerinin yenilenmesi için gerekli formun hangisi olduğunu bilmediği için yanlış form verebiliyor. İsterseniz aile hekiminizin doldurması gereken formu gönderebilirim.

perseküsyon
Özel hastanelerin parayı alınca her şeyi yaptığı bilinen bir gerçek.
Sürücülerde aranan sağlık şartları ile muayenelerine dair yönetmelikte aşağıdaki madde varken bir şizofreni olduğunu beyan eden bir hastaya psikiyatri uzmanı onay vermeden hiç kimse doğrudan sürücü olur raporu veremez.

[FONT=&quot]b) Sürücü belgesinin geçici olarak verilemeyeceği durumlar şunlardır;[/FONT][FONT=&quot]1) Psikotik bozukluk, akut alevlenme dönemlerinde kişinin sürücü belgesi geri alınır. Patolojinin düzelmesi ya da tedaviye yanıtın oluşması için geçecek en az 3 aylık süre sonunda yeniden muayene şartı aranır. Bu sürenin sonunda durumu sürücü olmaya uygunsa 6 ayda bir kontrol şartıyla sürücü belgesi geri verilebilir. Ancak şizofreninin tedavi yanıtı düşüklüğü ve kronikleşme eğilimi göstermesi ya da kullanılan ilaçların giderilemeyen yan etkilerinin varlığı gibi durumlarda sürücü belgesinin kalıcı olarak alınması kararı da verilebilir.[/FONT]

mevcut olan ehliyetin iptal edilmesi çok kötü bir durum..
bende yenilemedim ehliyetimi bakalım bize ne diyecekler benimde bir sürü hastalıım var .
sağlık kurulu olan ehliyeti nasıl iptal ediyor ??

ben epilepsi hastasıyım+ sol gözümde sorun var + dermansız depresyon hastasıyım benim ehliyet yenileme durumum ne olur ???

GÜNEY_666
Tek göz tam sağlıklı ise monoküler ehliyet de alınabilir, ancak epilepsi sorun yaratır, çok sıkı şartları var.

[FONT='inherit']c) Epilepsi hastalarına aşağıda sayılan hallerde sadece birinci grup sürücü belgesi sınıfları verilebilir. Bu sürücüler ambulans, resmi veya ticari araç kullanamazlar.
[/FONT]
[FONT='inherit']1) Şuur kaybının olduğu epilepsi hastalarının altı aylık periyodlarla kontrol muayenesini yaptırdıklarını, beş yıl boyunca nöbet geçirmediklerini ve antiepileptik ilaçları kullanmadıklarını belgelemeleri halinde durumları nöroloji sağlık kurulunda değerlendirilir. Sürücü belgesi alabileceğine dair rapor düzenlenmesi halinde kontrol süresi raporda belirtilir.
[/FONT]
[FONT='inherit']2) Direksiyon başında tekrarlanma olasılığı olmayan, fark edilir bir uyarıcı nedeniyle uyarılmış epilepsi nöbeti geçiren kişilere nöroloji uzmanının kanaatine göre sürücü belgesi verilebilir.
[/FONT]
[FONT='inherit']3) İlk veya tek uyarılmamış epilepsi nöbeti geçiren kişilerin altı aylık periyodlarla kontrol muayenesini yaptırdıklarını, üç yıl boyunca nöbet geçirmediklerini ve antiepilepsi ilaçları kullanmadıklarını belgelemeleri halinde durumları nöroloji sağlık kurulunda değerlendirilebilir.
[/FONT]
[FONT='inherit']4) Sadece uykuda geçirilen epilepsi nöbeti olan kişiler altı aylık periyodlarla kontrol muayenesini yaptırdıklarını, beş yıl boyunca nöbet geçirmediklerini ve antiepileptik ilaçları kullanmadıklarını belgelemeleri halinde durumları nöroloji sağlık kurulunda değerlendirilebilir.
[/FONT]
[FONT='inherit']5) Bilinci veya hareket etme yetisini etkilemeyen nöbet geçiren kişilerde 6 aylık periyodlarla kontrol muayenesini yaptırdıklarını, beş yıl boyunca nöbet geçirmediklerini ve antiepileptik ilaçları kullanmadıklarını belgelemeleri halinde durumları nöroloji sağlık kurulunda değerlendirilebilir.
[/FONT]
[FONT='inherit']6) Tedavi edici epilepsi cerrahisi uygulanan kişiler (1) numaralı alt bende göre değerlendirilir.
[/FONT]
[FONT='inherit']7) Bu bent kapsamında nöroloji sağlık kurulunca yapılacak tıbbi değerlendirmede, ayrıntılı nörolojik inceleme, elektroensefalografi ve nörogörüntüleme yapılır.
[/FONT]
[FONT='inherit']8) Epilepsi tanısı konulan ve araç kullanmalarında sakınca bulunan ya da araç kullanmaları belirli şartlara bağlanan kişiler hakkında 4 üncü maddenin onbirinci fıkrası kapsamında bildirimde bulunulur.[/FONT]

Ufukalp

vay beee ulan bu vicdansızlar bize ehliyet yenilettirmeyecekler...
bende bir kaç gün önce bu konuyu nöröloji prf ile konuştum oda benzer şeyler dedi eski ehliyet kanunun da alabiliyordu ama yeni ehliyet kanunun da zorr dedi ahh ahha zamanında özel hastanenin birisi 150 tl ye veriyordu ama param yoktu yokluğun imkansızlığın gözü kör olsun hemi.... :( :(

Ufukalp

Benim B sınıfı 1990 tarihinde aldığım ehliyet yenilenir ise elimden alınacak mı yani? Ben de epilepsi hastasıyım. Engelli raporumda %5 de epilepsiden verildi... Son kontrolde ilaç dozunu artırdı doktorum...

Ufukalp
benimde ellerim ve ayaklarımda norolojik polinoropati var
ehliyet değişiminde sağlık kurulunda oran verilmiyor denmiş
normal engelli raporunu etkilemesinden korktum uğraşmadım bende
düşük oran verirlerde kontrole cağırılırım diye

soneman
O konuda hiç endişe etmeyin.
Ehliyet raporu Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelik hükümlerine göre verilir, üzerinde oran olmaz.
Hatta sizin hastane sağlık kurulu ile dahi işiniz yoktur.
Aile hekimine gidin genel muayene sonrasında başka bir rahatsızlığınız yoksa sizi nöroloji uzmanına sevk edecektir. Hastane sağlık kurulu değil bir hastanenin direkt nöroloji polikliniğine randevu alıp gidin. Nöroloji uzmanı görüşünü rapora işleyecek ve özel tertibat ile araç kullanabileceğinize kanaat getirirse sizi İl Sağlık Müdürlüğü Komisyonuna sevk edecektir. Orası ise rapor düzenleyen değil, kullanılacak tertibatları belirleyip kod veren komisyondur.

Ufukalp ilk başladığında ehliyet işi cok karışıktı
oran yazılıyor raporu etkiler durumları cok konuşuldu
hatta o zaman ehliyet yenilemesi yaptım alile hekimin verdiği forma yazdım
sinir hastalığımı ya dikkat etmedi yada gerek görmedi
arac kullanmasamda hiç ehliyeti yeniledim
fakat ötv siz arac hakkım için uğraşma cesaretim cıktı şimdi
bu yazınızdan sonra
ehliyeti kaybetsemde cok sorun değil

direk randevu alıp noroloji doktoruna gittiğimde
normal muayene gibimi olacak
baska şekilde gelmen gerekiyordu yada basvuru yapman gerekiyordu denmesin
ücret durumu nasıl en basta yada sonda hastaneye ücret ödüyormuyum

soneman
Ehliyeti yeniledim diyorsunuz ama ehliyet yenileme işlemi soruyorsunuz, ben bir şey anlamadım ki.

Ufukalp 2 sene gibi bir suresi var bildiğimm artık yeni ehliyetlerde
tekrar isteyecekler sanırım sağlık raporu

soneman
Aksine bir kod islenmedikçe B sınıfı ehliyetler 10 yıllık. Ehliyetinizin arkasında da yazar zaten süresi.

Ufukalp
ben daha kısa sanıyordum
siz söyleyince kontrol ettim
arac kullanmayınca : )

peki tekrar gitsem hastalığım arttı diyerek
yeniden başlasam ehliyet değişimine
böyle durum olmuyormu
bilginiz varmı nasıl olur tekrar yenileme
kişi isteğiyle yada mecburiyetten

Son düzenleme:
soneman
Rahatsızlığınızın arttığı ve artık manuel vitesli normal bir aracı kullanamadığınızı iddia ederseniz tabi ki süre dolmadan ehliyet yenilemek mümkündür.
Sanırım ÖTV muafiyetli araç almayı amaçlıyorsunuz. Bunun için de tertibat şart olduğundan uzuvlarınızda uyuşma ve güçsüzlük olduğunu iddia edeceksiniz.
Peki doktor EMG ister ve madem polinöropati olan uzuvlarda ileri derecede uyuşma ve güçsüzlük oluyor, her iki elinizde de mevcut görünüyor bu durumda size ehliyet veremeyiz derse ne yapacaksınız ? Her iki alt ekstremitenin de tam noksanlığında bile elden kumandalı araç için ehliyet mümkün ancak Türkiye'de her iki üst ekstremitede sorun varsa ehliyet verilmiyor.
Durumunuzu bilmiyorum sadece varsayımda bulundum.

Ufukalp
evet haklısınz ufuk bey her 2 el ve ayak iptal edebilirler
fakat istanbul gibi yerde dolmus otobuslerde ayakta durmak tutunmak zorluyor insanı cok
benim durumumda olanları
ya evden cıkmayacağız yada bir çare bulacağız
suan değil ama ilerde hastalık bitince deneyebilirim
ilk alırken oran yazdılarını söylediler bu sitede 3 sene önce
vazgecmiştim o zaman normal raporum tehlikeye girmesin diye

noroloji doktoruna gittiğimde
normal muayene gibimi olacak
baska şekilde gelmen gerekiyordu yada basvuru yapman gerekiyordu denmesin
ücret durumu nasıl en basta yada sonda hastaneye ücret ödüyormuyum

soneman
Sevk edildiğiniz poliklinik sayısına göre bir ücret ödüyorsunuz, ehliyet muayenesi sosyal güvence kapsamında değil. Ben 2019 sonunda hallettim 50 TL idi o zaman.
Direkt polikliniğe gittim, doktor ehliyet için olduğunu görünce vezneye git para yatir öyle gel dedi, hemen gidip yatırıp geldim. Tetkik falan isterlerse ayrıca ücret talep etmiyorlar. Beni odyografi testine gönderdi hemen yaptırıp getirdim, ücret talep edilmedi.
Size özel hastane ehliyet raporlarının da geçerli olduğunu hatırlatmak istiyorum. Eğer istediğiniz şekilde rapor alabileceğiniz özel hastane ve doktorunuz varsa o da mümkün.

Ufukalp
burda asıl kilit yer iş sonradan kurulan il sağlık müdürlüğünde bitiyor anladığım
doktorun yazdıklarını olur dese bile dikkate almadıklarını okudum
cok isyan eden oldu burda ehliyeti iptal olan

ehliyeti iptal olup da trafiğe yakalanınca sadece ehliyetsiz kullanma cezası mi olur yoksa daha üst ceza var mı. benim de 10 yılda bir kaybetme riskim var da

murat220
Daha üst ne olabilir, ehliyetsiz trafikte yakalanana ehliyetsiz araç kullanma cezası yazılır. Zaten bu ceza diğerlerine oranla yüksektir.
Ehliyetsiz araç kullanma cezası 2.473 TL dir. Eğer ehliyetsiz araç kullanırken yakananan kişi ruhsat sahibi değilse bir 2.473 TL de ehliyetsiz kişiye aracını verdiği için ruhsat sahibine yazılır, toplam 4.946 TL olur.
Ayrıca yanınızda yeterli ehliyete sahip biri yoksa araç bağlanır, otoparka çekilir. Ancak yeterli ehliyete sahip biriyle geldiğinizde ona teslim edilir.

Üst Alt