Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli ehliyetim iptal mi edilmiş oldu? Sonrası ne olur?

aliyilmaztr

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Merhabalar,

Ben 2014 yılında Şişli Etfal hastanesinden H sınıfı ehliyet ve Özel Tertibatlı Araç alabilir raporum var ve raporda sürekli yazıyor.
Bu rapordan sonra ehliyetimi 2014 yılında H sınıfına çevirttim. Sonrasında araç aldım ve şuanda halen kullanıyorum.

H sınıfı ehliyetimi değiştirmek için memlekette kaldığım sürede yozgat devlet hastanesinden rapor aldım. (İstanbulda yaşıyorum, daha az süre beklemeden dolayı memketten çıkarttırayım diye düşünmüştüm)

Yozgat il sağlık müdürlüğüne raporu verdim ve sonrasında kurula girdim.

Heyete mevcut ehliyetimi, araç ruhsatımı göstermeme rağmen rapor sonucumda "Özel Tertibata Gerek Yoktur" ibaresiyle engelli ehliyetim yenilenmedi. Bu durumda engelli ehliyetim iptal mi edilmiş oldu?

İptal edildiyse 2014 yılında aldığım ve yukarıda belirttiğim rapora ters bir durum yok mu?
Ben bu durumda bir daha engelli araç alamayacak mıyım?

Mevcut H sınıfı ehliyetimin değişim süresine daha çok var. Bu sürede aracımı kullansam nüfüs müdürlüğünden ehliyeti yenilemesem bir sorun çıkar mı?

Devlet benden geriye dönük vergi talep eder mi?

Heyetteki doktor beni bir anda anadan doğmuş gibi sapasağlam yaptı. Ameliyat olabilirsin diyor. Bunu söylemek bu kadar kolay mı?

Ben 46 yıldır bu halde yaşıyorum. Vergi indirimi raporu aldıktan sonra emekli oldum, 6 yıl oldu. Askere bile gitmedim.

Uzman ortopedist bunları söyleyebilir ve zaten olan ehliyetimi 3 kişinin ağzıyla iptal edebilir mi?

O zaman çok fazla mağduriyetler yaşanmaz mı?

İtiraz etsemmi naapsam bilemedim. Sudan çıkmış balık misali oldum.
şoktayım ve karma karışık duygular içindeyim.

Bana yardımcı olacak ve beni yönlendirecek abilerime ve kardeşlerime şimdiden teşekkür ederim.

Sağ kalçamda çıkık var 3 cm kısa ve ağrılı ve de hareket kısıtlılığı var.

Ben şimdi kafamı hangi taşlara vurayım?:(

otomatik vitesli araç kullanabilir mi denmek istendi acaba?

özel tertibata gerek yok demek, normal araç kullanabilirsin demek. Yani ehliyetin büyük ihtimal B sınıfı olarak değişecek.

Cevaplar için teşekkürler.

Peki ben mevcut olan ehliyetimi değiştirmesem bir sorun olur mu?
Nasılsa 2021 e kadar süresi var.

Trafik çevirmelerinde bir sorun olur mu acaba?

Yukarıdaki diğer sorularım konısunda bilgi deneyim veya tecrübesi olanlar cevaplarsa memnun olurum. Aynı sorunu yaşayanlara ışık tutacak bir paylaşım olur.

Merhabalar, peki mevcuttaki H sınıfı ehliyeti değiştirmeden ve özel tertibatlı araç alabilir raporuyla gidip araç alabiliyor muyuz?
Yönetmelikte yeni ehliyet ile ilgili bir bilgi geçmiyor.

İlla yeni ehliyet ile mi araç alabiliyoruz?

aliyilmaztr

2020 sonuna kadar H ehliyetleri geçerli alırsınız. Ama özel tertibat taktırmak için TSE süreçlerine geçtiğinizde yeni kodlu ehliyet istediklerini paylaştı arkadaşlar. Orada tıkanabilirsiniz.

TSE de farklı olan nedir ki H sınıfı ehliyet ve rapor geçerliyken TSE de takılacağız? :)

Valla ehliyet fotokopisini pek çok yerde verdim. H tipi ehliyetle yapabilirler de yapmayabilirler de. Deneyin isterseniz.

aliyilmaztr

Arkadaşlar bu şekilde bilgi veriyorlar: TSE işin içine girince engelli kodlarının yazılı olduğu yeni tip ehliyet isteniyor diye...

Benim başıma gelmedi ama deneyim sahibi arkadaşlar böyle söylüyor. (Otomatik vites özel tertibat sayılıyorsa, araçta otomatik vites hariç tertibat yoksa elbette TSE'ye gitmezseniz sorun yaşamazsınız H ehliyetle.)

Özel tertibat yapan firmaya sordum az önce, raporumun kopyasını ve H sınıfı ehliyeti wttsptan gönderdim.

Soru;

.... hanım selam, Bu evraklarla özel tertibatlı araç alabilir miyim? Mevcut aracımın tertibatını da sizde yaptırmıştım.

Gelen cevap;

Rapor ve ehliyet araç alımı için uygun fakat vergi dairesinde sorun çıkarmı bilmiyoruz. Vergi dairesine sormanızda fayda var.
Kalçalarda olan sorunlarda vergi dairesi bazen sorun çıkartabiliyor. Onay vermeyebiliyor.

İstanbul il sağlık müdürlüğüne itiraz için gittim ancak itirazımı kabul etmedi. Yozgata gitmem gerekiyormuş. Yozgat kayseriye gönderiyor.
Kayseride olumsuz rapor verirse Ankaradaki hakem hastaneye yolluyor. Ben istanbuldayım. Benim iş iyice arap saçına döndü.

Ayrıca sağ kalçadaki 3cm kısalık için hiç bir yerden engelli ehliyeti alamazsın dedi kurul başkanı.

İtiraz sürecinde olumsuz sonuç alırsan ehliyetin iptal olur polis çevirmesinde yakalanırsan da hem ceza keserler hemde arabana el koyarlar ayrıca araç engelli aracı ötv'yi senden talep edebilirler başına iş almışsın resmen inşallah itirazın kabul edilir

İl sağlık müdürlüğünde görüştüğüm komisyon başkanı mevcut ehliyetinle devam edebilirsin. Yenile süresi (2021)dolunca tekrar rapor için müracaat edebilirsin dedi. Bir de aldığım özel tertibata gerek yoktur raporu 2 yıl geçerli ve süresi sonuna kadar kullanabilirmişim.

Ben özel tertibata gerek yoktur raporu ile normal B sınıfı ehliyet alana kadar eski ehliyetim geçerli yani.

Bir de ötv geri isteme gibi bir şey olamaz dediler. Zaten aracın süresi Aralıkta doluyor.

aliyilmaztr

2021 değil, 2020 sonu eğer uzatılmazsa. Evet, ehliyet sağlık kurulu raporu 2 yıl geçerli. Yani şimdi 2020 sonuna kadar mevcut H sınıfı ehliyetinizi kullanacaksınız. 2020 sonunda B ehliyetle mi devam edeceksiniz?

Geçmişe dönük ÖTV ile ilgili sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Ama yeni araç aldığınızda artık ÖTV'siz araç alamazsınız.

2020 sonunda B ehliyetle devam edeceğim evet. Rapora itiraz etmeyeceğim çünkü uğraşsamda 3cm kısalık olduğu için vermeyecekler. Kurul başkanı resmen söyledi bu kısalıkla alamazsın 4-4,5 cm olsa alırdın dedi, bacağımı extra kısaltamayacağıma göre. :)

Merak ettiğim bir konu da; nasılsa mevcutta H ehliyetim var. Bununla yeni araç almayı denesem ne olur?
Aldım diyelim, ehliyet değişim süresi bittiğinde mecburen B ehliyet almak zorundayım. O zaman ehliyet B, araç ise engelli aracı olacak bu durumda trafikte bir sorun çıkar mı acaba? Yada B ehliyet aldığımda aracı normale çevirtmem gerekir mi?

Çok saçma bacağını kes hocam, illa zora sokacaklar bizleri... aracın süresi azsa bekle yoksa alırlar. Süreli raporlarda alıp geri ÖTV ödeyen duymuştum, hiç ortalığı karıştırma...

kmlklc

Valla bu zamana kadar çok saçmalıklarla uğraştım hepte bana mı denk gelir arkadaş? :(

Zaten engelliyiz habire uğraştırıyorlar. Güya özel tertibatlı araç ve ehliyet alabilir ibareli sürekli raporumuz var ama komisyondakilerden dolayı hiç bir işe yaramıyor. Ozaman bu raporun ne önemi var ki?

Merak ediyorum avrupaya uyum sağlayacağız ya, acaba avrupadaki engelliler bizim çektiklerimizi çekiyor mu?

Astım hastasıyım, kalçadaki sorundan dolayı her iki kalçada ve dizlerde kireçlenme var ve skolyoz olmuşum.
Ayakta sürekli 10dk'dan fazla duramıyorum.

Gel gör ki heyetteki 3 kişiye göre sapasağlamım.

Allah kimseye çekemeyeceği yük vermesin. Heyetteki 3 kişiye de!

Merak ettiğim başka bir konu da acaba sağ kalçadan tek sorun yaşayan bu forumda tek ben mi varım?
Bende de aynı sorun var şu şu şu yolları izledim ama başarısız oldum, yada şöyle şöyle yapıp bu işi başardım diyecek kimsenin olmaması. :(

aliyilmaztr

Eski ehliyeti kullanmaya devam edebilirsiniz. Bu konuda sorun yok. Ama yeni araç alamazsınız. Çünkü yeni araç alırken "özel donanımlı araç kullanmalıdır" ibareli engelli sağlık kurulu raporu istenir. 3 cm kısalık ile bunu vermezler...

"Özel Tertibata Gerek Yoktur" ibaresi ile karar alınmış rapora itiraz ettim.
Yarın başka bir ilde tekrar heyete gireceğim, bunda da aynı sonuç çıkarsa karar kesinleşecek.
Bu durumda ben hukuki olarak hakkımı aramak için dava açacağım.

Eğer karar olumlu çıkarsa, yarın gideceğim ilin heyeti Ankara heyetine yollayacak.

İnşallah karar olumlu çıkar. Aksi halde dava yolu görünecek.

Hukuki olarakta red sonucu çıkarsa üst mahkeme yolu var mı? @Hüseyin İlik Hüseyin bey bilginiz vardır.

Hakkımı alabilmek adına daha üst mahkemeler dahil ilerleyeceğim.

Eklemek istediğiniz bana yol göstereceğini düşündüğünüz, işime yarayacak her türlü bilgiye açığım.
Buradan yada özel mesaj olarak bana iletebilirseniz memnun olurum.

Kimsenin ilgisini çekmiyor ancak ben yine de son durumu yazayım. :)

İtiraz sonucu yönlendirildiğim İl sağlık kurulu 1 tane test 2 tane daha görüntüleme sonucu talep etti.
Bunları yaptırıp tekrar kurula gireceğim. Kanırttıkça kanırtıyorlar, bakalım bunun sonucu nereye varacak.

Ali bey kolay gelsin, zor bir süreçten geçiyorsunuz. Ben de sağ koldan engelliyim. Rapor alma sürecindeki zorlukları 12 yıl önce falan ben de yaşadım. Önce ehliyet almıştım sürücü olur heyet raporuyla. Sonra araç için heyet raporuna başvurduğumda sürücü olamaz sonucu çıkmıştı. İtiraz falan zorlama derken sonunda H sınıfı ehliyet ve özel tertibatlı araç alabilir raporunu çıkartabilmiştim. Gerçi aracımı ancak 5 yıl önce alabildim ama ... Şimdi ehliyet yenileme stresi yaşıyorum. Zamanı sonuna kadar kullanacağım galiba. Başvurursam %90 ehliyet alamaz raporu çıkar gibime geliyor. Bari otomobilimi sıkıntı çıkmadan kullanabileyim. Gerçi arabayı da benden başka sadece eşim kullanabiliyor.
Benim de merak ettiğim tekrar başvuruda "sürücü olamaz" kararı çıkarsa ötv muafiyetiyle aldığım araç ne olacak, 2020 Ocak'ta 5 yılı doluyor. Ehliyetim iptal olursa MTV öder miyim diye de merak ediyorum. Bilgisi olan varsa cevaplarsa sevinirim.
Tekrar size kolay gelsin.

Zorla söke söke aldığımız haklarımız bir şekilde elimizden alınıyor, 2020 yılı sonuna kadar bu hakkımı kullanacağım. Ehliyet için yeni bir rapor çilesi beni bekliyor..

Merhaba arkadaşlar. B ehliyetim var gözlük ve lens olarak kullanıyorum. 42 rapor aldım 10 gözden diğer oranlar diyabetik ve tansiyondan. Var olan ehliyeti kullanabilir miyim sizce, değiştirmek zorunlu mu ehliyeti? Bir fikri olan var.mı

Kederli

Kurula girip özel tertibata gerek yoktur şeklinde rapor alsanızda nüfus müdürlüğünden yeni ehliyet almadığınız sürece durumunuz mevcut halini korur. Eğer tertibata gerek yoktur raporunu verip nüfus müdürlüğünden yeni ehliyet alırsanız bu sefer tertibatlı aracınızı kullanırken yakalanırsanız aracınız bağlanır. Tertibatı söktürmek zorunda kalırsınız.

Şuanda tertibatlı araç alamayacağınız şüphesini taşıyorsanız sakın işlem falan başlatmayın. Nasılsa eski tip H ehliyet 2020 yılı 31 Aralık tarihine kadar geçerli. O zamana kadar da aracınızı sorunsuz kullanırsınız. Sonrasında zaten mecburen süre bitiminde (içişleri bakanlığı süreyi uzatmazsa) ehliyeti değiştireceksiniz. O zaman süreci başlatırsınız ve tertibata gerek yoktur kararı çıkarsa itiraz eder hakkınızı alana kadar uğraşabilirsiniz, karar hakem hastaneden de olumsuz çıkarsa ya kabullenir B ehliyet alır veya hukuki süreç başlatırsınız.

Ben şuanda itiraz sürecindeyim. Sonrasında hukuki süreç kısmına başlayacağım. Bakalım hayırlısı...

emir79

Size katılıyorum. Memlekette başa geçen her yeni yönetim farklı uygulamalarla insanları zor duruma sokuyor.
Madem tertibata gerek yoktu bana neden H ehliyet ve araba verdin? Diye düşünmeden edemiyorum.

Neymiş o zamanki doktorlar yanlış değerlendirilmiş olabilir miş! E ozamanki doktorlar geri zekalımıydı en az 4 sefer kurula girdim ve kuruldaki herkes doktordu. Enteresan şeylerle karşılaşıyoruz ve hakkımızı koruyacak bizleri temsil edecek bir kurum yok.

aliyilmaztr

Teşekkürler. Ben de süreyi sonuna kadar kullanayım diyorum. Bakarsınız süre uzatılır (her zaman öyle olur ya) veya engellilere yönelik uygulmalarda değişiklik kolaylık yapılır. En azından sorunu ötelemiş olurum.

aliyilmaztr Merhabalar yaşamış olduğunuz sıkıntıları bende yaşadım lakin il sağlık müdürlüğünün vermiş olduğu raporu ile işlem yapmadım son gün olan ehliyet yenileme süresini bekleyeceğim farklı farklı kodlar yazdılar tamamen bana engel olan tertibatlar ve sanırım bu yazmış oldukları tertibatlar ile ötv den yararlanamıyorum güncel bilgiler var mı sizde?

ALARICI

Röntgen, kas testi ve EMG istediler.
Yarın onları hastanede yaptırıp Cuma günü tekrar kurula gireceğim.
Büyük ihtimalle sonuç olumsuz olacak. Gaz ve frene basabiliyormuyum diye kas testini istediler sanırım.
Gaza frene basabiliyorum ama uzun süreli olduğunda ağrılarım çoğalıyor ama kurul bunu takmayacak tabii.
Geçenki ilk kurulda çok aşağılayıcı bakışları vardı bayağı bir rahatsız oldum.

Bu seferde aynı durumu hissedersem ve olumsuz olursa kesin kavga çıkartırım. :mad:

aliyilmaztr Arkadaşım merhaba bende seninle aynı duruma düştüm bendede her iki kalça çıkığı ve ayrıca boyun fıtığı ameliyatı ile boynumda yapay diskler ve civatalar var bugün H sınıfı ehliyetimi yeni kodlamalı ehliyete çevirmek için kurula girdim 2. sııf ehiliyet ve tertibatsız araç kararı çıktı kodlara hiç bakmadan itiraz dilekçemi yazdım kocaelide tekrar kurula gireceğim sizin sürecin durumu nasıl ilerliyor bilgi verebilirmisiniz .Kodlarda ne yazıyordu bilmiyorum ama görevlinin söylediği ÖTV siz araç alamazsın dedi bende hiç bakmadan itiraz dilekçemi verdim.Ben bu işten anlamıyorum bunca engelli insanı nasıl bir kararla iyi görmeye başladılar ayakta zor duruyorum 50 metre yürüdüğümde oturma ihtiyacı duyuyorum derdimizi kime anlatacağız merak ediyorum.Siz hangi aşamadasınız beni bilgilendirirseniz sevinirim.saygılar

Üst Alt