Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliği için başvurum Malulen diye işleme alınıyor!?

👍😂😂😂

Mutlaka paylaşacağım dostum haber ederim. 21 ocakta başvurdum halen bi kıpırtı yok. Gelen evrak dosyasına kaldırıldı yazıyor bu hafta içi bi kıpırtı bekliyorum :)

Engelli vergi indirimi için 22 aralık 2024 te vergi dairesine başvurdum sonucunu öğrenmek için neredeyse hergün istanbul vatan engelli vergi indirim servisini ve ankara da bu konu ile ilgili kurumları aradıysamda ulaşamadım telefonlara cevap verilmiyor, nihayet 5 ocakta istanbul vatan vergi dairesi engelli servisine ulaşabildim başvuru durumumu sordum sizi arayıp bilgi vermediler mi dediler hayır beni arayan olmadı dedim ki arayan soran olmamıştı zaten. Neyse sizden ek tetkik istenmiş mail adresi verin istenen tetkik bilgilerini göndereyim dedi ve gönderdi.

İstenen tetkik'i engelli raporu aldığınız hastanenin sağlık kuruluna belirtin bize onlar göndersinler siz elden göndermeyin dedi tamam dedim.

Ertesi gün 6 ocak 2025 te istenen tetkiki söyledikleri gibi hastaneden gönderilmesini sağladım. 3 5 gün sonra hastane ile görüştüm evet gönderilmiş dediler ok dedim.
Vergi dairesini hergün aramama rağmen yine ulaşamadım ve 17 ocak 2025 cuma günü telefonuma Engelli vergi indirimi başvırumun sonuçlandığına ve çalıştığım işyerine etebligat olarak gönderildiğine dair SMS geldi gelen tebligatın çıktısını aldım %78 engel oranı ile %78 iş gücü kaybı olduğuna karar verildi ve başvuru tarihi olan 22 aralık 2024 ten itibaren geçerlidir diye açıklama var.

Benim engelli vergi indirim sürecim vergi dairesinde ki gecikmeden kaynaklı olarak 17.01.2025 te sonuçlandığı için yeni yasa 15.01.2025 te yayınlanan yasaya göre günler öncesinden kazanılmış vergi indirimi ile emeklilik hakkımı kaybetmiş oldum.

Sizce bu durum da ne yapmalıyım ? Düşünce ve fikirlerinizi paylaşmanızı rica ederim, teşekkürler.

@OturanBoğa

@İstanblue34,
Sizin başvuru tarihiniz 15 Ocak öncesi olduğundan bir önceki yasaya göre işlem görürsünüz. %78 çalışma gücü kaybınız var yıl süreniz dolmuşsa emeklisinizdir.

@feramuz,

Feramuz Bey merhaba,

Engelli vergi indirimi başvurum 22 aralık 2024 / Sonuçlandığı tarih; 17.01.2025 ama vergi indirim belgesinde başvuru tarihi olan 22.12 2024 tarihinden itibaren geçerlidir yazıyor.

Engelli raporu aldığım tarih: 05.12.2024
Engel oranı: iki hastalıktan gözden %76 hipotroidi den %10 toplamda %78

Sgk girişim: 2001
Toplam prim gün sayısı: 4120

Malum vergi indirimi onay süreci geciktiği için yeni yasa 15.01.2025 ten sonra 21.01.2025 te ancak başvurabildim.

Umarım söylediğiniz gibi olur. İnanın bu sebepten dolayı tad tuz kalmadı.
@feramuz

@İstanblue34,
21 Ocakta başvurduysan olmaz hocam vergi indirime başvuru ile emeklilik başvurusu haliyle farklı ama hak kaybın var hukuki açıdan haklılık çıkabilir avukat çözer bunu git görüş bir tanesiyle böyle büyük meblağ istemezler.

Her şey kuralına Uygun. Avukata boşuna neden para versin?

@gannicus,

Kuralına uygunsa emekli olur yapmıyorlarsa demek ki ‘kurala’ uygun değil. SGK’nın yakasına yapışamayacağına göre hakkını savunacaksın. Mevzuat, hukuk bilgin varsan kendin yoksa bir avukat bulacaksın başka yolu yok.

@İstanblue34,

Siz emeklilik için basvurmadiginiz için daha doğrusu elinizde vergi indirim belgesi olmadığı için basvuramadiginiz icin maalesef şu durumda herhangi bir itiraz yapamazsiniz fakat herhangi bir hastalıktan 40 ve üzeri raporunuz var ise yeni yasaya göre basvurabilirsiniz. Umarım yasa anayasadan hak kaybı olduğu için döner de kimse mağdur duruma düşmez

@Defne2626,
Defne Hanım evet halihazırda 21 ocakta tek hastalıktan %76 engel oranı ile yaptığım bir başvurum var sonuçlanmasını bekleyeceğim. O sonuçlansın duruma göre aksiyon alacağım emekliliğim onaylanırsa ne ala ama yok red gelirse yasal yollardan mahkeme yolu ile netice almaya çalışacağım. Dönüşünüz için teşekkür ediyorum.

@İstanblue34,
Defne kizcemin adı:) aynı sekilde benimde tek hastalıktan 60 raporum var bende başvuru sonucu bekliyorum bakalım umarım adaletsiz bu sonuç çıkmaz inş kanun yürütmesi durdurulurda engelli hiç kimse mağdur duruma düşmez

@Defne2626,
Ahh öylemi :) Allah sizlere bağışlasın ömrü bahtı güzel olsun. Amin inş. Güzel dilekleriniz için çok teşekkürler 🙏

@İstanblue34,
Raporun 78 olduğuna göre yaşlılık emekliliği olamazsın gibime geliyor 60 ve üzeri malul sayılır diye düşünüyorum 59 olsaydı yaşlılık olurdun

@gannicus,

SGK li olarak işe başladığınızda engelli olarak işe başladıysanız yaşlılık aylığı bağlarlar, çalışırken sonradan engelli olursanız malulen emekli olursunuz.

@alaattin41,

Oranla ilgisi yok. Çalışmaya başladığınızda engelli olarak işe başladıysanız yaşlılık aylığına hak kazanırsınız. Sağlam olarak işe başlayıp çalışırken engelli hale geldiyseniz malulen emekli olursunuz. İşe başlarken engelli olduğunuzu ispatlamaniz lazım.

@barcan88,

Öyle olsa kimse emekli olamazdı. Sonradan engelli olanlar da tabiki yaşlılık aylığı alabilir. Çoğu da öyle zaten. İstediğiniz Emeklilik ne ise ona göre değerlendirme yapılmalı...

Vergi indirim süreci neden uzamış olursa olsun maalesef sgk'ya emeklilik başvurusu 15 Ocak sonrası olduğu için maalesef yeni düzenleme girmiş oldunuz. Bu konuda avukatlık bir durum olduğunu sanmıyorum. Haklısınız, ama maalesef bu haklılık SGK'dan emekli olmanızı sağlamaz. MAalesef

@İstanblue34,

Kardesim 15.01.2025 itibariyle vergi indiriminden yaslilik ayligi (engelli ayni anlami tasiyo) kaldirilidi. Su an SGK yuzde 60 isgucu kaybi tespit edip malulluk ayligi bagliyo. Konu cok gundemde takip etmedin sanirim. Forumu oku. Anayasa mahkemesi surecleri baslayacak

@Srkann,
Kardeş takip ettim ettim halen de takipteyim :)

Foruma 11 şubatta katılmışsın benim 20 ocakta açıp takip edip okuyup bilgi sahibi olduğum ve aldığım cevaplar neticesinde içinde bulunduğum sürecin sonlanması için beklemeye geçtiğim süreçte konu başlığına 21 şubatta cevap yazıp bana takip etmedin sanırım forumu oku önerisinde bulunman çok hoş :)

Emekliliğe başvururken başvuru formunda %60 iş gücü kaybı tespiti işaretli ise malülen emeklilik başvurusu ( malülüyet aylığı), bir diğer madde 28/5 iş gücü kaybı tespiti işaretli ise engelli emekliliği (yaşlılık aylığı) maddesi üzerinden süreç ilerler yani söylediğin gibi engelli (yaşlılık aylığı) kalkmadı bilgin olsun.

Dönüşün için ayrıca teşekkür ederim dostum.

Sağlıcakla kal 🙏

@OturanBoğa,
Dönüş için teşekkür ederim 👍🙏

@İstanblue34,

Engelli aylıgi nasil kalkmadi anlayamadim. 28.5 memur icin degilmi. 4A lilar basvuramiyo diye biliyorum. Yoksa 15.01.2025 de benim basvurumu kabul ederdi

@Srkann,

Dostum engelli aylığı kalkmadı o başka bir konu.

Sosyal inceleme değerlendirilmesinde durumun değişmesi ve buna bağlı olarak muhtaçlık durumunun ortadan kalkması sonucu engelli aylığı kesilmektedir.

Sen engelli aylığımı almak istiyorsun engelliler için iş gücü kaybı tepiti ile engelli emekliliği veya malülen emeklilik mi ?

Engelli aylığı diyorsan ve çalışmıyorsan hali hazırda sgk'lı değilsen bölgende ki sana en yakın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarına (SYDV) başvuracaksın. Evrak kontrolü ve ev ziyareti yapacaklar uygun görürlerse aşağıda ki maaş cetveline göre engelli aylığı alabilirsin.

2025 yılı engelli aylığı tutarı; engel oranı %40-69 arasında olan vatandaşlarımız için 3.723,27 TL, engel oranı %70 ve üzeri olan vatandaşlarımız için ise 5.584,91 TL olarak güncellenmiştir.

Yok ben %40 ve üzeri engelli raporum var emekli olmak istiyorum diyor sigortalılık süresi ve gerekli şartlara sahipsen bağlı bulunduğun SGK merkezine iş kazası meslek hastalığı gibi doğuştan olmayan engellilik ise (malülen emeklilik) iş gücü kaybının %60 oranında kaybı tespiti için başvurman gerekir.

Doğuştan engelli ve %40 üzeri raporun var ise ve gerekli sigortalılık prim gün sayısı şartlarına sahip isen yine bağlı bulunduğun SGK merkezine 28/5'ten engelli emekliği için iş gücü kaybı tespiti ile engelli emekliliği için başvuru yapman gerekir.

Son düzenleme:
@Srkann,

Arkadaşlar yanlış bilgi veriyorsunuz. Eğer bir kişi işe başlamadan önce engelli ise ve bunu belgelerse yaşlılık aylığı bağlanır. Eğer kişi işe başlarken engelli değilse ve sonradan iş kazası veya başka bir nedenle engelli olursa malulen emekli olur.

Arkadaşlar sonuçlar ne zaman çıkıyor bilen varmı aramıza? 20 ocak'da iş gücü kaybı için hastane de muayene oldum raporları SGM gönderildi fakat halen Gelen evrak işlem de diyor ne olduğuna belli değiliz emekli olur muyuz olamıyor muyuz net açıklama yok. Size sonuçlar geldi mi acaba?

@İstanblue34,

Haklısınız.Ben o arkadaşa paylaşımını alintilayarak cevap verdim. O nedenle sadece ona hitap ettim. Ama, akıllı telefon klavye azizliği nedeniyle çoğul eki yazmış. Haklısınız sizinle aynı fikirdeyiz. Bu vesileyle rica edeyim bazı arkadaşlara. Bilmediğimiz bir konuda cevap vermez isek daha hayırlı olur. Çünkü, yanlış bilgi vermek arkadaşlarımızı yanlış işlem yapmaya sevk eder. Lütfen herkes bildiği konuda cevap yazsın ki doğru bilgilendirme olalım.

@barcan88,
Anladım dostum açıklamanız ve katkılarınız için çok teşekkür ederim siz de çok haklısınız iyi akşamlar diliyorum 👍🙏

@virus1,
Dostum öncelikle hayırlı uğurlu olsun.

Bende 21 ocak'ta başvuru yaptım DYS de 6 şubat'ta gelen evrak dosyasına kaldırıldı yazıyor o günden beri bir kıpırtı olmadı beklemedeyim

Üst Alt