Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
@alibykbs,

Balthazar formulu kalkmıyor. o engelli raporun ayni klinikteki farkli hastaliklarin oran hesaplanması ile bir çok klinikten aldigin oranların engelli raporu oranini hesaplama metodu.
2008 öncesi ssklilarda vergi indirimi ile emeklilik kaldırıldı.

MADDE 17- Düzenlemeyle 2008 yılı Ekim ayından önce sigortalı olan engelliler için de vergi indirim belgesi esas alınarak yürütülen emeklilik işlemlerinin, 5510 sayılı Kanun kapsamında çalışma gücü kaybına göre belirlenmesi ve tüm uygulamanın SOK tarafından yürütülmesi amaçlanmaktadır. Aynca, yürürlük tarihinden önce engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlananların mevcut aylıklarının ödenmesine devam edilmesi, bunlardan kontrol muayenesine tabi tutulanların yeni sağlık kurulu raporlarına göre çalışma gücü kayıp oranlarının. Gelir İdaresi Başkanlığı merkez sağlık kurulu yerine SGK sağlık kurullarmca aylık bağlanmasma esas rapor tarihindeki yürürlükte olan tıbbi mevzuat da dikkate alınarak değerlendirilmesi suretiyle kazanılmış haklarının korunması amaçlanmaktadır.

***Bak burada yazana gore emekliligi hakettigin raporunun kotrolunde onceki raporu aldigin mevzuat gecerli olacak diyor.Ben onlarin yalancisiyim.Yan cizmezlerse durum bu

Arkadaşlar bir sorum olacak ben 26 Aralıkta emeklilik dilekçemi sgk ya verdim. Cuma günü tahsis numaram çıktı. Ayın 19 unda bağlanıyor gözüküyor maaşım. 170 i aradım benim para ilk önce günlük ödeme olarak bankaya havale olurmuş sonraki ayın 19 u asıl net maaş bağlanırmış bu günlük ödeme nedir hangi tarih aralıklarını kapsar bu durumda.. Teşekkür ediyorum..

Maaş gününde birde günlük ödeme var hepsini beraber alabilirsiniz ve banka promosyonuda istersiniz

Akciğer rahatsızlığından Yüzde 40 rapor alan bir kişi olarak çalışma iş gücü kaybını bir doktor nasıl belirleyecek bizim hayatımız 8-9 saatlik iş hayatından ibaret değil ki

@Murga,

Vekillere gore bunun bir onemi yok.Calisma gucu ile emeklilik bu işin bahanesi.Engelli adamı 20 yillik sigortasina ragmen emekli etmeyen sisteminde destekleyenlerinde Allah belasini versin demekten baska birsey gelmiyor elimizden

Merhabalar bugün Habertürk de bir yazı okudum mevcut süreli vergi indirimi olanlar yeni yasanın onları etkilemeyecegi rapor süresi bitince ,raporu olduğu zamanki yönetmeliğe göre yani eski yasaya tabi oldukları hak kaybı yasanmayacagi yazıyor eski hesaplama (baltazar)toplamaya göre olacağı yazıyor bu dogrumudur? Şubat ayında yürürlüğe girecek diyor yasa şubata kadar vergi indirimi yazımiz gelirse yirtarmiyiz yeni yasadan teşekkürler

@eminserin,
Merhaba. Bende 24 aralıkta verdim dilekçemi. Tahsis no görünüyor Emekli kaydında. Fakat başka hiç bir şey yok. Maaş günü vs. Onlar nerede var.

@İst3437,
Merhaba, bendede yok şu an sanırım daha hesaplanmadı, günlük ödeme bölümüne ara sıra bakın bu hafta gözükebilir.

@Gülçnn,

Rica ederim.

Saygılar.

@Semih avci,

Üstadım merhaba,

Kanunlarla ilgili bilgim ailemden birisinin bağımsız erklerden birinde 30 yıl hizmet etmesindeki bilgileri ve benim çocukluğumdan beri yanına giderek öğrenme isteği,20 yıldır T.B.M.M. kanun yapımını sıkı bir şekilde takip etmem ve de çok uzun yıllardır Resmi Gazeteyi hergün okumam sayesinde edindiğim bir deneyimdir.

Akrabağım 25 yıl önce emekli oldu ve bende bir vatandaş olarak öğrenme ,bilgi edinme kanallarını hergün araştırdım.Buradan bir konuya açıklık getiremem gerekir ki bir vatandaşın kendi bilgi edinme haklarını kullandım ve kullanıyorum.Hiç bir bürokrat ve benzeri bir kaynağım yoktur.

Burada asıl amacım kısmi bilgilerimi herkesle paylaşabilmek ve insanlara bir nebze olsun yardımcı olabilmektir.

Büyük Önder ve Liderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün söylediği gibi;
"Bu dünyadaki asıl savaş cehaletle ve bilgisizlikle yapılan savaştır.Gerçek cephe Eğitim cephesidir.Bu sebeple Öğretmenlerimiz bizlerin en kıymetli kaynakları,geleceğin mimarlarıdır."

Üstadım,diğer sorunuz ile ilgili eğer Engelli Vergi İndirimi ile süreli emekli oldu iseniz kontrol muayenesinde sizi emekli olduğunuz eski mevzuata göre işleme tabii tutacaklar ve de ilgili rahatsızlıklarınız devam ediyor ise emekliliğiniz süreli veya süresiz rapor ile devam edecektir.

Saygılar.

Not:Engelli Vergi İndirimi İle Emeklilik hakkınızı kullanarak SGK kurumu emeklilik servisinden emeklilik işlemlerini doğru bir şekilde yapılmış veya Yaşlılık Aylığınız (emekli maaşı) bağlanmış ise bu söylediklerim geçerlidir.

Bunların dışında hala bir emeklilik başvurunuz yoksa veya mevcutta emekli aylığı almıyorsanız 7-10 gün içinde bahsi geçen kanun resmi gazetede yayınlanıp yürürlüğe girince yeni çıkacak kanuna tabisiniz ve o zaman Çalışma gücü Kaybı tespiti gerekecektir
.

Saygılar.

Kanun ne zaman resmileşir acaba günüm dolmadan resmileşmese bari

@Kervan41,
9 ocak tarihinde CB gönderildi, 15 gün içinde onaylaması gerekiyor. (İade etmezse) Yani en geç 24 ocak tarihine kadar yayınlanması gerekiyor resmi gazetede.

Merhaba, sizlere bir sorum olacak. 2019 yilinda aldigim engelli raporum (49 suresiz ortopedi) Ankara ya gonderildi ve Merkez Sağlık Kurulu calisma gucu kaybi tespiti icin beni hakem hastaneye yonlendirdi ve Merkez Sağlık Kurulu incelemesi sonrasi calisma gucu kaybi (46 suresiz ortopedi) olarak belirlenip bana yazi gonderildi.

Ben bu calisma gucu kaybi ile yeni yasada zamanim gelince emeklilige basvurabilir miyim? Tekrar yine mi hastaneye gitmem gerekecek? Cok tesekkurler

@svnn,
Şubat ayına kadar değil, en geç 24 ocak tarihine kadar yasa yürürlüğe girecek. Ama o tarihe bile kalmadan 3-5 gün içinde resmi gazetede yayınlanması an meselesi. Vergi indirimi yazın gelirse şu kısa süre içinde anında başvur, yeni kanun o zaman seni etkilemez resmi gazetede yayınlanmadığı için.

Merhaba. Bir şey sormak istiyorum. Ben 1968 doğumlu, 1993 sigorta girişliyim. Yeni yasa resmileşince diyelimki orta çalışma gücü kaybı ile 3700 gün üzerinden emekli oldum ve maaş almaya başladım. Rapor 5 yıllıkdı diyelim. Beş yıl sonra kotrole çağırdılar ve dedilerki sen hafif iş gücü kayıplısın 4100 günü tamamla gel. Bu durumda mesela benim gibi eski sigortalık girişi olanlara 60 yaşını beklemek şartıyla kısa dönem emeklilik hakkımız vardı. Bu iş gücü kaybıyla emeklilikten vazgeçip diğer 3600 gün üzerinden kısa dönem emekliliğe geçebiliyormuyuz (Allah ömür verir yaşarsak eğer 2028 de 60 yaşında oluyorum. Yaş şartıda dolmuş oluyor). Yoksa sen engelli emekliliği ile başladın bunula devam etmek zorundasın başka emeklilik statüsüne geçiş yapamassınız mı denilecek.

Kusura bakmayın ben bir kısmı anlamdım
9 ocak tarihinde CB gönderildi, 15 gün içinde onaylaması gerekiyor. (İade etmezse) Yani en geç 24 ocak tarihine kadar yayınlanması gerekiyor resmi gazetede.
inş iade eder, süreç uzar

@hakkaan,
Bu 46 oranı sizin vergi indirimi için belirlenmiş, derecenizi belirleyecek bir oran. Emekli olacağınız zaman SGK'ya başvurmanız gerekecek, çünkü elinizde ki vergi indirimi belgeniz (46 süresiz olan) emeklilik işlemleri için bişey ifade etmeyecek.
Ve sgk sizi tekrar çalışma gücü kaybı belirlenmesi için hastaneye sevk edecek.

@Kervan41,
Gününüz ne zaman doluyor ?

@cdj,

Merhaba,

Resmi sayfada soyle bir yazi var abi,.

Ankara Merkez Saglik kurulundan aldigim raporu asagidaki heyet verdi.
  1. Maliye Bakanlığı Başhekiminin başkanlığında,
  2. Sağlık Bakanlığı'nca gorevlendirilen iki uzman hekim
  3. Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca gorevlendirilen bir uzman hekim
  4. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın bir temsilcisinden teşekkül etmekte.

Merkez Sağlık Kurulu Gelir İdaresi Başkanlığı nezdinde görev yapmaktadır. Merkez Sağlık Kurulunun görevi ve yetkisi engellilik indiriminden yararlanmak amacıyla hastanelerden alınan raporları inceleyip nihai ve kesin karar vermekle sınırlıdır.

Kurul, yetkili sağlık kuruluşlarından alınan raporlarda belirtilen çalışma gücü kayıp oranlarının, raporlarda belirtilen bulgulara ve tanıya göre doğru olup olmadığını da değerlendirir.

Merkez Sağlık Kurulunun kararları kesin olup sadece yargı yolu açıktır.

Zaten benim durumumu tum yetkililer degerlendirmis, hakem hastayene gondermis ve ondan sonra calisma gucu kaybimi bana bildirmisler. Tekrar calisma gubu kaybina bakilmask istenmesini anlamadim. Cok tesekkurler

@Hayrullah Diyaroğlu
Aktif bir tahsis numaranız yoksa ( yani emekli maaşı bağlı değilse) 60 yaşını doldurduğunuzda 1993 girişli olduğunuz için 3600 gün ile kısmi emekllilik hakkı kazanırsınız. Bunun için başvurmanız gerekir o dönem.
Yeni bir kanunla bunun da önüne geçmezlerse.

@Kervan41,

Bence SGK'ya uğrayarak kesin ve net emeklilik tarihinizi almanızda fayda var.
Şöyle ki ben yıllarca 1997 aralık biliyordum girişimi edevlet de böyle yazıyordu, bir ay önce sgk'ya gittiğimde hem ilk sigortalılık tarihimin mayıs 1996 olduğunu ve 5 ay önce emekli olabilceğimi öğrendim.
Gidip bilgi almanızda fayda var.

@hakkaan
İşte bu kanun çıkana kadar senin dediğin gibiydi. Ama bu kanunla maliye devre dışı bırakılıyor, ve sadece sgk kendi belirlediği hastalık listesinden çalışma gücü kaybı belirleyecek emekli olmak isteyenlere.
Amaç emekli olmayı imkansız hale getirmek.

@cdj,
Geçen hafta bilgi aldım 5 Şubat doluş olarak gözüküyor .

2007 5 Şubat ilk sigorta tarihi ( staj var 2004 de ama malum kabul olmuyor giriş olarak ) vergi indirimi raporum 2012 .

@Kervan41,

Talihsizlik olmuş sizin ki. Umarım CB onaylamadan geri gönderir işte o zaman 5 şubat size yeterli olur. Çok zor ama imkansız değil..

@cdj,

Yani orta çalışma gücü kaybı ile 3700 gün üzerinden emekli olup verecekleri tahsis numarası ile maaş almaya başlarsam, daha sonra 60 yaşına gelince önceki emeklilik tahsis numarasını iptal ederek, 3600 gün üzerinden kısa dönem emeklilik için yeniden tahsis numarası alarak emekliliğe başvurarak maaş alamıyacağım.

@Hayrullah Diyaroğlu,

Tamamen yanlış anlamışınız.
Ben sorduğunuz soruya istinaden cevap verdim. Sizi kontrol muayenesine gönderdiklerinde, orta çalışma gücü kaybınız, hafif çalışma gücü kaybına dönerse ve emekliliğiniz durdurulur ve sizin deyiminizle 4100 günü tamamla öyle gel derlerse, o gün aktif bir emekliliğiniz olmadığı için 60 yaş ve 3600 gün başvurusu yapabilir ve emeklilik hakkını tekrar kazanırsınız.
Az önce sorduğunuz soruya gelince çalışma gücü kaybı ile emekli olmuş birinin, emekliliğini iptal edip, kısmi emeklilik hakkından yararlanmak istemesi mümkün mü bilgi sahibi değilim.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt