Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

@Senyorsen, Engelli emeklilik konusunda E-Devlet üzerinden değilde bizzat giderek başvuru yapılırsa daha sağlıklı olur. Son zamanlarda buradan bir arkadaş vergi indirimi ile emeklilik için e devletten yaşlılık aylığı talebi yapmış. Vergi indirimi belgesinin elden teslimini hatırlatmasaydık az kalsın emekliliği kaçıracaktı.

O gördüğünüz kısım malulen emeklilik başvurusu için.

Bu yasa yürürlüğe girdikten sonra SGK nasıl bir uygulama yapacak şu an bilinmiyor. Mevcut raporlarda gerekli teşhis ve tanımlar var ise bu raporlar üzerinden de karar verebilir belki. Ya da direk sevk eder belli değil. SGK bu konu ile ilgili uygulamanın nasıl olacağına dair bir açıklama yaparsa iyi olacak.

Resmi gazetede yayımlandıktan sonra siz SGK'ya giderek yeni yürürlüğe giren çalışma gücü kayıp tespitine göre emekli olmak istiyorum derseniz en doğru yolu göstereceklerdir.

gazetede varolan ve değişen kanunu en güzel şekli ile tüm mağduriyetleri ( derece , yıl ,prim , maaş hesabı vs vs ) okuyun ve devletin planlı olarak yıllardır neden 2-3 yıllık süreli rapor verdiğini anlayın ...milletvekili övünerek ilk imza attığı kanunu öve dursun kaç engelliyi ve ailesini mağdur ettiğini anlayacak kapasitede bile değil...

lütfen OKUYUN .UZUN EVET AMA DİĞER DETAYLARI DA GÖZDEN KAÇIRDIK

dertleri araba almak yerin dibine batsın o arabalar
AMAÇ SADECE ARAÇ MI ????? ENGELLİ OLARAK EMEKLİ OLDUM .SÜRELİ OLAN RAPORUM BİTİNCE EMEKLİLİK DEVAM ETMEYİP (ÖMRÜM YETERSE) MAAŞIM KESİLİRSE KÜÇÜK OĞLUMA DA YETİM MAAŞI BAĞLANAMAZ .SGK DAN FAYDALANIP NE BEN NE DE ÇOCUĞUM TEDAVİ OLAMAZ İLAÇ ALAMAZ......BUNLAR NASIL BÜYÜK BİR VEBALE GİRDİ ANLAMIYORLAR.....ARABA DERTLERİ .

BAKINIZ ÖZET EN SONDA YAZAR DEMİŞ Kİ GAZETEDE , maaşlarda etkileniyor olacak emekli olamıyoruz olursak da maaşlar kuşa dönecekmiş

Sözün Kısası;

1-
Engelli 4/a sigortalılarına yaşlılık aylığı bağlanmasına ilişkin uygulama yürürlükten kaldırılarak bunlar hakkında 5510/28. Maddenin beşinci fıkrası gereği çalışma gücü kayıp oranına göre aylık bağlanması uygulaması getirilirse; bu sigortalıların çalışırken tespit edilen engellilik dereceleri, emekli olurken yeniden farklı bir yönetmeliğe göre belirleneceğinden, belirlenen çalışma gücü kayıp oranları büyük bir ihtimalle daha düşük olacaktır. Bu durum, emeklilik koşullarında aranan prim gün sayısı ile sigortalılık süresi koşullarının daha da ağırlaştırılması ve daha geç emeklilik anlamına gelecektir.

2- Mevcut engelli 4/a emeklilerinden kontrol muayenesi bulunanların, kontrol muayenelerinin çalışma gücü kaybının tespit edildiği yeni yönetmelik hükümlerine göre tespit edilmesi durumunda, derece belirleme kurallarının farklı olması nedeniyle birçok engellinin emekli aylığının kesilmesi gibi bir durumla karşılaşılacaktır.

3- Engelli-çalışma gücü kayıp oranı kurallarına göre emekli olan sigortalılar arasında hem emeklilik koşulları hem de aylık hesabı yönünden norm ve standart birliği sağlamak iddiası ile düzenlenen Kanun Teklifinin yürürlüğe girmesi durumunda, 4/a sigortalıları yönünden emeklilik koşullarında daha ağır şartlar ve mağduriyet ortaya çıkarken, 2008/Ekim öncesi hizmetlere ilişkin aylık hesabına esas ABO’ların tespitinde 4/a sigortalıları ile 4/b ve 4/c sigortalıları arasında adaletsizlikler olacaktır. Bu adaletsizlik, 2008/Ekim öncesi dönemler için 4/b ve 4/c sigortalıları için yaşanırken, 2008/Ekim sonrası dönem için 4/a sigortalıları yönünden yaşanacaktır.

Dolayısıyla bunların 2008/Ekim öncesi hizmetlerine esas ABO’ları hesaplanırken özel düzenlemeler olmadığından, genel kurallara göre belirlemeler yapılmış ve yapılmaya devam edilmektedir.

Örneğin; ilk defa 1/1/1998 tarihinde sigortalı olan ve 5510/28. Madde/beşinci fıkra kapsamında %55 çalışma gücü kaybı ve 4500 günle tarafına yaşlılık aylığı bağlanacak 4/b sigortalısı için hesaplanacak ABO’lar;

-2000 öncesi dönem için %58, (9000-4500= 4500/360= 12, % 70-12= %58)

-2000-2008/Ekim arası dönem için %39, (4500-3600= 900/360=2=) ilk 10 yıl için %35 sonraki 900 günün her 360 günü için %2 olmak üzere toplam 35+4=%39)

-2008/Ekim sonrası için %45,84, (%55x9000/%60 = 8250/360=22,92 x %2= %45,84) olur.

Kanun teklifinin bu maddesi yasalaşırsa, aynı durumda olan 4/a sigortalısının aylık bağlama oranları:

-2000 öncesi en az %60,

-2000-2008/Ekim arası en az %60,

2008/Ekim sonrası %36,66 (%55x7200/%60 = 6600/360=18,33 x %2= % 36,66)

olacaktır. Yani aylığa hak kazanma koşulları eşitlenmeye çalışılırken, yaşlılık aylığı hesabında ABO’nun hesaplanmasında engelliler için 2008/Ekim öncesi uygulanan ABO kuralları kullanılarak farklılık yaratılmaktadır. Madem özel bir koşul olan engellilik nedeniyle emeklilik uygulaması kaldırılacak ve bunlar hakkında 5510/28. Maddenin beşinci fıkrası uygulanacak ise, farklı statülerdeki sigortalıların ABO’ları arasındaki farklılıklarda kaldırılmalıdır. Bu madde ile farklılık derinleştirilmektedir.

Son düzenleme:
@Barbut,

Hakkaten şunu açıklayacak bir avukat yok mu? Ben bu geçici maddeyi okudum. Bir şey anlamadım. Ama vergi indirimi alarak "yaşlılık aylığı bağlananlarin aylığı kesilmez" diyor ise orada mutlaka bir değişiklik yapılmış Sanki? Yoksa neden bunu desin ki?

Rezillik hakkaten! Ne utanmaz insanlar bunlar!!!

***Arkadaslar ben simdi iyici okudum baktim.Yeni yasadaki 15. Maddeden yola cikinca evet kaldirdik dedikleri madde vergi indirimi esas alinmasi.Yani artik vergi indirimi emeklilikte ise yaramayacak.Birde 14. maddede gunler degistirilmis.Mevcuttaki 28. Maddedeki gun sayisi bunlar.16 yil ve 18 yil ile emekli olabilecegiz.Kisacasi 5510 sayili kanunun 28. Maddesini okursaniz artik bizi ilgilendiren madde o hersey acik ve net.Benim yorumum budur.

@Barbut,

Üstadım,kanunun 1. maddesi Engelli Vergi İndirimi ile emeklilik maddesi idi.Bu kanun ile kaldırılıyor.

Diğer konularda haklısınız.açık bir ifade kullanılmaması ileride muğlaklıklar yaratacaktır.

Saygılar.

@Konyaereğli,

Üstadım ,T.B.M.M. medya sayfasında da bu konu üzerinde bazı yazılar var.

SGK Yönetmelik çıkarması lazım .çünkü her düşünce havada kalabilir.

Saygılar.

@Bilgi Hazinedir,

Evet maddeleri inceledim ozet tarzindaymis aslinda.Orada kaldirdik degistirdik dedikleri maddelerden ilerleyince vergi indirimini kaldirdiklarini.Calisma gucu kaybina gore degerlendirme yapilacagini anliyoruz.Yazik oldu gercekten.Birde dalga gecer gibi sosyal medyada paylasmis ceyda hanim.Engellilerin emekli islemleri kolaylasti diye.Ben hic oy vermedigim icin vicdanim rahat.Burada bu partiye oy veren arkadaslarinda ici rahat olsun sevdikleri parti sayesinde alt tarafi 15-20 yil daha fazla calisacaklar 😀

@Barbut,

hem de engelli olarak ağır koşullarda aynı işi yaptığı halde daha az maaş alarak 65 yaşını beklesinler.....vicdanım rahat ....hemen erken seçim olsun hemen şimdi

Okuduarimdan anladigim 1 subat kesin degil ozaman, maddeler yer degisitirildiginde daha karma karisik olmazmi numaralandirmalari yer degistirmezler herhalde

@engellibilgi, kimse daha ne oldugunun farkinda degil.Basina geleceklerden habersiz.Adam yaziyor facebookta vergi indirimi kalkti artik yuzde 40 raporla emekli olucaz diye.Millet saniyorki isi kolaylasti.Kendimden ornek vereyim 2 tane tumor var kafamda ama iyi huylu oldugu icin yeterli saymiyor baskasinin yardimiyla yurumem lazimmis.İsitme kaybim var ileri derece her iki kulak yeterli saymiyor ameliyatla cihaz takilmasi lazimmi nasil sacma bi kosulsa.Kafatasimdan hortumla beyin sivisini mideye aktaran şant sistemi var ondan zaten bahseden yok.Yani ben bu kadar hastaliga ragmen engelli degilmisim yeni sisteme gore.Allah topunun belasini versin vesile olanlarin 😡

Zamanınada '' AKP ye bu kadar güç vermeyin AKP için öncelik yandaşları ve müeahitler '' dedigimizde bizlere vatan haini diyenlere iyi oldu . Vallahi ne yalan söyleyeyım çokta fazla üzülmüyorum. Sizde fazla üzülmeyin bir dahaki seçimde AKP iktidara gelirse bu haksızlıgı düzeltecekmiş :) Bakın size bir örnek verecegim. 4 sene önce Nigde Ankara otobanını yapan müteahite AKP 4 sene içinde Dolar üzerinden verdigi araç geçiş garantisi ile müteahite otoyola yaptıgı 1,5 milyar EURO masrafı ödemeiş. Yani AKP yolun parasını bizden kestigi vergilerle müteahite ödemiş. Müteahit aynı yolu 2035 yılına kadar işletmeye AKP de Dolar ödemeye devam edecekmiş. Arkadaşlar üzülmeyin AKP giderse Kudüs gider , bayragımız iner, ezanımız susar Allah korusun. Bir dahaki seçimde inadına AKP ye oy verecem maaşlarıda dahada düşürsün diye :)

Merhabalar, 2005 yılı işe girişli yüzde 60 ile engelli emeklisiyim raporum süreli, 5 hastalıktan aldığım rapor var, temmuzda tekrar alacağım rapor , bu rapor eski usulle sanırım olmayacak , bilgisi olan var mı ayrıca iş gücü kayıpta hastalıklar nasıl oranlanıyor

Arakdaşlar bir diger konuda bu çıkan yasanın Anayasa Mahkemesi'nden iptal edilme işi. Benim size tavsiyem fazla umutlanmayın hatta hiç umutlanmayın. SGK şimdide geçmişte kendisini bir yerde sigortalı gösterip , primlerini ödeyip , şartları tamamlayan emeklilerin maaşlarını kesip bu zamana kadar ödenen maaşlarıda geri istemeye başlamış. Burda sorun şu '' Bu adalar zamanında bir iş yerinde çalışmış veya çalışmamış bu önemli degil ! Önemli olan devlete primlerini yatırmış mı ? Yatırmış . Madem öyle sen neden zamanında incleyip iptal etmedin primleri kabul ettin ? İnsanlar emekli olmuş 5 sene geçmil sen kalkmış şimdi kabul etmem diyorsun ? Arkadaşlar çalışıp maaş aldıgınıza şükredecek hale geleceksniz !

@Barbut,
Benimde hipofizde iyi huylu tümör var oradan oran bile alamadım orta derece işitme kaybim oluştu sebebini bilmiyorum en yüksek oranım 22 işitme kaybindan acaba bu tümördenmi oluştu sizin işitme kaybınin sebebini ne dediler, işitme kaybı22, şeker20, tansiyon20, astim20, aritmi20, obezite20, aort veya mitral yetmezlik10, tiroid10,ortopedi 12 den 1 e düşürdü hiçbir iyileşme yok, kolestroldende doktorlar etken maddeyi yanlış yazdı ilaçları eczane sisteminden alamadımgim için oradanda oran alamadım 79 da kaldı oranım öyle oluncada prim emekliliğe yetmedi, ise girdim 40 gün sonra primim doluyor şimdide yasayı değiştirdiler yine olamıyorum ne diyim.

@Sevgitt,
Ben nf2 hastasiyim çift tarafli akustik schwannoma tumorum var isitme sinirinde.Bu saglik sisteminin Allah belasini versinki bende raporu yenilemek icin gittigimde noroloji beyin cerrahina gonderdi o tibbi onkolojiye oda radyasyon onkolojisine ve sonucta yazdiklari yaziya bak onkolojik karsiligi yok.Yahu diyorum kafamda tumor var ayni bu hastaneden beyin cerrahi onceki raporda 80 verdi diyorum.Yenilemede vallahi tumore 1 puan bile vermedilerŞimdi sen bunlara guvenip emeklilik icin sevk istermisin.Biktim bu ulkenin sacmaliklarindan

Şimdi kabul ettikleri kanun ne zaman yürürlüğe girecek ve hemen anayasa mahkemesine taşınır mı yürürlüğe girmesi mi gerekir girmeden olurmu

EYT'li kadar değerimiz yok. Milleti erken emekli edip, engellinin emekliliğini zorlaştırıyorlar. Sırada bana göre %40 olan engellilik oranının %50'ye çıkarılması var. Bu gidişle engelileri sağlıklı ilan edecekler.

Yeni.çıkan yasaya göre iş gücü kaybı derken masa başı çalışan bir tekerlekli sandelyeli engelli senin yaptığın iş el ve beyinle sen iş gücü eksikliğin yok mu denilecek ? yoksa iş gücü kaybı engellilik oranı mı demek ya da tek bir en fazla olan engellilk oranı geçerli mi demek. Malülen emeklilkle farkı kalmaz o zaman yani engelli emeklilik kaldırılmış olur

Örneğin kişi yüzde 90 rapor almış sgk diyecekki senin gözün görüyor kulağın duyor çalışabilirsin tabi iş bulup çalıştırılırsa emekli olamiyacak

Arkadaşlar yasa meclisten geçti fakat ben dikkatli okudum Vergi indirimi ile emeklilik kalktı ibaresi yok yani birine de danıştım devam ediyor dedi Vergi indirimi ile emeklilik kazanılmış haklar korundu dedi

Şimdi senelerce bu mağduriyet düzelsin diye mücadele edilecek.

Düzgün giden işleri neden bozuyorlar anlamıyorum. Bir şeyi düzeltirken başka bir şeyi bozuyorlar.

Bugün bana dokunmuyor diye bu haksızlığa karşı çıkmayanlar yarın öbür gün sıra kendilerine geldiğinde en büyük tokadı yiyecekler

Üst Alt