Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emeklilik beklerken malulen emekli edildim. Şok oldum!?

fransaa12

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
8
Merhaba. Az önce sgk ya gittim. Engelli emeklilik icin çağırdılar sandım. Bir baktım malulen emekli yazısı geldi ağır düzey diye. 2007 girisliyim. Meslek yada iş kazası durumum yok. Tek hastalıktan ulseratif kolitten artı total kolektomi 50 oran ve 2 yan hastalık daha var. Buna rağmen nasıl olurda maluliyet verirler şok oldum. İtiraz dilekçesi verdim. Ne düşünüyorsunuz

@fransaa12, eger iki orta tanı veya bir orta tanı bir hafif tanı var ikisi bir değerlendirip agir tanı mi verildi ?

Bu hastalık için SGK Hastalık Listesi'ne göre sadece Ağır tanısı öngörülmüş ve bu da malulen emeklilik demek. YAni adamlar ya emekli etmeyecekler ya da ederlerse Ağır tanısı ile malulen emekli edecekler.

Sanırım burda sgk girişiniz değil raporu aldığınız tarih önemli .

@fransaa12 Peki süreli mi emekli etmişler. SGK sordunuz mu neden böyle oldu diye ne diyorlar

Bir madde atıfı var mı kararda? Madde 25 mi 28 mi?

ben de sağlam olarak işe girdim. çalışırken hastalığımı öğrendim. ve malulen emekli oldum. sanırım sağlam girip sonra engelli olanlar malulen emekli olabiliyor. ben kendi isteğimle olmuştum.

Gostrolojik hastalık ağır 10 yazıyor hastalık branşında. Başka ayrıntı yok. Sgk sefide dedi ben yüzde 50 oran alıp malulen emekli olan ilkkez görüyorum diye. Acaba sgk çalışanları mi hata yapıyor. Ağır düzey demek illa malulen mi emeklilik demek yani? Bana saçma geliyor

@Lone,
Sgk girişine bakıyorlar

@samedo99,
2 yılık

benim bildiğim oran değilde maluliyet sartlari taşıyan kişinin oran durumuna pek bakılmıyor o kişinin agir engelli tanısı olması gerekiyor diye biliyordum

Konudan bağımsız birsey söylemek istiyorum;
Acaba her agir engelli tanısı olan hasta malul mu oluyor yoksa malullukten bağımsız bir engel olarak agir tani varmi bu yeni duzenleme ile burasını pek ayırt edemedim bende bilen varmi acaba ?

@fransaa12,

Merhaba. SGK prim gününüz kaç acaba,
Yayınlanan tabloya göre çalışma koşullarını tamamliyormusunuz

Emekliliği reddettiniz. Malülen değilde engelli olarak mı emeklilik talep ettiniz?

Merhabalar,

Yaklaşık 1 ay önce heyet raporumla SGK'ya engelli emekliliği için başvurdum. Bu hafta telefonla dönüş sağlayıp, iş gücü kaybımın %60 olarak hesaplandığını ve malülen emeklilik için mevcut işimden istifa edip SGK'ya başvurmam gerektiği söylendi. Ben engelli emekliliği için başvurdum, neden malülen emekli ediyorsunuz dediğimde heyet böyle karar vermiş 4A'lı olarak tekrar çalışamazsınız dediler. Bu durumumla alakalı bir kaç sorum var, yardımcı olabileceklere şimdiden teşekkürler.

- Telefonda net bir şekilde tekrar 4A'lı olarak çalışamayacağım söylendi ancak yaptığım tüm araştırmalarda tekrar 4A'lı olarak çalışabileceğim ancak emekli aylığının kesileceği bilgisine ulaştım. Emekli olduktan sonra tekrar 4A'lı olarak çalışamayacağım bilgisinin yanlış verildiğini düşünüyorum, haklı mıyım?

- Eğer haklı isem; Malülen Emekli olup kıdem tazminatımı alsam, sonrasında tekrar 4A'lı olarak çalışmaya başlayınca emekli aylığı kesilecek (4B'den çalışmamda sorun yokmuş). Kısacası; istifa edip, tekrar işe girip, tekrar işsiz kalırsam, emeklilik aylığı almaya devam edebilir miyim, yoksa emekli aylığı hakkımı kaybeder miyim?

- Malülen emekliliğe hak kazanmışken, itiraz edip ben engelli emekliliği istiyorum demek mantıksız bir hareket mi olur? (mevcut sağlık sorunlarım işe girdikten sonra başladığı için engelli emekliliği alabileceğimden halihazırda şüpheliyim)

Herkese iyi günler dilerim.

@BelginK,
Tam olarak öyle. Zaten prim ve günüm dolmuş. Malulen emekli edilen biri aynı zaman engelli emekliside olabilmeli

@iz35mir,
5000 gün 18 yıl tamam

@istanbullu19,

herşey zaten absürt ama 4A dan emekli olup 4B de çalışırsanız maaş kesilmiyor ama 4A olursa kesiliyor bu nasıl bir tuhaf mantık? 4B ye yaşımız 40 ı geçince nasıl girecekmişiz?
Bilenler yazar da cevapları umarım en doğru kararı verirsiniz.

Bugün, SGK Kurul kararıyla "ağır engelli" statüsünde emekli olabileceğime karar verilmiş. Ancak ağır engelli olarak emekli olmam durumunda tekrar çalışamayacağım için emeklilik hakkımı şu an kullanmayacağım. Mevcut hükümet, var olan hakkımı elimden aldı. Aylık yaklaşık 16 bin TL ile evimizi nasıl geçindireceğimizi bilmiyorum. Karara ilişkin resmi belge henüz elime ulaşmadı; belge ulaştıktan sonra itirazda bulunacağım. Umuyorum ki Anayasa Mahkemesi, ilgili yasal düzenlemeyi iptal eder.
Ortopedik sağ diz dezartikülasyonu sol diz altı ampute. Normal rapor oranı %59

Son düzenleme:
@bASKha,
Hocam siz en baştaki daha ilk başvuruda doldurulan formda malulen emeklilik işaretlemediğiniz halde mi malulen emeklilik verdiler?

Evet, sigortalılık süremin dolması nedeniyle normal yaşlılık aylığına başvuru yaptım.

@bASKha Ağır yazmasını yanlış yere çekmişsiniz malulen değilsiniz. Yardıma muhtaç değil diyor sigorta girişin 2008 öncesi ise sgdp ödeyerek çalışabilirsin.

@bASKha, kardeşim senden ricam kaç hastalıktan ve yüzde kaç raporun vardı en azından bize fikir olur.

@bASKha,
İnşallah samedo nick'li arkadaşın dediği gibidir. O zaman varsın ağır kategorisi olsun dert olmaz 2008 öncesi girişli iseniz. Bende yazıdan malulen emeklilik anlamı çıkartmadım açıkçası. Ama inşallah biz haklıyızdır diyelim. Siz yine bir SGK ile görüşüp netleştirin hocam. Pek çogumuz için örnek teşkil edecek bir durum olur sizinki.

Bugün görüştüğüm kurul üyeleri bana bu durumu bu şekilde bildirdi. Ağır engelli olanların çalışmaya devam edemeyeceğini ilettiler. Aynı şekilde, SGK’da görev yapan yetkili bir kişi de bu bilgiyi bu şekilde aktardı. Siz bunu neye dayanarak farklı şekilde yorumladınız? Herhangi bir yasal dayanağı var mı? Çünkü bu durum beni gerçekten çok üzdü. İşe giriş yılım 2007.

@Kaçkar0834 Ben hastalığımı ve rapor oranımı yazmıştım ilk metinde.

Evet, sigortalılık süremin dolması nedeniyle normal yaşlılık aylığına başvuru yaptım.
Bu durumun başvuru formuyla bağlantısı yok gibi :(

Hastalık listesinde hastalığınızı/durumunuzu bir kontrol edin. Orta derecede olabilir mi bir kontrol edin. Raporunuzdaki tanıyla hastalık listesini karşılaştırmayı deneyin.

Bir de başkasının yardımına muhtaç olmadan kendinizi idame ettirebiliyorsanız. Yürürken birisi destek olmadan yürüyebiliyorsanız bunları itirazınıza konu yapmayı deneyebilirsiniz. Ben şimdi kendi rahatsızlığımı araştırdığım için net bilgi de veremiyorum. Forumda bir arama yapın. Konular bölümüne hastalığınızı/engelinizi yazın bakalım sonuç bulabilecek misiniz ?

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yayımladığı hastalık listesine elbette baktım. Çift taraflı amputasyon, listede 'ağır engelli' kapsamında yer almaktadır.

@bASKha,
Yüzde 60 ve fazlası ağır engelli değil, maluliyet durumu oluyor.

Malulen Emekli Olanlar Tekrar Çalışabilir Mi

01.10.2008 Tarihinden Önce Malulen Emekli Olanların Durumu

SSK’lı Olarak Emekli Olanlar;

SSK’lı olarak bir işverene bağlı çalışmaya başlarlarsa aylıkları kesilir ,

bir diğer kaynak:

Malulen Emeklilik Aylığı Hangi Durumlarda Kesilir?​

Malulen emekli aylığı, sigortalının maluliyetinin ortadan kalkması halinde kesilir. Maluliyetin ortadan kalkması, sigortalının çalışma gücünün %60’ını kaybetmediğinin sağlık kurulu raporu ile tespit edilmesidir.

Malulen emekli aylığının kesilmesini gerektiren diğer durumlar şunlardır:

• Sigortalının ölümü: Sigortalının ölümü halinde, malullük aylığı kesilir.
  • Sigortalının yurtdışına çıkması: Sigortalının yurtdışına çıkması halinde, malullük aylığı kesilir.
  • Sigortalının yeniden çalışmaya başlaması: Sigortalının, malullük aylığı bağlandıktan sonra çalışmaya başlaması halinde, malullük aylığı kesilir. Ancak, sigortalının başkasının sürekli bakımına muhtaç derecede malul olması halinde, yeniden çalışmaya başlasa dahi malullük aylığı kesilmez.

Üst Alt