bazı bilgiler: soran olmadı ama ben söyleyeyim: mescidi nebevide, ravzaya randevu ile girilebiliyor ve tek tek kontrol ediliyor ama resulullahı (s.a.v.) ziyaret için randevu şartı yok diye hatırlıyorum 3 defa ziyaret ettim ben. ravzaya da 3 defa girdim. burada yaklaşık sadece 10-15 dakika bulunma hakkınız var. işte o sürede de namaz kılınıyor genellikle.
mescidi harama da nusuk üzerinden aynı şekilde randevu almak gerekli deniyor aldım ama kimse kontrol etmedi. siz yine de zorunlu imiş gibi alın özellikle bireysel gidecekseniz.
cennetul baki sadece ve sadece sabah ile ikindi namazından sonra ziyarete açılıyor buna dikkat ediniz çünkü ben hastalandığım için ordaki en yakın hastaneye gittim ve beklemekten malesef ikindi namazından sonra olduğu halde halsizliğimden unuttum. Allah affetsin. yani anlayacağınız ilk umremde cennetül bakiyi ziyaret etme imkanım olmadı.
mescidi nebevi de zemzem var fakat bahçedeki zemzem değil onu söyleyeyim o bildiğiniz şeker pınar suyu.

ilk umremde mesela hem mescidi nebevi de hem de kuba mescidinde o bahçedeki suyu zemzem sandığımdan bi dolu su içtim valla aynı gün sanırım 2 saat içersinde 16 bardak sudan fazla su içtim

ama akşam namazına doğru bu 16 bardak su içmenin üzerine mescidi nebevideki içerde var zemzem suyu da içtim bi 5 bardak sanıyorum 21 bardak su içtim yani toplam. (halbuki üzerindede yazıyor arapça dikkat etmemişim sadece)
tüm bunları neden yapmıştım sırf münafık kişi zemzemi kana kana içemez dendiği için. münafık olmaktan hatta mümin tanımının dışına çıkmaktan Allaha sığınırım.
zemzem suyu medine havalimanında satılabiliyor. bilginiz olsun.
Erkekler, bedenen yani fiziksel anlamda sağlıklı iseniz ihramım açılacak diye endişe etmenize gerek yok. Çünkü ihram boğumlarını güzel yaptığınızda sıkıntı olmuyor. Misal ben aynı programdaki 3 umremin 2sini medineden mekkeye yaptım ve mekke ile medine arası sadece hızlı tren mesafesi 2 saat idi. 2-3 saat de tavaf ,say hesaplayın 5 -6 saat ihramlıydım ve sorun olmadı elhamdulillah.
ordaki prizler türkiyeden farklı onu da belirteyim ama birçok dükkanda oranın prizleri satılıyor yani telefonunuzu şarj edebilmeniz için.
ayrıca belirteyim oranın alafranga lavaboları türkiyeden farklı. ben bu sebepten bir hata olacak efendim ben nerde ihtiyacımı gidereceğim bu nasıl birşey yarabbbi diyerek şaşkınlık ve hayret içerisinde sıcağı sıcağına otel görevlisi ile bir iletişime neden oldum medineye vardığımda. ama sonra alışıyorsun.
tek gittiğim için sorun olmadı bu konuda.
sorunuz olurs sorun isterseniz.
yardımcı olmaya çalışırım inşallah.