Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli kimlik kartı toplu taşımalarda geçerli mi?

Merhaba yıllar önce engelli kimlik kartımla şehir dışında serbes otobüs kartı cikarttirmistim ama siz 144 u arayın en doğru bilgiyi onlar vericektir..

Konya'da geçiyor ama her yerde geçmez geçmesi için o ile engelli kimlik kartın ile başvuru yapıp kart çıkarmanıl gerekli

@nikola_tesla, Alakası yok her il ilçe birşeyler uyduruyor kafasına göre oran belirliyorlar yüzde 80 olacakmış sanki yüzde 40 olan engelli olmuyor.mevzuaata yasa da böyle birşey yok yüzde ve üzeri herkes yararlanması gerekiyor.ama gel gelelim kimsenin denetledigi yok,herkes kafasına göre at kosturuyor.

Öncelikle her belediyenin kendine ait engelli ulaşım kartı var bu kartları kaldırıp engelli kimlik kartını tanımaları lazım

Engelli kartı her ilde toplu ulaşımı ücretsiz yapacak derken gidilen ilin ilgili kurumlarına engelli kimliği ile başvurup toplu taşıma kartı çıkartmak gerekecektir diye düşünüyorum.
@mehmet-41
Her belediye engelli kimlik kartını nasıl tanıyabilir ki?
2026 yılında engelli kartını gösterip toplu taşımaya binmek gibi bir uygulama olmayacağı kesin.
Böyle bir uygulama olması için engelli kimlik kartlarında okutma teknolojisi olması gerekir.
Ve 81 ilde ki tüm toplu ulaşım araçları aynı okutma sistemine entegre edilmesi gerekir.

Engelli kimlik kartları üstü pvc ile kaplanan basit karton kartlar.
İllerde ki okutma teknolojilerine gelince her ilde belediyeler farkı bir teknoloji şirketi ile anlaşıp yaptırmışsa farklı farklı okutma sistemleri vardır.

@strazyevsk, okutma sistemine gerek yok her belediye kendi ücretsiz engelli ulaşım kartını kaldıracak engelli kimlik olanlar kartını gösterip geçecek kart okutup geçmenin mantığı olmamalı zaten artık araçlarda kamera var ön kapıdan binen herkes zaten kameraya kaydediliyor

@mehmet-41, hocam kartın sahtesini basıp suistimal edebilirler okutma sistemi iyi gibi. sadece tüm cihazları ortak yapsalar sorun kalmayacak gibi...

@mehmet-41
yıl 1990 olsaydı söylediğin şey belki mümkün olurdu da teknoloji çağında öyle bir şey mümkün değil.

hadi otobüste dediğin gibi şoföre gösterilip geçilmiş olsun ki yıllardır böyle bir uygulama yok zaten de metro da tramvay da turnike geçişlerinde kime gösterilecek engelli kartı ?
güvenlikler çevre güvenliğini bırakıp engelli vatandaşın kartını mı kontrol edecekler?

Otobüslerde sıkıntı olacağını sanmıyorum göstergec şeklinde olabilir ancak metro istasyonlarında Fiziksel kart teknik olarak okutulamıyorsa, istasyonda Engelli Kimlik Kartı okuyabilen ayrı bir cihaz veya görevlinin bulunduğu ücretsiz geçiş noktası olmalı.

Beşpara etmeyen bir sistem ger il ilçe kendi kuralını uyguluyor kimisi 50 oranı kabul ederken kimisi 70 kabul etmiyor .denetleyen var mı yokkkkkk çok yazik 76 raporum ve engelli kartım var ilçedeki minibüslere ücretli binebiliyorum.soyleceklerim bu kadar

@samedo99, minibüsler her yerde ücretli. Engllilere belediye otobüsleri , metro, tramvay,tren ve deniz otobüsleri ücretsiz. Ağır engelli raporu varsa refakatçisine de ücretsiz.

Kocaeli'de tüm toplu taşıma araçları belediye ve özel toplu taşıma araçları engelli ve 65 yaş üstü kisilere ücretsiz havuz sistemi olduğu için özel toplu taşıma araçları da ücretsiz taşıma yapıyor ve aile sosyal politikalar bakanlığı ücretsiz taşıma yapıldığı için belli bir miktar özel toplu taşıma araç sahiplerine ödeme yapıyor her ay

ben normalde istanbulkart kullanıyorum geçenlerde bursaya gezmeye gittim oradaki metro ve otobüs ulaşımımı engelli kartımı göstererek sağladım. sağolsunlar yardımcı oldular. Yaşadığınız ilden başka bir ile gidecekseniz en fazla kaç gün kalabilirsiniz ki hadi 3 gün diyelim 3 gün için neden o ilin kartını çıkaralım.

Eskişehir, İstanbul, Ankara, Bursa, Kocaeli ve Konya'da engelli kimlik kartını göstermem yeterli oldu. Kimse bana kart çıkar demedi. Yalnızca bu konuda İzmir Belediyesi'ni aradığımda kart çıkarmalısın diye uyardı. Çanakkale Belediyesi'ni arayıp sorduğumda ise engelli kimlik kartı yeterli, eğer şoför kabul etmezse şoföre para cezası var dedi.

@burak67

mahkeme de aynen senin dediğin gibi karar vermişti. Engelli birisi ikamet ettiği il dışında bir yere gidiyorsa kart çıkarmak zorunda değil.
sadece ikameti hangi ilde ise o il için kart çıkarmak zorunda.

diyeceksiniz ki adamlar nerden bilsin ikamet ettiğin ili. ben eğer başka ilde isem sahip olduğum ücretsiz kart ve engelli kartını aynı anda gösterip misafir olduğumu söylüyorum.

@mehmet-41 @strazyevsk

Pratikte yaşadıklarım tam tersi yönünde.
Otobüsteki şöföre dert anlatmak deveye hendek atlatmaktan daha zor.

Oysa metro, metrobüs, tranvay, gemi gibi turnike başlarındaki güvenlik görevlileri olaya tam hakimler.
Engelli kartını gösterdiğin anda sana geçeceğin kapıyı gösteriyorlar.
Hatta eğer müsaitlerse "uzun süre kalacaksanız, kart çıkarmanız daha iyi olur" gibi nazikçe de uyarıyorlar.

Otobüs şöförleri "bize öyle bir bilgi gelmedi, kart zorunlu" hem bilgisiz, hem de herkesin içinde tersleyici cevaplar vererek kavgaya zemin hazırlıyorlar.

Bir de yönetmelikte kimlik kartını göstermek yeterlidir diye yazıyor. Ama bazı belediyeler cinslik yapabiliyor. (İzmir)

@ucuncubahar, Otobüs şoförlerine de gerekli yönetmeliği göstereceksin, o zaman anlarlar. Anlamazlarsa TİHEK'e şikayet edersen yüklü miktar para cezası keser.

bi ara PTT Türkiye Kart gündemdeydi. 81 ilde geçerli olacaktı. pilot illerde başladı mı bilmiyorum

biz engelli kimlik kartlarımızla devam edelim. müzeler de ücretsiz zaten.

https://www.aile.gov.tr/eyhgm/mevzu...z-veya-indirimli-seyahat-kartlari-yonetmeligi- (bu tamamı)
  • Madde 6/1-b: Engelliler için ücretsiz seyahat belgesi olarak Engelliler İçin Kimlik Kartı kullanılır.
  • Madde 6/2: Belgenin ibraz edilmesi hâlinde ücretsiz seyahat hakkı herhangi bir gerekçeyle engellenemez.
  • Madde 6/3: Kişiler bu belgeyi ibraz ederek ücretsiz seyahat eder; belediyeler de hakkın kullanılmasını kolaylaştırıcı tedbirler almakla yükümlüdür.
  • (Bu da gerekli madde)

Tşkler birçok şehirde kabul etmiyorlar bu şehrin kartını al yoksa kart bas para ver dior

@nu067, Bunu hangi şehir söyledi? Eğer biri bana bunu söylerse yönetmeliği gösteririm. Eğer buna rağmen kabul etmezse belediyeye ya da TİHEK'e şikayet ederim.

@Asayiş Berkemal, Madem böyle bir madde var niye gidip İstanbulkart alıyoruz?

Bu işin çözümü TürkiyeKart ın her ile yayılmasıdır. Böylece bu sorun ortadan kalkar.

İstanbul ve Ankara'ya gittiğimizde engelli kimlik kartını göstererek, ücretsiz ulaşım kartı alabiliyoruz değil mi? Engelli raporunu istiyorlar mı

Tek kart olacak Türkiye kart yoksa bu işin sonu gelmez

engellilere sadece engelli kartı ile her ilde geçiş kolaylığı sağlanırsa basit karton bir kart olan engelli kartının sahteleri ile bir çok kişi bu durumu suistimal eder.
bir de başka şehirlerde ki belediyeler engellilerin seyahat hakkını engellemiyor, engelli kimliği ile o ilde ki ilgili kuruma başvurulduğunda zaten o ilin seyahat kartı çıkartılabiliyor.
bu yüzden geriye iki çare kalıyor ;
1- Yukarıda ki arkadaşların yazdığı gibi tüm ülke de entegrasyonu olacak tek bir Türkiye kart.
2- Türkiye kart olmuyorsa her ilin kendi okutmalı kartı olacak.

@Asayiş Berkemal, Valla hocam neyin karı? Ücretsiz kart almak 140TL şu an. Tam akbil ben bu mesajı yazarken 46TL. Birkaç kez binsen zaten kartın parası çıkıyor. Forumda mı görmüştüm bir yerde görmüştüm ücretsiz biniş inişlerin parasını bakanlık mı ödüyormuş doğru yanlış bilmiyorum. Böyle küçük hesaplarla uğraşmıyorum ben şahsen. Daha büyük dertlerimiz sıkıntılarımız var. Allah kimseyi zorda bırakmasın. Halimize bin şükür.

Türkiye Kartın tüm illere yayılmasını ve tek kart kullanımını ben istiyorum, talep ediyorum. Zaten o olduğunda bu bahsettiğiniz şeylerin hiçbirisi olmayacak. Lakin verdik bir 140TL peşine de düşecek değilim. Bozulmadığı sürece o kartı senelerce kullanacağız.

Diğer yandan belediyeleri de anlıyorum. Engelli kartlarının bildiğiniz gibi çipi, okutma özelliği şuyu buyu yok. Sahtesi yapılsa nasıl anlayacaksın gerçek mi değil mi? Belediyeler de kendince bir tedbir önlem almış. Kartı almak için verdiğimiz fotoğrafı bile iade ediyorlar düşün yani orada bile maliyetin yok. Rapor fotokopisini bile istemediler sadece rapor no veriyorsun yetiyor. Buradaki amaç suistimali önlemektir. Ben o yüzden bir şey demiyorum verdiğim 140TL de helali hoş olsun. Başka bir ile gitsem orada da alırım kart, kimseyle de tartışmam kart almamak için. Ancak diyorsanız ki benim 140TL ye ihtiyacım var karta vermek istemiyorum vs. hakkınızda hayırlısı olsun diyorum, Allah yardımcınız olsun.

Ayrıca atladığınız bir nokta var. İbb ÖZGEM aracılığı ile engelli vatandaşlara hizmet veren bir kurum. Özgem i çok araştırdım, hatta fayda gördüm. Bir kuruş da istemediler.

He diyebilirsiniz ki "zaten yapmak zorundalar" vs. Ben o konulara çok girmiyorum zira ne bütçe uzmanıyım ne de finans uzmanıyım ne kamu uzmanıyım vs. Sadece deneyimimi aktarıyorum.

Son düzenleme:
Üst Alt