Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli kişileri görünce çok şükür temennileri!?

fahru

Üye
Konular
14
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar yolda yürürken genelikle bayan yakınından (orta yaş ve üstü) geçerken bir şeyler fısıldaması ''Allah'',''şükürler olsun'',genç bayanlar (kapalı bayan dahi)ise eliyle bir kulağını tutması veya ağaç ,tahtaya vurması,arkadaşın kulağına bir şeyler fısıldaması sizi nasıl etkiliyor!

Beni de görünce şükür yarabbi diyen yaşlı teyzeler oluyor...Aman teyze dikkat et sakat olma diyorum,bozuluyorlar genellikle.
İntikam yemeği sıcak yenir deyip yoluma devam ediyorum:)

Hayatıma yeni ve daha önce hiç bilmediğim bir kavram eklendi. O da şu "dua etmenin " günah olduğu haller. Şaşırmayın yahu evet bana göre böyle bir durumda dua etmek resmen ve aleni bir şekilde günahtır.

Engelli bir insanı görüp "Allahım şükürler olsun" demek birde inadına kişinin duyacağı şekilde ve vücut dilinde bunu yapmak en hafif ifadesi ile acizliktir.

böyle yaparak dua ettiklerini sanan insanlar var.halbukı kalp kırmak kabeyi yıkmak gibidir diye bi söz var.toplumumuzun en kötu tarafı hasta ve engelli insanı görüp sankı kötü bişeymiş gibi göstermeleri.yüce rabbimiz insanlara zaten kuranda dıyorki kulu kul ile sınayacağız.sizi canınızla malınızla imtihan edeceğiz diyor.şu üç günlük dünyada demek ki bize canımızla imtihan edilmek düşüyor.ve yani alay edilen üzülen arkadaşlara söylüyorum.sakın üzülmeyin insan kınadığını kendinde görmeden ölmezmiş.çok kafanıza takmayın böyle acıtasyon yapan insanları.

zaten engelliyi üzen hayat degil insanlardır o zaten engeliyle yaşamaya çoktan alışmıstır bile :)

Flakka cıktı hala engellilerin papucu dama atılmış değil.Bende hayat olağan karşıdan gelen bayanlar kaldırım değiştiriyor.:D Bu zihniyet yok olmaz .Bugün bize yarın onlara...

hiç hasta olmadan öleceklerini sanıyorlar tamamen bilinçsizlik tamam saglıgına sükredersin de sesli söylemek te nedir sükrederken günah işlemek gibi birşey

Hani biz ibret olsun diye yaratilmistik gorevimiz buymus bir vatandas oyle demisti.1292938382393993 duydum bu cumleyi.her seferinde1 sevap kazansam kesin cennetligim:confused:

Türkiye'de bu sene ilk defa böyle bir olayla karşılaştım. Hollanda'da asla böyle bir rezalet ile karşılaşmadım. Burda mesela biri seninle muhabbet etmek istediği zaman veya sırf merak ettiği için direk soruyor 'neyin var veya doğuştan mı' diye. Türkiye'de gözleri çıkacakları gözleriyle hakaret ediyor gibi his ediyorsun.

Çarşıya gidiyorduk babamla yaşlı bir amca 'allah kurtarsın evladım' dedi. Bende safım ya anlamadım. Babam tövbe estağfurullah dedi (hiç demez mecazi anlamda olduğunu anlamıştım). Bir daha yine böyle bir olay yaşadım bende refleks olarak 'sizide teyze' dedim. Kadın durakladı ve arkasına (bize) bakmaya başladı. Bir başka teyzede 'siz cansınız can, benimde böyle torunum var onu herkesten çok seviyorum' dedi. Be kadın duygu patlaması bana mı denk geldi.

hiç hasta olmadan öleceklerini sanıyorlar tamamen bilinçsizlik tamam saglıgına sükredersin de sesli söylemek te nedir sükrederken günah işlemek gibi birşey

Ben ona cahillik diyorum; sanırım daha doğrusu bilmek istemiyorlar. Çünkü diyenlerin tuzu kuru :)

bence bu kültürle alakalı Avrupada ve İzmirde hiç böyle bir şey başıma gelmedi ama Uşak ta konuyu açan arkadaşımızın da dediği gibi kapalı olan kadınlar bile gülüyor çocukların dalga geçmesini anlıyorsun da yetişkin insanların böyle yapması mesela namazdan çıkarken yaşlı bir amcanın bana para vermesi gibi belki adamın niyeti kötü değildi ama benim içimi yaralamıştı

makounichi Bunu dile getirenleri illere göre veya kişilerin fiziksel görüntülerine göre ayırmamak gerekli bu tamamen karakterle alakalı bi durum. Çokta fazla dikkate almamak lazım diye düşünüyorum bu konuyu :)

bende o insanları görünce sesli bir şekilde duyacakları bi ses tonu ile allahıma bin şükürler olsunki böyle bi beyne sahip değilim diyorum geçiyorum ....

ah o bakışlar... içten dile gelmez sevenlerde böyle duygular... bakışlar narindir(!) teyze/amcalar(da)... incitmez(!) velakin kanatır da bilmezler...

kültürle ilgili derken bölgelere göre demek istememiştim aslında fazla gelişmemiş eğitimi az olan yerlerde daha çok rastlanılan bir durum ondan bahsetmek istemiştim

Yok mu o ters bakışlar sanki öcü görmüş gibi bakışlar inanın benim canımı onlar daha çok sıkıyor gelsin yanıma birisi "geçmiş olsun" desin ama bana öyle sanki canavar görmüş gibi bakmasın

vayy engellıyı gorup sukur cekenlermı varmıs. aman ıyıkı sagırmısım dıyesım var:)zaten ınsanlar sacma sapan konusanı oluyor cok dıkkatlı dınleyınce. dudak okuyarak dıkkatle dınleyınce ıyı anlıyorum konusmaları ama hosuma gıtmeyen fıkırsızlerı dınlemek ıcın hıc caba sarfetmem:)

sızde sagır oluverın oyle ınsanlara karsı.demeyle sabıttır:) nıye canınızı sıkarsınız kı aptallar ıcın. varsın akılsız fıkırsız oldukları ıcın sukretsın enayıler:)

shukufe

Konu sadece bireysel bir konu olsa dediğin çok doğru zaten çoğu yerde gerekli olduğunda bu yöntemi birçok engelli kişi kullanıyor gerekli durumlarda bende görmezden geliyorum.

Fakat mesele bu kadar basit değil yada basite indirgenmeli mi bilmiyorum açıkcası. Hadi bizler yetişkinleriz ve belli bir yerdeyiz fakat bir takım kişilere ve kitlere gereken cevap yapıştırılmazsa bu tarz etiketleyiçi davranışlara engelli çocuklarda maruz kalacak.

Yapıştırma derken küfredin hakaret edin demiyorum. Fakat bu davranış çocukların benlik algılarında telafisi güç hasarlar meydana getirecektir olaya buradan bakıldığında başımızı kuma gömmenin yerinde bir davranış olmayacağını düşünüyorum.

Birey olarak sadece kendi ilgi ve ihtiyaçlarımıza duyarlı olmakla kalmayıp toplumsal olay ve olgulara duyarlı olabildiğimiz oranda sağlıklı bireyler olabiliriz ve sağlık bireyler arasında yaşayabiliriz.Aman ondan bana ne aman bundan bana ne dediğimizde sonuç olarak buradaki konu başlığı gibi binlerce olumsuzluk dolu konu başlığına metinler düzeriz.

Bizden öncekiler biraz daha duyarlı olsaydı , eminim bizler burada yine engellilerin sorunlarını elbeltte konuşacaktık. Fakat bambaşka bir düzlemde ve bambaşka bir düzeyde. Bu yazdığım cümleyi bizden sonraki çocuklara yazdırtmayalım.

spastik haklısınız oguz bey ama bende yasıyarak ogrendım engellı cocukların ne kadar uzuldugunu. ıste uzulerek pıstımmı desem:)mılletın alaylarıyle duymadıgım ıcın sagırda sagır demelerıyle gızlı gızlı ne cok aglamısımdır. kımseler gormesın dıye ne cok saklanmısımdır gururumdan.

hıc bırsey olmuyor. ınsanı dahada bılıyor engelı. hep duyanlardan cok basarılı olmak ıcın gobegımı yırtmısımdır. ama nıye salak ınsanlar ıcın canımızı sıkalım. dıyır yapılacak olanlara acıgım dıyorum.
varsa onlara yapılabılecek soz veya hareket acıklayın elımızden gelenı yapalım cocuklar ıcın.soz.

Size sunu yapin bunu yapin demek haddim degil. Fakat ben kendim icin yaptiklarimi anlatirsam belki ilham olur size Egitimde biliyorsunuz son nokta yok gidebildigim yere kadar gitmeye calisiyorum ve sahip oldugum birikimi sonuna kadar engelli cocuklarin gelisimlerine harciyorum.

Mumkun oldugu kadar engel turunden insan tanimaya calisiyorum.ornegin cevremde isitme engelli olmamasi ragmen isaret dili ogrendim. Amacim sadece o nefesi hissetmekti. Sivil toplumda mumkun oldugunca yer almaya calisiyorum. calistigim okulda gunluk sohbetlerde olsun ciddi toplantilarda olsun surekli engellilik kavramini gundemde tutmaya calisiyorum. Sizi temin ederim ki spaatikler hakkinda benim okulumdaki herhangi bir ogretmen seminer verebilecek duzeyde :)

Fakat bu bilinci olustururken sadece ciddi ciddi anlatma metodunu kullanmiyorum ornegin cay verin spastige diyorum. Cunku bilgilenmek her zaman ciddiyetle olmuyor bu yontem bazi durumlarda cok daha farkindalik yaratiyor. Fakat lutfen yazimi kendini anlatiyor olarak yorumlamayin nacizane yasadiklarimdan cikardigim dersleri paylasiyorum.

tamamen eğitimsizlik. çünkü kafalarındaki yaratıcı figürüne göre tanrı, kusursuz canlılar yaratır, bizleri ise o cahiller ibret alsın diye acısın diye yaratmıştır. Zihniyet bu.bunlara göre engelliler yardıma muhtaç, kendi başına yaşayamayan sürekli yardım ve destekle yaşayan, hasta kişilerdir. ayrıca bunlara göre engelliler çalışamaz sosyal hayatta olamaz ve hatta evlenemez. engellilerin duyguları ihtiyaçları yok sayılır görmezden gelinir. aşık olamaz, cinsel hayatı da olamaz yani görmezden gelinip yok sayılır. Ve tabi bu zihniyetin yetiştirdiği bireylerde malum, sokakta engelli görünce ne yapacağını bilmeyen ve absürd bir tepki olarak gülerek veya şükrederek bakan zavallılar oluyor.

Burada bize düşen sokaklara daha çok çıkmak sosyal hayatta daha çok olmak, bu tür davranışlara da savunma geliştirmek kırmadan sinirlenmeden tepki vermek karşı tarafa ders niteliğinde olmalı. mesela dalga geçen bir çocuğun ailesi yanındaysa, "iyi günler beyfendi-hanımefendi çocuğunuzun engelli bir bireyle neden dalga geçtiğinin mantığını bana anlatırmısınız? Engelli bireylerin de diğer insanlar gibi toplumun bir parçası olduğunu çocuğunuza öğretin lütfen." diyerek gerekli mesajı vermiş olursunuz.

Ülkemizde bu konuda eğitimin bir anlamı yok bizim kurumda ne okumuş adamlar var, hatta bir tanesi şöyle diyor adam biyolog 'Arkandan küfür ederiz sen zaten duymuyorsun ahahahaha' gelde bu okumuş cahil insanlara laf anlat ben bunun eğitim ile olduğuna inanmıyorum bu tamamen karakter meselesi, aynı kurumda köyden gelip abisi şehit olduğu için memur olan abi var okumamış devletin şehit yakınlarına sağladı kolaylık ile hizmetli olarak çalışıyor gel gör ki beni çok sever ve asla beni inciticek bir hareket yapmaz anlamadığım olduğu zaman hiç bozuntuya varmadan durumu anlatmaya çalışır her zaman beni görünce yüzü güler ve ben ona duymadığımı söylediğim zaman bizde duymuyoruz der..

İstediğin kadar eğitim ver karakteri değiştiremedikten sonra eğitim görmüş boşa..

İnsanlar kötü niyetli değil aslında...İnsan her şeye gücü yeten bir varlık değil,kendine başına geleceğinden duyduğu kaygıdan dolayı yaptığı bilinç dışı bir refleks...Dün İzban'da orta yaşlı bir bey,Allah şifanı versin dedi.Ben de şifası yok böyle yaşayacağım dediğinde..Ne güzel mutlu bir şekilde yaşamayı öğrenmişsin dedi...Kötü niyetli yorumlamamak lazım,insanlar iyi niyetli ancak biz onların bir miktar kaygısını artırıyoruz :)

@Sehribanu elbette her dilden dökülen cümlelerde art niyet yoktur. Bilinçsizce yapılan, kırıp döken şifadan ziyade zehri içeren temenniler vardır... Bunu nasıl karşılamalıyız artık bilemiyorum. ''Vay efendim çok rahatsın, keyfin yerinde araban (sandalyen) var, yorulmuyorsun'' dediklerinde cevaben dedim ki: ''Çok istiyorsun, gel bir gün boyunca sandalyede otur, her işini ben hallederim, araba (sandalye) istiyorsan bulurum sana ama böyle olman gerek.'' sonra ne oldu: '' Allah korusun, yok istemem ben! Beni yanlış anladın.'' ''Hayır efendim, sen yanlış ifade ediyorsun kendini! Sadece mutlu olmanı rahat yaşamanı istedim ben. Hani sen çok istedin ya... Asıl sen beni yanlış anlıyorsun.'' Neyse adamı fazla üzmeyelim:)

msait19
Evet haklısınız,bizi anlamalarını,empati kurmalarını bekliyoruz ama bu çok mümkün değil. Sadece bizim hayatımızı zorlaştırmasnlar yeter...

İnsanların niyetlerini okuyamam hangi niyette oldukları da umrumda değil. Davranışları beni ilgilendiriyor çünkü insan olarak elle tutabildiğim gözümle görebildiğim onlar var , yani beş duyumla onları algılayabiliyorum ve algıladıklarımı beyne yollayıp işleyebiliyorum.

Beni rahatsız ediyorsa birey olarak tepkimi koymak durumundayım . İnsan gibi davranmayı insana yakışır davranışlar içinde olmayı öğrenecekler yada gerekli durumlarda benim onları aşağılamalarıma katlanacaklar. Onların yerinde olsam öğrenme yolunu seçerdim :) hem daha kolay hemde risksiz.

Çünkü herhangi bir ortamda örneğin berber dükkanında bir spastik tarafında aşağılanmak kolay hazmedilebilecek birşey değil :)

Üst Alt