Ben karma engelli bir kişiyim. Görme,işitme ve ortopedik sorunlarım var. resmi sağlık kurulu raporu alırken, özürlü kimliği çıkartırken hiç zorlanmamıştım yıllar önce. Rapor çıkartırken heyetteki göz doktorunun bir hastayı eleştirdiğine şahit oldum. "Siz görüyorsunuz, bilgisayarlı muayeneniz yapılmış, hiç bir sorun yok gözünüzde, utanmıyor musunuz görmüyorum demeye" demişti. Öyle şaşırmış ve kızmıştım ki o özürlü raporu çıkartmak isteyen kişiye. Maalesef sanırım nadir de olsalar "belki yedirtirim" ümidiyle bu şekil davranıp belki de amacına ulaşabilenler var. Bunları elbette hepimiz kınamalıyız. Fakat engelliliğin kıyaslanması, hatta kimi engel gruplarının engel olarak kabul edilmemesi, maalesef ki engellilerin arasında çok yaşanan bir durum. Kalp rahatsızlığı, epilepsi, şeker hastalığı, psikiyatrik hastalıklar ve daha niceleri bizler ve toplum farketsin ya da farketmesin insan hayatını olumsuz yönde etkiliyor. Ve maalesef "ATEŞ DÜŞTÜĞÜ YERİ YAKIYOR!". Ülkemizdeki engelli nüfusu 10 milyondan fazla sanırım. Büyük bir güç bu. Doğru yönlendirildiğinde, birlik olunduğunda bir çok şey başarılabilir. Ve şunu unutmayalım ki sadece görme engellilerden , ortopedik ve işitme engellilerden oluşmuyor bu güç. Mesela diyaliz hastalarından da oluşuyor, iç hastalığı olanlardan da oluşuyor. Gerekli koşulları taşıyan herkes engelli hasklarından yararlanmalı. Empati kurabilmek, birbirimize destek olabilmek önemli burada.