Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli memurların mazeret izini kullanma koşulları!?

@erbin,

Yıllık izniniz bittiyse günlük veya birkaç günlük verilebilir. İdare uygun görürse. Ancak mazeret izinleri genelde yılda 80 saat, saatlik kullandırılır.

@barcan88

Yanlışın var. Memur mazeret izini istediğinde memurun yıllık izin kullanıp kullanmadığına bakılmaksızın memura 10 günlük mazeret izni verilebilir ve bu izin memurun yıllık izinden düşülmez. Bende bu bilgiyi memurlar netten öğrendim.

Son düzenleme:
Benim daima bir yıllık iznim içeride kalır. Memur olduğumdan beri bu böyle. Ayıptır, özel işleriniz (1. derece olmayan kişilerin ölüm ve evliliği) için mazeret izni istemek. Adama sorarlar yıllık iznini ne için kullandın da bu konu için mazeret iznine muhtaç kaldın? Dünya sizden ibaret değil, her memur sizin gibi yaparsa idareyi yöneten nasıl kalkacak bu işin altından? Eğer gerçekten istemeden bu duruma düşüldüyse muhtemelen amir zaten izin verir. Tabi kötü bir amire deng gelinmiş de olunabilir. Bunu da ancak kişileri ve detayları bilerek değerlendirebilir insan.

@erbin, @erbin,

Sevgili kardeşim yanlışım yok. Verdiğin linkte ne diyor??????

"... bununla birlikte yıllık izin hakkı bulunan personele bazı istisnai durumlarda mazeret izni verilebileceği, amirin izne esas mazereti değerlendirmede takdir yetkisinin olduğu, takdir yetkisini kullanırken mazeretinin niteliği ile birlikte ilgilinin yıllık izin hakkının bulunup bulunmadığını hususunun da dikkate alınarak bir değerlendirme yapılabileceği mütalaa edilmiştir."

Hiçbir kurumda, yıllık izni bulunan kişiye, mazeret izni verilmez. Verilirse ne olur? Suçmudur? Tabi ki değildir. Emire bağlı. Ama genel uygulama.da, Yıllık izni bulunan kişiye saatlik mazeret izinleri dışında günlük mazeret İzni vermezler.

Ben bildiğim bir hususta görüşümü paylaştım.

Tabi ki, bunlar (657 sayılı k. ) devlet memurları için geçerli.

@barcan88

Devlet memurlarının yıllık izin hakkı 657 sayılı Kanunda düzenlenmiştir.

Örneğin Kanunun 102 ve 103. maddelerinde yıllık iznin nasıl verileceği düzenlenmiştir.

Kanunun 104. maddesinde ise mazeret izinleri düzenlenmiştir. Ancak mazeret izinleri ikiye ayrılmıştır.

1. TÜR MAZARET İZİNLERİ

1. tür mazeret izinleri idarenin takdirne bağlı olmayan izinlerdir. Doğum, babalık, evlenme veya ölüm gibi durumlarda verilen izinler idarenin takdirne bağlı değildir. Mazeretin oluşması halinde bu iznin verilmesi gerekmektedir.

2. TÜR MAZERET İZİNLERİ

2. tür mazeret izinleri ise yine 104. maddede düzenlenmiş olup, bu mazeret izinlerinin verilebilmesi için idarenin takdir hakkı bulunmaktadır. Buna ilişkin madde şu şekildedir:

"(A) ve (B) fıkralarında belirtilen haller dışında, merkezde atamaya yetkili amir, ilde vali, ilçede kaymakam ve yurt dışında diplomatik misyon şefi tarafından, birim amirinin muvafakati ile bir yıl içinde toptan veya bölümler halinde, mazeretleri sebebiyle memurlara on gün izin verilebilir. Zaruret halinde öğretmenler hariç olmak üzere, aynı usülle on gün daha mazeret izni verilebilir. Bu takdirde, ikinci kez verilen bu izin, yıllık izinden düşülür. "

YILLIK İZİN VARKEN MAZERET İZNİ VERİLEBİLİR Mİ?

Yukarıda da belirtmiş olduğumuz üzere, 1. tür mazeret izinler için idarenin takdir hakkı yoktur. Bu mazeretler oluştuğunda idarenin bu izni zaten vermesi gerekmeketdir. İdare ayrıca bu kişinin yıllık izni var mı, yok mu diye bakamaz.

Ancak ikinci tür mazeret izinlerinde idarenin takdir hakkı vardır. İdarenin takdir hakkı olması, yıllık izin varken mazeret izni verilemeyeceği anlamına gelmemektedir. Zaten üst hukuk normu olan 657 sayılı Kanunda, yıllık izin var iken takdir bağlı mazeret izninin verilmeyeceği şeklinde kısıtlayıcı bir hüküm bulunmaktadır. Dolaysıyla yıllık izin hakkı varken dahi, idarenin takdir bağlı mazeret izni vermesinde yasal olarak bir sorun bulunmamaktadır.

Diğer taraftan, bu hakkın kötüye kullanılmaması için, uygulamaya esas görüşler veren Devlet Personel Başkanlığı bazı hususlara dikkat çekmiştir. 2013 yılında çıkarılan Mütalaalar Özel Bülteninde de yer verilen 04 Nisan 2011 tarih ve 3419 sayılı görüş göre,

1- İdarenin takdirine bağlı mazeret izninin yıllık izne ilave bir izin gibi görülmemesi gerekmektedir.

2- İdare, takdire bağlı mazeret iznini verirken mazeretin niteliğine bakmalıdır. Nitelik olarak önemli görülmeyen mazeretler için memurlar yıllık izne yönlendirilebilir. Bu konudaki takdir hakkı idarededir.

3- 657 sayılı Kanunun 104/C bendi verilecek olan izinler 10+10 gündür. Ancak ikinci 10 günlük izinler yıllık izinden düşülür. Ayrıca ikinci 10 günlük izinler öğretmenlere verilmez.

Konu 2022de acilmis ama mazeret dediginiz şey gercekten bir gerekceye dayali olmalidir. Kendiniz sorup kendiniz en son mesajda cevaplamissiniz maksadin ne olduğu belirsiz acikcasi.
Şunu diyebilirim ki kuzenin nişanı/düğünü gibi bir sebep, yıllık izniniz bitmediyse mazeret icin bir gerekce olamaz. Kişinin kendisinin evlenmesi, 1.derece yakınının ölümü, babalık gibi durumlar amirin inisiyatifine birakilmayan, memurun yasal hakki olan mazeretlerdir.
Örnek verecek olursam ben babam vefat ettiginde vefat belgesini gonderdim ona gore 10 gun mazeret izni verildi. Hastaneye gittigimde mazeret izni veriliyor bana. Haricinde kardesimin dugunu icin 2 hafta senelik izin kullanmistim. Bu arada 12 yıldır bilfiil personel ve özlük islerine bakiyorum, yasal mevzuatla hareket edilir genelde.

@erbin,
Sevgili kardeşim, ben de farklı bir şey demiyorum ki. Zaten, ölüm, doğum, evlenme vs. İzinlerini kimse vermiyorum diyemez. Ancak, diğer mazeret izninin takdir hakkı amirlerdedir. Hiçbir amir, yıllık izin dururken, bir kaç günlük mazeret izni kullandırmıyor, kullandırmaz diyorum.

Örnrk: 20 gün yıllık iznin var, bir yakınının düğünü var ve 3 gün mazeret izni kullanmak istiyorsun, amirin sana yıllık iznini kullan der. Mazeret izni vermez. Kimse niye mazeret izni kullandırmıyorsun diye amirin hesap soramaz. Yetki onda. Niye anlamıyorsun. Memursan bir dene istersen.
Kullandırıyorlar mı, kullandırmıyorlar mı?

@gul2011

Evet doğru. Kendim konuyu açtım. Arkadaş bana cevap yazınca bugün internette araştırırken memurlar.net te ki bilgiler karşıma çıktı.

@barcan88

Bu basit konu için tartışmayalım.

Son düzenleme:
Memur uyanıklık yapar, ama amirleri yutmaz. Yani uyumaz. Yıllık iznin varken niye mazeret izni istiyorsun uyanık der. Sen gidiyorken ben dönüyordum der. 😀

Evet doğru. Kendim konuyu açtım. Arkadaş bana cevap yazınca bugün internette araştırırken memurlar.net te ki bilgiler karşıma çıktı.

Tartışmıyorum ki. Gerçekleri yazıyorum uyanık kardeşim 😀

@barcan88

Sana bir şey yazmayacaktım ama bana uyanık yazarak ve gülen sembol yazarak benimle dalga geçmişsin. Benimle dalga geçtiğini düşündüğüm için sana cevap yazıyorum.

Ben Ankara da bir ortaokulda memurum. 15 yıllık engelli devlet memuruyum. Ben 15 yıldır devlet memurluğunu başarıyla yaptım ve yapmaya devam ediyorum. Şu anda da Okul Müdürüm ve Müdür yardımcılarım beni seviyorlar, sayıyorlar. Ben şimdiye kadar hiç mazeret izini kullanmadım. Ben istesem 15 yıl boyunca engellilik durumumu istismar ederek veya çalıştığım yerde hiç bir idarecinin aklına gelmeyecek konuları istismar ederek çalıştığım yerden defalarca izin alırdım. Şimdiye kadar hiç bir zaman bu şekilde izin almadım. Engelli olsun veya olmasın bazı devlet memurlarının gerçekten izin almayı gerektirecek mazeretleri oluyor. Okullar da idareciler bu tür memurlara 1 - 2 gün kolaylıkla izin vermeli diyorum.

Son düzenleme:
@erbin, Devlet bunun için yıllık izin vermiş. Ölüm, evlenme, babalık, doğum ve süt izni vermiş. Refakat durumunda, ağır hastalık durumunda mazeret izni vermiş. Bunların hiçbiri amirin taktir yetkisinde değil, normalde insana yetiyor bunlar.

Her ihtimale karşı amirin taktirine bırakılan 10 günlük mazeret izni de verilmiş. Hayatta milyonlarca ihtimal var, bu yetki ancak konuya göre yorumlanabilir. Konu açılırken 1. derece olmayan evlilikten dolayı... Bu durumda yıllık izinler keyfi mi bitirildi diye bilmek lazım. Ben olsam keyfi bitirene izin vermezdim. Kimi izin de verebilir. Amir, taktir yetkisini istediği gibi kullanabiliyor. Yani tartışma boşu düşüyor...

Diyorsan ki amirin taktir yetkisine kalmasın, o zaman direkt yıllık izni artırmaları lazım. İlla da adı mazeret izni olmalı diye bir takıntınız yoktur umarım.

@erbin,
Ben de aynen katılıyorum ama yapmıyorlar. Uyanık derken gülen sembol kullandım, çünkü espri yaptığımı anlarsın sandım. Kurum ismi vermeyeceğim, babam daire başkanlığı yaptı, onların kurumda genelge ysyınlsnmıştı, yıllık izin dururken günlük mazeret izni vermeyin, pazartesi ve cuma günleri hafta sonu ile birleşen günlük izin vermeyin diye. Bu nedenle babam bu genelge gereği bu tür izinleri resmen vermezdi ama çok önemli mazereti olan personeline yıllık ve mazeret izni kalmamış olsa dahi kafadan izin verirdi. Mesela adamın mazeret ve yıllık izni kalmamış ama babası hastaneye yatmış refakat etmesi gerekiyor, günlerce idare ederdi. Ama genelge gereği yıllık izni dururken bir personele günlük mazeret izni veremezdi.

@Tenê,
Refakat için doktor raporu lazım ve ailede başka refakat edecek kişi olmaması lazım. O zaman idare refakat izni verir.

@Tenê,
"Devlet bunun için yıllık izin vermiş. Ölüm, evlenme, babalık, doğum ve süt izni vermiş. Refakat durumunda, ağır hastalık durumunda mazeret izni vermiş. Bunların hiçbiri amirin taktir yetkisinde değil, normalde insana yetiyor bunlar."
diye yazmışsınız yukarda, ben de ilave yaptım bilgi için.

@barcan88
Refakat izni için doktor bir memura "refakati uygundur" raporu verdiyse diger aile uyelerinden kim bakabilir diye bir sorgulama yapılmaz. O rapora istinaden dilekce yazıp kuruma ibraz edildiğinde, resmi olarak rapor baslangic tarihi itibariyle refakat izni baslatilir. Idarenin takdir yetkisi bulunmaz.

Bilgiyi tam verelim ki insanlar yanlis anlamasin, degil mi? :)

@erbin
İnternette arastirdim demissiniz de ben internetten arastirarak yazmadim size bilgi vermek ve yardimci olmak adina yazdim, kopyala yapistir yaziyi gorunce de hem konuyu acmis hem cevaplamış ne demek istiyor diye şaşırdım o sebeple ne amacla actiniz konuyu diye sordum.
Benim yazdiklarim da zaten yasal mevzuat, uygulamada da bu yasal çerçevede hareket ediyoruz yani benimkisi bu isleri bilfiil yapan biri olarak yardimci olmakti. Zaten 657de ilgili maddede izinlerin nasil.olacagi acikca belirtilmiştir. Her memurun bilmesi gereken temel bilgiler bence, çünkü izni hepimiz kullanıyoruz ve yasal haklarimizi bilirsek kimse bize keyfi yaptirim uygulayamaz.
Ben bu konularda bilgili olmama ragmen keyfi davranan amirlerle de calistim, sonunda haklarimi söke söke aldim ama yipratici oluyor hakkin olani almak icin ekstra ugrasmak. O yuzden yardimci olmak adina acikca belirtiyorum ki baskalari da mağdur olmasin.

@barcan88,

Yanlış biliyorsunuz, TSK'da 26 yıllık memurum, istediğiniz zaman mazeret izni talep edebilirsiniz, bunun yıllık izinle uzaktan yakından alakası yok.. Evde su borusu patladı, kombi arıza yaptı, uzaktaki akrabanız evleniyor, evcil hayvanınız hasta doktora götürmeniz lazım, bu gibi yüzlerce sebep mazeret izni için geçerlidir.. Yıllık toplam 10 günü geçmemek şartıyla, parça parça kullanabilirsiniz. Yıllık izin ile ilgisi yok bunun, isterseniz yıllık izninizin hepsi duruyor olsun, amiriniz aksi birisi değilse talebinizi karşılar..

@Anti Oksidan,
Bak ne güzel demişsin. "Amir aksi biri değilse" diye. Demek ki amir'in takdir hakkı varmış mazeret izninde. Onun için yanlış biliyorsunuz demeyin. Doğru biliyorum. Mazeret izni amir'in takdirine bağlıdır. Yıllık iznin varsa mazeret iznini kullandırmayabilir. Aslında yazdıklarımı okudsnız aynı şeyi dediğimizi anlarsınız.
Hatta daha ileri gideyim, yıllık izinlerde bile, iş yoğunlığuna bağlı olarak amirlerin kutum personeline belli peryoflarda izin verme hskkı bulunmaktadır. Odada 10 kişi var mesela hepsi izin istedi, amir hayır 2 şer kişi çıkscsksınız, aranızda anlaşın gelin diyebilir. Devlet Dairesi çiftlik değildir, isteyen istediği zaman izne çıkamaz.

Üst Alt