Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli Öğretmenlerin Akademi'den Muaf Olması için CİMER'e yazıyoruz

bugün

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar merhaba,

17 Mart 2026 tarihinde yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlik Mesleğine Hazırlık Eğitimi Yönetmeliğinde EKPSS ibaresinin de yer alması, engelli öğretmenlere de akademi uygulaması getirileceği izlenimi yaratmaktadır. Bu nedenle akademi uygulamasından muaf olmamız talebimizi CİMER üzerinden Milli Eğitim Bakanlığına iletiyoruz. Atama takvimi ve kılavuzu yayınlanmadan bu talebimizi iletmek önemli. Eğer ilgili düzenleme yapılmazsa atama takvimi açıklandığında tekrar göndeririz. Göndereceğimiz metni aşağıda paylaşıyorum, dileyen kendi cümleleri ile de ifade edebilir elbette. Hepimizin hakkında hayırlı olmasını diliyorum.

İlgili Makama,

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından planlanan Öğretmenlik Akademisi uygulamasına engelli öğretmen adaylarının da dahil edilmesi, Anayasa ve ilgili mevzuat çerçevesinde değerlendirilmesi gereken önemli bir husustur.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 10. maddesi uyarınca Devlet, engelli bireyler için alınacak tedbirlerde eşitlik ilkesine aykırılık gözetmez; aksine dezavantajlı gruplar lehine düzenlemeler yapılması esastır.

Bu kapsamda, engelli öğretmen adaylarının;

Sınırlı sayıda ilde bulunan Akademilere gitmek zorunda bırakılması,

Uzun süren bir eğitim sürecine tabi tutulması,

Ardından sözleşmeli ve daha sonra kadrolu istihdama geçirilmesi

uygulamaları, eşitlik ilkesinden ziyade fiilen dezavantaj oluşturmakta ve engelli bireylerin kamu hizmetine erişimini zorlaştırmaktadır.

Bunun yanı sıra, engelli bireylerin büyük bir kısmının sağlık durumları düzenli olarak ikamet ettikleri illerdeki sağlık kuruluşlarında takip edilmekte olup tedavi süreçlerinin sürekliliği büyük önem taşımaktadır. Farklı bir şehre taşınma zorunluluğu, bu düzenli takibin aksamasına neden olabileceği gibi sağlık açısından risk de oluşturacaktır.

Ayrıca birçok engelli birey için refakat ihtiyacı bulunmakta olup şehir değişikliği bu ihtiyacın karşılanmasını zorlaştırmakta; ulaşım, barınma ve günlük yaşam faaliyetleri açısından ciddi güçlükler doğurmaktadır. Tüm bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde, Akademi uygulamasının engelli bireyler açısından ek bir yük oluşturduğu açıktır.

Bunun yanı sıra, Akademi sürecinde sağlanan ekonomik desteğin farklı şehirlerde yaşam maliyetlerini karşılamada yetersiz kalması da ayrı bir mağduriyet oluşturmaktadır.

Bu nedenlerle;

Engelli öğretmen adayları için Öğretmenlik Akademisi zorunluluğunun kaldırılması,

Engelli öğretmenlerin doğrudan kadrolu olarak atanması,

Alternatif olarak sürecin engelli bireylerin ikamet ettikleri illerde veya erişilebilir çevrim içi yöntemlerle sağlanması hususlarının değerlendirilmesini saygılarımla arz ederim.

Mantıklı bir gırısım ama gecen sene bende yazdım ret geldı

Tek Ümit seçim zamanı akademisis atama olabili şimdi değil seçim zamanı yazsak daha olumlu sonuçlar alabiliriz

Bu dilekçeyi cimer'e değil de Türkiye Büyük millet meclisi'ne versek daha mantıklı olur komisyonlara ail e çalışma ve sağlık komisyonunu yazsak daha iyi olur

Son düzenleme:
@sadece63, Ret geldi derken nasıl bir cevap geldi, paylaşmanız mümkün mü?

@emre 78, Tabi Meclis dilekçe komisyonuna da verilebilir, imkanı olan oraya da yazıp ulaştırabilir. Dileyen hangi süreçte yazmayı mantıklı buluyorsa o zaman yazabilir tabi ki.

Son düzenleme:
İşte genel olarak mıllı egıtım akademisine tum adayların tabı oldugu engellıler ıcın bır calısma nın olmadıgı falan

@sadece63, Anladım hocam, acaba yakın zamanda atanan engelli öğretmenler akademiye başladı mı, şuraya gelip de bilgi verseler ne güzel olur.
Ben yine de yazdım, ne kadar çok insan yazarsak etkili olma ihtimali o kadar artar.

En son atanan engellı ogretmenler akademiye gitmedi. Normal kpss ıle gittiler. Onların da buraya gelip bilgi vereceğini sanmıyorum

Ben meclise telefon ettiğimde aradığımda internet sitesi üzerinden dilekçe yazabileceğimiz söylediler internet üzerinden de yazabilirsiniz meclise dilekçenizi ama şimdi yazsanız da pek bir şey değişmez 2027'de yazmanız lazım seçim dönemine yakın bir süreç olursa daha etkili olur

Zaten 2026 yılında Yusuf Tekin engelli öğretmen ataması yapılacağını söyledi büyük ihtimal eski usulü direkt KPSS üzerinden kadrolu olarak atama yapılacak

Şimdi de yazarım, o zaman da yazarım, problem değil. 2027 Ocak-Şubat ayında bir anda atama kılavuzu yayınlandığında her şey için geç olabilir. Tepkimizi, beklentilerimizi önceden dile getirmeliyiz ki ilgili makamlar da ona göre planlamalarını yapsınlar.

Haklısın kardeşim doğru bir tespit ama benim demek istediğim yazsan da şimdi pek takan olmaz Bir de ricam senden meclise yazarsan daha etkisi yüksek olur

Üst Alt