Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli olarak YGS ve LYS'de haklarım nelerdir?

ArthurDayne

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Öncelikle merhaba,

geçen sene liseden mezun oldum ve YGS + LYS'ye normal salonlarda girdim çünkü engelli haklarımdan haberdar değildim.350 puan aldım ve tercih yapmadım çünkü hem kendime vakit ayırıp kendimi daha iyi tanımak hem de gideceğim bölüme emin olmak istiyordum.Bu sene kararımı verdim, Mütercim Tercümanlık okuyacağım.Öncelikle YGS/LYS'de haklarım hakkında geniş bilgi verebilir misiniz?Gözetmen, salon gibi şeyleri biliyorum fakat fazla değil.Ayrıca üniversiteye gittiğimde hiçbir şekilde para ödemeyecek miyim?Engelli kontenjanı olduğunu duydum,benden başka engelli o bölüme başvuru yapmazsa puanım ne olursa olsun engelli kontenjanından o bölüme girebiliyor muyum?YGS/LYS'de ek puan,ek süre vb şeyler var mı?

Şimdiden teşekkürler.

ArthurDayne, profilinizde işitme olarak belirtmişsiniz engelinizi buna göre.
özel salonda girebilirsin, işaretleyici talep edebilirsin, işitme cihazı varsa bununla sınava girebilirsiniz.
Özel salonda girmek için engel bildirim formunda özel durumlardan 'ilköğretime başlama yaşı öncesi işitme engeli edinmiş' işaretlemelisiniz ve bu şartı taşıyor olmanız gerekiyor.
kitapçığı kendiniz okuyabilecek durumda olduğunuz için ek süre verilmez işitme engellilere.
Engellilere ek puan verilir ancak bu yerleştirme esnasında belirlenir, belli bir komisyon oluşturulur ve eğitim şartlarınız değerlendirilerek sanırım en fazla 25 puana kadar ek verilir ama bu belirtilmez, sadece 350 almışsanız örneğin 370' lik bir alanı seçtiğinizde yerleştirilirsiniz. Bunun belli bir ölçütü yok.
Harç konusunda engelli oranınız kadar indirim uygulanır.

muammer halil,
siz aöf'ten mi okuyacaksınız, normal üni mi?

KKELEBEKK;
Engelli kontenjanı olduğunu duydum,benden başka engelli o bölüme başvuru yapmazsa puanım ne olursa olsun engelli kontenjanından o bölüme girebiliyor muyum?

Eski sistemde olmuş. O yüzden duymuşsundur belki ama şuan yok engelli kontenjanı olayı. ÖSYM'yi arayıp bilgi alabilirsin istersen emin olmak istersen.

İşitme engelli olduğum için arama şansım yok,başka alternatif var mı?

Ben sizin yerinize arayıp sordum şimdi 'yok' dediler.

KKELEBEKK;
E peki engelli kontenjanı yoksa başvuru yaparken engelli olarak yaptığımızda ona göre mi ek puan vs veriyor kurul?

Evet dediğim gibi siz 10-20 puan arası yüksekten yapabilirsiniz tercihleri.
Ben açıköğretim seçmeme rağmen hem engelli puanı, hemde açıktan lise puanını eklemişler.
Sadece ygs girdim, lys girmedim.
En yüksek puanım ygs 3'ten 233'dü
AÖF seçtim ve yerleşim puanım 284'tü (parantez içerisinde engelli ek puanı yazıyordu. açıklise bitirdiğim için muhtemelen bundan da eklediler)
Yani demekki 284'e kadar seçseymişim girebilirmişim. :)

Merak ettim engelli olan herkes engelli olarak girebiliyormu isitme, gorme, kronik vs diye ayrim yapiliyormu örneğin Hastaligim kronik(şeker) hastalik bu durumdada engelli olarak girebilirmiyim? Bir kac yerde farkli farkli okudumda sorum ondandir.

morfeuse23, başvuru sırasında raporunuzu verirseniz engelli olarak girersiniz, ygs 140 barajını aştığınızda ek puan alırsınız

Kısmet hanım bende açıköğretimden 2.üniversitemi okuyorum acaba engelli olduğum için ne gibi haklara sahibim bana da sınavlarda puan eklemesi yapılır mı?

Yok puan eklemesi yapılmaz, sadece harç parası ödemiyor AÖF'lüler. Başka bir kolaylık yok.

ben 2010 da on lısans ( 2 yılık ) bolume engellı kontenjanından cankırı karatekın unv yerlestım.. sımdıkı sıstemı bılmıyorum varmı yokmu

Kelebek çok iyi anlatmış. Engelli kontenjanı diye kontenjan yok. 23ncu tercihime 8 puan düşük puanla yerleştim. Diğer 22 tercihimi kontrol ettiğimde (yani 3-4 tanesine yerleşen arkadaşa sorduğumda) engelli birey tercih etmemişti. Yani okul birincisi kontenjanı gibi engelli konrenjanı var, sen bu bölüme engelli alacaksın illa! ama en yüksek puanlıyı alacaksın! diye bişey yok.tercih listeni yaparsın puan 350 dir mesela 380-378-375-370-....-350-345-340...330 gibi punlar arası tercih yaparsın; bir bakarsın kurul seni 380(zor) 370 puanlık yere yerleştirir, bir bakarsın kendi puanının olduğu yere yerleştirir. Yani kesinlikle puan oynayacak diye bişey de yok.
Bende 8 puan oynadı. 25 puan oynasa Aynı okulun! aynı bölümünün! Birinci öğretimi! ne yerleşiyordum. Böyle de garip bir sistem.

Iyi günler size bir şey danisabilir miyim engellilere ek puan konusunda mesela ben lysden sonra kendi siram tm3te 60bin olsa tercihlere 30binden baslasam ve mesela son tercihime 50binlik yeri yazsam risk olmus olur mu yoksa mutlaka birine yerlestirirler mi yada mesela ben 60binim ya gidip son tercihime 60binlik yeri yazsam direk oraya mi yerlestirirler ek puan vermezler mi yani ne yapmaliyim eger ek puan veriliyorsa hep kendi siralamamdan daha iyi yerleri yazayim ki oraya yerlestirsinler diye mi dusuneyim simdiden tesekkur ederim

@KKELEBEKK

Lutfen sorumu cevaplayabilir misiniz acaba ��

lysiscoming sıralama konusunda birşey söyleyemem, puanlarla ilgili 20-30 puan arasında bir oynama yapılıyor diye biliyorum.

KKELEBEKK

Anladım peki yani risk alip kendi puanimizdan 10-20 puan yüksek yerleri yazarsak kesin yerlestiriyorlar mi yoksa kendi puanimiz civarida yazmali miyiz boyle yaparsak ek puan vermeme ihtimalleri var mi ki

Engelli üniversite ek puan ?

Engelliye üniversite sınavında ek puan yada yerleştirme de bir avantaj var mı ?

arkadaşlar merhaba. kimisi var diyor bu ek puan kimisi yok. ama yök ün yeni yaptığı bir site var; yök atlas diye. oradaki puanlar kısmında resimdeki gibi bir yazı var
3LOEa0.jpg

engelli ek puanı var demekki ? ancak verilme şartları neler ?

Engelli kontenjanı yok ancak engelli olarak ygs'ye girenlere ösym ek olarak 20 puan veriyor buna bizzat şahidim, hatta yakından tanıdığım biri bu ek 20 puan sayesinde 150 barajını geçti :)

Sayın life engelli olarak gırdım kaydımda engellı sıstemde ama ek puan göremedım nasıl oluyor bu sonuçlarda ygs ye gırdım...

Bazi arkadaslarima verilmis bana verilmenis ama engele gore mi acaba anlamadim ki 2 tane gorme engelli var birinde var birinde yok cozemedim

Life

bununla ilgili sonuç belgesinin ekran görüntüsünü koyabilirmisiniz buraya ? 20 puan gerçekten çok ve bunu yapacaklarını sanmıyorum neden çünkü bu diğer adayların açısından haksızlık getirir

ben 2003 te össye girmiştim meslek lisesi mezunuyum ozaman 25 puan verilmiş okul puanı olarak bu sene girdim girmek istediğim bölüm 215 puan ygs-6 da benim puanım ise 205 bana yine okul puanı verirlermi 25 puan vermezlerse hiç mi vermezler yoksa biraz puan kesintisi yaparlarmı bir başka sorumsa engellilere ek puan konusunda ben sınav için kayıt olduğumda engelli diye kayıt ettirmedim çünkü sadece boyum kısa onun için engelli puanı verirlermi işaretletmedim diye verilmezmi çok soru sordum kusra bakmayın :)

engelsizgs Ekran görüntüsünü maalesef koyamam arkadaş ile aynı şehirde değiliz ve kendisi resim çekme ekleme vs gibi işleri bilmiyor. Ben de aynı durumdan 20 ek puan almıştım 2 yıl önce ve şu an aöf ikinci sınıftayım toplam puanım ek puan ile 250 idi ve arkadaşa da ben söyledim o da bu yıl yeni başvuru sırasında raporunu ibraz etmiş ve engelli olarak sisteme kayıt edilmiş şu anda da ek 20 puan ile barajı geçmiş oldu. Haksızlık konusuna gelince engellilere yönelik pozitif ayrımcılık gereği engelli ek puanı adı altında ek 20 puan veriyor ösym ama sanırım bunu sadece aöf için yapıyor,lys'ye de giren engellilere yapıyor mu bilemiyorum. Yani kayıt sırasında sizlerin başvuru işleminizi yapan memur sizleri sisteme engelli olarak kayıt etmişse sorun yok ösym sistemi otomatik olarak 20 puan ekliyor.

Life

o zaman lütfen siz ekleyebilir misiniz yerleştirme sonucunuzun ekran görüntüsünü ?

v5NaQ4.jpg

burdaki bilgi özym nin bilgisi. bu konuda kesinlik bulamadım zaten. ösym diyor yok yök yazmış ek puan diye. hangisi doğru bilemiyoruz

engelsizgs Biraz zor oldu resme ulaşmam ama sonunda ulaştım ve ekledim resimde işaretli yerde gördüğün gibi ösym engelli ek puanlı diye belirtmiş, yani söylediğim gibi başvuru esnasında oradaki memurların iş bilmezliği ya da cahilliğinin kurbanı oluyor engelliler. Benim arkadaşım da 4-5 yıldır giriyordu ygs ye, kendisine yahu ben senin üzerine kazandım ikinci sınıfa geçtim engelli ek puanına rağmen sen neden kazanamıyorsun dediğimde bana engelli ek puanıyla ilgili böyle bir bilgisinin olmadığını söyledi ve başvuru sırasında mutlaka oradaki görevliye engelli olarak kayıt ettirilmeni iste demiştim dediğim gibi yapmış ve şu anda o da kazandı. Engelli ek puanı kesin olarak var ösym bunu açıkça belirtmemiş olsa da var olay kayıt sırasında bu şekilde kayıt olmak, puan hesaplama sırasında zaten sistem kendisi veriyor ek puanları.

ÖSYM:::T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Bu linkte de açıklama yapmışlar ancak açık açık engellilere ek puan dememişler

öncelikle merhaba
Bu sene ygs ye girdiğimde haklarımdan bi haberdim.Sınavdan sonra engelli raporunu yaptırdım.Ygs den sonra yaptırdığım halde Lys'de ek puan eklenir mi? şimdiden teşekkürler

Üst Alt